Zistili vám chorobu štítnej žľazy počas tehotenstva?

sympatacka2
13. aug 2013

Pri krvnom teste mi vyšlo nejaké vysoké aTPO...tak ma doktorka poslala k endokrinologicke, ta mi povedala ze mam ocividne choru stitnu zlazu ze lieky mi da a potom pozrela na mna a povedala ze nakoniec mi ziadne lieky davat nebude ale sledovat ma bude ze musim chodit po odberoch a tak.tak som z toho mierne znicena lebo neviem co to znamena, ci to ma nejaký vplyv na babatko alebo tak....

erika3011
13. aug 2013

Ahoj, toto sa stalo aj mne pri tomto tehu..ale endokrinologička zobrala tiež krv, urobila sono,prehmatala a povedala,že je to ok, musím chodiť len na pozorovanie... na bábo to môže mať žial vplyv a to vo forme downa.... netreba však myslieť na najhoršie, pokial to neni velmi zvýšene, netráp sa. Aj lekári by inak kmitali keby dačo realne hrozilo 😉 mne endokrinologička dokonca povedala,že niekedy hcg ovplyvnuje hormony štitnej žlazy a to takymto spôsobom,že sa zvyši ich produktivita.. tiež som bola riadne vyplašená, ale už to neriešim.

katkasofi
13. aug 2013

Mne zistili až v 23 tt... Testy u gynekologa mi to nezistili až potom keď som išla na podnet internistu na endokrinologiu tak tam mi povedali že mám zníženú funkciu a hneď nasadili lieky... A vplyv na babo to má, lebo do 12 tt si berie plod hormóny z tela matky. A keď ich nemáš... Vraj dieťa môže mať spomaleny psychomotorický vývoj.. Ale malý vyzerá byť zatiaľ v poriadku. Byť Tebou idem ihneď inej endokrinologicke... Držím palce

mummy01
13. aug 2013

ja len opravim @erika3011 ziaden "down" nehrozi,neviem kto ti to povedal.
Vseobecne ak ma v tehotenstve matka znizenu funkciu stitnej zlazy ma to vplyv aj na dieta,ma totiz vplyv na vyvoj mozgu,intelekt a psychmotoricky vyvin dietata.Preto je dolezite taku tehulku sledovat.
http://www.zdravie.sk/clanok/46821/stitna-zlaza...

slzinka23
13. aug 2013

Ahoj, zvýšené Atpo zistili aj mne počas tehotenstva... Môj gynekológ ma ihneď poslal na endokrinológiu. Keďže bývam blízko Ľubochne,kde sa nachádza myslím si,že najlepší endokrinologický ústav,keďže sem chodia ľudia z celého Slovenska, tak som na vyšetrenie šla tam. Tam mi endokrinologička potvrdila zvýšené ATPO, no povedala,že žiadne tablety mi nepredpíše,že ma bude len sledovať. Po dvoch mesiacho som tam šla na kontrolu a keďže stav sa nezmenil, nezhoršilo sa to, tak žiadne tablety mi nepredpísali ani vtedy. Na kontrolu štítnej žľazy som už potom mala ísť len po pôrode, kedy som bola. No ani tentokrát mi pani lekárka nič nepredpísala a povedala mi,že tablety nie sú zatiaľ potrebné, len ak náhodou otehotniem opäť tak mám dôjsť na kontrolu, a ak nie, tak aj tak, no až po 2rokoch mám prísť. Neboj sa.. Ja som tiež bola veľmi vystresovaná z toho všetkého, no nakoniec to dopadlo dobre.

acverenkarova
13. aug 2013

ahoj mňa zasa poslal gynekolog na endokr keď som nemohla otehotnieť a tam mi zistili že mám poruchu štítnej žlazy.dr mi nasadila liečbu a potom som zostala tehotná.samozrejme nie preto že som sa začala liečiť na štítnu žlazu ale podstúpila som insemináciu....bohužial tabletky budem brať už do konca života ale chcem napísať že pani doktorka vie aké ti môže predpísať počas tehu.tak hlavu hore,možno tebe ich po čase bude môcť vysadiť.... 🙂samozrejme budeš chodiť častejšie na endo krinologiu...

katka0905
13. aug 2013

ja som za svoj zivot vystriedala 5 endokrinologov, a ked som zacala mat vazny problem pred viac nez 10 rokmi, bola som v priebehu 1 roka u troch - a kazdy mi radil niec ine - jeden brat lieky, druha nic, iba chodit na odbery a treti okamzite operovat... takze pozor na to - mas pravo ist aj k inej lekarke, obvodna ti da doporucenie, ked jej to nejako vysvetlis - aby si mala dva nazory na tvoj stav, mozno ti to pomoze. Ochorenie stitnej zlazy moze mat vplyv na dieta, ale takisto aj zle nasadena liecba.

bobika492009
24. aug 2013

som v 17. týždni . A moj gynekolog mi z krvi zistil zvýšene TPO (okolo 190) . Hned mi napisal odporúčanie k endokrinologičke. objednala ma o dva tyždne takže uvidím čo mi povie . čítam tu že to môže mať zlý vplyv na bábo čo sa týka vývinu tak dúfam že bude všetko v poriadku . Ešte pred tehotenstvom som tam bola kvoli gynekol.problémom, a tiež som mala dosť zvýšene, no tabletky mi nepredpísala , ale pravidelná kontrola musí byť. Moja mama sa lieči na štítnu žlazu, a kedže je to dedične tak už len kvoli tomu budem každoročne sledovaná. Pri prvom tehotenstve som dokonca žiadne vyšetrenie štítnej žľazy nepodstupila . Snad bude všetko ok a babatku to neublíži ...

anniera
24. aug 2013

Mne sa to stalo tiež. V polovici tehotenstva som mala vysoké hodnoty TSH, endokrinologička mi dala euthyrox. Chodila som na kontroly, stav sa neustále zhoršoval. Tiež mi bolo povedané že dieťa môže byť spomalenejšie, zaostalejšie atď. Chlapec má teraz 3 roky a 2 mesiace a je úplne rovnaký ako jeho rovesníci. Na liekoch som doteraz, stav sa neustále len zhoršuje.

snopkulka
24. aug 2013

Ahoj, je potrebné to odsledovať, nedostatok hormónov môže spôsobiť vážne problémy bábätku ☹ nič to nie je, hlavne sa nasadia lieky, berie sa krv (mne počas tehu brali 2-3x) a sledujú sa protilátky v krvi. Tiež chodím necelý rok na endokrinológiu

zazikk
11. sep 2013

vysoke hodnoty protilatok proti st. zlaze (antiTPO) este samy o sebe nic neznamenaju, dolezite je kontrolovat hladinu hormonov, ak ich mas v norme ty aj babo, nie je dovod predpisovat lieky, iba treba chodit na kontroly spravidla kazdy trimester. Tie hodnoty hormonov by si mala mat aj na sprave od endokrinologa, takze ak ti nic k tomu nepovedala, najdi si na nete, ci to je ok, ale podla mna urcite, preto ti proste lieky nepredpisala a mozes sa tesit, lebo babatku tak nic nehrozi..
Je to vlastne autominunitny zapal stitnej zlazy a zvykne sa to prejavit prave v tehotenstve. A tehulkam sa to vysetruje len posledne (myslim) 4 roky, takze aj kedysi to zeny mali, len o tom ani nemuseli vediet. Ja to mam tiez a hodnoty hormonov sa mi zhorsili az v poslednom trimestri, a tiez sa mi zvacsila st. zlaza, doktorka mi ale lieky uz nechcela predpisat kvoli bliziacemu sa porodu, ze az po porode..

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre