Tehotenská cholestáza už v prvom trimestri

erikaagi
16. okt 2022

Ahojte mamičky.
Potrebujem vedieť vaše skúsenosti s týmto problémom.
Som v 10 týždni tehotenstva a neznesiteľne ma svrbí celé telo. Hlavne v noci.
Pred týždňom som bola u hepatologa a predpísal mi ursofalk. Beriem ho už týždeň a nepociťujem ziadnu úľavu. Mam pocit ze svrbenie sa zhoršuje.
Moje telo je doranane a zmodrete. Urgujem lekára aby mi dal čo najskorší termín, pretože toto je už skutočne neznesiteľne.
Potrebujem od vás vedieť, ako ste postupovali pri liečbe vy, či to svrbenie zmizlo, alebo sa len zmiernilo. A po akom dlhom čase vám zabrali lieky ktoré vám lekár predpisal.
Ďakujem Vám za vaše správy.

tamialexis
16. okt 2022

ahoj, viem o čom hovoriš, ale mne sa to prejavilo až koncom 2 trimestra, ja som však nebrala žiadne lieky len ma sledovali posledne mesiace - nakoľko je to pre plod nebezpečné, ked pečeň nepracovala ako má a pečeňové testy som mala veľmi zvýšené ..noci boli veru šialené, ale nejako som to prežiť musela...držím palce nech sa ti uľaví..

nina004
16. okt 2022

@erikaagi U mňa sa objavila cca pred mesiacom. Ale som už v 30tt. Noci boli hrozné. Vždy to začínalo na večer a lepšie bolo až ráno. Mala som pocit,že lieky moc nepomáhajú. Mne to teraz trocha ustúpilo a je to znesiteľnejšie. Najhoršie som mala brucho a nohy ,samé škrabance do krvi. Dali mi okrem iného aj Ditiaden dve tablety, po ňom som chvíľku v noci spala a držala som prísnu pečeňovú diétu. Teraz naposledy boli výsledky lepšie a aj ja sa cítim lepšie. Dosť mi to zhoršovala v sprche teplá voda a veľký prúd vody, to mi vždy svrbenie odštartovalo.

erikaagi
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
erikaagi
autor
17. okt 2022

@tamialexis ahoj, ďakujem ti za tvoju odpoveď.
Čiže nič iné ti neostávalo len vydržať.
Asi po akom dlhom čase sa ti výsledky zlepšili?
Predpokladám ze bábätko už máš asi na svete.
Môžem sa spýtať, ako prebiehal tvoj pôrod? Rodila si v termíne, keďže sa výsledky zlepšili, alebo si musela aj napriek tomu predčasne rodiť?

erikaagi
autor
17. okt 2022

@nina004 ahoj, ďakujem za tvoju odpoveď.
Som na tom rovnako, začalo mi to tiež pred mesiacom. Tiež sa mi to zhoršuje práve v noci. Som maximálne nevyspata a depresívna z toho.
Podľa toho čo píšeš, tak svrbenie nezmizlo, len svrbenie máš miernejšie. Trochu sa ale obávam, ze toto budem prežívať celé tehotenstvo. No veru dúfam, ze mi to apson na chvíľu zmizne a dovolí mi telo vyspať sa.
Teraz si hospitalizovaná v nemocnici, alebo si na ryzikovom doma? Ako ti lekári plánujú pôrod?
Môj hepatolog mi nespomenul absolútne žiadnu dijetu. Ako vyzerá tvoja dijeta?
A po akom dlhom čase sa ti výsledky zlepšili?
Držím ti prsty, aby ti to tehotenstvo rýchlo zbehlo a aby všetko dobre dopadlo. Prajem teba a bábätku veľa zdravíčka.

nina004
17. okt 2022

@erikaagi Tiež som z toho na prášky. Ešte mám doma rok a pol staré dieťa ,tak je to o to ťažšie takto nevyspatá fungovať. Svrbenie úplne neprestalo. Sú lepšie a horšie dní. Niektoré noci sa dajú a väčšinu prespím, no keď je to horšie ,tak som skoro celú noc hore. Diétu pečeňovú+ mám tehu cukrovku ,tak aj cuktlrovkársku. Snažím sa nejesť sladké, slané, mastné, tučné, vyprážané, nadýmavé. Nie je to nič moc ,ale podľa mňa to pomáha,keď zjem niečoho viac a nie je to podľa diéty ,tak to na sebe cítim hneď. Mne o diéte povedali na gynekológii hneď, to ešte neboli ani výsledky z krvi. Inak mi berú krv ,čo dva týždne a sledujú žlcové kyseliny a pečeňové testy. Zatiaľ som doma, od budúceho mesiaca budem chodiť do rizikovej poradne do nemocnice a tam mi aj povedia ako ďalej s pôrodom. Ale keďže to od prvého pôrodu nie sú ani dva roky a dotoho mám cukrovku + pečeň ,tak mi dr vravel ,že to vidí na cisársky rez. No rozhodnú až v riz.poradni. Som pripravená na to,že sa to môže zvrtnúť zo dňa na deň. Inak výsledky som mala lepšie až teraz na poslednej poradni a to je cca po troch týždňoch diéty,ale lepšie som sa cítila už skôr. No neviem či je to diétou alebo liekmi.

erikaagi
autor
17. okt 2022

@nina004 jasné. základ je, že sa vieš niektoré noce vyspať. Ja mam tiež ročne dieťa, čiže viem o čom hovoríš 😔.
Tak to ti teda vôbec nezávidím ešte aj tu cukrovku.
Som rada že si mi odpísala, a ze sa vieme takto spojiť s rovnakým problémom. Trochu ma upokojuje že v tom niesom sama. Tak teda skúsim tu diétu. Ale samozrejmé sa na to spýtam svojho hepatologa. Zajtra idem na odber a potom prídem pre výsledky. Tak som moc zvedavá čo vyjde a co mi Dr. povie.
Nieje jednoduché v tehotenstve nejesť na čo máš chuť a nespať. Máme to náročné. Ale našťastie nie na celý život. 🙂

lenkakravcova
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
petkasaurus
17. okt 2022

@erikaagi ahoj, ja Lagosa a Ursosan, na konci 2.trimestra, lieky zabrali, vôbec ma nesvrbelo telo, pricom predtym som isla zosaliet. Nepamatam si, tusim po 2 tyzdnoch mi bolo vyrazne lepsie, ale rodila som predcasne, mozno z toho.

erikaagi
autor
17. okt 2022

@petkasaurus ahoj, tvoja správa ma potešila.
Svrbenie ti začalo v druhom trimestri, alebo si sa trápila už skôr?
A pôrod bol asi o aký čas skôr? Bábätko sa pýtalo na svet samé, alebo pôrod bol vyvolávaný?

petkasaurus
17. okt 2022

@erikaagi bábätko sa vypytalo same, porod sa začal 33tt+4, udrzali ma po 33tt+6 a mala som cisarsky, lebo zelena plodová voda, mozno uz smolka v tom bola. Svrbenie mi zacalo v tom druhom trimestri. Po porode sa vsetko rychlo vratilo do normalu, len som preventivne uzivala este chvilku Lagosu, to je niečo, ako Sylimarin. Drzim palce!

petkasaurus
17. okt 2022

Ale nepovedal mi nikto, ci porod bol kvoli tomu, len ma predtym na to jeden dr upozornil a citala som to na nete, ze to moze byt pricina.

erikaagi
autor
18. okt 2022

@petkasaurus a bábätko je zdravé v poriadku?

petkasaurus
18. okt 2022

@erikaagi ano, dietatko je v poriadku našťastie, este je pre istotu sledovane, ale zatial je sikovna a hlavne zdrava. Zo začiatku nemala saci reflex, lebo bola predčasna, ale naucila sa v nemocnici papat a isli sme domov.

tamialexis
18. okt 2022

@erikaagi no bola som bez liekov, a rodila som po termine obe deti, prenašala..pri obocho som mala zvysene hodnoty, mudr poveda ze take hodnoty nemaju ani pri zltacke, preto posledne tyzdne som chodila na ozvy ako na klavir, pretoze je to naozaj pre dieta nebezpecne, pri druhom dietati doktor doslova rozčarovany na porodnici ze ma obvodna nechala tak dlho, povedal ze taketo stavy ako som bola ja, ukončuju tehu v 38 tyzdni...tak ja som mala stastie, a porody som mala uplne idealne...ziadne komplikácie, a deticky tiez ok...

erikaagi
autor
18. okt 2022

@tamialexis no tento krát som rozčarovana ja z toho.🤦‍♀️ Je zvláštne že ti nenastavili žiadnu liečbu a dokonca si ešte dieťa prenáša. A ešte k tomu, bolo všetko v najlepšom poriadku. Skutočne si mala veľké šťastie chvála Bohu. Ale zase je super, že deti boli riadne vynosené, ako mali byť.
No ale si sa musela riadne vytrapiť 😣

nina004
19. okt 2022

@erikaagi Ahoj , ako ti dopadli výsledky? Na diétu sa určite popýtaj. Ja žijem v ČR a mám pocit ,že čo dr to iný názor a liečba. U mňa to našťastie už potrvá Max 10 týždňov ,ale ty máš pred sebou ešte dlhú cestu. Zatiaľ som nikde ani nečítala ,že by to niekomu tak skoro začala. Môj dr vravel,že najčastejšie to začína koncom druhého trimestra.

tamialexis
19. okt 2022

@erikaagi tak svrbelo ma telo viac menej v druhom trimestri koncom, potom som uz nejako to nepocitovala ako diskomfort, prakticky zle hodnoty ukazovali vysledky a testy .. na sebe som uz pocitovala menej… ja osobne som napriek extremnym migrenam pocas tehu nevzala jediny liek .. ani paralen ani mudr odporuceny novalgin a potobne.. a poznam sa nevzala by som ani liek na cholestazu.. mozno hazard pre niekoho, pre mna mensi ako sa dopovat liekmi.. vies ono tomu mudr je to jedno ze tiw lieky maju aj vedlajsie ucinky a rizika pre plod .. mozno aj dobre, ze som to neriesila lebo strach niekedy spravi viac ako prilisne vrtanie a patranie po veciach ktorym jednak nerozumieme a tiez ich nevieme ovplynit.. ani len tej “ zly koniec” neovplyvni ziady liek… to je moja optika primarne.. kaudopadne drzim ti palce nech si ok ty aj drobec ..

erikaagi
autor
20. okt 2022

@nina004 ahoj, no výsledky mam zhoršené, lieky nezaberajú. Lekár ešte úplne nevylučuje, ale myslí si že cholestaza to asi nebude.
Mali ma hospitalizovať na internom, aby prišli na to čo mi je. No lekár má nechcel nechať v nemocnici pri chorých pacientoch, kde by som mohla ešte niečo chytiť, radšej sa chrániť, keďže som este len v prvom trimestri tehotenstva. Tak riešim to ambulantne. Poslal ma na infekčné, ak sa vylúči infekcia, tak potom vraj na hematologiu. Uvidím ze čo bude ďalej. Svrbenie je príšerne, dúfam ze co skoro na to prídu a porieši sa to. Už mi trochu zožltli aj bielka na očiach. Tak možno to bude naozaj nejaká infekcia. Neviem 🙄😔

petkasaurus
21. okt 2022

@erikaagi daj vediet prosim, som velmi zvedava, drzim palce!

erikaagi
autor
21. okt 2022

@petkasaurus samozrejme dám vedieť.
Infekcia je vylúčená. Vysledky boli negatívne.
Trošku potrvá kým napíšem na čo mi prišli, lebo je to zdĺhavé a dúfam ze sa nebudem škrabať ešte ďalší mesiac, lebo ma môžu rovno dať na psychiatriu.

nina004
21. okt 2022

@erikaagi Nie som doktor,ale zožltnuté bielka sa viažu prevažne k pečeni. To bolo aj prvé na čo mi dr pozeral ,keď som prišla s tým,že má všetko svrbí. Nechal mi robiť pečeňové testy + žlcové kyseliny na cholestázu. Chodím aj na hematológiu, pícham si injekcie ,ale s tým nikto svrbenie nespojoval.. Som veľmi zvedavá na čo ti prídu. A nemáš aj nejakú vyrážku? Joj veľmi ti držím prsty ,aby ti na to čo najskôr prišli ,ale hlavne aby si to psychicky zvládla ,lebo je to mrte náročné ✊☘️

erikaagi
autor
21. okt 2022

@nina004 chorobu pečene nevylúčili. Práveže to mam. Svrbenie je z pečene.
Napísané je : choroba pečene, bližšie neurčená. Takže vieme že pečeň nieje v poriadku a ze mam zvýšený Bilirubin. Len nevedia prísť na to, že z čoho to je. Aká je príčina. Nevedia určiť diagnózu pečene. Nevedia aké lieky predpísať a ešte k tomu skoro žiadne lieky nemôžem, keďže som v prvom trimestri. Čiže asi tak.

erikaagi
autor
10. nov 2022

@petkasaurus ahoj, tak bola som hospitalizovana na gynekológii. Kožnu chorobu vylúčili, infekčnu tiež. Chodila som aj na EKG, všetko v poriadku.
Liečim sa taktiež aj na hypertireozu (nadmerná činnosť štítnej žľazy). Dlhodobo som brala liek na štítnu, ten mi vysadili, lebo vraj poškodzuje pečeň.
Prepustili ma s tým, že budem chodiť na rizikovú poradňu. A budú ma sledovať.
Zatiaľ sa nič nezmenilo, mam pocit ze mi to kolíše. Raz je lepšie, raz horšie. Neviem prečo.
Myslím, že to budem musieť asi vydržať. 😒

petkasaurus
10. nov 2022

@erikaagi ja som tiez kvoli tomu chodila na rizikovku.. A vobec ti ursosan nepomohol? Ci len teda striedavo oblacno? Mne dali aj lagosu, spytaj sa na nu, to je ako sylimarin..

lenapg
18. nov 2022

Ahojte, pridám sa do diskusie.
Od dnes rána ma všetko príšerne svrbí, začalo to dlaňami a chodidlami. Žiadne fľaky, vyrážky ani nič podobné.... samozrejme, že po laickom preskúmaní problému (keďže je piatok a doktorov už som nestihla) ma napadlo, že by to mohla byť cholestaza. Je to moje tretie tehotenstvo, som skoro v 27. tt.
Prvé dve boli úplne bezproblémové, ba priam bezpríznakové, vyvolávačky dva týždne po termínoch, chalanom sa akosi nechcelo von.
Zaujíma ma, či ste niektorá pociťovali bolesti nôh a rúk, akoby svalovicu alebo niečo podobné? Nemám ju však mať z čoho a mám pocit, že to súvisí so svrbením.

lenapg
18. nov 2022

@tamialexis
To s tými liekmi sme u nás riešili podobne. Problém u mňa nastal vtedy, keď už som mala jedno, alebo teraz už dve malé deti a musela som sa postarať, keď som bola s nimi sama doma. Bohužiaľ, aspoň bez panadolu (iné by som si ani netrúfla, keďže som znova tehotná) by to nebolo možné. Niekedy skrátka človek musí fungovať a inak sa nedá

ema230
27. nov 2022

@nina004 ahoj prečítala som tvoj príspevok a mam tiež taky problém nohy mam doskriabane a na niektorých miestach až vyrazky chcela som sa spýtať ci ti potom po pôrode tie škrabance po nohách zmizli alebo nie. Lebo ja som už zúfalá z toho ako moje nohy vyzerajú 😔 ďakujem za odpoveď.

nina004
28. nov 2022

@ema230 Ahoj. Ja ešte nemám po pôrode,rodím až okolo vianoc. No mám ešte tehu cukrovku,tak mnne sa nechce nič dobre hojiť. Dúfam,že po pôrode sa to zahojí.

karolinakk
28. mar 2023

@erikaagi ahoj ako si dopadla?

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre