Celiakia a nepriechodné vajcovody. Ako mám otehotnieť?

matelka
12. feb 2010

ahojte, bezlepkove snazilky,
su medzi vami dlho sa snaziace celiaticky, ktorym bola zaroven pri LSK zistena nepriechodnost oboch vajcovodov?
co robite preto, aby ste otehotneli prirodzenou cestou?

(mam vo svojom okoli celiaticky, ktore otehotneli a maju deti, ale nemali problem s vajcovodmi. a mam tiez priatelku, ktora ma nepriechodne vajcovody, sice nie je celiaticka, a po mnohych rokoch tiez prirodzene otehotnela)...

len
12. feb 2010

Matelka, jsou-li oba dva vejcovody opravdu definitivně neprůchodné, popravdě je přirozené otěhotnění naprostý zázrak (prostě někudy tam to vajíčko doputovat musí), navíc když už, tak je opravdu dost veliké riziko mimoděložního těhotenství (to platí, ať jsi celiatička nebo ne).
Co se pak týče celiakie a umělého oplodnění, nikde jsem nečetla, že by to měla být kontraindikace. Ale určitě bych to konzultovala s lékaři, jestli některý z těch mnoha léků neobsahuje něco, co bys nesměla.

dyba
12. feb 2010

Ahoj matelka
Tiež si myslím, že ak máš nepriechodné vajcovody, prirodzene otehotnieť je zázrak. Je možné, že po čase sa nejaký zrast uvoľní, ale tiež len zázrakom. No máš asi dve možnosti: prefúknuť vajcovody alebo IVF.
Čo sa týka celiakie : Ja 5 a 1/2 roka pátram /detektív oriešok/ , prečo som 2x potratila a viac neotehotnela.
Ja mám skoro všetky vyšetrenia dobré. Len tak pre úplnosť som požiadala aj o testy na celiakiu, pretože som kdesi čítala, že spôsobuje problémy. príznaky celiakie nemám absolútne žiadne a nech sa páči. testy z krvi mám pozitívne.
Jedna dokyna mi povedala, že ak by mi ju neobjavili, každé moje tehotenstvo by skončilo potratom. No neviem. Tak som začala dodržiavať ,,tú diétu,, . Keďže som absolútny nováčik, zatiaľ neviem poriadne čo mám jesť. No čo ma teší, trošku som schudla 😀 😀 😀

matelka
autor
12. feb 2010

dakujem, Len,
vsetko, co si napisala, ovladam.
v uvode som napisala, ze moja priatelka, ktora ma tiez nepriechodne vajcovody, oba - tak ako ja, prirodzene otehotnela. ano. verim, ze Boh robi zazraky, a preto tiez IVF neprichadza do uvahy.

mila Dyba,
pises, ze mas vsetky vysetrenia dobre. asi ti nespravili vsetky. ona ta celiakia je svinka, lebo ked je neskoro odhalena, narobi vsakovaku sarapatu na inych organoch, vratane tych nasich potrebnych na mamickovanie...
ja mam dietu len styri roky (ale celiakiu asi odmalicka). tiez som schudla, ked som zacala, aj mi bolo lepsie, ale asi po tristvrte roku sa mi to nejak pokazilo a opat mam krce a bolenie brucha. dietu drzim velmi prisne a vedome som ju nikdy neporusila.
moja sestra je tiez celiaticka (tiez velmi prisne dodrziava dietu), a uz rok a pol ma krasne zdrave baby 🙂

a k tym vajcovodom. z nejakej priciny nepriechodne su. ja sa snazim zistit, preco. v mojom pripade si myslim, ze preto, ze mi celiakiu zistili neskoro. preto som napisala sem a cakam reakcie a skusenosti ostatnych celiaticiek.
su vsak aj ine dovody nepriechodnosti. urcite ste citali alebo poculi o ludmile mojzisovej a jej cviceniach... mam priatelku, ktora zas vdaka tymto cviceniam prisla ku krasnemu dietatku 🙂

len
12. feb 2010

Matelko, tak to jo, jestli IVF odmítáš, přirozené snažení je opravdu jediná cesta...
Mojžíšovou určitě doporučuji, sama jsem cvičila dva roky a byť mně osobně to nepomohlo, téhle metodě věřím 🙂 Na zprůchodnění vejcovodů netuším, v této souvislosti jsem o tom ještě neslyšela, asi se opravdu jedná o důvod té neprůchodnosti (jsou-li tam srůsty, Mojžíšová je neuvolní, ale hezky člověka porovná, prokrví, uvolní, cítíš se lépe...).
Co se týče té neprůchodnosti vejcovodů - jednou z nejčastějších příčin bývají srůsty způsobené nějakým zánětem - ať už jsi o něm věděla, nebo byl zcela skrytý... A pak je otázka, co ti po laparoskopii řekli doktoři, zda jsou oba zcela neprůchodné, zda se to dá nějak rozrušit a zprůchodnit (někdy to opravdu jde) nebo jen čekat na ten zázrak... I ty se čas od času dějí, to máš pravdu 😉 Osobně bych ale v té neprůchodnosti viděla mnohem větší problém než v celiakii (pokud dodržuješ dietu).
Moc držím palce 🙂

dyba
12. feb 2010

matelka, chcem si nasadiť výživový doplnok femibion800. Poznáš ho?
môžem ho užívať? Podľa zloženia tam glutén nie je, ani pšeničný škrob, iba kukuričný, ale čo znamenajú
ostatné zložky, netuším. Vieš poradiť? Si ,,skúsená,, celiatička 😎 / čo ja chúďa začiatočník 😅

matelka
autor
13. feb 2010

Dyba,
ja velmi vyzivove doplnky neuznavam. ak mas z krvi preukazane, ze mas vsetko v poriadku, naco su ti nejake doplnky? a potom, neviem ako dlho drzis bzl. dietu. od nasadenia diety sa crevo cisti od lepku minimalne pol roka, to znamena, ze skor ti ziadne ziviny nevstrebe, cize je zbytocne nieco uzivat. teda podla mna. mozno ti lekar alebo lekarnik povie nieco ine.
ja vsak vychadzam zo skusenosti: kedysi ma napchavali zelezom, lebo som ho mala malo, a nemalo to ziaden efekt. po nasadeni diety som po roku mala "zazracne" vsetko vratane zeleza v norme. pritom ten zazrak bol len v tom vycisteni/odlepeni creva a nasledne sa zo stravy vsetky ziviny krasne vstrebavaju.
femibion nepoznam, neuzivala som ho, ale ked si myslis, ze ti pomoze, pokojne ho uzivaj.
inak, studuj zlozenie liekov. ja som sa vsak nestretla s takym, ktory by sme nemohli. totiz obcas niektore lieky obsahuju aj psenicny skrob. aj to mozes, lebo skrob nie je bielkovina. neznasanlivost glutenu rovna sa neznasanlivost psenicnej bielkoviny. cize psenicny skrob v liekoch je ok.
otazka este je, ci ti nezistili, ale to sa zistuje pri gastrofibroskopii, intoleranciu na laktozu. to je mliecny cukor. v tom pripade by si si musela davat aj pozor, ci lieky neobsahuju laktozu. mnohe biele tabletky to totiz obsahuju. ale s tym asi nemas problem.

myslim si, ze ked budes poctivo drzat dietu, babo dostane vyzivu, a ty ho donosis. verim tomu!

dyba
14. feb 2010

Fíha. Ďakujem za odpoveď. Vôbec som netušila, že pšeničný škrob a glutén sú rozdielne veci.
Diétu dodržiavam poctivo a dúfam, že pomôže.
Dík

matelka
autor
14. feb 2010

Len,
a ty mas aky problem, ak to nie je tajne?
a preco si zacala cvicit mojzisovu?
mne po laparke povedal lekar hned, ze nepriechodnost v mojom pripade sa neda rozrusit, lebo mne ta modra kontrastna latka absolutne nepresla. kedze ta kontrastna latka ma rozrusovaciu schopnost, keby aspon trosilinku prenikla, mohla to na isty cas rozrusit. (to bol asi pripad tej mojej priatelky, ktorej zistili napriechodnost a do pol roka otehotnela.)
tak som sa teda spytala, co to mohlo sposobit. lekar povedal, ze jednoznacne zapal v brusnej dutine. kedze gynekologickeho povodu to isto nebolo, to by som vedela, ani s mocovymi cestami som nemala nikdy problemy, jedine zostava zapal z traviacich ustrojov - a to sme pri celiakii, ktoru mi nedavno (teda pred tymi styrmi rokmi) zistili.
tisko som teda dufala, ze za mojou nepriechodnostou vajcovodov by mohli byt problemy s chrbticou, ako to spomina mojzisova. ale cvicim ju rok, a zatial to ma len ten krasny zrovnavajuci efekt, ako pises 🙂

baby, drzim vam palce!

len
15. feb 2010

Matelka, já cvičila Mojžíšovou na diagnózu idiopatická neplodnost - všecko bylo OK, všecka vyšetření vzorná, jen jsem prostě nedokázala otěhotnět. V tomhle jsem pro tu Mojžíšovou opravdu viděla hodně dobrý důvod. Když to nezabralo, nakonec jsem zkusila 3 IVF, bohužel to vedlo jen k jednomu těhotenství a potratu a nakonec i k diagnóze, proč se nedaří - embrya si neumí správně porovnat chromozomy, což opravdu Mojžíšová (a vlastně ani nic jiného) vyřešit nedokázalo. Takže momentálně jsem taky ve fázi, kdy to chceme zkoušet už jen přirozeně (IVF, ač ho neodmítám, pro nás prostě není řešením) a čekat na nějaký ten zázrak, jinak to bohužel nepůjde 😉

matelka
autor
15. feb 2010

Len, sme take cakatelky na zazrak 🙂
ako prisli na to, ze embrya si nedokazali porovnat chromozomy? suvisi to s DNA a jej A,C,T,H? Bolo to davno, co som chodila do skoly. vysvetlis mi to blizsie?
ani vo sne by mi nenapadlo, ze by mohol existovat takyto problem!
ja sa este zaobram myslienkou, ci je u mna v poriadku imunita. celiakia je autoimunitne ochorenie - v skratke sa da povedat, ze telo produkuje latky proti sebe. ci teda nemam protilatky napr. aj proti embryu, pripadne spermiam.
pred par rokmi mi zistili zvysene protilatky proti bunkovym jadram. embryo je na zaciatku tiez bunka s jadrom, nie?

dyba
16. feb 2010

ahoj matelka. my tiež pre pokoj v duši sme si dali urobiť imunitu / hoci veľa gynekológov tomu neverí/ a výsledok tiež nech sa páči - tvorím protilátky na spermie aj embryo. nevyšli nám síce nejaké katastrofálne hodnoty, ale protilátky sú.

ratatooy
16. feb 2010

Ahoj holky.dyba já myslím že ty protilátky má plno z nás a proto při ivf dávají léky aby to potlačili.já jsem měla jeden neprůchodný vejcovod a následně mimodelozni těhotenství.a přišla jsem do nemocnice za pět dvanáct.s takovou diagnózou bych si nezahravala protože se může stát že se spermie dostane k vajíčku ale vajíčko je větší a už se nedostane do dělohy takže to každopádně skonči mimodeloznim tehu.a další průser je že u tohoto typu tehu to testy nedokáží zachytit a než zjistis že se vůbec něco děje tak už člověk ani nemusí stihnout dojít do nemocnice.já to měla tak tak.okamžitě jsem jela na sál ať už jsem měla plný žaludek nebo ne.no a teď jsme po prvním ivf a čekáme miminko.doktoři dokáží pomoct akorát to stojí nervy čas a v neposlední řadě i peníze.ale jelikož delohu mám dobrou a dítě nejspíš dokážu donosit tak byl problém jen v tom vejcovodu a podotýkám že ikdyz jsem jeden podle lékařů měla schopny stejně nás to stalo tři roky marného snažení.

len
16. feb 2010

Matelka, bohužel tohle asi dokážou zjistit jenom při IVF. Při prvních dvou jen přidali spermie k vajíčku a pozorovali pod mikroskopem, co se bude dít. Spermie si bez problémů samy vajíčka vybraly a oplodnily je, ovšem v téhle fázi by mělo mít embryo dvě prvojádra - dvě sady chromozomů - jednu od matky a jednu od otce. Ta moje měla většinou sady tři nebo i více, takže bohužel by vůbec neměla šanci na život. V téhle fázi si ještě nebyli jistí, jestli je chyba ve vajíčku nebo v tom, že spermie jsou příliš aktivní a do vajíčka se jich dostane víc. Takže při třetím IVF jsme zvolili metodu, kdy vybrali jednu konkrétní spermii a píchli ji do jednoho konkrétního vajíčka. To se hezky oplodnilo, ale po dvou dnech už měly některé buňky zase víc jader 😒 Paradoxně klasické genetické vyšetření z krve máme oba úplně OK.

Co se týče imunologie, tak i já trpím autoimunitní chorobou - tělo mi likviduje vlastní štítnou žlázu. Ale jinak máme imunologické vyšetření (to, jestli nenapadám i spermie nebo oplozená vajíčka a tak) zcela OK, takže to vůbec nemusí souviset. Každopádně si to vyšetření můžete nechat udělat, ale u vás bych ten problém viděla naprosto jednoznačně - právě ty neprůchodné vejcovody 😔

dyba
16. feb 2010

súhlasím s len, že ten problém u vás matelka budú tie vajcovody. a na operáciu si sa nepýtala? myslím to prefukovanie vajcovodov. U vás by to nepomohlo?

matelka
autor
16. feb 2010

dakujem, Ratattoy, ze si sa k nam pridala 🙂
mas zaujimavy nazor s tymi protilatkami.
ja si zas myslim, ze mnoho zien ma menej priechodne vajcovody, alebo tazko priechodne a mozno o tom ani nevedia. a mnoho zien k tejto diagnoze este len pride vdaka tomu, ze nosia bedrove nohavice a tricka nad pas (aj teraz v zime...) ☹
paci sa mi tvoj nazor, ze netreba ist proti prirode s tymi protilatkami. mozno sa tak telo brani, aby sa nestalo nieco horsie. ak sa mi potvrdi tato teoria, asi zacnem studovat medicinu 🙂 ale to by sa muselo zapojit viac bab do nasej diskusie 🙂

Dyba,
pri tej laparke, co som absolvovala, ked mi tie (totalne) nepriechodne vajcovody zistili, to bol vlastne pokus o prefuk. ta "prefukovacia" latka sa vsak do vajcovodu vobec nedostala.
keby som mala aspon trolilinku malicku skulinku, ta latka by sa tam dostala a rozsirila by to.

jarka.09
16. feb 2010

Ahoj holky, zaujal mě název vaší diskuse, tak si říkám, že pozdravím a podělím se o svou zkušenost. Také jsem celiatička, dietu jsem držela do šesti let, pak mi lékaři řekli, že jsem vyléčená, že to byla velká chyba - a že se jí lékaři nedopustili jen na mě, jsem zjistila až zhruba v šestnácti. Protože jsem pak dietu zase začala držet přísně, věřila jsem, že jsem zdravá. Před rokem jsem otěhotněla a hned záhy se zjistilo, že jde o mimoděložní těh., při laparce mi zjistili vrozenou vadu, od narození mám jen jeden vaječník a vejcovod, ale při tom mimoděložním mi ho naštěstí zachránili. Je to moje jediná šance na přirozený otěhotnění. Rok jsme se znova snažili, ale marně, teď v únoru jsem byla na testu průchodnosti a bylo zjištěho hodně srůstů, nakonec se ale ukázal jako plně průchozí. Tak teď věříme, že se to snad brzy zadaří. Také věřím tomu, že tělo se brání, když ví, že něco není v pořádku. Jinak o protilátkách a genetice vím prd, to vám asi moc zkušenostmi nepřispěju, i když testy jsme podstupovali už různý, stačilo mě, že řekli výsledek ok, a dál jsem se v tom nechtěla pitvat, někdy je lepší nevědět. 😉 Přála bych vám všem, aby se brzy zadařilo a pokud možno přirozeně. Už už jsem začala přemýšlet i o IVF, ale pořád s tím nejsem nějak vnitřně ztotožněná, tak jsem ráda, že momentálně to nemusíme řešit.

matelka
autor
17. feb 2010

Ratatooy, sorry, preklepla som ti meno 🙂

ratatooy
17. feb 2010

matelka nevadí.mě ještě dr totiž řekl že jak mám už jen jeden vejcovod byť průchodný tak šance na přirozené těhotenství je hodně malá navíc proč hledáme chyby v sobě když ve větší míře je problém u partnerů můj manžel má o trochu zhoršenou pohyblivost spermií a tvar což má velký vliv takže je potom problém aby se v případě neprůchodnosti dostali buňky vůbec k sobě a v chlapskych faktorech hlavně aby se dostali k sobě ty kvalitní.myslím si že žena otěhotní několikrát do roka akorát buňky zaniknou a odejdou s ms protože nejsou kvalitní.ale co jsem chtěla hlavně říct když už lékaři jednou udělají laparku a zjistí že je vše ok tak průser je že někomu ta operace teprve srusty způsobí.

matelka
autor
17. feb 2010

Ratatooy,
ked uz sme pritom, co sposobi operacia, mne tak tlacili tu kontrastnu latku do (tych nepriechodnych)vajcovodov, az mi na jednom mieste vajcovod roztrhli a spolu s nim aj tu blanku, na ktorej vsetky zenske veci visia...
ale nie o tom som chcela.
lekar mi vysvetlil, ze ked sa porezem napr. na prste, organizmus sa snazi ranu zacelit/zahojit. podobne je to aj s vajcovodom. ak sa "nasilne" rozsiri, organizmus sa to snazi zahojit. zda sa, ze niekedy to prehana a spravi zrasty.

ratatooy
17. feb 2010

Matelka tak to je ale dost hrozné ne?tohle mi udělat v naší nemocnici tak je asi zažaluji.už kolikrát jsem si říkala kdoví co mi tady při laparce udělali.doktorům co tu máme v nemocnici nevěřím ani slovo.tady jsou spíš řezníci než doktoři.ale souhlasím s tebou i já si určitě zavinila srusty tím že nosila v zimě holá záda seděla na studené zemi a o nohou a teplých botech ani nemluvě.a teď když vím co mě to stalo a čím jsme museli projít a vidím nějakou holku jak jde v tyhle zimě sotva oblečená tak bych ji nakopala.

matelka
autor
17. feb 2010

vitaj, Jarka,
na povzbudenie jeden pribeh so stastnym koncom (mam ich vo svojom okoli vela, ak si citala prispevky vyssie. vlastne zatial mam len pribehy so stastnym koncom 🙂 ):
moja priatelka mala asi 1,5-rocne dieta, ked zistila, ze je opat tehotna. nanestastie, mimomaternicove tehotenstvo. lekari na operacke nevedeli lokalizovat, v ktorej casti vajcovodu baby uviazlo, a tak jej ho odobrali cely. trochu si poplakali, ze sa tak znizila pravdepodobnost prirodzeneho otehotnenia a zacali uvazovat o adopcii. uvazovali, planovali... az zistili, ze su tehotni. samozrejme, porodili krasne zdrave babo. a nejako sa rozbehli, lebo o par mesiacov znovu otehotneli. to tretie sa narodilo pred necelym rokom. asi im zavolam, ci nie su opat tehotni 🙂

matelka
autor
17. feb 2010

Ratatooy,
uvazovala som o zalobe, ale potom som si to rozmyslela. jednak lekar mi to nesposobil umyselne (tak tlacil tu latku, dufajuc, ze ju tam pretlaci, ze az...) a sam bol z toho vylakany, co sa vlastne stalo. velmi sa mi potom ospravedlnoval.
jeho kolega, starsi, skusenejsi, mi neskor povedal, ze moje tkaniva su ine ako ostatnych zien. podla neho je to zrejme preto, ze mam chronicke ochorenie (celiakiu). obaja sa s tym este nestretli, a tak su aspon mudrejsi.

matelka
autor
19. feb 2010

To sa tu uz nikto nechce podelit o svoje skusenosti?

evak99
19. feb 2010

matelka, já mám taky celiakii a nakonec po dlouhých peripetiích a jednom nepovedeném ivf jsem otěhotněla přirozeně, ale vejcovody mám v pořádku, takže v tomhle neporadím...snad jen, že jsme ještě strikteněji dodržovali různá dietetická doporučení (stravovali se makrobioticky), chodili na akupunkturu a cvičili mojžíšovou...ale pokud máš neprůchodné vejcovody, tak nevím, zda to může pomoct...ale ta čínská medicína by ti možná pomoct mohla. Dr. mi říkala, že ženy s celiakií mívají větší problém otěhotnět, ale prý se neví proč... ☹ přeju hodně štěstí 😉

matelka
autor
19. feb 2010

Evak, dakujem,
mojzisovu cvicim, ale zatial bez efektu. o akupunkture uvazujem, na buduci tyzden mam prve sedenie, uvidim, co mi dr. povie. ako dlho mas celiakiu a ako dlho drzis dietu?
pytam sa preto, lebo ja mam problemy od detskych cias, ale chorobu mi potvrdili len pred 4 rokmi. (a zatial napachala rozne skody...)
myslis, ze ti cina pomohla?

vierulik208
19. feb 2010

Zdravim... moze my niekto popisat konkretne ako prebieha prefuk vajcovodov bez narkozy,( myslim laparoskopicky ) vraj sa to robi pod specialnym rengenom ... dakujem 😉

evak99
20. feb 2010

matelka: mám od dětství, zjistili mi ji pozdě, takže dietu držím cca 12 let. myslím, že ta čínská medicína má velké výsledky. my tomu věřili, což je určitě také hodně důležité. takže se toho neboj a zkus to. 😉
vierulik: bohužel nemám zkušenost

jarka.09
20. feb 2010

vierulik: laparoskopická průchodnost vejcovodů (chromopertubace) probíhá vždy v narkóze, laparoskopicky udělají do břicha několik dírek, spodem pak pustí kontrastní látku a pod rentgenem sledují, zda prochází. Bez narkózy to taky lze, ale ne laparoskopicky, to jen pustí tu tekutinu a sledují, to se prý dělá za vědomí. Já jsem byla na té laparoskopii, tam se dají i narušit případné srůsty a uvolnit ten vejcovod z nich.

vierulik208
21. feb 2010

jarka.09 dakujem 😉

matelka
autor
22. feb 2010

Evak, dakujem.
si zrejme podobny pripad, ako moja sestra. je odo mna mladsia, a celiakiu jej zistili este skor ako mne - jej cca v 27 rokoch, mne 31 (takze zjavne jej ani tebe nenapachala v organizme tolko skod, ako mne - aspon si to tak myslim. a ona s pocatim nema problem)...

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre