Zlé výsledky - zvýšené riziko Downovho syndrómu

1safirka1
2. máj 2012

Ahojte baby, som veľmi smutná pretože mi vyšiel pozitívny skrining DS a pritom mam 24.r a v rodine ani u partnera nie je žiadne postihnute dieta, moj gynekolog ma poslal na prematalnu diagnostiku a realizaciu AMC, čo ma vsetko caka??? bojim sa velmi

elise
2. máj 2012

@1safirka1 nezufaj mala som známu čo jej toto vyšlo a jej rodina bola zufala a porodila krásne zdrave dievčatko 🙂 všetko dobre dopadne 🙂

anjelicek26
2. máj 2012

@1safirka1 - je tu uz taka tema. Co znamena zle? Aj keby ti vyslo "hrozive" 1:10, stale to znamena 9 zdravych deti. Pozitivny skrining znamena len zvysene riziko, nie istotu, ze dietatu nieco je, mam pocit, ze to lekari zle prezentuju. Ake boli vysledky? Ides najprv na ultrazvuk, ci zvazujes aj amniocetezu?

annabel4
2. máj 2012

@1safirka1 zatial nestresuj, kamoska mala kamosku ktora mala zle vysledky pri oboch tehotenstvach a ma zdravych chlapcekov tak sa skus zatial zbytocne netrapit i ked to nie je jednoduche. Dufam ze bude vsetko ok, drzim palce 😉

traktor
2. máj 2012

@1safirka1 tu je tema https://www.modrykonik.sk/forum/o-tehotenstve/triple-testy-afp-testy-pozitivny-nalez-downov-syndrom-narodilo-sa-vam-zdrave-dietatko/ , tiez nam vysli zle vysledky, ..a mam zdrave dieta, tieto testy vychadzaju casto nepresne, staci zle vypocitany termin, tvoja choroba, zapal v tele, dvojicky...hocico..neboj, bude to dobre.. 😉

lu17
2. máj 2012

@1safirka1 Neboj sa, vela pripadov je nakoniec v poriadku. V ktorom si tyzdni? Prvy skrining sda robi v 12 a dalsi cca 15-16 tyzden. Nie je dolezity len odber krvi,ale aj meranie NT a pritomnost nosovej kosticky.

kika1111
2. máj 2012

ja poznam tiež babu, čo mala zlé výsledky, zvýšené riziko, dala si zobrať krv ešte raz, tam už to bolo lepšie, no a po AMC už nemala riziko žiadne a maju zdravú dcérku..

pokito
2. máj 2012

@1safirka1 aj mne vyslo riziko ds 1:180

1safirka1
autor
2. máj 2012

@pokito mne 1:170 a bola si na AMC ???

danusskaaa
2. máj 2012

na zaciatku sa prestan stresovat!!! ked budes ty v psychickej vpohode vsetko pojde lepsie. Skrinungove testy tiez nemusia byt na 100% niekedy moze mat nieco len zly uhol /na skriningu to vyjde ako riziko/ ale nemusi to znamenat nic vazne, len este dobre nevyvinuty organ, ktory dorastie. Prenatalna diagnostika ma viac foriem-ty si absolvovala ultrazvukovy pristup, ktory ukaze plod a vsetko co tam ma aj nema byt, avsak nikdy to nie je 100%!!! AMC je sposob odobratia plodovej vody, ktora po vysetreni ukaze co sa vlastne deje. ak je nieco zle, uda % tejto zloby, pripadne ak je nieco v neporiadku mnoho sa da este dohnat! nechcem ta ani utesovat, ze je vsetko fajn, ale zase ani strasit, ze bude vsetko zle! len skus byt este do vysetrenia vpohode, aby babatku bolo zatial pohodlne a po vysetreni uvidis co bude najlepsie! budem moc drzat palce nech vsetko bude negativne a ty sa budes tesit zo zdraveho babatka 😵

traktor
2. máj 2012

mne riziko ds 1 ku 30 , dieta je zdrave..bola som na podrobnom ultrazvuku u 2 lekarov , na amnio som nesla..tie testy fakt n ic nemusia znamenat..len stresuju zbytocne..drz sa, bude dobre..

pokito
2. máj 2012

@1safirka1 nie, cakala som na morfo ultrazvuk. Tam mi doki povedal, ze to na ds nevyzera, podla merani mi upravil riziko na tusim 1:757. Nasiel sice fokus na srdiecku, ale aj tak ma ukludnoval.
Nuz uz to mame za par, tak potom dam vediet.
A hlavne klud, babatku stres neprospieva... 🙂

anjelicek26
2. máj 2012

Svagrina mala riziko 1 ku 10, na amnio nesla - uci v skole pre deti s rovnakym postihnutim - pre nu by aj tak neprislo do uvahy dat maleho prec - a teraz mam 5 dnoveho krasneho zdraveho synovca.

lauricka
2. máj 2012

skus sa menej bat a mysliet pozitivne. Vo svojom okoli poznam zeny, co mali pozitivne vysledky a podozrenia na postihnutia a nepotvrdili sa, niekedy je plany poplach, takze kym to nemas potvrdene, neprepadaj panike.

stinna
3. máj 2012

@1safirka1 Ahoj, neboj sa. Mne tiež vyšlo zvýšené riziko DS 1:150. Najprv som strašne plakala a bála som sa, aj keď ma mnohé utešovali, že bude dobre. Takže viem, ako sa asi cítiš.. Tiež mám 24, som po jednom potrate a aj v našej aj v manželovej rodine je všetko v poriadku. Bola som na amnio a nie je nič hrozné. Len ťa pichnú takou dlhou ihlou a odoberú plodovú vodu a je to pocit ako pri odbere krvi (apsoň ja som sa tak cítila). Po odbere mi ukázali bábo na USG, aby som videla, že mu nijako neublížili. Potom som bola 24 hod. na pozorovaní v nemocnici a prvé - predbežné výsledky boli do týždňa a konečné cca o 3 týždne od odberu a všetky tvrdenia o tom, že bábo má DS vyvrátili. Držím palce a daj vedieť ako si dopadla.

gubcikova
3. máj 2012

ako mne povedali na genetike-krv ovplivnuje viacero faktorov-káva,sladká voda,cigarety,nejaká tabletka.ja som mala riziko 1:190 a malý je zdravučký.

1safirka1
autor
3. máj 2012

@stinna ahojky najhorsie je to cakanie ☹ vobec tomu nechapem mam len 24r.nic v rodine ani u partnera take niečo nemame tak nechapem preco DS .V stredu idem na AMC ale vysledky budu až o 3 týž.
tie prve testy co sa robia v 12tt som mala negativne a teraz co mi robili v 16 tt tak pozitívny a zvýšene riziko DS

bombaa
4. máj 2012

@1safirka1 Ahoj,aj ja som mala taky isty problem ako mas ty,ale ja som to mala dva krat, a tiez u nas v rodine nikto nemal ziadne ochrenie.A aj som podstupovala dva krat AMC,a vsetko nakoniec dobre dopadlo,ale najhorsie je to cakanie na tie vysledky,ale tam sa dozvies na 100% co to bude 🙂 Je to neprijemne ale da sa to vydrzat.

cerez
4. máj 2012

Ja som mala pred 7 rokmi podobný problém, len hodnoty mi ukazovali na rážtep chrbtice. Hodnoty boli tak katastrofálne, že dcérka namala javiť známky života. Poslali ma do Martina na AMC a hodnoty z týždňa na týždeň klesali. Dcéra sa narodila zdravá a krásna. Bolo mi vysvetlené, že nie každá žena otehotnie v strede ovulačného cyklu. Ja som musela až na konci. Tým pádom, aj hodnoty ktoré sú určené pre 15 týždeň tehotenstva som nemohla mať také aké mali byť a boli vysoké. Odber plodovej vody nebolí, strach je väčší. Trvá to sa 2-3 min. Po zákroku nič ťažkého nedvíhať a hlavne sa sama presviedčať, že je všetko a bude ok. Budem vám držať palčeky!

nana123
4. máj 2012

@1safirka1 Ahoj, ja som mala presne 1:170 na DS. Bola som na morfologickom ult a dr povedal ze to vyzera ok ale aj tak odporuca amnio... Bola som, mna to bolelo, ale to bolo preto lebo som bola az v 20tt a to uz bolo malo miesta na odber, ale vydrzat sa to dalo uplne. Potom som polezala v nemocnici 2 hod. a doma som lezala dalsie 3 dni. Dali sme si zrychlene vysledky, kt. boli do 3 dni, ale za to sa plati 300 Eur. A vysledky boli v poriadku a bonus k tomu bol ze sme sa dozvedeli pohlavie 😉 Uvidis vsetko bude ok.... Velmi vela zien vychadzaju tie testy pozitivne a este aj s horsimi hodnotami a nie je to pravda. Su velmi nepresne...

liliandax
4. máj 2012

@1safirka1
aj mne vysli pozit.. vysledky, aj kontrolne odbery - dokonca este s horsim vysledkom. Boli sme v KE na amnio, mna to nebolelo, ako ked pichnu injekciu, len na pohlad to bolo neprijemne.
My sme platili 100 EUR za zrychlene vysledky a do troch dni mi volali, ze je vsetko OK a dnes mam zdraveho mesacneho chlapceka.
AKo uz pisali baby vyssie, vysledky su velmi nepresne a stresujuce, treba mysliet pozitivne a urcite vsetko dopadne dobre

masinka
4. máj 2012

ked som cakala Dianku, tiez nam najprv vyslo ze bude mat DS, pri opakovanych testoch sme mali 1:140 pravdepodobnost razstepu, AMC nezistila nic - nepodarilo sa im to vykultivovat.... nervacila som kvoli tomu pol tehotenstva.... teraz mam krasnu zdravu a sikovnu dcerku, ktora je ale totalny nervak....
ked sa narodila, tak mala nedovyvijanu jednu oblicku - samo sa to do pol roka upravilo - neskor som sa dozvedela, ze aj toto moze sposobit, ze testy ukazuju zvysene riziko DS.... toto ti ziaden lekar v tehotenstve nepovie, hned len strasia s tym, ze je to DS, aj ked moznych pricin , preco vyjdu testy mimo normu je ovela viac
drzim palce aby to aj u vas bol iba plany poplach

baklik
4. máj 2012

@1safirka1 baba, ktora lezala so mnou v porodnici, mala tiez zle vysledky, neviem presne pomer, ale museli behat kvoli tomu po doktoroch a nakoniec sa im narodilo krasne zdrave dievcatko. ten pomer, to je len pravdepodobnost, napr. vysledok 1:140, ktory uvadza @masinka, znamena, ze 1 zene zo 144 s takymito hodnotami sa narodi dieta s DS. takze to este nic nemusi znamenat. hlavu hore 😉

baklik
4. máj 2012

@lu17 len to meranie NT a nosovej kosticky robi , bohuzial, malokto.....

andelok
4. máj 2012

@1safirka1 Ahoj, ja som tiez mala zvysene riziko, ale nie na DS, ale na razstep chrbtice. Vystresovana som bola uplne do krajnosti, ale nesla som na amniocentezu...pockala som si na morfo (2 tyzdne hroznych stresov) a babo sa ukazalo byt v poriadku..dnes mam zdravu nadhernu 4 mesacnu dceru.
Chcem ti len povedat, aby si sa skusila ukludnit aj ked je to tazke - viem to sama. Moja mamina pracuje v nemocnici, takze som sa o tychto testoch bavila s viacerymi lekarmi a vsetci mi potvrdili, ze maju velmi vysoku falosnu pozitivitu, cize babo je zdrave a tebe napriek tomu vyjde pozitivny skrining. Neboj nic! Drzim palce 😉 Bude to ok.

lu17
4. máj 2012

@baklik Da sa to pozriet na nete,kto robi tie merania,ide o to ze na to musia mat lekari certifikat. Niektori gyndosi uz posielaju pac. priamo do tych centier. Vzhladom na to, ze nie su zmerane aj tieto hodnoty je to skreslujuce a pre mamicky stresujuce. Pretoze objektivita je az na zaklade posudenia merani a odberov navzajom.

tkmama
4. máj 2012

ahoj, ja som mala podľa testov veľmi vysoké riziko, že dieťatko bude mať DS, plakala som mesiac v kuse, bola som na amniocentéze na antolskej v BA a všetko bolo ok. dnes mám 2 krásne, super-náročné, ale vďaka Bohu zdravé deti. Najprv ma gynekológ poslal na genetické vyšetrenie do BA - tam išlo len o pohovor s primárkou, ktorá na základe údajov o rodine (mojej i manželovej) vyčíslila percentuálnu pravdepodobnosť DS a dala mi zvážiť amnio. Keďže by som toho zvyšného polroka neistoty nevydržala, išla som. Dnes mi je z toho všelijak. Som veriaca a mám občas výčitky, že som vôbec uvažovala o potrate, ak by sa ukázalo, že bábo bude postihnuté. Ale čakať na pôrod a nevedieť, čo bude potom, to by som sa zbláznila...

stinna
4. máj 2012

@1safirka1 mne na genetike povedali, že môže byť aj to, že v labáku majú zle nastavený počítač. Ale tak ja neviem.. Mne sa to napokon nepotvrdilo a som za to vďačná Bohu. A myslím si, že aj tvoje konečné budú v poriadku, lebo ten triple test je málo pravdivý a pokiaľ je u vás všetko OK, tak nemal by byť dôvod. Držím ti palce a mysli pozitívne 🙂

vierka0
4. máj 2012

@1safirka1 ak ta mozem povzbudit, moja svagrina mala pri synovi riziko DS 1:6 a maly je absolutne v poriadku 😉

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre