Chcela by som požičať peniaze kamarátke a rada by som si to poistila papierom

22. apr 2024

Chcela by som požičať peniaze kamarátke, ale aj keď jej verím, tak si to radšej chcem poistiť papierom. Je právne vymožiteľné čestné vyhlásenie napríklad s číslom občianskeho preukazu? Či musí byť podpisané overeným podpisom?
Niečo v štýle, že: Dole podpisaná ........ čestné prehlasuje, že sumu ....... pripísanú na účet dňa ........ budem splácat v pravideľných splátkach minimálne ......../mesačne. Pokiaľ sa strany písomne nedohodnú inak, tak čiastku splatí najneskôr.........

katkaseiner
22. apr 2024

nie som profesional ale za mna ano a idealne so svedkom.. pre istotu... daj svedkovi podpisat ten papier tiez...

liz_lemon
22. apr 2024
unicornlady
22. apr 2024

Ja by som to radšej dala overiť notárom. Nikdy nevieš...

sickynickyobsadene
22. apr 2024

Toto overiť k notárovi. Inak je to len zdrap papiera. Overenie stojí okolo2-3eur.

ddaassuullaa
22. apr 2024

Verit mozes, ale tu nejde o vrecko muky. Urcite postupuj podla linku, ktory ti sem dala
@liz_lemon

monro
22. apr 2024

normálne uzavrite zmluvu o pôžičke. vzory sú na nete.

maranco
22. apr 2024

@sickynickyobsadene overenie podpisu je lacnejšie na obecnom úrade ako u notára

Pri prevode na účet do poznámky pre príjemcu daj info, že je to pôžička splatná do xx.
Zisti si či bude schopná splácať, na aký účel to potrebuje, či má aj iné pôžičky.
Požičaj len takú sumu o ktorú môžeš prísť a neohrozí to tvoje fungovanie a rodinu.
Poznáš jej príjmy, že bude schopná splácať? Prever si aj https://obcan.justice.sk/pilot/poverenia/

esmey
22. apr 2024

Ak ide o väčšiu sumu, tak si to dobre rozmysli. Aj keď budeš mať všetko na papieri a prípadný súd vyhráš, kamarátka môže po roku exekúcie vyhlásiť bankrot a ajtak nikdy nič neuvidíš. Požičaj len to, čo si môžeš dovoliť stratit.

evaachesa
22. apr 2024

Spísať zmluvu a dať ju overiť u notára.

petronelag
22. apr 2024

A koľko jej chceš požičať? Lebo najideálnejšie je vôbec nepožičať, lebo sa to veľmi ťažko dostáva späť, prídu jej do cesty všeliake ďalšie problémy a nebude mať ani na to, nie ešte splácať nejakú väčšiu sumu.

katkaseiner
22. apr 2024

Ahoj Autorka, akokolvek to budes riesit, vedz, ze taketo poziciavanie zmeni vase postoje aj vztahy.... ja osobne nerada poziciavam prave preto ze clovek ani nevie kedy a ako a dostane sa do takej situacie ze z nej nie je uteku... a verim ze ty aj ked v najlepsej viere jej chces peniaze pozicat, tak tiez ich chces dostat naspat

alickapusinka
22. apr 2024

Vždy ak ideš požičať musíš mať na pamäti že aj ak budeš mať papier od notára tak nemusíš tie svoje peniaze už nikdy vidieť. Ak chceš prísť o peniaze tak to je najľahší spôsob ako ich neuvidíš požičať niekomu. Napíšem Ti v krátkostí čo s stálo mne. Nech TI je môj skutočný príbeh varovaním. Mala som kamarátku dobrú dostala sa do problémov požiadala má o finančnú pomoc že do roka to splatí. Ak nie ONA zaviazala sa jej dospela dcéra že vráti za mamu. Mala som aj papier u notára kde sa zaviazala že to do roka splatí. 2 splátky uhradila pri 3 začala mať problém a popritom normálne pracovala potom prišla že chce znížiť splátky a aspoň na rok a pol že splácať. Ja som s tým nesúhlasila. Potom už nechcela vôbec platiť odišla z roboty dobrovoľne sa dala vyhodiť . To čo malo byť ročne mňa stálo 2 a niečo roky a súdy. Kolky právne zastúpenie. Mala som šťastie že súd rozhodol aby som podala exekúciu. Aj sa tak stalo lenže nepracovala. A stálo sa to že zo dňa na deň zomrela pokiaľ som dostala od dcéry peniaze nakoľko jej mama zomrela tak sa exekúcia musela nanovo jej dcére na plát. Nikdy v živote viac nikomu ani cent. Dostala som ich nazad len tak tak. Takže moja skúsenosť nikdy viac nikomu nič. Mám ponaučenie na celý život. Ešte že jej požičiaš a pracuje neznamená že s tebou nevybabre ver mi že aj to sa môže stať. Odíde z roboty nič nebude mať ako si vymôžeš čiastku nazad. Darmo budeš mať papier aj od súdu že ju máš dať na exekúciu a ak nič nebude mať. Tak čo dostaneš figu borovú a zostanú TI oči pre plač. TY môžeš chodiť aj roky po súdoch platiť právnika a budeš ťahať za kratší koniec. Nepožičiavaj nič za predpokladu že nechceš chodiť po súdoch. Vymožiteľnosť práva v tomto štáte je teraz 0. Dlho čakáš nájde si právnika takého čo bude riade vybitý ako ONA a radšej dá na právnika aby tebe zaplatila splátku. Nech to je aká dobra kamarátka máš moje varovanie. Určite tu na MK je viac s takou zlou skúsenosťou možno TI nejaká ešte napíše. Za mňa po veľmi zlej skúsenosti nikdy viac ani rodine. Uvidíš teraz budeš super dobra fantastická kamarátka a ak nebude platiť a budeš pýtať tak budeš taká onaká len aby ťa pošpinila. Ja TI garantujem že časom skončíš na súde. Ver mi. Ak vtáčka lapajú pekne mu spievajú. Aj ONA teraz na teba pekne ale časom TI nebude schopná prísť na meno. Ver mi máš ešte možnosť sa rozhodnúť. Vymožiteľnosť toho práva je 0.TO že budeš mať papier od notára nič neznamená. To že tam bude papier a pečiatka ešte nič neznamená. Ja by som nič nepožičala. Nikdy viac. A ešte nevieš čo sa stane moja kamarátka zomrela večer som sa s ňou rozprávala a ráno mi jej dcéra volala že mamu našla v posteli už nedýchala. Takže aj keby chcela vrátiť a nebola by v tom jej dcéra už by som peniaze nevidela nikdy to aj ak bol súd tak to tam hovoril
právnik. Zomrela počas toho ako mala platiť. Takže nikdy nevieš čo sa môže stať. Náhoda je blbec vtedy ak najmenej čakáš vtedy sa niečo stane. Za mňa nie . Ale TY máš svoj rozum aby si neskôr horko nezaplakala.

monro
22. apr 2024

Ja som požičala bývalému priateľovi dosť veľkú sumu, keď kupoval dom. V zmluve mal dva roky na splatenie. Po mesiaci na to, sa so mnou rozišiel. Peniaze zaplatil po roku, teda ešte rok predtým ako mal. Mala som ale riadne nervy, hoci ma uisťoval, že to splatí. Uľavilo sa mi, neskutočne. Už by som to ďalšíkrát neurobila.

alickapusinka
22. apr 2024

@monro tiež si mala šťastie ako ja. Ale skúsenosť ako aj nikdy viac máš asi tiež ponaučenie.

sisaka
22. apr 2024

Na požičiavanie peňazí sú banky.
Prikláňam sa k názoru, že ak chceš veľmi požičať peniaze, tak len do výšky, ktorú môžeš oželieť.

lienka.7
22. apr 2024

Ide o to, koľko penazi jej chceš požičať. Ak 1.000€ a "nezaboli" ta, keď ti to náhodou nevráti, budis. Ak chce ale už oveľa vyššiu sumu, bez "papiera" by som nedala ani kamoske. Plus v pripade, ak by nesplacala, ma to z čoho byt exekuovane? Jedinú ako taku istotu mas notarsku zápisnicu o uznaní dlhú a priamo tam sankciu exekúcie. Iné je všetko na dlhé lakte a dokazovanie...

banderaska29
22. apr 2024

prečo nejde kamoška do banky ?
asi tu by mi zapol prvy vykričník. ak nejde, lebo jej nepožičajú, asi ma na krku exekucie, to je vykričník č.2, ak ma exekúcie, niečo neplatila a nebola schopná dodržat lehoty splatky. to je vykričník č. 3.

radšej by som na tvojom mieste pekne slušne odmietla. potom budeš plakať neskoro, a ano písali dobre baby. ak vyhlási ona osobný bankrot, nepomôže ti papier ani zmluva ani nič.

gribka1
22. apr 2024

Ja sa čudujem, že dnes ešte niekto vôbec požičiava peniaze. Skoro nikdy to nedopadne dobre.

anjelok
22. apr 2024

Len pocitaj s tym, ze v pripade nesplacania prides nielen o peniaze, ale aj kamaratku.

maranco
22. apr 2024

O akú sumu vlastne ide? je kamarátka zamestnaná?

autor
22. apr 2024

Sama som sa ponúkla. Nič nežiadala. Má pekný príjem, len potrebuje súrne doložiť 2000€ na auto. Možno mi to vráti do troch mesiacov, možno dlhšie. V živote som nikomu nepožičala peniaze. Ale hádam sa nepopálim. Je to moja likvidná rezerva pre prípad núdze, keby niečo krachlo. Verím v to, že ak by u mňa niečo krachlo v tom čase, tak sa proste zoberie do banky a cez spotrebák mi to obratom vráti. Takto aspoň tie peniaze neležia v banke a niekomu pomôžu.
Ďakujem za rady.

anjelok
22. apr 2024

Fuha, tak to si odvazna. Drzim palce.

kacena1303
23. apr 2024

Autorka hovorí sa, že ak chceš stratiť kamaráta požičaj mu peniaze. A myslím si, že to platí na 100%.

kacena1303
23. apr 2024

A aby som dodala v dnešnej dobe ľudia pozerajú sami na seba. Keď dobre zarobí tak nech si vezme úver v banke. Ani by som neuvažovala keby to bola moja rezerva. Lebo stat sa môže čokoľvek a je to otázka sekúnd 🤷🏻‍♀️

anouschka5
24. apr 2024

Tiež som jednej kamarátke povedala, že ak chce byť so mnou zadobre, nech si odo mňa nepožičiava peniaze - na to má byť blízka rodina teda najmä rodičia, aby pomohli ( a taktiež vyskakujem len do výšky svojho platu a ak bolo treba požičala som si od banky )

viera27
24. apr 2024

Ak sa jedna o vyssiu sumu,vzdy je dobra notarska zapisnica s exekucnym titulom. Tam totiz clovek ziadne sudy a spory neriesi,tam nastupuje hned vymahanie. Ak je to suma,ktoru si ochotna ozeliet,tak kasli na to.

alickapusinka
24. apr 2024

super odvaha TI nechýba držím TI palce.2 tisíc eur nie je taká suma aby si nemohla vziať spotrebný úver alebo malú pôžičku. Tak ako si sa ponúkla aby ťa to neskôr nevyšlo na 0.

svokrinjazykmonika
24. apr 2024

Z mojich skúseností prídeš o kamarátku aj o peniaze a papierom si môžeš akurát osušiť slzy.

jozko_z_lesa
25. apr 2024

Ja poziciavam len tolko, aby v pripade nesplatenia ma viac trapila strata vztahu ako tych penazi. Preto vacsine poziciavam 0.00, ale su ludia ktorym poziciavam. Zatial vzdy vratili.

sbenkova
28. apr 2024

@sickynickyobsadene nie je to zdrap papiera