Endometrióza a tehotenstvo

helenky11
13. nov 2018

Ahojte, gynekologicka mi povedala, ze mam endometriozu a poslala ma na vysetrenie k dalsiemu specialistovi lekarovi. Ostatne vysledky ako cytologia este neviem.
Som zufala, s praitelom sa snazime o babatko a gyn. mi povedala, ze by bolo idealne, keby som otehotnela z druhehohe vajecnika, lebo pri jednom mam tu endometriozu. Zevraj sa endometrioza operuje, mam strach, ci to operovat alebo nechat tak a snazit sa najst alternativne sposoby liecky ako caje, vitaminy atd.
Prosim poradte ako liecit endometriozu a aku mame sancu mat babatko. Zatial sa snazime len 2-3 mesiace
Zev

milus777
13. nov 2018

@helenky11 s endometriozou mam bohate skusenosti bohuzial. Prepokladam ze mas na vajecniku cystu. Zalezi aka je velka a ake mas ty problemy ci mas bolesti a tak.pri nizkom stadiu endometriozy sa da liecit len hormonalne. Ked je rozsirena pristupuje sa k operacnemu odstraneniu. Asi ta nepotesim ale alternativne sposoby pri endometrioze ako caje a vitaminy vecsinou nezaberaju... Treba cim skor otehotniet. Podstup laparoskopiu kde ti odstrania loziska... Potom ti daju hormonalnu liecbu,skusite par mesiacov ci sa nepodari prirodzene a ked nie tak hned na ivf... Neni naco cakat. Endometrioza sa zvykne vracat. Ja som cakala prilis dlho a uz bolo neskoro... Ale samozrejme sa porad s dr a on ti urcite poradi 🙂 drzim palce

bale1rinka
13. nov 2018

@helenky11 no my sme sa snažili ako blázni, cysta nepraskla, neotehotnela som, myslím, že aj kvôli tomu, mala som vysoký prolaktín, tak sa otehotnieť ani nedalo,laparoskopia je nič v porovnaní s inýmu gynekologickými operáciami...nemáš sa čoho báť, mne aj vaječníky prefúkli a aj tak niesom tehotná, už nás to snaženie unavilo, je to hrozné na psychiku, tak som sa na to vyprdla a dala si čas do decembra, zatiaľ sa mi cysta neurobila, nemám hormonálny obraz zlý, práveže super, nemusí sa vždy endometióza vracať, ja som rok a pol po laparoskopii a som úplne v pohode, neberiem žiadne hormonálne lieky, iba som brala na zníženie prolaktínu, vitex jahňací a teraz mám brať inofolic..toť vsio.neboj, netreba hneď myslieť na to najhoršie.

helenky11
autor
13. nov 2018

@milus777
@bale1rinka co som sa pytala mojej gyn., ze ci endometrioza je vlastne cysta, kt. by mi casom zmizla, tak mi povedala, ze nie, ze endometrioza vznika, ked sa cast vystelky-sliznice maternice uvolni do brusneho priestoru a ze tam ostane a z nej mozu vznikat cysty, pripadne zrasty.
Mam strach, lebo velmi chceme babatko a nikdy predtym som nemala ziadne gynekolkogicke problemy, menzes mam pravidelny 24-28 dnovy cyklus, nemavam ani bolesti, ani nic ine. Raz v zivote mi gynekologycka nasla cystu, kt. hned zmysla a teraz nechapem ako som sa dopracovala k endometrioze 😢😢 A zevaraj sa endometrioza prejavuje bolestami pri menzese alebo pri sexe, nikdy som nic z toho nemala.

@bale1rinka a Ty si mala endometriozu alebo len cystu? A kedy sa robi prefuk, aj pri endometrioze? Lebo ja to mam pri 1 vajecniku a druhy je ok.

junova
13. nov 2018

@helenky11 ahoj, mne nasiel lekár cystu na vaječníky. Išla som na laparoskopiu a tam mi zistili endometriózu. Povedali mi aby som sa začala snažiť o bábätko čím skôr a keď sa to nepodarí tak umelé oplodnenie. Otehotnela som prirodzene dvakrát a vždy do troch mesiacov. Mala som šťastie a porodila som dve zdravé deti v termíne. Ja som mávala pri menštruácii obrovské bolesti a tak sa prejavovala táto choroba.

bale1rinka
13. nov 2018

@helenky11 mala som endometrioznu cystu,počas laparkoskopie urobili prefuk

helenky11
autor
13. nov 2018

@bale1rinka kiez by to bol aj nas pripad, lebo dieta je pre mna vytuzene uz od mladosti. Neviem si predstavit, ze by som dietatko nemala ☹️ Ja som ale nikdy pri menstruacii nemala bolesti a aj menstruaciu mam pravidelnu. A iba raz sa mi stali, ze by mi gyn. nasla cystu a teraz rovno endometrioza😭 som zvedava, co povie ten dalsi gyn. specialista ku kt. ma moja gyn. poslala. A prosim Ta po tehotenstve sa Ti vratila endometrioza, lebo zevraj sa to vracia

bale1rinka
13. nov 2018

@helenky11 nevrátila sa,ja som po vyše roku a pol snaženia sa zatiaľ neotehotnela,pred dcérkou som mala problém iba s vysokým prolaktinom to som cysty nemala.... nemusí sa ti to vrátiť...bepouzivaj tampóny aby menstruacna tekutina vyšla z teba vsetká...aby sa nevracala smerom hore....

helenky11
autor
13. nov 2018

@junova to je uzasne, ze Ti to takto dopadlo. A endimetrioza sa Ti po porodoch vratila?

helenky11
autor
13. nov 2018

@bale1rinka velmi pekne dakujem za rady a citala som, ze ako prevencia su vhodne vitaminy D, C, selen, zinok a tiez pestrec mariansky avitex jahnaci. Mas s tym prosím skúsenosti?

ludka0611
13. nov 2018

@helenky11 ahoj, môžem sa opýtať, na základe akého vyšetrenia ti stanovila túto diagnózu?

baccio
13. nov 2018

@helenky11 ahoj akurát dnes som sa o Tom bavila so sestrou. Ona mala endometriózu ešte ako slobodná a prišla o jeden vajecnik.Ked sa vydala tak sa jej vrátila .Doktor jej povedal že pravdepodobne nebude možné aby normalne otehotnela .A že jej dá hneď aj kontakt na nejakého ivf specialistu.A vieš čo sa stalo? Do pol roka bola tehotná a teraz ma 6 deti prirodzene počatych a aj odrodenych😊 Tak nezuuufaj všetko je možné aj tí čo sa iným zdá nemožné.Sestricka teraz po rokoch u toho lekára jej to ani nechcela veriť 😎

carmenuska
13. nov 2018

Ahoj,aj mna by zaujimalo ako prisla dr. K tomu ,ze je to endometrioza.,Ta sa totizto da definitivne potvrdit jedine histologiou po operacii!!Inak su to iba dohady.Ak ti vidi cystu,nemusi to byt cysta endometriozna (vacsinou su hemoragicke).No a zrasty,ktore endometrioza urobi,toez na skne nevidiet a dokonca ani na mr.Mne to zistii,az ked ma otvorili.Dovtedy iba podozrenie.Liecila som sa hormonalne ,mam dve deti.vracia sa to ,mne to preslo teraz do adenomyozy.A na toto ti nic alternativne nepomoze,bohuzial.

tabitana
13. nov 2018

Inac aj mna napadlo, že podla čoho to doktorka usudila? Zena, endometriozu som mala 3-4 stupňa.. Spravili laparku, pol roka som brala Visane, po vysadení do 5 tich mesiacov som ostala tehotna, prirodzene. A druhe ani neviem ako sme spravili.. Zatial sa endo nevratila a tampony používam.

ludka0611
13. nov 2018

@carmenuska ved práve, mne doktor tiež povedal ze sa to dá zistiť až pri zákroku. Do operácie to bolo len podozrenie....

junova
13. nov 2018

@helenky11 po porodoch sa mi endometrioza nevratila, uz nemam cysty ani bolesti pri menstruacii

eliska13
13. nov 2018

@helenky11 určite by som išla na laparoskopiu, lebo vždy lepšie 2 vaječníky ako jeden pri otehotneni.A, keď Ťa zoperuju až potom budeš vedieť či nemáš nálezov viac a aj šťastný a iné veci.Aj ja ju mám zmizla len počas tehotenstva a bolesti som nemala nikdy bola to náhoda, že ju našli.Vratila sa mi po OP po 3 rokoch
Na sone ju je vidno ako tzv.cokoladovu cystu normálne je priesvitná táto plna tak mi to lekár vysvetlil, ale mne bral aj speci krv na to teraz ma nenapadne ten onkomarker pri endoske býva zvýšený a tak aj bolo.Ca 125 tak nejako
Mne tiež odporúčali brať lieky hormonálne nechcela som radšej OP a mať dočasne pokoj.Ano treba čím skôr otehotnieť, tak neváhaj a choď na laparoskopiu

eliska13
13. nov 2018

@helenky11 a aj zrasty tam malo byť preklep....

ivula0807
13. nov 2018

Ja som mala na lavom vajecniku endometricku cystu cca 3 cm v priemere, napriek tomu sa mi podarilo otehotniet hned druhy mesiac snazenia, takze nic nie je stratene ;)

bale1rinka
14. nov 2018

@helenky11 vitex som brala kvôli vysokému prolaktínu, vid D berem lebo mám psoriázu, inak nič.

helenky11
autor
14. nov 2018

@ludka0611
@carmenuska
@tabitana
@eliska13 ja som bola na klasickej rocnej preventivnej prehliadke a tak mi to doktorka cez standardne vysetrenie, čo sa robí teda sono ci ultrazvuk zistila, ze mam endometriozu a pytala som sa, ci to nie je cysta a ona ze nie a ze ma posle k specialistovi onko gynekologovi.
Tak som si zacala citat ako sa endometrioza lieci a nasla som, ze laparoskopicky a ked je horsie stadium, tak standardnou operaciou.

tabitana
14. nov 2018

@helenky11 standardne by ti mala zobrat aj tu krv.. Ca125..

babulina
14. nov 2018

@helenky11 aj moja lekarka (ale mala specializacia onkogynekologa) rovno z usg vedela povedat ze sa jedna o endometriozu, nasledne bola potvrdena aj z krvi - takze mozne to je, pokial je skusena tak vie co hovori - u mna az finalne stadiu prinieslo bolesti take zufale, ich povazujem za horsie nez samotny porod - u nas nasledovala operacia, liecba, a nasledne navrh na second look, ktory som odmietla ale podarilo sa nam otehotniet (pomocou tejto skvelej doktorky vdakabohu za nu) a potom nasledne este raz. je tomu viac nez 12rokov a moj stav je v poriadku

helenky11
autor
14. nov 2018

@tabitana
@babulina zobrala mi aj krv, aj cytologiu, na výsledky ešte čakám. Ale krv a cytologiu mi vzdy robi na preventivke, ale hned mi jednoznacne povedala, ze mam endometriozu ☹ Myslim, ze ona je dost velky odbornik, ale nie je onkogynekolog.

@babulina a Ty bola operovana standardne, ci laparoskopicky?

babulina
14. nov 2018

@helenky11 laparoskopicky ale v urcitom okamihu sa rozhodovali ci predsa len nerozrezu normalne, nakolko musel ist prec skoro cely lavy vajecnik a bolo tam vela lozisk roztrusenych v brusnej dutine

eliska13
14. nov 2018

@helenky11 poslala Ta k Slezakovi?on je naozaj špička má v Petržalke ordinaciu

helenky11
autor
14. nov 2018

@babulina takze sa Ti podarilo otehotnieť, aj ked Ti vybrali vajecnik?

@eliska13 áno, MUDr. Slezák, ale ešte som tam nebola. A Tebe robili laparoskopiu este pred tehotenstvom?

eliska13
15. nov 2018

@helenky11 po tehotenstve

helenky11
autor
16. nov 2018

@eliska13
@milus777
@bale1rinka
@babulina
@tabitana
@ivula0807
@ludka0611
@carmenuska
@tabitana
@junova ahojte, tak dnes som dostala výsledky z cytologie, ale kedze mi ich dala sestricka,tak z nich neviem nic, termín k specialistovi mam az december a nechcem sa stretovat, ze ake mam vysledky. Viete mi prosim poradit, aké mám vlastne výsledky?
Dakujem

milus777
16. nov 2018

@helenky11 cytologia je ster z krcka maternice.... To co si odfotila su vysledky z krvneho rozboru. Hormonalny profil + onkomarkery.... Ved si to vies aj sama skontrolovat. Vedla tvojich hodnot mas referencne medze. Vsetky vysledky vyzeraju byt oki 🙂

helenky11
autor
16. nov 2018

@milus777 ved som si to skúsila porovnavat s tymi referencnými hodnotami a zdalo sa mi to ok.
Sestricka mi ale volala s tym, ze ma pre mna vysledky z cytologie a strcila mi toto do ruky, nikdy predtym mi ziadne vysledky nedali, tak neviem ako vyzeraju, kt. vysledky. Vzdy mi len povedala sestricka, ci ok alebo nie.
Len teraz nerozumiem, preco mi nic nepovedala k cytologii, kt. predpokladam, ze už asi tiež maju.
Dakujem Ti za pomoc a nevies mipovedat, co tie znacky okrem vit. D znamenaju. Este som preklapená, ze aj vit. D mam dobry, co vzdy gynekologicka hovori, ze to ma kazda pacientka zle.

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre