Otehotnenie po mimomaternicovom tehotenstve - diagnóza priechodnosti vajcovodu

domi_nusqa
22. mar 2021

Ahojte mamičky, som po mimomaternicovom otehotnení, vzali mi aj jeden vajcovod. Mnohé z vás tu píšu, že po 2-3 mesačnej pauze otehotneli bez problémov. Dávali ste si ale predtým robiť diagnózu toho druhého vajcovodu či je priechodný? Ja sa totiž bojím, že sa stane situácia zopakuje a toto už prežívať teda nechcem. Doktor mi povedal, že dá sa táto priechodnosť pozrieť aj na IVF klinike ambulantne a bez bolesti, je tu niekto, kto si tým prešiel? A ak hej, je niekto, kto mal aj ten druhý vajcovod nepriechodný a podstúpil úspešné umelé? Ďakujem za podelenie sa o skúsenosti.

mmt11
22. mar 2021

Ahoj, tak toto zaujíma aj mna...
No ja som rok po operácii klasickým rezom... vyoperovaný jeden vajcovod, doktor po operácii povedal že druhý je priechodný... neviem ako na to prišiel, no rok sa nedarí...
v máji to začnem asi konečne riešiť na nejakej klinike, no skúsenosti druhých by pomohli

deanka123
22. mar 2021

Ahoj, ja som mala tiež Mmt vzali mi aj vajcovod a v pooperačnej správe som mala uvedené že druhý vajcovod je v poriadku aj priechodný tak neviem či to kontroluju pri tej laparoskopii ale ja som inak na žiadnych iných vyšetreniach nebola.

ab727
22. mar 2021

Takisto mi jeden vajcovod vzali,síce to malo inú príčinu,ale druhý mi povedali,že je úplne ok.Otehotnela som 3× bez problémov,ale ak máš pochybnosti určite si daj skontrolovať ten druhý.

kaitlin3
22. mar 2021

To vyšetrenie sa volá HYFOSY (zistenie priechodnosti vajcovodov) pomocou takej tekutiny to zistia ultrazvukovo, je to bezbolestné a ambulantne 🙂 ja som to síce neabsolvovala, ale mala som v pláne ak by sa dlhšie nedarilo, no našťastie sa podarilo relatívne rýchlo dva krát...ale ten strach tam bude stále, to bez neho nejde. Lebo aj to vyšetrenie ti napríklad nezaručí, že ďalšie tehotenstvo nebude mmt, keďže neodhalí ako funkčne máš cílie (vlásočnice ktoré majú za ulohu posuvat oplodnene vajicko do maternice), často je chyba tam...ale pravdepodobnosť druhého mmt vôbec nie je veľká, je len o 10% vyššia ako ženy, ktoré ho nikdy nemali...

domi_nusqa
autor
22. mar 2021

@deanka123 to je zaujímavé, mne dr nič o druhom nepovedal, iba že sa to dá zistiť, ešte mi hlavou prebehlo, že či to nemohli oni pozrieť predsa?! Ale ešte som nevidela správu, tak možno mi potom môj gynekológ povie viac.

domi_nusqa
autor
22. mar 2021

@kaitlin3 super ďakujem za informácie 🥰

deanka123
22. mar 2021

@domi_nusqa no možno ani on nevie lebo v tých prepustacich správach čo odovzdávame potom obvodnému gyn. to uvedené nieje ale mne moja doktorka povedala nech si vypýtam od nemocnice kde ma operovali celkovú pooperačnú správu kde bol popísaný dopodrobna zákrok a tam to bolo uvedené.

simca35
22. mar 2021

@domi_nusqa ahoj aj ja som čerstvo po MMT,tiez mi zobrali jeden vajcovod. Ja som cca pred 4mesiacmi absolvovala vyšetrenie priechodnosti(hyfosy) všetko bolo v poriadku a predsa som mala mimomaternicové. Najprv sme mali hyfosy potom tri neúspešné IUI a potom keď už sme sa na to vykašlali tak hneď v ďalšom cykle mimomaternicové. V lete mame naplánované umelé Ivf,nakoľko ja už nechcem aby sa to zopakovalo znova.

domi_nusqa
autor
22. mar 2021

@simca35 panebože dievča, tak to ťa obdivujem a vôbec sa ti teda nečudujem, že už nechceš riskovať. Držím veľmi palce. Ako dlho ste sa pokúšali prirodzenou cestou?

simca35
24. mar 2021

@domi_nusqa Ďakujem, dúfam,že IVF vyjde a dobojujeme to do úspešného konca. Vieš čo 2 roky sme sa snažili. Držím palce aby aj vám sa pošťastilo 🙂

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre