Syn je podľa psychologičky mentálne retardovaný

29. mar 2024

Dobrý deň.

Syn 6r. má ADHD, poruchu správania, pozornosti, oneskorený vývin reči.
Pri zápise do materskej školy (predškolák) p. riaditeľka žiadala od psychológa vyšetrenie aby škôlka vedela či syn nepotrebuje asistenta. Objednala som ho do cpppap termín koniec septembra minulého roka. Nakoľko syn nechcel spolupracovať nezistili nič. Klinický psychológ - taktiež syn nechcel spolupracovať. (P. psychologička nemala na neho "nervy" tak na syna navrieskala a myslela že začne asi fungovať)
Klinický psychológ nás poslal opäť do cpppap nakoľko pán psychológ z centra odišiel preradili nás ku kolegyni. A tá po jednom sedení cca 40 minút prišla na to že syn je mentálne retardovaný (vraj)... Tá mu robila iQ test bez toho aby ju niekto o to žiadal. Žiadali sme ju o to aby riaditeľka vedela či je potrebný asistent k synovi, nakoľko má poruchy.. (Od septembra do marca tohto roku čo je 6mesiacov) P. učiteľky to za tie mesiace zistili aj samé .. Syn v škôlke pekne spolupracuje, rád sa učí novým veciam, je slušný, nikomu neubližuje. Akurát potrebuje niekedy viac x vysvetliť úlohu.. Pozná farby aj počítať vie, akurát je to ťažké s učením, nepozná ešte písmenká, inak je veľmi šikovný. A nevie povedať R. Logopédia sme na čakacej listine ..
P. učiteľky neverili vlastným ušiam, čo im hovorím a samé povedali že sa im to nezdá. Pediatrička taktiež v nemom úžase.
Pani čo pracovala 20 rokov s rôznymi prípadmi povedala že je to odvážna psychologička keď po 40 minútach vypustí z úst niečo takéto. Vraj s takými deťmi sa robia takéto testy na 2-3 krát. (Pripomínam že IQ test sa nemal robiť)
Čo vlastne robiť a ako sa brániť ? Do budúceho týždňa mám dať vedieť p. psychologičke či syn ostáva v škôlke alebo bude navštevovať prípravný ročník a potom teda špeciálna škola. 😣

Ďakujem

Dali nás k inej psychologičke v cpppap synovi sa páčilo

kaktusik007
29. mar 2024

vyska IQ sa zistuje standardne - ved o tom su tie testy, proste robi ulohy a nasledne je porovnavany s vrstovnikmi. Evidentne vyslo pasmo podpriemeru, ale nezufaj - mentalnu retardaciu v nasom bananistane moze diagnostikovat iba lekar - psychiater a metodicke pokyny z ustavu detskej psychologie a patopsychologie ohladne vyhodnocovania tychto testov su jasne --- musia sa k nameranej vyske IQ pripocitat body za statisticku odchylku a rovnako sa pripocitavaju body co sa tyka nepresnosti testov --- co vie v sucte spravit aj 15 inteligencnych bodov a teda dieta sa VZDY dostane do IQ pasma nad 70 --- rovna sa je vzdelavatelne v beznej skole. 🤦‍♀️

sama pises, ze syn je pomalsi, potrebuje viac krat vysvetlit ulohu.... A presne o tomto je intelekt.

mimka1402
29. mar 2024

Pri všetkej úcte, nie je ťažké zistiť či je dieťa mentálne retardovane alebo nie pre odborníka, ktorý sa tomu venuje roky... Žiadala by som zopakovať testy možno niekde inde, aby si ty sa ukludnila. Ale z mojej praxe, si nemyslím žeby sa mýlila. Šla by som smer psychiatria aby sa to doriešilo. Nespraviť iq testy je celkom ťažké, keďže sú tam postavené veci, ktoré by malo zvládnuť primerane k veku...
To, že urobila Iq testy, je úplne bežná súčasť takže vôbec by som neriešila to, že prečo ich robila, ale už skôr hotový výsledok.

kaktusik007
29. mar 2024

ako rodic pre zmenu vyrazne nadpriemerne inteligentneho dietata ti poradim jedno - ty si matka, ty ho poznas. Musis vediet odhadnut podnety ktore je tvoj syn schopny este absorbovat ---- ak budu nad jeho ramec, bezna skola mu bude zbytocna, lebo aj tak nebude schopny sa to naucit. Ak budu podnety pod jeho ramec, dieta ti bude stagnovat rovnako.
Specialna skola ---- osem rokov sa tam deti ucia to, co je na prvom stupni. Ty sama musis odhadnut, ci dieta zvladne rocniky v beznej skole - ci tam nebude frustracia, pocit z neuspechu....... Ono je ine, ak ma dieta podpriemerne IQ a je v hranicnom pasme 80-90, a do pasma subnormy 70-80 sa dostane casom..... A ine, ked pasmo subnormy je diagnostikovane v siestich rokoch.

lenze ---- mentalny vyvin je jedna velka neznama a to, ze je teraz v pasme subnormy, neznamena ze v tomto pasme bude stale!!!!! rovnako aj nadane deti... To, ze je nadane v suestich neznamena, ze bude nadane v strnastich a rovnako nikto nevie, na akej vyske sa ustali IQ - co zvykne okolo cca 25roku zivota.

cize osobne by som zacala studovat veci ohladne specialnej pedagogiky, zapisala syna na beznu zakladku a brutalne sa ho snazila nakopnut, aby tam prospieval..... Pre jeho zivot a buducnost to ma neskutocne zasadny vplyv. A ak sa zadari, a prejde beznou zakladnou skolou, dieta v subnorme ma na to ukoncit ucnovku - trojrocny standardny odbor a skoncit s vyucnym listom.
Ak ho das do specialnej skoly, zavries mu dvere dalsiemu vzdelaniu - tam su max dvojrocne odbory len.

mamina7070
29. mar 2024

IQ test je standardny pri posudzovani kompenzacii a teda aj asistenta

trosku si odporujes s tym ze ma poruchu spravania a v skolke je slusny atd potom predsa nepotrebuje asistenta

mozes ist sukromne k psychologovi pre iny nazor ale teda objednajte sa aj k pedopsychiatrovi.

a ten pripravny rocnik je v ramci tej specialnej skoly? ake IQ mu teda vyslo ? ono ak sa ma dieta trapit a nie je tam potencial na zmenu tak radsje nech je kludne a spokojne v pripravnom rocniku

a o integracii do beznej skoly ti nehovorili?

kaktusik007
29. mar 2024

@mamina7070 integracia uz nie je --- uz je inkluzia a deti s opatreniami ;)

nikaeli
29. mar 2024

Poradňa sa má vyjadriť, či je pre dieťa vhodné zostať v MŠ alebo ísť do ZŠ. Ak má problém s rečou, môžeš využiť tzv. úvodný ročník v bežnej ZŠ, kde majú triedu pre deti s NKS. Ak má dieťa znížený intelekt, najvhodnejší by bol preňho prípravný ročník v špec.ZŠ. Tieto dve možnosti by som zvážila aj kvôli ADHD. Na zápis s ním musíš ísť tak či tak, aj keby ešte ostal v MŠ. Psychológ v poradni robí test IQ úplne štandardne, zvlášť, ak žiadaš asistenta. S dcérou som tak bola v poradni v prvom ročníku kvôli dyslexii a tiež s ňou robila testy. Ako špeciálny pedagóg ti poviem, že po 20 rokoch praxe rozoznám dieťa s nižším intelektom aj bez IQ testov. Píšeš, že idete k inej psychologičke - opýtaj sa na jej názor. Inak to, či sa tam synovi páčilo alebo nie nemá s IQ nič spoločné.. Aký je názor logopéda? čo odporúča?

anjelicek26
29. mar 2024

Nechápem poznamke,ze ako da máš brániť. Môžeš zopakovať testy inde,ale podľa popisu syna je to úplne možné,že ten znížený intelekt ma. Nikto nič také o svojom dieťati nechce počuť, a aj to,že sa to ťažko akceptuje v dnešnej dobe chce mat doma každý genia,jednotkami,excelentneho športovca,hovorcu triedy, dokonale dieta.. ale tak to bohužiaľ nefunguje. Ak dieťa potrebuje špeciálne škôlku,školu,asistenta,terapie...tak ich potrebuje a v tomto veku mu ich nedopriat,lebo rodicovske ego, je veľká chyba.. syn mal nultý ročník na špeciálnej skole, aj tri roky centra včasnej intervencie, aj logo a ergoterapiu,aj asistenta dva roky,proste presne to,čo potreboval.. a nie,nehanbili sme sa za to...

kaktusik007
29. mar 2024

autorka - pri citani prispevku od
@anjelicek26 mi napadlo ----- zmier sa s tym, nebojuj. To najlepsie, co mozes pre syna spravit, je nastudovat si jeho moznosti - tym myslim do dospelosti, do samostatnosti. Proste si sprav prognozu. Maj svetlo na konci tunela - kde chces, aby syn bol. Zmier sa s tym, ze gymnazium a vysoka skola nehrozi a na 60% ani maturita --- ale s nou este moze motyka vystrelit. Caka vas so synom este 12 rokov prace - mozno prekvapi a maturitu da.

ty sa sustred teraz na zakladnu skolu - ako vies synovi pomoct. Pracuj s nim, uc ho zodpovednosti. Bude to narocne, miestami na maslu, ALE - je to tvoje dieta. Maj to svetlo na konci tunela a tomu podriad vsetko.

A neplytvaj energiou na nejaky boj ci obranu, nemaj potrebu dokazovat ze sa psycholog mylil a ty mas normalne priemerne dieta ----- sama vies, ze to tak nie je. A cim skor to prijmes a akceptujes, tym lepsie pre neho a aj pre teba.

vladi4444
29. mar 2024

Pracujem v poradni. Psychológ pri posúdení, či dieťa potrebuje asistenta nemá čo iné robiť, ako posúdenie intelektu (testy Wisc, IDS etc..). Samozrejme, so všetkým, čo si vymenovala je veľmi možné, že dané faktory (oneskorený vývin reči, hyperaktivita a pod) vstupujú do posúdenia intelektu. Určite to musela pani psychologička takto vysvetliť. Ja by som mu dala rok odklad, nasla nejaký vhodný stimulačný program, venovala sa reči (v rámci rozvoja jazykových rovín môže pomôcť aj špeciálny pedagóg v rámci individuálnej logopedickej intervencie), motorickym schopnostiam, čakala kým dozrie CNS a následne ia na pretestovanie.
Takže opakujem - IQ test sa robí štandardne pri posúdení o asistenta, a za druhe, vyššie vymenované ťažkosti výrazne ovplyvňujú výsledok.
Držím palce mamička, všetko bude dobre 🙂

doriiis
29. mar 2024

Dala by som dieťa vyšetriť u nezávislého,iného psychológa aby pôvodnú diagnózu potvrdil,alebo vyvrátil.
Ale moc nedufaj,že to bude inak

nikaeli
29. mar 2024

Ešte by som dodala k tej žiadosti o asistenta - aby malo dieťa 'nárok' na asistenta, musí mať tie ťažkosti výraznejšie - nie je mi jasné z akého dôvodu ti ho navrhovala riaditeľka v MŠ, keď podľa tvojich slov pekne spolupracuje, nikomu neubližuje. Áno, píšeš, že má ADHD a OVR, to má však dnes obrovské množstvo detí, žiaľ. Zároveň však píšeš, že nespolupracoval u dvoch psychológov. Prečo vlastne? čo robil? Ako sa uňho prejavuje spomínané ADHD?

lentilka46
29. mar 2024

Uplne suhlasim s tym, co napisala @vladi4444 tiez pracujem v poradni s detmi podobnymi tvojmu synovi. Za mna - ak by standardizovanym testom vyslo iq v pasme MP, odklad je zbytocny, nepomoze mu. Viac mu pomoze pripravny rocnik v specialnej zs.
Viem,ze pre teba, ako pre mamu je tazke prijat takuto diagnozu, no pre mna ako odbornika je absolutne pohorsujuce spochybnovat postupy a standardizovane metodiky a este napisat, ako sa branit? Prepac, ale uvedom si jedno - vsetci zamestnanci poradni robia vsetko v najlepsom zaujme dietata. Rodic ma casto ine predstavy o dietati, ale dolezite je, aby rodic pochopil, ze odbornik chce jeho dietatu umyselne pomoct, nie mu umyselne ublizit.

sara07
29. mar 2024

ano poznám podobný prípad , tiež mamina videla že to nie je košer v cppš , tiež udajná retardacia, len špec škola ..
doporučim ti urobit a poradit sa v leviciach , je to sukromna špec.pedagogička vela babam pomohla, urobí ti testy aké treba, ked urobila testy povedala že nema čo hladat v špecke a veru mala pravdu dieta vie anglicky franacuzky počita rata to asi retardované dieta sotva by dalo, uči sa na 1-3 tiež adhd, nks, logo problém, oneskoreny vyvin reči ...
nájdi si kontakt na p, gelanyiova levice
nerozumiem prečo sa máš rozhodnut do buduceho tyždna , ved na zapis musiš ist do spadovej školy aj ked dieta ostava v škôlke
ja by som ti doporučila daj mu odklad ked v škôlke je to dobre, a zatial si vybav poriadne papiere aj vyšetrenia
gelanyova ti poradi aj ohladne čo môžu nemôžu , vyzna sa aj v zakonoch atd ..

sara07
29. mar 2024

@nikaeli dieta s ahdh nepatri do špec školy tak ako asperger

sara07
29. mar 2024

ešte ti napíšem takto aj z vlastnej skusenosti
do špecialnej školy vieš dieta dat preradit kedykolvek
ale naspút dieta dokazat že nepatri do špec školy a nájst školu aby ti ho zobrala je totálne nemožné , v každej triede je nejaké dieta už či adhd, nks alebo proste poruchy učenia ...
záleží ako tie testy vyhodnotili a urobili, tiež logopedičky nás 4 doslova vyhodili že nespolupracuje a ta posledná s nim makala 5 rokov ..zázrakom to šlo
najmladší syn v škôlke psychologička drama dieta dobreže nie IQ hupaci konik , potom v cpcpš ho dostala do stavu revu pri testoch , zobrala som k inej , tá si pripravila pre synatora celé dopoludnie že teda aby mala čas, no a dieta urobilo testy vysmiate ako malo .. sama druha psychologička mi povedala že nechápe čo mu tam do spravy napisala ake veci... dokonca ani integraciu nakoniec dieta vôbec nepotrebuje je pomalši synator ale zvlada všetko ..možno neskôr ale teraz fakt netreba

začni makat, škoda že k logopedovi ideš len teraz ... daj mu odklad ked máš škôlku, ja som dala svojim detom a maximalne im to pomohlo

fakt do špec školy ho môžeš dat kedykolvek ale naspät ho dostat nemáš šancu

atinkaa
29. mar 2024

@autorka - mrzi ma, ze zazivate veci, ktore sa minimalne deju nestandardne, nie je uplne ok ak psychologicka v poradni krici na dieta
Uplne rozumiem aj tomu, ze ti nie je jedno, ze vysetrenie sa robilo bez suhlasu rodicov, bez ohladu na to, co tu bolo napisane, u nas stale nie je medzi zauzivanymi etickymi normami zapojenie rodica alebo vobec pacienta/klienta do toho, co sa deje a sice liecime, ale navzdory tomu, kto sa lieci. Co je uplne mimo konceptu europskeho este z cias paternalistickeho pristupu. Teda ano, mali ste pravo poznat vopred cely diagnosticky postup a odsuhlasit ho.

Dalsia vec je, ze pani psychologicka sa zasekla v medzinarodnej klasifikacii poruch - starsie vydanie, naj nepisem prilis odborne, jednoducho v novej verzii postupov je, ze vysetruje poruchu intelektu a zisti stupen zavaznosti, o ziadnej mentalnej retardacii v 21. storoci nemoze byt ani reci - nech si zakupi 11 - reviziu alebo DSM - V a bude v obraze.

Co sa tyka ostatneho, tak asi najviac je potrebne pracovat s vyvinom reci, nepisete ako velmi sa tomu venujete doma, ale uz je najvyssi cas na to denne pracovat - nie v zmysle drilu ale venovat sa dietatku - ucit sa veciam, ktore nerozumie slovne kludne aj gesta, ale co najviac trenovat rec je krucialne.
Ak mozete citajte - https://www.fedu.uniba.sk/fileadmin/pdf/Sucasti...
Ak nieco nie je jasne, najdite si psychologicku, ktorej budete doverovat, aby bola napomocna, aby to nebolo len o diagnostike ale aj o tom, co s dietatkom dalej robit aby mohlo napredovat. Pretoze o tom by to malo byt.

Rovnako logopediu by to chcelo co najskor a pravdaze miesto cakania viete trenovat aj doma, su rozne aplikacie videa a vyborne, myslim ze aj https://www.lucinkapusinka.sk/online/
Bude lepsia ako nic.
Alebo appka tu - https://logopedia-cvicenia.sk/
Jednoducho necakajte, pracujte doma, staci 15 - 20 minut denne intenzivne, rec.
Do toho pridajte pohyb, fajn je plavanie, kineticky piesok, navliekanie koralkov, rozne navliekacky aj v style hama beads
Su rozne velke koraliky - tak pre zaciatok kludne najvacsie
https://www.mall.sk/zazehlovacie-koralky/teddie...

Tvorte si vlastny svet, zvieratka, auta, co ho zaujima, na tom rozvijajte slovnu zasobu, hrajte sa. Ako je na tom s hrou? Ako vyzera hra akoze - teda ked sa hrame napr. ze varime ale pritom miesto jedla miesame koraliky a nemame hrniec ale napr. len v nejakom kelimku? ako funguje predstavivost? Ako kresli? na tom vsetkom predsa intelekt je spoznatelny u dietata bez testu aj ked ano, len orientacne.

A samozrejme, ze ak aj diagnostika bola urobena a nie ste s tym ok, tak sa da pokojne dietatko vysetrit inde, no skuste ist na to menej hrr a viac mozno vybrat niekoho komu budete vy aj mozno pani ucitelky v skolke verit, mozno maju s niekym dobru skusenost, mozno sa opytat a najprv ist sami rodicia - a potom vysetrenie urobit znova. Je zvlastne, ze nik doteraz podozrenie nemal, predpokladam, ze dieta okrem skolky videl bezne pediater, ktory tiez robi skriningy v ramci prehliadok, nemusi o tom hovorit ale z praxe by mal mat navnimane rozne typy deti.

Pre vas z toho ale plynie, co tu uz odznelo, z kazdej takej debaty si odneste to gro, ake su odporucania, ok, toto pani psychologicka vysetrila a co doporucuje, ako sa ma s dietatom pracovat, pretoze dnes sa vie z hladiska neuropsychologie daleko viac a aj moznosti su daleko vacsie - dolezite je neostat iba pri tom, ze dieta ma nalepku a tak je to ''vybavene'' aspon v tomto kontexte by som ako rodic posun nedovolila. Teda ak je rozhodnutie poradne taketo, tak rozhodne robte viac. A ani odklad nemusi byt dobre riesenie, najma ak k tomu nepribudne praca s dietatom, tak aby bolo buduci rok pripravene na skolu. Mimochodom ak doteraz zvladal bezny kolektiv - beznu skolku, zvlada samoobsluzne cinnosti a pani ucitelky v skolke su s nim spokojne, tak by som za beznu skolu prenho ako rodic zabojovala.
Ako rodina dokazete velmi vela, ak budete chciet. Teraz ste sa dostali asi kus do soku, mrzi ma to, no nadychnite sa, oddychnite cez sviatky a potom si rozvrhnite plan a pracujte.

Velmi drzim palce vam aj syncekovi!

nikaeli
29. mar 2024

@sara07 to ja samozrejme viem. Ale toto dieťa má v závere od psychológa znížený intelekt a keďže sa autorka viac neozýva, nevieme či je 'v hraničnom' pásme alebo už ide o MP.

subartic
29. mar 2024

ja si pamätám na škandál kedy súkromné crpp posúvalo deti do špeciálnej školy na základe sfalšovaných testov a popisovalo ich ako deti s nižším intektom .
Niekto tu napísal že veľmi rýchlo odhadne či dieťa má nižší intelekt alebo nie, moja sesternica je psychologička, posobí v CZ a teda toto by si nedovolila povedať. Deti testuje naviackrát a až potom robí závery. Rovnako tak pretestováva deti zo špeciek , kde samotní učitelia zo špeciálnych škôl upozornia na to že to dieťa tam nepatrí a v drvivej väčšine je to aj tak . Naposledy nám hovorila o druháčikovi ktorého keď pretestovávala mal IQ 110 , testovala ho aj kolegyňa z iného krajského mesta , obdobná hodnota, povedala že tej kolegyni čo vydala taký posudok by zakázala vykonávať tieto testy. Chlapec bol v tom období určite nezrelý , mal nižšiu verbálnu zručnosť , mal ist od odkladu a malo sa s ním intenzívne pracovat logopediou .

domkakvet
30. mar 2024

Ak mas pochybnosti skus vysetrenie este inde, aby si nemala vycitky, ze si nieco zanedbala.