Trvalé následky po úraze

katarinaviktorka
29. feb 2016

Dobry vecer prajem vsetkym mam na vas otazku je tu niekto kto sa vyzna do hodnotenia trvalych nasledkov po uraze?neviete nahodou kolko je za jeden bod eur alebo aspon priblizne? Dakujem

katariiiina
29. feb 2016

Neviem, či som správne porozumela, či máte životné poistenie, v ňom sú zahrnuté aj trvalé následky úrazom a chcete vedieť, koľko Vám z toho bude vyplatené?

katarinaviktorka
autor
29. feb 2016

Ano mame aj zivotne poistenie ... ale toto som myslela tak vseobecne aj na socialnu poistovnu

katariiiina
29. feb 2016

So sociálkou ti nepomôžem, ale odporúčam hneď zajtra nahlásiť do poisťovne úraz, v poslednej dobe sa nenesie lekárska správa až po vyliečení, ale do týždňa, čo sa niečo stane, musí sa to už aj nahlásiť, inak môže dôjsť k poistnému kráteniu..Peniaze z toho očakávaj až o rok od úrazu, samozrejme ak tam nebola amputácia, to by sa plnilo hneď

katarinaviktorka
autor
29. feb 2016

@katariiiina to uz je od toho rok toto uz vlastne podavame na tie trvale nasledky socialne uplatnenie po roku od urazu.

cinnamon111
29. feb 2016

pokiaľ ja viem, tak dnes sa už úrazy nebodujú......teda ak som správne porozumela, že lekár nahodí body a poisťovňa vypláca. Trvalé následky sú dnes vyjadrené v percentuálnom poškodení a na základe toho koľko percentné poškodenie je , je ti vyplácané z celkovej sumy dojednanej na trvalé poškodenie - teda nie na smrť alebo dožitie. Aby sa predchádzalo špekuláciam, že ak mal niekto známeho lekára, tak to dobre nabodoval a poisťovňa platila. Teraz je to tak, že v zmluve musí byť uvedená nejaká suma , ktorá pokrýva trvalé poškodenia z dôvodu úrazu a mala by tam byť aj tabuľka s percentuálnym vyjadrením. Ty teda dopredu sa vieš pozrieť koľko dostaneš. Samozrejme nie sú tam všetky poškodenia, ale cca 20-30 . Dám príklad, že po úraze ti chýba jeden prst na ruke a jeden prst je ohodnotený na 5% poškodenie, tak dostaneš 5% z dojednanej sumy. Neviem akú starú zmluvu máš, ale je možné, že máš dojednanú aj progresivitu 200%, alebo 500% - to sa navyšuje plnenie.

katariiiina
29. feb 2016

Ahaa, tak len nezabudnite aj z toho životného poistenia, keď už to platíte, viac nepomôžem 😕

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
zuzana21185
1. mar 2016

ale vela nedostanes davaju len almuzne ☹

jurojuro
2. mar 2016

Ak som správne pochopil mala si pracovný úraz. V tom prípade rovnako ako po dopravnej nehode si dostala bolestné a teraz riešiš náhradu za trvalé následky. Za jeden bod bolo v roku 2015 presne 17,16 EUR.

Takže aj dnes sa pracovné úrazy či dopravné nehody bodujú a je možné dostať pekné peniaze, ak sa vyznáte.

katarinaviktorka
autor
2. mar 2016

@jurojuro ano presne tak presnejsie tyka sa to manzela ... len co ma zaraza bolo nam povedane ze trvale su hodnotene viac ... lebo tychto 17eur dostal po prvykrat ked si vybavoval po uraze . No ale co uz mozeme cakat od tohto statu vsakze.

0silvia0
2. mar 2016

@katarinaviktorka môj syn dostal okolo 300 eur za trvalé následy bežného úrazu - za jazvu na tvári (na hornej pere)

jurojuro
2. mar 2016

@katarinaviktorka o tej výške rozhoduje rok v ktorom to zhodnotí doktor, ak to hodnotil tento rok mala by byt suma vyššia, ale aká bude to sa ešte nevie, musí to zverejniť štatistický úrad. Druhá vec je že za trvalé následky je vyšší počet bodov jak za bolestné.

cisko39
2. mar 2016

@katarinaviktorka záleží od nastavenia poistky,od poisťovne a od toho ako majú ohodnocovacie tabulky a na kolko bodov ohodnotil v správe lekár. Je dôležité či trvalé násladky máte poistené s progresiou alebo bez. Najlepšie by bolo sa opýtať priamo v poisťovni .

friday13th
21. mar 2016

ahojte, viete ci za trvale nasledky byva nizsie, rovnake alebo vyssie bodove hodnotenie ako pri bolestnom?

frapper
22. mar 2016

@friday13th trv.následky sa vypočítajú podľa toho,ako máte dohodnuté v zmluve-na akú sumu,či s progresiou,treba ísť k lekárovi,čo popíše,ako úraz zanechal TNU,všetko zaslať na poisťovňu.Podľa tabuliek,ktoré má každá poisťovňa sa určí % postihnutia,ktoré sa vyplatí zo sumy, na ktorú máte dojednané v PZ.

friday13th
22. mar 2016

@frapper ja viem ako sa urcuje vyska nahrady, mna iba zaujima co je zvykom, pri tazkom ublizeni na zdravi, ci byva bodove hodnotenie trvalych nasledkov vacsie alebo nizsie alebo rovnakeako bolestne, podla tabulky soc. poistovne

jurojuro
23. mar 2016

@friday13th Väčšinou býva odškodnenie za trvalé následky vyššie, ale to som zjednodušil. Veľmi to záleží od konkrétneho prípadu, pretože trvalé následky môžu vzniknúť len pri niektorých zraneniach z tých za ktoré bolo vyplatené bolestné.
Príklad narazil som si hrudník, mal som otras mozgu, porezal ruku a zlomil zápästie, trvalé následky mám len za zápästí.

babu15
23. mar 2016
Používateľ babu15 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od babu15.

@jurojuro konecne to niekto takto laicky vysvetlil 🙂

friday13th
23. mar 2016

@babu15 úplne suhlasim

@jurojuro ano to je mi jasne, ze za pomliazdene rameno trvalý následok nebudem mat ale mala som škaredo polamanu nohu. Ďakujem pekne za pomoc 😊

jurojuro
29. mar 2016

@friday13th Ak vzniknú trvalé následky na nohe potom by tam mal dať posudzujúci lekár viac bodov ako pri bolestnom.

cisko39
29. mar 2016

@jurojuro lekár ohodnotí trvalé následky na základe tabuliek, určí počet bodov a na základe bodov Vám poisťovňa na základe oceňovacích tabuliek určí výšku poistného plnenia.

bulharkaneli
30. mar 2016

Zdravim vás všetkých, manžel robi už 18 rokov s touto problematikou a viem že naj-častejšie je vyplácane ak je poistka aj na bežne zlomeniny a urazí a pripadne aj na chirurgické zákroky ale nie cez SP samozrejme. Musí byť uzatvorená v normálnej komerčnej poisťovni. Často sa stáva, že ľudia zistia že majú zle nastavene úrazovky až po úraze a potom s tým sa naozaj veľa nedá urobiť. Hlávne u trvalich následkov plati-čim väčšia PS na krytia a menej obmedzeni v zmluve-tym viac peňazy za následky-samozrejme po roku a po Lek.správe.napriklad po uraze pri futbale ostalo 10% poškodenie funkčnosti nohy u jedneho pana doktora-bol to jeho klient a dostal vyplatene cez 2000 eur.Zavisi vždy od vyšky poistnej sumy na TN. Za pruh u dievčatka (teda operacia -nie uraz) vyplatil rodičom 1400 eur. Samozrejme neda sa to rešiť až pak.ale pred tym,keby človek vedel však čo ho čaka...

jurojuro
31. mar 2016

@cisko39 ja som odpovedal na otázky týkajúce sa pracovných úrazov (pri životnom poistení sa totiž veľmi málo vyskytuje bodovanie, skôr len určovanie % s poistnej zmluvy), kde lekár hodnotí podľa zákona o bolestnom a sťažení spoločenského uplatnenia a následne sa počet bodov podľa posudku lekára násobí hodnotou bodu určenou podľa priemernej mzdy v hospodárstve za predchádzajúci rok. Často pracujem s uvedeným zákonom preto so skúsenosti viem určiť, aká bude asi výška konkrétneho nároku.

danik1505
31. mar 2016

@katarinaviktorka 17 eur je za jeden bod.. mamina mala minuly mesiac uraz v praci a takto jej ohodnotili

zirafienka
31. aug 2016

prosím Vás, a neviete, do kedy sa dajú uplatniť trvalé následky. Platí to, že do 3 rokov?

cisko39
31. aug 2016

poiostnu udalosť si môžete uplatniť do 3 rokov od poistnej udalosti.

jurojuro
2. sep 2016

@zirafienka Ak to nie je viac ako tri roky, nemal by byť problém. Treba si dať ale pozor, aby poisťovňa aj vyplatila peniaze do troch, respektíve štyroch rokov. Za určitých okolností v závislosti od poistenia a trvalých následkov sa dajú riešiť aj prípady kedy vznik poistnej udalosti bol pred viac ako troma rokmi. (Premlčanie u nás je trošku komplikovanejšie)

zirafienka
2. sep 2016

@jurojuro, @jurojuro, ďakujem, musím to dosledovať, 3 roky boli 31. augusta. Pekný deň prajem.

evatko
11. okt 2016

@jurojuro ja by som sa chcela spytat- mala som pracovny uraz, cakam na rozhodnutie dr., ci pojdem na operaciu, alebo nie. AK ano, a napr. mi da dr. termin povedzme o 4 tyzdne(to je priklad) , mozem ist zatial do prace? Momentalne som 3 tydne PN. Ovplyvni to nejako hodnotu bodovania? Ci je to jedno, ci je clovek na PN, ci nie? Dakujem krasne za odpoved

jurojuro
12. okt 2016

@evatko najskôr odporučím ostať na PN (pri pracovnom úraze platí sociálka aj úrazový príplatok a tak máš náhradu 80% DVZ nie len klasicku nemocensku). Náhradu za bolesť by to ovplyvniť nemalo, ak PN skončil lekár, prípadne revízny lekár. Ak lekár skončí PN na žiadosť pacienta a uvedie to do karty potom to môže ale nemusí byť dôvodom pre zníženie bolestného.