Umelé prerušenie tehotenstva do 24. týždňa z dôvody choroby plodu

nelibe
23. okt 2022

Ahojte, podstupili ste niektora teraz nedavno umele prerusenie tehotenstva prosim? Ak by ste mi mohli napisat ako to prebieha.Vopred dakujem

xsimonkax
23. okt 2022

@nelibe zákrok je kyretaz, prídeš urobia ti predoperacne, uspia ta, prevedú kyretaz, ak nebudú komplikácie tak v ten deň ideš domov. Budeš krvácať 3-4 dní.

konikkon
23. okt 2022

@xsimonkax myslím, že autorka sa pýta na UPT vo vyššom štádiu tehotenstva, vtedy sa UPT kyretazou určite nerobí.

lucinka5051
23. okt 2022

@nelibe zavisi v akom tyzdni tehotenstva si..ci pojdes na kyret alebo uz na vyvolavacku a porod :/ ja som mala potrat nedavno v 19tt ale babatko uz nezilo.

konikkon
23. okt 2022

@nelibe vo vyššom štádiu tehotenstva žiaľ musíš dieťa normálne porodiť. Pôrod sa vyvoláva injekciou prostynu do bruška, prípadne tabletkou prostynu do pošvy. zvyčajne obomi spôsobmi, keďže telo väčšinou vôbec nespolupracuje a vyvolať pôrod v 2. trimestri je jednoducho proti prírode. Toto vyvolávanie môže trvať aj 3 dni, kedy máš silnejúce kontrakcie a bolesti, ktoré tlmia liekmi. Ak si dostatočne otvorená ( v 2. trimestri stačí, ak si otvorená na 4 -5 cm), pôjdeš na sálu, kde budeš rodit. Možno ti pichnu aj oxytocín, ak bude treba. Zo zákona máš nárok na bezplatnú epiduralku. No priprav sa na obrovské bolesti, ktoré sa nedajú porovnať s pôrodom živého dieťaťa. Jednoducho aj psychika ide proti tebe, aj napriek tomu, že ti je podaná " naladovka. Ak všetko prebieha dobre, hospitalizácia trvá zhruba 5 dní. Následne ti predpisu tabletky na zastavenie laktacie a potom máš normálne šestonedelie. Zvyčajne žena po takomto pôrode nekrvaca celých 6 týždňov a maternica sa stiahne a zotaví rýchlejšie.

basska_b
23. okt 2022

Zavisi od toho,v akom si tt. Do nejakeho tyzdna sa robi kyretaz, od nejakeho tyzdna sa musi babo porodit :( neviem teraz presne, aky tyzden je ten prelomovy. Ci prelom I./II. trimestra, ci ako

lucinka5051
23. okt 2022

@konikkon 5 dni? Waw..mna v piatok poobede priali a podali vyvolavacku do brucha, v sobotu poobede som porodila a v nedelu rano domov...hospitalizacia potrebna nie je...inak mas pravdu psychika ide proti cloveku velmi..ja som necitila ani fyzicku volest skor psychika bola hrozna ale porod za necelych 10 min co ani lekar nestihol prist...asi patrim aspon v tomto k tym stastnejsim :/

lenqua_12325
23. okt 2022

Pri vyššom štádiu tehotenstva od 22 týždňa a viac sa podáva injekcia na zastavenie srdcovej činnosti.  
Pichnú a dieťa umrie. Dieťa porodíš.
Na internete o tom nájdeš dosť informácii.

konikkon
23. okt 2022

@lucinka5051 to si mala ozaj šťastie. Mňa prijali v pondelok a porodila som v stredu v noci. Domov som išla v piatok ráno. Je to asi veľmi individuálne.

konikkon
23. okt 2022

@lenqua_12325 tak toto sa určite nerobí pane bože 🤦🤦🤦

lenqua_12325
23. okt 2022

@konikkon je o tom viac článkov. Vyhľadaj si.
Bolo obdobie, kedy som o tom dosť čítala.
Aký je rozdiel, či dieťa zabijú ešte v brušku alebo ho žena porodí a ono umrie v mise, kde bežne človek vykonáva potrebu ?

konikkon
23. okt 2022

@lenqua_12325 pošli mi prosím link na nejaký ten článok. 😛

konikkon
23. okt 2022

@lenqua_12325 aha tak ty si o tom citala, super.

drahomirrra
23. okt 2022

@konikkon Lenqua ma zial pravdu.

konikkon
23. okt 2022

@drahomirrra nebodaj aj ty si o tom niekde čítala?

lucinka5051
23. okt 2022

@konikkon ano to mas pravdu, doktor mi hovoril ze nemusi ani vyvolavacka zabrat ze maju aj take pripady..nuz aspon nieco pozitivne v tak hroznej situacii..

bluka2
23. okt 2022

Tak baby, googlila som a fakt sa to robí: napríklad: https://www.researchgate.net/publication/558000...
@konikkon

bluka2
23. okt 2022

A 2 dni starý vedecký článok: https://link.springer.com/article/10.1007/s0040...

trgypadl
23. okt 2022

Na tuto info sa treba informovat na danom pracovisku, na niektorych miestach na svk som sa s touto métodou zatial nestretla... Ale netvrdim, ze sa nerobi.... Neviem ci nebudu brat vacsie riziko podania ako prinosu, autorka veľa sil, drz sa

fiffinkaa
23. okt 2022

@konikkon prečo sú väčšie bolesti ako pri pôrode?

lucinka5051
23. okt 2022

@fiffinkaa lebo maju do teba povolene napichat kadeco aby to bolo rychle (uz dietatku neublizis). Mne dali nieco take co sa zene so zivym babatkom pri porode podavat nesmie (nepamatam si nazov)..prisli 3 brutalne silne kontrakcie a bolo hotovo. .lekar mi hovoril ze radsej bolestivo ale rychlo v takomto pripade...

konikkon
23. okt 2022

@bluka2 v ktorej nemocnici na Slovensku konkrétne sa to robí, nevieš?

konikkon
23. okt 2022

@fiffinkaa Lebo to nie je prirodzené, ale vyvolané umelými hormónmi.to čo sa pri pôrode prirodzene deje s telom ženy sa v tomto prípade robí na silu. A ako píše Lucinka, tam sa už na bábätko a jeho zdravie nehľadí, hľadí sa len na ženu.

janinah
23. okt 2022

neviem aký presne má babetko zdravotný problém,ale stále sa dá zvážiť aj možnosť,že bude žiť kým mu je súdené a bud umrie v bruchu alebo tesne po pôrode,ak nie je život možný,ale nebude to ukončenie života nasilu a vtedy aj psychika ženy na tom môže byť lepšie...strata dieťaťa je strašná vždy,ale záleží aj akým spôsobom sa toto stalo

ahhola
23. okt 2022

Mňa by zaujímalo, ci v takýchto prípadoch je nejaká skúška správnosti...
Napr. Ženu ukecaju na ukončenie, lebo DS. Ukážu jej potom plod, ze ten DS skutočne malo? 🤕

lucinka5051
23. okt 2022

@ahhola myslim si ze kazda zena ide na vsetky mozne testy kym sa pre ukoncenie rozhodne..do tejto temy by som vkbec nesla...autorka musi sama najlepsie vediet preco sa tak rozhodla a urcite jej taketo komentare nie su prijemne..prepac za uprimnost

konikkon
23. okt 2022

@ahhola ty si myslíš, že to prebieha tak, že nejaký doktor si zmyslí, že dieťa je choré a šup ho na UPT? Tak to nefunguje, žena absolvuje konziliárne vyšetrenie, následne ďalšie vyšetrenie priamo v nemocnici. Čiže diagnózu musí potvrdiť niekoľko nezávislých lekárov. Tie plody, ktoré majú geneticky syndróm, tak ženy podstúpia amniocentezu, ktorá je presná. žene dieťa ukážu, ak si to želá, ak si to nežela, tak samozrejme nie. Dieťaťu po potrate sa následne odoberajú vzorky a robia ďalšie testy. vieš si predstaviť ten škandál, ak by nastal omyl a potratilo by sa zdravé dieťa? To je neprípustné.

denden77
23. okt 2022

vecer ma prijali, na noc zacali roztahovat krcok tycinkami, rano zacali pichat injekcie, na obed som porodila, hned ma brali na salu na kyret a rano som sla domov.. drzim palce, nech to mas hlavne rychlo za sebou 🍀

deti95060810
23. okt 2022

@konikkon neprípustné? no ja neviem... kolegyňa bola s manželom silne veriaca. Počas tehu im oznámili, že bábo bude ťažko postihnuté a nahovárali ich na prerušenie tehu. Odmietli. Takže do nemocnice išla s tým že domov si donesú ťažko choré bábo.
Bábo bolo zdravé, žiadne postihnutie nemalo. slečna už aj zmaturovala.

Druhý prípad ja. Pri treťom tehu nám oznámili, že bábo bude postihnuté a podľa všetkého slepé. bola som v treťom trimestri. Odmietli prerušenie tehu zo zdr. dôvodov. Že to už nejde. Preplakal som 3 dni a potom som už bola v pohode.
Narodila sa úplne zdravá dcéra, ktorá má 14 r. a chodí do bežnej ZŠ.
Lekári to brali asi tak že však bude rada že to je tak ....

konikkon
23. okt 2022

@deti95060810 kolegyňa podstúpila aj amniocentezu?
Tebe pri ktorom tehotenskom vyšetrení
a akým spôsobom kontrolovali zrak bábätka v brušku? Keď ti to lekár oznámil išla si ešte k nejakému ďalšiemu špecialistovi?

bluka2
23. okt 2022

@konikkon škandálov a omylov je na Slovensku z nemocničného prostredia dosť, napríklad už len nedávno vybrať zdravé oko

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre