Teratómy a dvojcievny pupočník. Malo ich vaše dieťa?

lucia20
11. máj 2010

Chcela by som vediet, ci sa tu najdu maminky, ktore mali deticky s takymito diagnozami. My mame diagnostikovany sakrokokcygealny teratom aj pupocnik. Uz mam nastudovanych dost vela veci, ale akosi na slovensku je tato tema tabu. Nikde o tom nie je ziadne forum, kde by boli maminy, tkore to so svojimi detickami priamo prezili. Viem, ze tychto pripadov je pomerne dost, aj ked sanca je 1:40tis., ze to dietatko bude mat, ale ak by sa tu nasli maminky, ktore maju skusenosti s teratomom ako aj s pupocnikom, bola by som rada, ak by sa podelili o svoje skusenosti a spomienky.

brulka
1. jún 2010

ahoj lucia. mne akurat vcera povedal lekar ze nevidi tretiu cievu 😖 . mame ist este k dalsiemu odbornikovi aby nas pozrel tak o dva tyzdne. vravel ze sa to niekedy moze stat a nemusi to znamenat ziadne problemy. ale moze to byt vraj spojene s vyvojovymi vadami hlavne srdiecka a mocoveho mechura ci mocovych ciest. neskor v tehotenstve moze byt problem s vyzivou babatka - cize s prietokmi. vraj mame byt kludni, lebo organovy skrining bol ok a malicka nam rastie ako z vody - je dokonca o cosi vacsia ako priemer, cize prietoky su tiez ok. ale aj tak hloda cervik ci nahodou a ze na UTZ nevidiet vsetko. uz sa neviem dockat dalsieho ultrazvuku, ci nam to potvrdia alebo vyvratia 😔 a dufam ze ziadne vady tam nebudu - no strach mam pravdu poviem.

tebe co ohladom toho vraveli?
je mi luto ze u vas nasli aj ten teratom. ja som ani netusila ze sa to moze objavit aj u este nenarodenych deticiek. moja kolegyna teratom mala - ale az v dospelosti jej narastol a laparoskopicky jej ho odstranili. nemala ziadne problemy. dufam ze aj u vas to pekne po porode chirurgicky odstrania a vasa malicka bude fit. je to asi mensie zlo akoby mal chybat cely mechur alebo ak by tam mali byt nejake ine vady napriklad ladviny. no velmi drzim palceky, asi musime byt optimisticke a mysliet len a len pozitivne 😵 😵 😵

lucia20
autor
2. jún 2010

@brulka jej predsalen sa niekto nasiel.... aj ty si septembrovka. :D idem si to rychlo precitat a odpisem ti.

lucia20
autor
2. jún 2010

v podstate si to vsetko vystihla. mas dobre info. my sme kvoli tomu pupocniku boli na amnio. teda aj v suvislosti s teratomom. ten pupocnik ma vraj 1z 1000 tehu. moze to byt sprievodnym javom nejakej genetickej poruchy, ale tiez to moze byt iba nahoda. takze u vas to zrejme bude ta nahoda.
verim ti, ze cervicek vrta, neboj sa, aj my sme to prezivali a este ked nam povedali ten teratom. povodne to totiz bol razstep chrbtice a uz mi pisali pomaly papiere na UPT, ale tak chvalabohu mame zrejme tu najlahsiu formu. az tak moc extremne nerastie. vyzera ze nie je k nicomu pridany a neohrozuje zatial miechu, tak je dobre.
nasa malinka tiez zatial zvlada. vahovo aj dlzkovo je v norme. dokonca o nejaky den napred. :D tak sa vytesujeme, ze zatial jej to staci. dufam ze aj v poslednom trimestri to bude ok. u nas povedali, ze ten posledny mesiac bude kriticky, pretoze tam mozu vzniknut problemy, ale to v suvislosti aj s tym teratomom.

suhlasim s tebou , ze teratom je lepsi ako nejaka ina vada, ale nez sme zistili co je vlastne ten teratom ako sa to riesi, vyvija, no tak to boli muky.

vidim, ze aj vy budete mat dievcatko, a ste len styri dni po nas. tak to budeme moct spolu tahat az dokonca. :D

drzkajte sa. kedy mate ten dalsi UZV? ku komu pojdes?

brulka
3. jún 2010

jaj lucia, nic ine ako byt optimisticke nam neostava. musime obe verit ze vsetko bude dobre. moj muz sa kvoli tomu vobec nestresuje, povedal ze uz j tak nic nezmenime, ze musime len vyckat a verit v najlepsie. viem ze ma absolutnu pravdu ale ja to celkom tak dobre neviem zvladat ako on. no proste cervicek hloda. ale citala som si na forach aj zahranicnych ze to ma ozaj dost deti a ze vsetko islo napriek tomu krasne a aj deticky boli zdrave.

na UTZ som objednana na 14 jula do gynfivu k dr. feriancovi. je to super clovek a vyborny odbornik. asi jeden z najlepsich na slovensku. venuje sa prenatalnej diagnostike. ty komu chodis?

verim ze to museli byt nervy kym sa clovek zorientuje co ta ktora diagnoza znamena. mne to lekar pekne vysvetlil uz pri vysetreni a ja som si len potom googlila a to som tusim radsej ani nemala. niekedy radsej nevediet. nie zeby to bolo vsetko az take negativne ale niektore tie chromozomalne vady ma teda dost polozili, i kde myslim ze ked AFP aj sija boli ok tak tam je male percento zeby take volaco sme mali. inak rastep chrbtice tiez je taka diagnoza, ze moze byt velmi velmi vazna a nemusi. su aj deticky co sa normalne pohybuju skacu behaju motorika ok lebo rastep je malicky ale su aj tazke a to je potom zle. ale chvalabohu vam to nepotvrdili. teratom je isto lepsi ten sa vyoperuje a bude malicka bez nasledkov.

tak drzim palceky a ozvi sa co mate noveho vy.

lucia20
autor
3. jún 2010

@brulka ou az ma zamrazilo.... dr. ferianec a gynfiv su mi velmi zname. som povedala, ze uz tam nikdy nevkrocim. tiez som ho mala za takeho odbornika. robil mi sono aj pri katke a to sme boli velmi spokojni, ale teraz nam jednoducho splechol, ze je to spina bifida a treba UPT. nic som mu nerozumela, vysvetlit mi to nechcel, ani pohlavie dietatka mi nepovedal, aj ked to videl a vypoklonkoval ma...... no ja som bola z toho v keli. prisli sme na kramare. doktor mi vsetko vysvetlil, ani raz nespomenul UPT, razstep chrbtice hned vylucil, kedze to nesplnalo dalsie veci co by tam mali byt, tak sa nam ulavilo. ale nez sme sa dostali k doktorovi cunderlikovi, tak to trvalo dva tyzdne. doktor cunderlik.... to je kapacita. jemu staci kuknut a presne vie... normalne z neho nechapem. v skorom termine presne odhadol, co tam je, dokonca predpokladal vysledok amnio, aj ta sa potvrdila. ked mi potvrdili jeho slova aj dalsi styria lekari, tak som z neho nechapala, ze on to tam hned videl.... to je moj anjel.....

razstep je zly v tom, ze az kym sa dieta nenarodi, tak nevies ake je poskodenie... to nezistia v brusku. razstep sa dokonca neukaze niekedy aj na amnio, amnio odhali len odokryty razstep. ja som mala triple test uplne vyborny 1:7016, ale poznam aj take co mali test super a dietatko je chore. tak tiez nas to hlodalo, ale chvalabohu mali sme amnio, tka sme kludnejsi a dufame, ze vsetko zvladne...

inak moj muz z toho bol tiez uplne mimo. sme vraveli, ze to je skuska, bud ju spolu zvladneme alebo nie. a podrzal ma, stal pri sebe, aj ked poplakal. muselo to byt prenho tiez velmi tazke, aj ked sa tak netvaril. to vies, kamenna tvar a silak...

drzte sa a ozvi sa aj ty.

brulka
3. jún 2010

lucia no sokovala si ma 😔 😔 😔 je mi to velmi luto ze ste si museli zazit taketo nieco nesetrnne a necitlive 😔 😔 😔 😔 a este k tomu to ani pravda nebola. toto je nieco comu celkom dobre nerozumiem. mohol to predsa vyjadrit opatrnejsie a poslat vas este konziliarne za dalsim kolegom aby bolo viacej nazarov. hlavne ked sa vyjadril v zmysle UPT. no fakt sa mi to tazko predychava a si ma teda riadne zneistila. teraz rozmyslam nad tym ci sa neobjednam aj ja radsej inde.
lucia a myslim ze vsetky problemy ktore dvaja ludia spolu zvladnu a prekonaju ich zblizia. v laske je velka sila a to si si mala moznost potvrdit 😵 😵 😵 ja si niekedy tajne myslim ze moj muz je taky kludny len preto aby som sa tak velmi nebala. tiez mi bol a aj je velkou oporou. som stastna ze ho mam.

brulka
3. jún 2010

niekedy by som rada otocila ten zazrcny prsten a nech je uz zaciatok septembra a drzime si v naruci nasu malicku a nech je potvrdene ze je zdravucka. a to iste prajem aj vam nech je vsetka ta neistota rychlo za nami !!!!!!

lucia20
autor
3. jún 2010

@brulka joj, ani nehovor. ja si uzivam toto tehu, lebo je mozno moje posledne a tak si vravim, nech som este dllllho tehu, ale na druhej strane by som chcela vediet ako mala dopadne, ako zvladne operaciu, ci bude zdravucka.... joj, uz aby bol august.

brulka
3. jún 2010

@lucia20 tak tak ja tiez pysne nosim velke brucho. my sme sa natrapili kym sa nam splnila tuzba po dietatku. a teraz uz od zaciatku mam nejake vacsie a mensie stresy 😔. najpr zistili mutaciu genu u mna - moze sposobit trombofiliu - musim brat viacej listovky. hematologicka vsak neskor potvrdila ze moja mutacia je klinicky nevyznamna - ale to chvilu trvalo kym som sa to dozvedela. potom mam vyssi tlak s tym bojujem cele tehu 😔. v 18-tom tyzdni mi lekar povedal ze mam nizko placentu a ze prekryva krcok a bude to cisarsky. chvalabohu sa to zazehnalo a placenta sa mi posunula hore aj tlak sa upravil s novym liekom a uz som si myslela ze konecne mozem byt kludna tak mi zistili tento dvojcievny pupocnik ...

lucia20
autor
3. jún 2010

@brulka ale vidis, napriek tomu, co vsetko sa vam stalo si uz v 27.tt. takze vsetko ste prekonali. to ti musi dat silu prekonat aj dalsie problemy.
si vezmi, ze nasa mala ma teratom, dvojcievny pupocnik, plus na amnio zistili, ze jedna z nas krvacala vo vcasnej gravidite. za normalnych okolnosti by sa malo potratit a malinka sa udrzala. tolko prekazok pod nohy a ona napriek tomu rastie a prosperuje uplne uzasne. tak sa musi velmi chciet narodit. vies kolko ludi mi vravelo- sak si mlada, daj to prec budete mat dalsie.... ☹ dufam, ze im vsetkym vytmavi zrak a bude velka bojovnicka.

takze aj ked vasa babulka takto bojuje, tak tiez musi mat uzasnu chut sa narodit. treba tomu verit. v podstate ten pupocnik nie je nic zleho, takze hlavu hore. budes mat zdravucke dievcatko. ake mate meno?

brulka
4. jún 2010

@lucia20 ved ano, tak uvazujem vzdy ked nehloda cervik. ale su dni ked cervik hloda a vtedy mam viacej strach.

my este stale nemame dohodnute meno. paci sa nam marlen, len marlen sa nepaci svokre (svokra sa vola marlen) ani nikomu z rodiny. potom este sa mi paci ester (to sa paci aj mne aj muzovi) a dalej mia (to sa paci iba mne 😀 )

a vy uz viete ako sa bude volat vasa bojovnicka mala ?

a tie reci tvojich blizkych 😔 😔 😔 😔 😔 no hrozne. mna vsetci naokolo povzbudzuju aj rodina aj kamarati. a mas pravdu ked sa tehu udrzi tak je na to nejaky dovod - priroda je mocny carodej 😵

lucia20
autor
4. jún 2010

@brulka zatial sme na tatianke, ale muz zacal zase strajkovat. 😒

to vies, vsetci sa bali ako by sme to zvladali s postihnutou. a toho som sa bala aj ja. ved uz musim mysliet aj na baby, im by to tiez velmi zasiahlo zivot. ciastocne ich chapem, ale jednoducho som nedokazala dat ju prec, ked je to v podstate "kozmenicka" vada. viem, ze mozu nastat problemy, ale na to sa snazim nemysliet a dufam, ze operaciu zvladne uplne v pohode.

brulka
5. jún 2010

tatiana sa paci aj mne, ale mojmu muzovi sa paci malo co aj mne. tak je tazka dohoda. som rada ze sme nasli vobec nejake mena na ktorych sa vieme zhodnut 😉

lucia ved teratom nie je nejaka trizomia, mas aj amnio a to ti musi davat pocit kludu, lebo najhorsie mate tymto zazehnane. teratom v podstate nie je nic take hrozne. to sa vyoperuje a je to vyriesene. je mi jasne ze u takeho miminecka to nie je velmi lahky start do zivota, ale urcite to nie je ziadne postihnutie. takze babicky sa musia tak nastavit a verit ze vsetko pojde dobre. dodavat vam energiu, lebo asi najviac na svete sa boji matka. mamy vzdy vsetko prezivaju intenzivnejsie - lebo my citime pohyby babatka sme s nim spate este pred narodenim. ja verim ze vsetko dobre dopadne - presvedcujem samu seba kazdy den 😉 a vam tiez drzim velmi velmi palceky aby to malicka zvladla dobre a vsetko prebehlo hladko.

lucia20
autor
5. jún 2010

no to vies, ked z tej amnio sa zisti len 80% poskodeni, napr. razstep sa odhali len ak je odokryty. a niektore poskodenia ani amnio neodhali. este sa moze stat, ze sa jej zastavi vyvin a kopu dalsich veci. a konieckoncov, ked si vezmes, ze bude na svete len par hodin a hned pojde pod narkozu...... teratom je v blizkosti chrbtice, takze sa moze poskodit aj ta. to vies, cervik hloda a prestane az ked budem mat malinku doma, bude pekne rast, kopat nozkami a rucickami. vtedy si budem ista, ze je vsetko ok.

joj ani nehovor, ze vsetko najviac prezivaju mamy, ked nase decka boli niekedy chore a bolo im zle, veruze ja som plakala viac ako ony, tak mi to trhalo srdce....

ja tiez verim tomu, ze vsetko bude ok a tajne dufam, ze sa domov dostame skor ako po mesiaci hospitalizacie.... to by bolo najkrajsie. zdravucke babatko a v septembri doma.

brulka
7. jún 2010

@lucia20 , vies lucia, ale ziadne vysetrenia na svete ti na 100 % nezarucia ze babatko je zdrave. ani len ludia ktorym vsetky testy dopadnu dobre si nemozu byt absolutne isti ze babatko sa narodi uplne zdrave. to riziko je tam vzdy a u vsetkych. aj pri porode sa vselico moze este udiat.

takze musime mysliet pozitivne a verit ze to vsetko bude dobre, trapenim nic nevyriesime. ja som sa celkom cez vikend ukludnila a nadobudla presvedcenie ze vsetko bude dobre 😵

inac som sestre spominala cunderlika, a ta mi zase povedala ze k nemu chodila jej dobra kamaratka a vraj cunderlik neprisiel na to ze jej maly ma downov syndrom. a pritom ma malicky aj srdcovu vadu, ktora bola podla kardiologa dobre viditelna uz pred narodenim. cunderlik je vraj najvacsi odbornik na razstepy chrbtice a vidis srdiecko s vadou nespoznal. takze tak je to s tymi odbornikmi, aj oni su ludia, ktori sa mozu mylit. (vid ferianec s razstepom). vraj este vyborny odbornik na prenatalnu diagnostiku je dr. holan z medifery. mozno by som sa na neho obratila - uvidim ako nam dopadne ten dalsi ultrazvuk buduci pondelok. snad to bude ok.

inak mam kolegynu ktorej ultrazvukar povedal v 20-tom tyzdni ze vidi tiez len dve cievy v pupocniku, ale ze to sa da diagnostikovat az v 30-tom tyzdni, ze 20-ty TT je este moc skoro. tak ja som z toho uz jelen. na internete som si praveze citala ze sa to diagnostikuje este niekedy aj v prvom trimestri a potom posielaju tieto pripady pre istotu na amnio.

no nic hlavne je mysliet pozitivne a verit ze priroda je silny carodej a vie co robi 😉 vsetko bude dobre 🙂

lucia20
autor
25. jún 2010

@brulka ahoj, ako pokracujete???? my mame poradnu za sebou. malinka v poriadku, krcok drzi, o mesiac mame sono tak som zvedava.

brulka
26. jún 2010

@lucia20 jemine lucia dobre ze sa hlasis ja som uz mala strach ze sa nieco deje 😔 . sa tesim ze ste ok 😀.
my sme tiez ok. pred dvomi tyzdnami sme mali ultrazvuk, prietoky dobre. malicka mala 1150 gr a pekne kopkala, vsetko fajn aj krcok na kontrole tiez drzal. co sa tyka pupocnika nevedeli nam povedat ci ma dve alebo tri cievy. vraj raz vidno dve raz tri. vraj to moze byt tym ze je naozaj dvojcievny ale velmi silno zatoceny a preto vidno niekedy tri (lebo jednu vidiet dva krat). uz som sa tym prestala zaoberat. proste som fakt optimista a si vravim ze vacsie vady by sa nasli a mensie uz nejako zvladneme. ale verim ze je zdravucka to je jedine moje velke zelanie. a uz s anam to krati tak sa tesim s kazdym dalsim tyzdnom a pomaly zacinam hniezdit 😵 vymyslam izbicku a kupila som prvu vecicku pre malicku decku a prebalovaciu podlozku 😉 . takze fajn. ohlas sa ako pokracujete vy 🙂

brulka
29. jún 2010

@lucia20 vidim ze velmi nechodis uz na konika, dufam ze ste ok len nestihas 😉

my sme mali vcera ultrazvuk a malicka nam pekne pribrala. ma uz skoro 1600 gr. tak sa velmi velmi tesim ze sa jej dari a prietoky su dobre a ze vsetko je ako ma. pupocnik ma 2 cievy - tentokrat videli lepsie a je to teda potvrdene. ale uz sa tym nezaoberam 😉

napis ako sa mavate vy 🙂

lucia20
autor
30. jún 2010

@brulka chodim sem casto, len neviem, co ti napisat, pretoze nemame ziadne novinky. v podstate po poradni som ti napisala. dalsiu poradnu a uzv mame az koncom jula, takze dovtedy nemame nic noveho...

no vidis ako super malinka pribera. tiez je to mala bojovnicka. ty si kolko pribrala? kasli na dvojcievny pupocnik. vidis ze malinkej staci, tak neni o com....

brulka
1. júl 2010

@lucia20 tak to som rada ze vsetko je OK 😵

noooo pribrala som dost uz 10 kil 😅 a to sa vraj rpibera najviac tieto posldene tyzdne. tak som zvedava kam to az dotiahnem 🤐 . po mojej mame asi nie som. ta odchadzala vzdy z porodnice s povodnou vahou 53 kg 🙂 . to mne sa uz nepodari a to som si vzdy myslela ze budem taka ta pekna stihla tehotna 🙂 a je zo mna pekna spuchnuta tehula 😎 ale nevadi tak ti poviem ze toto vobec neriesim. riesim len zdravie nasej malickej a nech to ja tiez v zdravi vydrzim do konca. kila sa daju schudnut ked sa chce hravo 😉 a ty si ako na tom?

lucia20
autor
6. júl 2010

@brulka ja som na tom velmi podobne ako ty. :D ked som isla do tohoto tehu tak som bola najchudsia za poslednych 10rokov. a tiez som sa tesila ze aka budem chuda len s bruskom.... prd ho. :D pripadam si ako velryba a ked si obleciem saty tak ako vrece zemiakov. takze ono to asi ide s kazdym tehu rovnako.
my sa mame fajn. malinka kope kazdy vecer ako blazniva, niekedy az moc. ale hlavne ze kopka.

brulka
6. júl 2010

@lucia ale myslim ze nam tie kila mozu byt ukradnute 😉 hlavne aby deticky boli zdrave a aby nam pekne rastli 😵 ja som mala minule leto 54 kg a vidis toto leto je zo mna slon alebo velryba tak ako pises i ty. nic na mne dobre nevyzera. ja som este aj do tvare taka bublina 😉

buduci pondelok idem zase na kontrolu tak som zvedava ci si nas aj na ultrazvuk zavola. to ti potom napisem ze ako sme zas podrastli. dufam ze je este stale vsetko ok 🙂 lebo moj tlak je dost hranicny cele tehu tak mam z vyzivy strach. len aby to este aspon mesiac slapalo pekne a nemuseli vyvolavat porod. snad sa mi preeklampsii podari vyhnut, lebo ako moji lekari vravia som adeptkou na tieto problemy. tak ale zatial vsetko ide pekne. ty mas tlak ok? a nohy ti nepuchnu? ja v tychto horucavach mam vecer pekne pampusiky namiesto noh. do rana stihnu trosku odpuchnut ale nie celkom tak som taky spucho no 🙄

lucia20
autor
7. júl 2010

@brulka ja mam tlak len doma vysoky, ked zhuknem po babach tak mi navalovo vyleti hore ale v poradni mam vzdy ukazkovy. hadam aj vam sa to podari. skus nejake cajiky na stiahnutie tlaku.....

uz nemas preco stresovat, ved krasne rastiete.....

mne ani nie tak nohy ako clenky obcas opuchnu. ale zase ja sa nalietam cez den kilometre, tak je to logicke.....

brulka
12. júl 2010

@lucia20 ahoj lucia 😉 mame za sebou poradnu a vsetko je ok 😵 na kontrolu mame prist uz o tyzden 😉
akurat ze nasa zaba sa otocila hlavickou hore a nohami nadol, tak zas hrozi cisarsky. ale ako bude tak bude, uz neriesim taketo veci, hlavne nech je zdravucka 😵

a ultrazvuk nam nerobili tak neviem ako zabka podrastla 🙂 ale snad pekne ako doteraz. na buduci tyzden sa spytam ci neskontroluju zas prietoky, snad hej lebo ja som po UTZ vzdy kludnejsia 😉

a vy ako? nechystate sa na kontrolu ??? tlak ti zavidim, ja robim co mozem, ale aj tak je nie ukazkovy. ale aspon sa drzi zatial az tak velmi nestupa. len ja som uz na liekoch na vysoky tlak. bez nich by bolo isto velmi velmi zle....

lucia20
autor
24. júl 2010

@brulka som rada, ze je u vas vsetko uplne ok. no u nas klasika. uz som neboal vyse mesiaca na kontrole tak ma chyta panika, ale uz v pondelok ideme aj na sono aj na poradnu, tka som zvedava. mala sa mi otocila priecne, potom po par dnoch zase nejako inak, tak som zvedava, co nam povedia, uz by pomaly mali zacat aj rozhodovat o cisarskom, tak som zvedava.

brulka
26. júl 2010

@lucia20 luci tak sa isto dnes ozvo ako ste dopadli !!! drzim palciska nech je opat vsetko v poriadku 😵 😵 😵

my sme boli na UTZ tento piatok. mala nam pribrala za necele 4 tyzdne skoro kilo. ciza mame bez par gramov 2500 gr 😀 . samozrejme prietoky tym padom dobre a sa velmi velmi tesime 😉

lucia20
autor
26. júl 2010

uz sme doma z uzv a poradni. no mala som dost. zase som cely den preplakala. :/

teraz sme tam nemali nasho doktora cunderlika, tak nas bral doc. klesken. obaja su uznavane kapacity na diagnostiku vyvojovych vad.

ten sa pozrel na monitor a vravi: " tak toto nie je teratom". skoro mi oci vypadli. vraj podla neho je to nejaky meningomyelocele.... vraj je to otvorena miecha, ci co a medzi mozgom a tym utvarom by mali prebiehat nejake impulzy. pytala som sa na dosledky, no samozrejme som dostala odpoved typu - to by nebolo dobre a to sa uvidi po porode ako je to poskodene. no skoro ma vykotilo.

prizval si aj cunderlika, kedze bol na oddeleni a ten dosiel, povedal, ze on predpoklada, ze je to teratom, kedze on to videl a sledoval od zaciatku a teraz ked je to velke tak to skresluje. a vraj by tam mali byt pri tej druhej diagnoze aj zmeny na mozgu, ale u nas nejsu. tak ja dufam, ze je to ten teratom.

no co vam poviem, ostala som uplne vykolajena. si vezmite, ze kolko zijeme v tom, ze bude po odstraneni zdrava a teraz mi povedia, ze mozno bude postihnuta???? :shock: :shock: :*-( :*-( :*-( :*-( :*-( ja si to neviem predstavit. :*-( :*-(

no a zaver je asi takyto. cunderlik, ak by som tam mala tasku ,tak ma tam rovno chcel nechat. teraz ma chce pri najblizsej kontrole nechat co je 4.8. tak dufam, ze to este o tyzden posunieme. sak tam zosaliem.

podla PM sme 34+1 ale malinka je velka na 36+0, vazi 2629gr. cize, docela pekne rastie. teratom, alebo co to teda je ma 64x84mm, srdiecko stiha, mala je akcna, akurat sa doktorovi nepodarilo zachytit nejake kopnutie. vraj ak poklepe so sondou na stehennu kost, tak by mala kopnut a nasa nekopla. tak z toho robil vedu. ale viem, ze mala ked do nej stuchnem, tak vzdy ma kopne. bitkarka jedna. :D vraj sa mam zamysliet ako kopali prve deti a ako ona. no je to rozdiel, ale ved hadam kazde dieta kope inak, nie?

moj lekar z rizikovky mi povedal, ze mame vydrzat, ze toto vsetko su teraz len hypotezy, on ma chce nechat doma az do nejakeho 38.tt a potom naplanujeme zrejme sekciu. ti dvaja z uzv su 100% rozhodnuti za sekciu, z poradne to stale zvazuje. ale chce ju nechat do 38.tt a potom ju vybrat. tak som zvedava. no dufam, ze aspon do polky augusta budem este doma. este nas caka nejake vysetrenie u detskeho chirurga a neurologa, tak uvidime. nabuduci tyzden ideme znovu na uzv, poradnu a na pasy. tak uvidime ako dopadneme.

@brulka

brulka
27. júl 2010

@lucia20 😔 😔 😔 😔 😔 😔 😔 luci som smutna z tej spravy co tu citam 😔 . ale vezmime si iba fakty a podme uvazovat logicky. to co tu pises je predsa diagnoza spina bifida. a na spinu bifidu vam robili amnocentezu !!!! a ta dopadla dobre !!!! viem ze si vtedy pisala ze amnio odhali iba otvoreny razstep ale tie zatvorene predsa nie su take zle ako otvorene. tam je predsa predpoklad ze sa to dietatko bude pekne a zdravo vyvijat !!!! to co tu hovori ten cunderlikov kolega je otvorena forma a tu by vam boli zistili na amnio. na internete dalej pisu ze pri otvorenej forme (cize tej tazsej) sa dietatko hybe tak poriadne len prvy trimester a neskor stale menej a menej, lebo miecha sa poskodzuje uz v brusku. to predsa u vas neplati !!!! vasa malicka kopka stucha reaguje na teba. nemate najdene ziadne zmeny na mozgu. proste vsetko svedci tomu ze ak je to spinia bifida mala by to byt zatvorena forma. viem ze su to nervy ale s touto diagnozou sa da normalne zit. poznam taku maminu so syncekom. malicky je zivan zlaty bezka skace. musel ist sice na OP v roku ale je v podstate zdravy. skus byt optimista a skus sa porozpravat s lekarmi, mozno ta budu vediet ukludnit. oni niekedy vybafnu hned prve co ich napadne, to by chcelo nejaky rozhovor s obomi a pripravit si otazky, mozno zajst este za dr. holanom. mozno tento cunderlikov kolega nemal vobec o vas vsetky informacie a tym padom povedal nieco co vlastne ani neni pravda !!!!! lucia ziadna kasa sa neje taka horuca ako sa uvari. moc moc na teba myslim a prosim hned ako budes vediet nieco nove mi daj vediet !!!!!!!!!! drzte sa !!!!!!!!!!!!

lucia20
autor
28. júl 2010

dnes sme boli u toho chirurga:

- povedal mi o oboch diagnozach. o teratome mi v podstate nepovedal nic co by som nevedela

- ak by to bol teratom, tak ide o to, ci bude zhubny, nezhubny. ak bude nezhubny, da sa prec a je to hotovo. ak zhubny, nasleduju tri davky chemoterapie a mal by byt klud.

- kazdopadne musi ist hned von, lebo aj keby nebol zhubny, do mesiaca sa moze zvrhnut na zhubny.

- malinka moze pri operacii zomriet... ale to sme vedeli, ale som rada, ze to povedal na rovinu. vraj mali teraz chlapceka co sa narodil s 3300gr a teraotm mala 1400gr. skoro im zomrel lebo velmi krvacal.

- ale my mame oproti nemu malinky.

- pri tej druhej diagnoze si neni isty, lebo tak nizko umiestnena malokedy byva. byva cca o pat cm vyssie. takze to skor vidi na ten teratom.

- tu moze byt vyvoj vselijaky. od toho, ze to bude bez nasledkov, cez telesne postihnutie vsetkych foriem, vratane inkontinencie, az po hydrocefalus s mentalnym poskodenim.

- takze tu nam ozaj ostava verit, ze je to teratom, ale ja verim, ze je to on.

- po porode ju hned vezmu, vysetria, hned v ten den budu operovat, ak bude mala ok, vacsinou do 7-10dni prepustaju, tak ma velmi potesili. neviem kolko presne by bola na jiske, ale potom zrejme pojdeme na chirurgiu - kojenci...

chce ju tiez nechat co najdlhsie, ak bude srdiecko zvladat. takze este ideme na sono srdiecka a znovu na Alfafetaproteiny.

odporuca jednoznacne cisarsky... no tak uvidime. ja som vysla docela v dobrej nalade. verim tomu, ze malinka bude ok. a ked sa zadari, tka este aj do terminu stihneme byt naspat zo spitalu.

jaj a vraj celkove hojenie pri teratome je cca 4 mesiace.

lucia20
autor
28. júl 2010