Začalo vaše dieťa chodiť neskôr kvôli skrytým ortopedickým problémom?

evitka83
18. júl 2016

Ahojte, hladam maminky s detickami, ktore zacali neskor chodit kvoli nejakym skrytym ortopedickym, resp. akykolvek problemom, ktore nebolo mozne spociatku diagnostikovat. Mam 2 rocnu dceru, ktora sama nechodi. Kazdy lekar tvrdi, ze je v poriadku aj neurolog aj rehabilitacni lekari, iba ze ja trochu hypotonicka a ze to chce len svoj cas. Mala chodi s oporou za dve ruky. Chvilu ju to bavi, chcela by behat, nahana sa s nami za ruky a smeje sa pri tom, ale neskor zacne protestovat a plakat, ze uz chodit nechce az mam pocit, akoby ju po chvili nieco na tej chodzi bolelo. Ortopedicke vysetrenie ziaden lekar neodporucil. Ak ma niekto s tym realnu skusenost, prosim podelte sa.
dakujem

lukla12
18. júl 2016

Dobry vecer,mam 13mesacnu dcerku a tiez este sama nechodi,len za jednu rucicku,ved to samo pride a keby bolo nieco v neporiadku,urcite by na to pediater uz prisiel.a moja 3rocna dcerka zacala prvykrat sama chodit ako 15mesacna..takze nechajte jej cas pride..

lukla12
18. júl 2016

Teraz som si lepsie precitala,ze 2rocna..takze moj prispevok je asi mimo..ale verim,ze to bude v poriadku a mala sa rozbehne.

mily7
18. júl 2016

@evitka83 moje deti taký problém nemali,ale chcem povedať,že deti by mali chodiť do roka a pol, nerozumiem postoju lekarov. Ak ste boli pri rehabilitácnej a máte hypotonus určite by vás cepovali cvičením a hneď na začiatok by bol zákaz používania choditka a videnia za ruky!!!! Dieťa sa tak nemá vodiť a neverím žeby rehabilitačna lekárka s tým bola stotoznena. Tebe ako matke ak blika kontrolka v hlave že niečo nie je v poriadku,treba vyhrabať ortopeda čo robí sukromne a určite dať malú vysetrit. Nejako mi pride divne aby dvoj ročné dieťa nechodilo a lekári to videli ako normálny zdravý vývin. To nie v zlom.

lutsy
18. júl 2016

ahoj, nas je hypotonicky a ma aj ploche nohy 4 stupen.
Zacal chodit v 18 mesiacoch, stvornozkovat v 12stich mesiacoch.
To plochonozie sa diagnostikovalo v 3 rokoch ale teda bolo to vidiet aj skor, ze klenba nula bodov. V 2 rockoch sa este ale klenba vyvyja, aj keby boli nozky ploche, nemalo by to byt prekazkou v chodzi tak ze uplne by nechodila.
Tiez sme absolvovali neurologiu, fyzioterapeuti a ze vsetko ok len to svalstvo slabsie. Predpokladam, ze na cvicenie nejake chodite, ak nie pytajte sa, my sme chodili na nejaku baby gymnastiku.
Chodenie za ruky sa vobec neodporuca, stvornozkovanie spevnuje chrbticu, to skor uz taky vozik, kocik co by si mohla tlacit pred sebou.
Pomohlo nam plavanie a cvicenie, rok uz chodi 2x tyzdenne pohybova priprava a 1x plavanie. Plaval aj predtym. Teraz ma 4roky a je tam zlepsenie, aj ked atlet z neho nebude. Beh sa zlepsil aj chodza, predtym to bola katastrofa, stale bolia nohy , nevladzem a tak. Uz teraz dost prejde, chodime bosi po zahrade, trampolina, to je tiez super. Tak urcite vela cvicit a plavat, drzim velmi palce 😉

lenicka2609
18. júl 2016

Niekedy treba dost naliehat na lekara aby vobec poslal niekam na vysetrenie,vela mamiciek s mojho okolia ktorym sa tiez nieco nezdalo trvali a to doslova na svojom,nedaj sa odbyt a trvaj na ortoped.vysetreni. Drzim palce

pribinak
18. júl 2016

Asi by som zvážila vysetrenie mozno v Rakúsku alebo v Čechách
Ako nerozumiem ako mozu doktorát tvrdiť, ze vsetko je OK, co je podla nich príčina, ze dieta nechodí?
Ak je vsetko OK, tsk uz mala pomaly rok chodit

jana_eyre
18. júl 2016

tak to nechapem, preco to neriesia doktori.. moje deti zacali chodit neskor, ale este v norme, ale ak by zacali chodit neskor, nasa pediatricka by to urcite riesila, lebo je proste taka opatrnejsia, za co som velmi rada..

viem o cloveku, ktory zacal chodit ako 2,5r kvoli klbom - je to moja teraz uz 60r svokra.. ked bola mala, lekari predpovedali, ze chodit nikdy nebude, lebo ma nejake vazne vrodene chyby klbov a sice zacala dost neskoro, chodi do teraz, ale s velkymi problemami v poslednych rokoch..

urcite trvaj na svojom, podla mna to uz je dost dlha doba na to, aby absolvovala vsetky vysetrenia ktore moze a ortoped k tomu urcite patri.. inak len ma tak napadlo, ked ste boli na vysetreni u ortopeda po narodeni a potom v 8mesiacoch, tak bolo vsetko ok? klbiky vyvinute v poriadku?

mirreckall
18. júl 2016

@evitka83 cvicit, cvicit a este raz cvicit, my mame tiez hypotonus od narodenia....cvicenim sa to zlepsilo....teraz sme to mierne zanedbali...ma uz 3 a pol roka...a uz vidim zase zhorsenie ...takze znova pokracujeme cvicenim aspon 1x za den...

martaniana
18. júl 2016

Dva roky je teda dosť ak dieťa nechodí, moje začali chodiť tiež neskôr ale to bolo 14 a 16 mesačné a veru mi nebolo všetko jedno ale dvojročné..určite naliehaj na ďalšom vyšetrení alebo zamier do väčšieho mesta k väčším odborníkom.

evitka83
autor
18. júl 2016

@jana_eyre vsetko bolo ok s klbmi pri kazdom vysetreni

nini1010
18. júl 2016

Ahoj,nepoznam detail,ale z toho co popisujes mam pocit ze na to ze ma 2 roky je to zo strany lekarov zlahcovane a zanedbavane.niektore deticky chodia neskor a vobec to nevadi ale 2 rocne dieta proste musi chodit.ak nechodi trvala by som na dokladnejsich vysetreniach a jasnych odpovediach zo strany lekarov.nedaj sa odbit.drzim palce.

pribinak
18. júl 2016

Robili jej sono mozgu?

martaniana
18. júl 2016

@evitka83 práve preto že kĺby sú v poriadku treba ďalšie podrobnejšie vyšetrenia, nie je to normálne..

lutsy
18. júl 2016

@mirreckall veru nasmu hypotonickemu povedali ze plavat by mal cely zivot plus cvicit hocico tiez, a este fajn je bicykel, casto sa mu nechce ale tak bojujeme 😎

emilia25
18. júl 2016

Moj 3 syn tiez zacal chodit pomaly v 2 rokoch dlho stvornozkoval neskor popri nabytku a az tak neskoro sa sam odhodlal pustit sa a urobit tie kroky sam.tiez som sa pytala doktorky a tiez povedala ze je to v poriadku.mne sa aj dlho nevedel sam posadit sediet sedel pekne ked som ho dala ale sam z lahu mu to neslo naucil sa to az pri stvornozkovavani.ale prvy 2 ti zase nestvornozkovali ale plazili sa a hned zacali chodit.

kikuleenka
18. júl 2016

@evitka83 urcite sa dozaduj o.i. aj ortopedickeho vysetrenia. Bolestivost a problemy s chodzou moze sposobovat aj nepatrny rozdiel v dlzke koncatin a pod. Treba overit vsetky moznosti.

franka211
18. júl 2016

Ahoj. Mame v rodine pripad, kde dietatko lekarov zacalo chodit ako 2 rocne...tiez sa nam to nepozdavalo...podla nich to bolo ok...dnes ma chlapcek 6 rokov a je to nesmierne inteligentne dieta...sice k sportu ho to netaha ale v ostatnych smeroch je popredu...

evitka83
autor
18. júl 2016

@emilia25 ahoj, a nemal tvoj syn ziadne pohybove problemy? Mne sa tiez mala zacala hybat pomerne neskoro. V roku sa len zacala plazit a sediet po cviceniach kojeneckej gymnastiky, stvornozkovat este neskor. Skratka mame za sebou toho dost...vojtu, kojenecku gymnastiku, chodime plavat...viacero lekarov tvrdi to iste, ze je OK a ja si lekarov vyberam dost starostlivo

gazica
18. júl 2016

No moja ma dnes 17-mesiacov a tież ešte sama nechodí. Všetko jej trvalo dlhšie. Až v 8-mes. Začala sedieť, len pred mesiacom začala chodiť za jednu ruku. Mám zmiešané pocity, či to ozaj príde neskôr, alebo je nejaký problém. Každopádne nás doktorka objednala na neurológiu, že tam robia akúsi detskú rehabilitáciu a povedala mi, že to nie je normálne, aby 16-mesačné dieťa ešte nechodilo, keď sa narodila zdravá. :(

evitka83
autor
18. júl 2016

@gazica jedna doktorka mi povedala, ze to nie je nenormalne, len to nie je tabulkove...ze ked je raz dieta v poriadku neurologicky a vie sa same postavit pri opore a ma spravny skrizeny vzor chodenia , teda ruka noha, tvori sa pri stvornozkovani, tak nie je dovod aby dieta nezacalo casom same chodit, ze su take pripady, kedy dieta zacne chodit neskoro, aj ked je to mensina.

siska53
18. júl 2016

@evitka83 te aj na vysetreni u ortopeda a zmen neurologa. Nas neuroloficka sama poslala aj k orropedovi,mala mala 13ma zaostavala v hrubej motorike,resp.vzdy bola na spodnej hranici. A ja som so vyziadala.od pediny neurolpgivke vysetrenie a odtial nas poslali k ortopedovi

emilia25
18. júl 2016

@evitka83 nie nas doktorka nikam neposlala ale aj ked som so synom cvicila tak raz dva razy sa posadil mojou pomocou a potom sa mi vzpieral tak som ho nechala tak a teraz bude mat 4 roky a vsetko dobehol.u nas to mohlo byt aj kvoli tomu ze sme nepriberali.niekolko poradni mal rovnaku vahu zacal mi priberat az ked sme presli na kravske mlieko do vtedy sme pili hypoalergenne.aspon si to tak myslim.

jana_eyre
18. júl 2016

@gazica tak zas toto je tiez zvlastne vyjadrenie doktorky a zbytocne stresovanie - lebo norma podla "tabuliek" je nechodenie do 18mesiaca a aj ked zacne este neskor, nemusi to nic znamenat..

moj prvy syn zacal chodit ako 16mesacny /u neurologicky sme boli ale v jeho 5mesiacoch kvoli inemu problemu/ a druha dcera v 17tich mesiacoch - to sme ani nikam nesli, riesila by som to len keby nechodenie trvalo dlhsie.. btw. obe deti sa jeden den proste postavili a isli /predchadzalo tomu ale par tyzdnove tlacenie, napr. kocika, alebo tlacitka/.. syna mame dokonca aj nahrateho pri jeho prvych krokoch 😀 😀 neboj nic dopredu..

nena76
18. júl 2016

Prečítala som si diskusiu a tak ma napadlo: Vymeniť pediatra prípadne ísť na konzultáciu k inému pediatrovi . Za to nič nedáš. Skús aj cez internet,

evitka83
autor
18. júl 2016

@evitka83 baby dik, ale odporucania, aby som sla k lekarovi nepotrebujem, hladam niekoho, kto ma realne skusenosti s rovnakou situaciou, ktoru riesim. Ja si lekarov vyberam starostlivo, vsetci su znami vo svojom obore a tych neurologov a rehabilitacnych lekarov bolo niekolko, ktori tvrdia to iste. Sinalgis, Tetis, Renona a pod...rovnako mame za sebou cvicenia, vojta, kojenecka gymnastika, plavanie...

gazica
18. júl 2016

@jana_eyre ufff 🙂 tak snáď sa to už rozbehne. Ďakujem 😉

burka8
18. júl 2016

Nechodí ani tak, keď len držíte jednu rúčku?

jeennyv
18. júl 2016

@evitka83 ja ked som bola mala kvoli jadierkam ma balili na siroko, som sedela asi v 7 mesiacoch a chodili neskor az tak na 15, 16 mes, sa doma smeju, ze na rok som rozpravala a este nechodila....podobnu situaciu najdes tazko, lebo to chodenie sedenie atd, je velmi individualne...no to, ze si lekarov vyberas starostlivo a su odbornici to je jedna vec, ale potom vsetkom, co si vymenovala, ze ste robili, robite ako cvicite, aby malo dieta problem v dvoch rokoch so samostatnym chodenim tam uplne vsetko ok asi nebude a ze lekari nechcu urobit vysetrenia nad ramec, ked su taki "odbornici" ...ja by som sa poradila aspon na nejakom lekarskom fore alebo tu s mamicka, ktore su lekarky urcite tu bude takato skupina...kapacita, nekapacita, mna by ich vsetko je ok neuspokojilo...

burka8
18. júl 2016

Tak problém asi má, keď ste už toľko vecí vyskúšali! Deti, ktoré sa vyvíjajú normálne , teda nemajú problémy, vojtovku necvičia, nechodia do takých rehabilitačných stredísk, ako je napr. Renona (tam chodia ľudia s dosť vážnymi diagnozami, keď si to vedia zaplatiť) . Lekári možno vzhľadom na dcérkin problém tvrdia, že je to ok. Dieťa so zdravím vývinom v dvoch rokoch chodí sám, o tom netreba diskutovať. A ani nerozpráva? Nevie povedať či jej pri chôdzi niečo bolí? Alebo ukázať. Lebo moja má 14 mesiacov a ukáže keď jej niečo bolí, pita si na bibi pusinku.

johanka_de_arko
18. júl 2016

U nas bolo pri dcerke vsetko neskor,ale isla som s nou za rehabilitacnou sestrou a ona nam davala cvicit rozne cviky na to aby zacala stvornozkovat.nie vojtovku,ale take pomocne cvicenia ako mam malu co najlepsie chytit,aby si posilnila rucky,...atd.potom to islo celkom dobre a ja som sa uspokojila,ze je vsetko ok a prestala som s nou chodit na kontroly.isli sme opat ked mala 17mesiacov a nechcela sama chodit.chodila len za ruky,nehrozilo zeby sa pustila.ked som si vyvliekla ruku,tak si sadla na zem.doktorka nam kazala,ze jej mame dat traky alebo mikinu s kapucnou,alebo ju len tak chytit vzadu za tricko,aby citila ze ju drzime(a mame ju potom pomaly nenapadne pustit)ale inak ze ju mame nechat ist samu aj keby sa vzpierala.a veru sa jej to nepacilo.hladala nase ruky,sadala si na zem,ale neustupili sme.dr.tiez povedala,ze musi citit,ze ona je ta,ktora to ma pod kontrolou,nie sa nechat viest ako babka v divadle.musi nabrat odvahu.trvalo to tyzden.potom sa postupne zacala osmelovat chodit samostatne medzi 2osobami,medzi nabytkom a nakoniec sa odhodlala chodit sama aj vonku.to ale trvalo dlhsie.uz sme ale nenaliehali,hlavne ze chodila.
Nam rehabilitacna povedala,ze pri zdravom dietati je 18mesiacov strop,takze sa urcite pytaj k odbornikom.dva roky je naozaj dost a ak tvrdia,ze je vsetko ok,tak potom musia najst pricinu alebo poradit postup.drzanie za ruky ohrozuje zdravy vyvoj jej chrbtice.drzim palce a napis sem potom ako ste dopadli,ci uz chodite.