Tehotenská cukrovka - meranie cukru v krvi

miminka_ba
23. jan 2022

Ahojte tehulky,

Chcela by som sa spytat na Vase skusenosti s meranim cukru v krvi po diagnostikovani cukrovky. Mne totiz nasadila doktorka dietu, ze na ranajky/obed/veceru max 4-5SJ, na desiatu a olovrant 1SJ a musim povinne 1SJ pred spanim, inak by si babatko vytvaralo vraj aceton (kedze by si bralo tuk odo mna). Musim jest pravidelne kazde dve hodiny. Toto cele mi nevadi, ved vydrzim a naucila som sa uz ako tak ze ako jest a co jest. ALE, co mi vadi je ze musim si kazde dva tyzdne v nedelu brat krv z prsta do takej malej pipetky, 90 min po ranajkach/obede/veceri a na lacno. Ten otvor je tak malinky, ze kazde jedno mi trva 5-10min, zvacsa si musim napichnut dva prsty, manzel mi s tym niekedy musi dokonca pomoct, lebo kym naplnim tu skumavku do polovice, rana po vpichu sa medzitym zaceli. Aj dnes rano, natlacila som krv a ako som si isla pichnut do druheho, krv z tej pipetky trosku vytiekla a tak som mohla zas skoro odznova. Ked som sa pytala na glukomer, vraj ten nedava presne hodnoty (podla mna ale mat viac referencnych hodnot za viac dni ako za jeden ma vacsi zmysel). Mate niektora skusenosti?
Snazila som sa najst otvorenu diskusiu na tuto temu, ale nejak sa mi nepodarilo. Ak je tu, vopred sa ospravedlnujem, prosim ak by ste mi mohli poslat link a precitam.

Vdaka!

veronika_sk000
23. jan 2022

@miminka_ba ake si mala hodnoty, na zaklade ktorych ti urcili takuto dietu?

anavianavi
23. jan 2022

Ak ti tato liečba nevyhovuje, čo sa nečudujem, je x ďalších možnosti. Pýtaj sa na ne a trvaj na alternatívach. Najlepšie je mat glukometrom, ten si môžeš aj kúpiť a dieta ti tiež musí trochu vyhovovať. Inzulín je tiež možnosť.

miminka_ba
autor
23. jan 2022

Zatazovy glukozovy test u gynekologa: na lacno 4,69 a po dvoch hodinach 9.2.
Nasledne u diabetologicky po jednom dni ked som si brala sama krv doma do pipetky po vpichu do prsta (vysledky potom z labaku, ktore mi doktorka ale nedala): ak si dobre pamatam nalacno bola hodnota OK okolo 4,5. 90 min po ranajkach a obede okolo 4, jedno viem ze bolo dokonca 3,8 alebo tak a po veceri 6,3..? A to mi povedala ze kedze som mala rychle cukry, preto mi vyskocil cukor na viac ako 6. Na veceru som vtedy mala hrudkovity tvaroh,cucoriedky a vlasske orechy, jablkovo-cviklovu stavu - vsetko odmerane podla tabuliek. Pritom vsade odporucaju aj orechy aj cucoriedky pre diabetikov a ze v kombinacii s bielkovinami tak rychlo cukor nevybehne.
Dietu prezijem, ale to meranie z prsta nechapem, preto sa snazim pochopit ci od niekoho toto doktorka vyzaduje. Cela nedela zabita, lebo jest kazdve dve hodiny a potom kazdych 90min po jedle odmerat cukor (cez malu pipetku, kam musite dat asi 15-20 kvapiek krvi, 4x za den. Keby nemam doma manzela, neviem ako to spravim). Cukor mi skor vyskoci zo stresu co som z toho nervozna a nie z jedla :-/

sisa2802
24. jan 2022

@miminka_ba ahoj, ja som mala rovnake hodnoty. Dr mi odporucila merat si 3x glokomerom (ten mi dala ona) za den raz do tyzdna alebo po potravine, jedlo ktorym som si nebola ista ako mi vyskoci. Casom som uz presne vedela z coho ano z coho nie aj to množstvo.

vulka
24. jan 2022

@miminka_ba A prečo sa nepichneš lepšie? Veď to je len o hĺbke "diery" v prste.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre