2-ročné dieťa odmieta rozprávať

katka4928
31. mar 2023

Ahojte mamičky, mám doma takmer 2-ročného chlapčeka ktorý mi odmieta rozprávať akékoľvek slová. Nehovorí ani mama ani tata, keď niečo chce stále ma len ťahá za ruku alebo sa začne jedovať, trápime sa s tým už dlhšie, snažím sa naňho rozprávať čo najviac a úplne sme ho odstavili od televízie. Veľa vecí mi rozumie, je inak veľmi šikovný a rozumný. Už niekoľko krát sa mu aj podarilo povedať mama tata baba ale len pretože si bľabotal a pritrafilo sa to a keď som sa ho snažila vychváliť a pokúsiť sa aby to zopakoval tak ani za svet, príde mi že keby naozaj chcel tak by dokázal veľa slov povedať ale on to jednoducho odmieta a jeduje sa keď sa to od neho žiada, máte nejaké rady na takéto tvrdohlavé dieťa prosím?

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
katka4928
autor
31. mar 2023

@elizabet173 pokúšala som sa robiť aj väčšie pauzy kedy som len komentovala okolie a čakala či sa nepripojí, ale maximum čo som z neho dostala bolo bľabotanie a aj to len málokedy

negymama
31. mar 2023

tak ziadne dieta "neodmieta" rozpravat. dieta moze mat ovr- omeskany vyvoj reci, co je najcastejsia pricina neskorsieho vyvoja aktivnej reci.
dolezitejsie je aby dobre rozumel, pasivna slovna zasoba je predpoklad pre neskorsie aktivne vyuzivanie reci.
Ukazovanie, tahanie za ruku ci gesta, plac, hnev...je pre dieta vzdy narocnejsie ako pouzit slova. Takze keby mohol a vedel, urcite by pouzil rec. Musi mu dozriet nervova sustava.

samozrejme este moze byt, ze ma nejaku vaznejsiu poruchu reci, tak ale je narusene zvycajne aj porozumenie a su aj ine priznaky, horsia motorika napr, alebo ze dieta neukazuje prstom na veci a nezdiela pohlad s blizkou osobou a podobne.
To porozumenie a zdielanie v tomto veku uz ma byt pritomne.

angelheart
31. mar 2023

Ja za seba hovorím, smer logopéd. Najlepšie klinický logopéd. Aj my sme s našou začali chodiť, keď mala niečo cez 2 roky. Teraz má 4 a pol a stále chodíme. Síce rozpráva a veľa, ale nie každý jej rozumie.
Ale teda, niektoré deti začnú rozprávať doslova z jedného dňa na druhý a iným treba pomôcť, nakopnúť ich. Dopredu nevieš, ktorý prípad bude Tvoje dieťa. Ja som nečakala a dobre som urobila, už po pár návštevách bol značný pokrok. Začala znakovať a časom vymieňala znaky za slová.
Stále je počuť rozdiel medzi ňou a rovesníkmi, ale pokrok je značný, badateľný z mesiaca na mesiac. 🙏

lucinkak
31. mar 2023

@katka4928 chcem Vás len upokojiť, môj syn nechcel chodiť sám, asi 15 mesiacov keď sa konečne pustil, a rovnako nechcel rozprávať (samozrejme som počúvala denne skvelé rady najbližšej rodiny, že to s dieťaťom sa musím rozprávať atď alebo ísť k lekárke). Podotýkam bolo to moje druhé dieťa, tvrdohlavý syn, pričom prvá dcérka sa odplienkovala ako ročná sama, potom celkom v pohode začala chodiť a rozprávala krásne a čisto, 1,5 ročná aj R úplne zreteľne aj celé vety. Teda si viete predstaviť, že som pri synovi robila hocičo a nič s nim nehlo a bola som zúfalá... Išli sme na zápis do škôlky, ani muk, ani ako sa volá, nič. Bola som ešte u lekárky po papier do škôlky potvrdiť, tak mu robila prehliadku, mal 2,5 roka a doktorka sa smiala ze to neriešte, vo škôlke sa rozrozprava... Tak som to aj okoliu vysvetlila, že je zdravý len jednoducho musí dozrieť na to... Do škôlky nastúpil, hneď po mesiaci mal 3 roky, povedal asi 5 slov, mama, tati, sestru oslovil menom a seba dakou skomoleninou a ešte havo. Učiteľke nič nehovoril a zrazu ďalší mesiac viac rozprával, cestou domov si začal spievať novú pesničku ktorú sme si doma nespievali, ďalší deň ďalšiu pesničku, všetko sa naučil vo škôlke... Teraz sa mu ústa nezavru po 7 mesiacoch vo škôlke, síce nehovorí R a ani čisto ale povie ešte aj mená všetkých detských hrdinov, labiek aj dinosarov úplne ako nič 👌😊. Držím palce a kľudne ho dajte do škôlky, ak vie ísť na záchod, lebo môjmu aj toto pýtanie išlo strašne dlho 🙂. Ja som čítala, spievala, ale pozeral normálne aj TV a aj rozprávky a pesničky na youtube detské.

katka4928
autor
31. mar 2023

@negymama On rozumie vela veci, aj vie ukazovat prstom ale znovu len ked on chce … viem že by sa nemalo hovoriť ze “odmieta” ale neviem ako inak to popísať lebo vo veľa veciach je on taký že aj vie niečo spraviť ale len keď on zrovna chce, vie napríklad povedať hav hav keď vidí psíka ale keď mu nejakého ukážem ja a spýtam sa ho ako robí tak znovu nechce ani za svet. Je to také zvláštne s ním, dúfam že sa to zlepší postupne

katka4928
autor
31. mar 2023

@lucinkak Ďakujem, trochu ma to upokojilo lebo tiež sme s ním veľmi dlho chodili za ruky a trvalo mu než išiel sám, tak isto veľmi dlho štvornožkoval, a aj v tomto prípade sme mohli robiť čo sme chceli a motivovať ho čímkolvek on proste štvornožkoval až kým sa sám jeden deň nerozhodol že sa začne stavať, tak dúfam že to tak bude aj s tou rečou a je to len vec. toho že on si sám určí kedy chce začať a možno je to len pre neho neskôr ako pre iné deti

katka4928
autor
31. mar 2023

@angelheart Logopéda som kontaktovala približne pred mesiacom, povedal mi že máme úplne odstaviť ten televízor a snažiť sa mu hovoriť len jednoduché vety a slová a často ich opakovať aby si zapamätal, a nechať mu dostatok priestoru pre jeho reakcie, s tým že ak sa to nebude nikam posúvať tak keď bude mať už dva roky máme sa prísť ukázať

negymama
31. mar 2023

@katka4928 dieta nebude rozpravat na prikaz. Ak ho psik ozaj zaujme , tak to vyjadri citoslovcom. Deti, ktore maju tazkosti s rozpravanim, len osobna motivacia vedie k rozpravaniu. Nie to, ze niekto iny - matka napr. chce aby nieco komentoval.

Cim viac ho budete nutit, tym menej dosiahnete. Komentujte veci kratko , max dvojslovne veci, rozvijajte mu jemnu aj hrubu motoriku, lebo na vyvoj reci ma vplyv aj celkovy vyvoj mozgu. Dieta sa rozvija komplexne, kazdy pohyb, podnet, zrucnost v nom spaja nove a nove neurony, co vedie aj k rozvoji reci.

skuste ho viac zapajat do beznych cinnosti, nech vam podava koliky na saty, navliekajte velke koralky, teray na jar nech beha na odrazadle, hrajte sa s plastelinou, celkove s materialmi, nech pomaha v kuchyni, alebo zametat metlickou. Zdanlivo nesuvisiace zrucnosti mu napomahaju dozriet mozgu co sa prejavi aj v reci. skor ci neskor. Ak by neroypraval vo vetach ani do 3tieho roka, mozte navstivit klinickeho logopeda, pripadne aj skor.

moninah
31. mar 2023

@katka4928 Skuste ho donutit rozpravat. Nam to radili a pomohlo. Dat nieco, co ma rad (napr. auto) vysoko. A musi pozriet na Vas a povedat chcem alebo daj alebo auto (alebo ine slovo) a az potom mu to dat. A potom to slovo stale pouzivat. Aj 200x za den. Aby zistil, ze sa mu oplati rozpravat. Na zaciatku som si pripadala ako blazon, ale rozrozpraval sa.

negymama
31. mar 2023

este na rozviazanie jazycka su dobre aj cvicenia na jazyk a pery...najlespie je pre deti fukat slamkou do vody, fukat bublifuk, davajte mu jest kusky ktore treba pozut, niekedy je problem aj v slabych svaloch tvare a ust.

katka4928
autor
31. mar 2023

@moninah nutenie malo u neho práveže opačné účinky, viedlo to len k plaču a nechuti učiť sa

angelheart
31. mar 2023

@moninah tak u nás toto absolútne, ale že absolútne nezaberalo. Len plakala a nič viac, mohla som čakať aj pol dňa, aj tak nič nepovedala.

@katka4928 áno, kým nerozpráva hovoriť úplne jednoduché vety, 2 slová a ak používate papať, tak stále papať a nie raz jesť, potom papať, inokedy ham, nemeniť to. Deti, čo nehovoria, to môže miasť.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
gvenduska
31. mar 2023

Ani môj nerozpráva a to bude mat zachvilu 2roky
Mama povedal keď mal 8 mesiacov a potom prestal na Valentína začal znova ale nič viac
Rozumieť rozumie ale nepovie nič
Bol sikovny v iných veciach

danielahamar
31. mar 2023

Možno nemá čo povedat

andreatytler
1. apr 2023

@katka4928 Nenut ho opakovat ako papagaj. To vela deti nema rado. Uz vies ze to nechce robit, tk ho do toho nenut.
Nepytaj sa ho otazky na ktore je zjavne ze vies odpoved. To on chape ze ho len skusas a tak naschval neodpovie.
Musis z rozpravania urobit radost a skor to musi byt akoze sprievodna aktivita popri hre. Nie nieco na co sa zmerias a drilujes to s nim ako na cvicisku.
Ked sa ho nieco opytas, ako dho cakas na odpoved? Naschavl si to odsleduj. Treba cakat velmi, velmi dlho. Aj 15 sekud. Presne co vam poradila logopedka. Treb mu nechat priestor an odpoved. Vela rodicov na deti len rozprava cely den a deti nedostanu priestor. AJ ja som robila tuto chybu.
Ak bol doteraz par hodi denne na TV, tak bude trvat urcity cas kym sa s recou rozbehne. Ked si s nim, sadni si na zem aby si bola na jej urovni ked na neho rozpravas. Co najviac tvarou v tvar.

Rob hry ktore nabadaju k reci. Mas 4 male krabicky s vrchnakmi a v kazdej mala hracka. Otvor pomaly prvu krabicku a povedz slovo OTVOR a vyber hracku, ukaz, daj naspat a zavri krabicku so slovom ZAVRI. Potom to iste s dalsimi 2 krabickami. Pri poslednej krabicke, ju iba otvor a pockaj (zase kludne aj 10 sekund) na to ci on povie slovo OTVOR. Nehovor nic ine, len OTVOR a ZAVRI aby si ho nezahltila.
Vyfukni bubliny bublifukom a povedz BUBLINY. Zase vyfukni a zase Bubliny a tak niekolko krat a nakoniec vyfukni a pockaj ci on povie bubliny.

Pouzivaj pesnicky a riekanky. Alebo citaj kratke vety v knizkach. Opakuj niekoko dni a potom vynechaj posledne slovicko v riadku a cakaj ci ho doplni. Toto je jeden z najucinejsich sposobov ako ucit deti rozpravat. Nas syn sa okamzite na toto chytil. Napriklad
Osievame (a pockaj ci doplni "mucku")
V slamenom (a pockaj ci doplni "klobucku")...

Uc nielen podstatne mena ale aj slovesa, pridavne mena, prislovky. Na zaciatok su velmi oblubene protiklady. “TMA-SVETLO a mozes pri tom zhasat a zapalovat svetlo. HORE-DOLE a gestikuluj rukou hore dole. Prve slova su casto aj rodinny prislusnici, jedlo, jeho veci: vlacik, cumel, plienka, tricko.