Tehotenstvo po 40 a po laparoskopii kvôli endometrióze

pramen32
4. okt 2021

Ahojte,
4 roky sa snažíme o dieťatko. Minuly rok, mala som 39 sme skúsili Ivf. Bolo úspešne, otehotnela som na prvý krát ale potom som mala prirodzený potrat v 8 týždni.
Tento rok som poziadala lekára o laparoskopiu, pri ktorej mi zistili endometriozu a ložisko odstránili. Zároveň mi skontrolovali vaječníky a vajcovody a zistili že vsetko mam čisté a priechodné. Operoval ma doktor Slezak, ktory je naozaj výborný.
Moja otázka znie, že či sa niektorej z vás podarilo otehotnieť prvý krát po 40 a po takej operácii pri ktorej bola zistená endometrioza.
Mame za sebou všetky vyšetrenia spermiogram, genetika, imuno, hematologia a vsetko je ok.
Lekár mi odporučil aby sme sa teraz snažili prirodzene.
Ďakujem za vaše odpovede.

luccija
4. okt 2021

@pramen32 MUDr.Slezak je úžasný odborník tak mu ver.mne otehotnelo veľa kamarátok aj v 43 r prirodzene

anonym0001
4. okt 2021

Samozrejme, vela zien ma deti po 40, aj po endometrioze, aj po rakovine, aj po roznych inych tazkostiach. Co je najdolezitejsie je pozitivne myslenie, viera v to, ze to vyjde, a ze nie si ani prva ani posledna, ktora mala zdrav. tazkosti a mala zdrave deti. Aj keby bola neviem aka tazka situacia, aj zazraky sa deju az neuveritelne casto. Odhod strach, pochybnostia a ver, ze to vyjde, tak ako mnohym inym 😉

pramen32
autor
4. okt 2021

@luccija ďakujem a boli prvorodičky ? Ja už som sa pred pol rokom aj zmierila s tým že budeme bez baby, ale ked mi Dr Slezak povedal že mame skúšať, novú nádej som dostala

pramen32
autor
4. okt 2021

@anonym0001 ďakujem 😊🙏

luccija
4. okt 2021

@pramen32 nie 2,3 dieťa, ale pokým ovulujes nič nie je stratené.Endometrioza môže zabraňovať otehotneniu.Nechces skúsiť aspoň IUI trocha tomu dopomôcť aj cenovo to je prijatelne....Aj IVF tuším zdvihli na 40 r posunuli vekovy hranicu

adma11
4. okt 2021

Tiez som na tom podobne ako ty....som po operacii, a vsetkych vysetreniach.
Minuly rok som i otehotnela prirodzene, vojiky, no skoncilo to MA....☹
Mam cerstvo po 40r. a nevzdavame to....

pramen32
autor
4. okt 2021

@luccija môj muž nebol úplne stotožnený s ivf, ja som mala potom este aj hyperstimulacny syndróm a to som mala ľahkú stimuláciu. Považuje to za neprirodzený spôsob, bola som rada, že to so mnou minuly rok absolvoval a nechcem ho do toho nútiť.

pramen32
autor
4. okt 2021

@adma11 to mi je ľuto, sú to naozaj velmi narocne situácie. Idete teda teraz skúšať prirodzene, alebo skúsite asistovanú repro ? Ja som mala 40 v marci. Tak si musime držať palce 😊

simonkazga
4. okt 2021

Nemala sice 40, ale mojej sesternici povedali lekari (dvaja nezavisle od seba), ze ma taky tazky stupen endo, ze je nulova sanca aby otehotnela prirodzene. Mala viacere operacie, x krat jej odstranili loziska prakticky v celej brusnej dutine. Vies si predstavit ich prekvapenie, ked vysvitlo, ze je tehotna. Porodila nadherne, zdrave dvojicky pocate prirodzene a uplne nahodne.
Nehadz flintu do zita. Dr. Slezak je vyborny odbornik, daj na jeho slova a nevzdavajte sa!drzim palce!

pramen32
autor
4. okt 2021

@simonkazga ďakujem 😊

luccija
4. okt 2021

@pramen32 tak potom len IUI veď to vložia iba jeho spermie v správny čas🙂aspoň myslím, že ten zákrok sa tak vola

pramen32
autor
4. okt 2021

@luccija áno dobre hovoríš. Pozerala som si to. Teraz mam plán že ked sa zotavim z operácie, dnes som 7 deň po, pojdem k mojej gynekologicke a dohodnem si s nou, že by som vždy prišla k nej a pozrela by ma, kedy budem mat asi ovulaciu a budeme skúšať.
Ak to nepomôže, skúsim sa s mužom este porozpravat o iui…

barbi2014
4. okt 2021

@pramen32 Veľmi ti držím palce, aby sa ti to podarilo ja už s touto chorobou bojujem 13 rokov a mám za sebou niekoľko x-y laparoskopii... Ja som po dvoch IVF z prvého sa nám zadarilo dievčatko no nie je nič horšie ako keď dieťa pýta súrodenca a ty to nevieš vysvetliť, že je to veľmi zložité a nedá sa to. Tento rok som bola na ďalšom IVF a dvoch pokusov vkladu a nič ...samozrejme neprestávame dúfať aj keď lekár mi povedal, že u mňa iný spôsob ako IVF nie je možný no snáď sa niekedy zadarí. Toľko z môjho príbehu 😉

pramen32
autor
4. okt 2021

@barbi2014 a prečo u teba nie je iný spôsob ako Ivf ? Mala si taký ťažký stupeň endometriozy ? Ďakujem moc za tvoj príspevok a velmi ti držím palce aby sa Vam to podarilo.

engel76
4. okt 2021

@pramen32 dr. Slezak je dobry operater, ale ivf do Brna. Nech sa to podari.

barbi2014
5. okt 2021

@pramen32 áno čítam že tu píšete o doktorovi Slezákovi samé pozitíva len škoda, že je až v Bratislave ak som sa správne informovaná... Keď som sa na poslednej kontrole pýtala doktora či tam nie je iná možnosť otehotnenia povedal že v mojom prípade nie..No keď si porovnám správanie spred 8 rokov a teraz v centre tak nemám vôbec chuť niečo podstupovať odznova. Neskutočne ako sa správajú to normálne človek cíti z ich správania že im vôbec nejde o to aby páru pomohli ale len o sumu ktorú z toho majú. A dokonca nie som jediná, ktorá má takú skúsenosť.

engel76
5. okt 2021

@barbi2014 preco nejdete do Ciech? Mna tu odradili hned na prvej konzultacii

luccija
5. okt 2021

@barbi2014 a máš zase ložiská, zrasty či aký máte problem?

barbi2014
5. okt 2021

@luccija ložiská...aj keď som bola na druhom vklade tak mi to tie hormóny ešte viac zväčšili a neskutočne bolesti to spôsobovalo

silviaeli
6. okt 2021

@barbi2014 ach, ale ty nemas ešte ani 40??takze casu ešte je dost✊🏻😉

pramen32
autor
6. okt 2021

@barbi2014 áno ja som mala tiez takú skúsenosť. Mne dokonca neurobili na začiatku ani vyšetrenia ktoré mali. To som zistila až neskôr. Na tuto operáciu som mohla ist o rok a pol skôr a v mojom veku je to velmi o čase. Takze ak by sne riešili este centrum, tak lev v cechach, tam mam referencie ajnod známych.

esme1
9. máj 2022

Dievcata, teraz prechadzam temy okolo endometriozy a cyst a podobnych gyno tem, chcem Vam len vyjadrit podporu a nadej, pretoze ja mam 47 a tri deti prirodzene a az teraz mi operacne riesili endometriozne uzliky v podbrusku a nepriechodny vajickovod s mnohymi zrastovymi deformitami plus cysty na vajecniku, sactosalpinx a takmer 30 rokov problematicky krcok maternice konizaciou a este vyber nejakeho myomu za maternicou, myomy na maternici ponechali.
Chcem Vam povedat ze vsetky tieto tazkosti mam od teenagerskeho veku, z prace v chlade extremne silny zapal vajecnikov, este som nemala deti, hned sanitkou do nemocnice, infuzne silne atb, ladovanie brucha..zrasty mam podla primara odvtedy..este predtym velka cysta v maternici zodpovedajuca 5.mes tehu, po liecbe zistene tehu doporucene ukoncit z dovodu silnej liecby..strasna skusenost.
Bezprostredne po zapale zistene tehu( chceli sme a snazili sa) opat odporucane ukoncit. Odmietla som, zdravy syn ma 27 rokov.
Pribudla este dcera ktora ma 22 rokov.
Cele tie roky som mala bolesti v pravom podbrusku niekedy dost intenzivne nikto nikdy neriesil ani endo ani zrasty..🤷..po 40.tke s druhym muzom sme velmi chceli dietatko a tak mame dnes 4 rocnu krasnu mudru cacorku prirodzene a bez problemov..🤷😉😘🙂..a pritom podla gyn. by som takmer nemohla mat deti..🤷😃. Este by sme chceli ale uz vzhladom na vek nie. Nestracajte nadej a hlavne pevne verte, ze vsetko bude dobre 👊👉♥️

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre