Nie časté príčiny neplodnosti

alianka33
5. feb 2017

Ahojte, týmto by som poprosila snazilky a snáď už aj mamičky aby sa podelili o svoju diagnózu. Nie typickú ( zrasty, genetika, hormóny... ), ale takú, na prvý pohľad prehliadanu, ktorú doktori spočiatku mylne nazyvaju idiopaticka sterilita. Dozvedeli ste sa nakoniec kde bola chyba? Čo bolo zle? Alebo ste absolvovali ivf bez toho, aby ste sa to vôbec dozvedeli? A ako dopadlo? Vďaka za akékoľvek reakcie ☺

elenka.k
6. feb 2017

@alianka33 Ahoj, tak ja Ti napíšem svoj akoby som napísala? krátky príbeh: 5 neskutočne dlhých rokov snaženia a stále nič - UF - zúfalstvo po všetkých tých braní liekov, výsledky - stále všetko v norme - v poriadku! Babské triky: hore nohy po milovaní, vankúš pod zadok, prejedávala som sa petržlenovej vňati, alchemilkový čaj a to nepíšem tie lieky, čo som pila - ale to som už spomenula. Nevedelo sa prísť, čo mi je. Samozrejme pri M-ku som mala také bolesti - 5x na deň najsilnejšie lieky od bolesti - analgin.
A vieš, čo náhodne pri asi 100 ultrazvuku mi dr. zistila, že mám chronický zápal slepého čreva - samozrejme ihneď som šla na operáciu. Keď som chodila do školy, som ležala na to v nemocnici, ale ako mladá, čo som sa bála - som odtiaľ odišla, s tým, že ma už nič neboli - to bolo keď som mala 14r.
Tak ako som sa vrátila od nemocnici po vybratí sl. čreva - hneď som otehotnela / do 1,5 mes. / som až bola prekvapená a zároveň najšťastnejšia. Ale to netrvalo dlho - prišiel samovoľný potrat - auuuu tá bolesť. Nevedeli mi ani vysvetliť prečo. Ja sa utišujem, že to moje telo sa bránilo , keďže som bola tak skoro po operácií. Tak mi dali post minimálne 6 mes. sme sa museli chrániť a podotykli, že ako sa budem cítiť. . Ale Ti napíšem, od vtedy neviem čo sú bolesti pri M-ku !!! Ani neviem, že ho mám - no že som ho mala 😉 .
Samozrejme, nevydržala som čakať až 6 mes. túžba bola silnejšia a tak sme sa prestali chrániť po 3 mes. a na 4 mesiac M-ko neprišlo 🙂 a už len krásne dni - samozrejme tehotenstvo som mala rizikové - pre to čo sa stalo predtým.
A ešte taká maličkosť po narodení nášho bába - asi po 1 rok a 1 mes. pri jednom milovaní, zo srandy som povedala mužovi - pusť to do mňa - a ten mesiac už M-ko ani neprišlo, zato o 9 mes. ďalšie bábo 🙂
Ale to už bolo dávno ...... už len spomínam .... ako ten čas letí - na deťoch vidíme ako starneme.
Prajem nech sa zadarííí - treba veriť. Nám sa zadarilo po viac ako 1825 dní. Veľa šťastia.

alianka33
autor
6. feb 2017

☺ krásny príbeh, je to upokojujúce čítať, že sa nájde príčina ☺☺☺❤❤❤

elenka.k
7. feb 2017

@alianka33 ďakujem.

brona110
8. feb 2017

@alianka33 Ahoj, ak vam zatial na nic neprisli, skus este hematologicke vysetrenie a reprodukcnu imunologiu, ak ich este nemas porobene.

lienka737
8. feb 2017

Potravinová intolerancia

alianka33
autor
8. feb 2017

@brona110 na tú reprodukcnu sa zrovna chystám, ale neviem kde a čo k tomu potrebujem... nevieš prosím poradiť? Alebo to mám jednoducho spomenúť pred dr. v CAR, že nech mi dá výmenný lístok? Ako to vlastne je? Vďaka

more16
8. feb 2017

Ahoj, nám pomohla tiež až reprodukčná imunológia. Vyčítala som to tu na MK, že to baby riešia. Išla som do CARu na konzultáciu s tým, že chcem výmenný lístok na rep.imunológiu (už sme boli aj objednaní, lebo to trvá aj tri týždne než dostaneš termín) Naša dr. ho mala pripravený. Podľa nej to bola tiež už posledná možnosť, lebo všetko bolo v poriadku. Dr.nevideli žiaden dôvod, aby sa nám nedarilo. A ozaj, to sme boli po troch IUI a po prvom neúspešnom IVF. Chodili sme do Nitry k dr.Dzurillovej. Naša dr. nás posielala do Bratislavy, ale ja som si podľa odporúčaní na MK vybrala Nitru. Najprv treba absolvovať odbery. Ty krv - brali mi hádam osem ampuliek krvi :o) a partner spermie. Potom bola konzultácia, to som mala pripravenú hádam celú zdrav.kartu z gyndy. Dr.zaujímali aj všetky lieky čo som brala (čo som si už ani nepamätala,hlavne množstvá) a rodinná anamnéza. Na výsledky sme čakali vyše mesiaca a to mi poslali len mailom. Zistili,že moje telo bojuje proti embryjkám. Takže tesne pred odberom vajíčok a tesno po vklade som bola na infúziach v Nitre. A keďže sa nám podarilo otehotnieť, potom som chodila každé tri týždne na infúzie (poslednú som mala v 16tom týždni) a medzitým na kontrolné odbery krvi. Ešte mi dr.nasadila aj Clexane do 12teho týždňa - výsledky neboli hrozné, ale že pre istotu. Pritom na hematológii bolo vraj všetko ok. Takže po 6 rokoch sme sa dočkali a teraz mi už v postieľke spí skoro osem mesačná princezná.

alianka33
autor
8. feb 2017

Jeeeej. A to si teda už nebrala iné lieky okrem Clexanu? Niektoré baby vraj museli brať Prednison a z toho mám dosť obavy 😒 Pozriem sa na tú Nitru. Vďaka za rady ☺☺☺ moc si mi pomohla, lebo už začínam byť zúfalá... mám 32 rokov a znížené AMH 🤕 chcem už konečne vedieť čo je zlé

margarita
8. feb 2017

@alianka33
nam sa zo zaciatku tiez moc nedarilo, mala som caste zapaly, napokon to bolo sposobene plucnymi chlamydiami, co by mi v zivote nenapadlo, ale telo je jeden celok kde vsetko so vsetkym suvisi...
plus som mavala silne bolesti pri styku, co som vyriesila cvicenim Mojzisky.
potom sa nam konecne zadarilo, ale bum v 6tt spontanny potrat.
potom este jeden v 9tt MA, po ktorom mi zistili hemato diagnozu, vrodenu trombofiliu.
tak som s liecbou donosila nasu prvu.
po nej sme sa uz sebaisto pokusali o surodenca, a zrazu dalsi potrat opat v 6tt.
tak sme absolvovali genetiku a repro imuno, nic nam nenasli, ale
prislo sa na moje dobre utajene autoimunitne ochorenie stitnej zlazy.
prisahala som, ze ja mam predsa hormony v poriadku, ale len navonok, problem tam je skryty. dostala som liecbu aj z tohto sudka a tak sa mi s tymi dvoma diagnozami stastne podarilo donosit este dalsie 3 deti.
suma sumarum, najprv 4 roky neplodnosti a opakovanych potratov, a potom zrazu za 7 rokov 4 deti.
myslim, ze na jeden zivot aj staci...

drzim palce.
moje heslo bolo > Do prechodu sa nevzdam...😉

margarita
8. feb 2017

a este co sa tyka Prednisonu, aj ten mi nasadili po tom 3.potrate, akurat som si ho po ani 3 mesiacoch uzivania sama vysadila, mala som z neho strasne pocity a psychicke vykyvy, plus mi blokoval ovulaciu. mam kamosky, ktorym zjavne pomohol, ale tie vsetko boli na IVF, takze tie negativne ucinky mozno prebili kvanta inych hormonov.
mne prirodzene skor uskodil nez pomohol, ale mozno som len ja taka divna...🙂

kale13
8. feb 2017

@alianka33 na znizene AMH je dobre ak nemas endometriozu alebo polycosticke....
DHEA, plus coenzym Q10 a Myo-Inositol.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC31...

brona110
9. feb 2017

@alianka33 ako to uz odpovedala @more 16, reprodukcna imunologia je v Nitre (aj my sme tam boli), no je aj v BA a tusim aj niekde v Presove teraz. Kompletne vysetrenie ti spravia len v Nitre, mne zase nasli zvysenu bunkovu imunitu voci spermiam a trofoblastu (som po dvoch zamlcanych potratoch v prvom trimestri, jedneho syna uz mame). My sme sli do Nitri kvoli tomu, ze v BA mi povedali, ze sa caka na termin az 4 mesiace, v Nitre mi dali termin o 6 tyzdnov, no to som mala asi stastie. Teraz sa aj tam caka na termin cca 3 mesiace. Potrebujes vymenny listok aj ty aj partner od gynekologa alebo obvodaka. Ak chcete ist, objednaj sa hned, lebo naozaj sa dlho caka. A potom este cakas aj na vysledky 6 tyzdnov. My sme mali stastie, ze sme sli do tej Nitry, lebo tu bunkovu imunitu skumaju len tam. Tak teraz berem na to Medrol na potlacenie imunity. Je tu aj skupina reprodukcna imunologia, ak chces pridaj sa tam.

brona110
9. feb 2017

@alianka33 poplatok v Nitre je 250€, v BA tusim menej

bambulka2015
9. feb 2017

@alianka33 a muz je v poriadku? My 4 roky nic, ja uplne v poriadku a nakoniec bac, muz je "na vine". A nic nepomohlo, nijaka terapia, ziadne lieky, proste nic. Nakonie vyslo na prvy sup IVF s ICSI metodou a mame uz krasnu mudru zdravu 18 mesacnu slecnu. Nikdy toto rozhodnutie neolutujem. A niekedy koncom roka chceme ist "na druhe". Mame este mrazacikov.
Drzim palce. Casto sa pricina nezisti vobec. Obaja zdravi a nic. MAm kamosku, u nich podobne. Obaja zdravi, maju vsetky mozne vysetrenia, aj hematologiu, aj genetiku, proste vsetko a nakoniec to snazenie po 5-6. rokoch vzdali a isli do IVF. A babena je prave tehotna. 😉 Tiez im to vyslo hned na prvy krat.

more16
9. feb 2017

Som rada, že info Ti pomohlo. Prešla som si aj Prednisonom, ale to už dávno. Ešte keď som sa liečila u svojho gynekológa, teraz som ho už nebrala. Byť Tebou išla by som do Nitry. Bude to stáť síce peniaze, ale keď na nič neprídu, aspoň budeš vedieť, že treba hľadať inde. Ja som tiež už bola v tom štádiu, nech mi teda povedia, že to proste nepôjde a nejako sa s tým naučím žiť. Ozaj, nedávno známej tiež až v Nitre prišli na to, že má celiakiu a preto sa nedarí. Čakala všeličo, ale takýto výsledok by ju ani vo sne nenapadol. Aspoň vie čo treba riešiť.

alianka33
autor
11. feb 2017

@bambulka2015 áno, spg je ukážkový, chyba je vo mne, ani s bývalým partnerom som nemohla niekoľko rokov otehotnieť, no a keď sa po 4 rokoch podarilo v 3.mesiaci som potratila. A on už má dieťa po rozchode, takže na 100 percent iba ja. Ale vtedy som to neriešila u Dr. až teraz cca pred štyrmi mesiacmi sme sa odhodlali do CAR. Hormóny mám v poriadku, napriek tomu dr nasadil clostil, brala som jednu tabletku po dobu 5 dni, ale už to nebudem. Mám naňho zjavne silnú alergiu, lebo som sa silno a svrbí vo vyhadzala ako pri zihlavke. A utrogestan na vkladanie dnu mi tiež nerobil vôbec dobre. Svrbenie ma to všetko dolu. Nič príjemné hlavne v práci 😁😁. Ale podla mňa aj tak celé to nanič, keďže však počas sledovania tých štyroch mesiacov sa mi aj tak vždy utvorilo jedno vajcovody, či bez clostilu či s ním, ovulácia pekne bola, pri inseminacii 15 mil spermii a nič 🤕 taaak neviem.. či ísť rovno na ivf alebo sa pátrať po ďalších príčinách. Na imunologiu mi dali termín až v strede apríla, dovtedy už môžem byť po ivf 🤕🤕🤕 neviem neviem... a AMH mám 1, 17....

alianka33
autor
11. feb 2017

Ježiš sorry za tie preklepy, mám v telefóne t9 a neviem to zrušiť 😅😅

more16
13. feb 2017

@alianka33 aby si si zbytočne nevyčerpala IVF pokus. Pri našom prvom IUI som to brala ako hotovú vec. Veď podľa dr je predsa všetko v poriadku... ani som nerozmýšľala nad tým,že by sa to nebodaj nemohlo podariť.

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre