Ako zisťujú dĺžku krčka maternice v tehu?

19. okt 2022

Ahojte, akými vyšetreniami vám lekár zisťuje dĺžku krčka maternice? Ja som v 16 tt a zatiaľ mi o tom nič nehovoril. Na poradni mi spravia sestričky klasicky vyšetrenie krv, moč, tlak, váha a lekár len pozrie dieťatko ultrazvukom. Keby niečo nebolo ok, ten ultrazvuk to ukáže alebo na zistenie treba vyšetrenie od spodu?

amelia89
19. okt 2022

je to mozne zistit aj cez ultrazvuk, ale ked nemas ziadne tazkosti tak nema vyznam to v takom tyzdni zistovat

petruldo
19. okt 2022

Ja so na tomto vyšetrení bola u sukromnika za peniaze. Robil to vaginalnym sonom. Obvodný gynekológ mi to v tehotenstvach nerobil

autor
19. okt 2022

Ale to sa ti môže skracovať aj bez toho aby si o tom vedela nie? A keď lekár to nesleduje tak môže byt problém. Či?

amelia89
19. okt 2022

Zbytocne sa stresujes, lekar vie co ma pozerat,mozno to aj robi a ani nevies

autor
19. okt 2022

@amelia89 nestresujem, len sa pýtam lebo ma to zaujíma

marlen16
19. okt 2022

Zisťujú to vaginalnym sonom. Mne tak zistili skrateny krcok v 17tt, 25mm…. V 18+1 som podstúpila šitie-serklaz. Bola som bez príznakov, takze totálny sok. Teraz som v 32tt a steh chvalabohu stale drzi, ale od zákroku mám prísny kludovy režim, užívam progesteron a Mg. Takze pre klud na duši nabudúce skús poprosiť Dr, aby ti ten krcok odmeral, môžeš ho mat skrateny a ani o tom nebudes vedieť.

autor
19. okt 2022

@marlen16 a prečo ti to sono vlastne robil keď si nemala problémy? To sa robí v niektorých týždňoch alebo ako?

marlen16
19. okt 2022

Ano, moja gynekologička to robí preventívne od cca 15-16tt. Ale viem že nie každý to robí, niekto vôbec nerobí sonom len palpacne..

autor
19. okt 2022

@marlen16 dobre ďakujem, v najbližšej poradni sa ho na to opýtam 🙂

elis248
19. okt 2022

Obidve tehotenstvá som mala 25mm už od začiatku a nič mi s tým nerobili. Mala som to napísané pri každej kontrole v tehotenskej knižke.

anavixy
19. okt 2022

Dĺžku krčka vie gynekológ posúdiť aj pri bežnom ultrazvukovom vysetreni cez brucho alebo palpacne pri vysetreni rukou (ak tak vysetruje, aj ked to nie je potrebne ani ziaduce), ak by sa mu dlzka krcka nezdala alebo by sa vyskytli tazkosti, urobil by cervikometriu transvaginálnym ultrazvukom (toto jediné je objektívne vyšetrenie). Štandardne sa cervikometria robí medzi 22-26tt.

opi14
19. okt 2022

Prvý krát mi doktorka kontrolovala krčok v 20tt na druhom morfo. Palpacne a odmerala sonom. Dovtedy to neriešila.

luci_dar
20. okt 2022

Jediny smerodajny údaj je cervikometria, robi sa vaginalnym sonom. Nie hodnotenie dlzky palpacne ci cez brucho. Ak ta pozerá len cez brucho, nevidi dobre krcok, nevie to presne odmerať. Palpacne je odhadom, ci je kratsi, maksi...a teda sonom zdola vobec to nie je zbytocne vyšetrenie. Sama som toho príkladom, mne sa krcok skracuje a otvara zvnútra bez príznakov skor. V predoslom tehotenstve som takto prisla o dieta v 22tt. Takze zeny, ktore sa v tejto téme nevyznajú, ti budu hovorit, ze to je zbytocne. To, ze to nejaky lekár nepozerá, moze byt ok pri 20 tehotenstvách so šťastím, u mna to tak nebolo....Menila som gynekológa, pretože to zanedbal. Terajší to pozerá kazdej pacientke, je to par sekúnd fakt, hned pozerá potom cez brucho babo. Hodnotí sa takto progres na krčku. Takto mi prisiel lekár na skracovanie este pred 20tt. Mala som funkčnú dlzka krcka v 18tt 20mm, kde je uz vysoke riziko predčasného pôrodu ci potratu. Podstúpila som serklaz. Aktualne mi beží 24tt. Co sa krcka tyka, palpacne aa naozaj nema stale vyšetrovať. Ak sa to robi, ma na to byt dovod, kontroluje sa naliehanie babatka, klenby ci su volne, otvorenosť krcka. No toto sa naozaj hodnotí pri podozrení na zmeny a nerobi sa ro casto aby sa nezaviedla infekcia.

luci_dar
20. okt 2022

@anavixy nakolko s tym mam problem uz v 3.tehotenstve a mam uz diagnozu, ze mam oslabený krcok maternice, otvara sa zvnútra, teda skracuje este pred 20tt, u “štandardného” gynekológa podla tvojho popisu by som uz ani teraz nebola tehotna...potom je kopec žien prekvapených, ze je odrazu problem s krckom, velakrat sa to da podchytiť skor. Pytala som sa vela lekárov, študovala zahraničné štúdie. Cez brucho ti naozaj dobre krcok nevidi, nevie posúdiť to skracovanie a palpacne sa neodporúča vyšetrovať takto skor. Jedine ak na to je naozaj dovod. Je viac lekárov, ktorí to pozeraju od zaciatku a zaznamenávajú progres sonom zdola. Aj moj terajší je takyto a robi to tak u kazdej pacientky.

luci_dar
20. okt 2022

@marlen16 bola som na tom podobne ako ty, len aj som aktualne 23+2. Ty uz si v krásnom tyzdni, drzim prsty a zaroven mam nadej, ze aj ja sa dostanem minimalne tak daleko 😊.

marlen16
20. okt 2022

@luci_dar poznám ten stres, ver mi, ze keď “pokoris” hranicu 24-26tt, bude sa ti dýchať lepšie. Ja som dovtedy bola veľmi napata až uzkostliva, bála som sa, či neporodim, či sa niečo nestane..som strašne vďačná za každý jeden deň 2v1. Ale naozaj poctivo lezim. Mám povolené teraz 3 krátke prechádzky (predtým len 1), nič ťažké nedviham, nezohynam sa..sedieť sedím iba pri jedeni..manžel robí všetko okolo domácnosti aj vari, stará sa o vsetko…prv som ležala s podlozenou panvou ale moja chrbtica to už nezvláda, takze lezim uz len klasicky. Som presvedcena, ze vďaka kombinácii serklaz+progesteron+lezanie sa zatiaľ držíme…a veľmi budem aj Tebe držať palce, aby si to dotiahla čo najďalej! Neboj sa, dobre to dopadne🥰❤️

anavixy
20. okt 2022

@luci_dar ano, samozrejme, ked sa robi sono vaginalne, tak pri tom sa kontroluje aj krcok, ked sa robi sono uz len cez brucho, tak sa nie vzdy musi merat… a meria sa po 22.tt. taky je standardny postup. Palpacne vysterenie, ako pisem, je zbytocne, napriek tomu ho vela gynekologov stale robi prave kvoli posudeniu krcka (neobjektivnemu). Tvoj pripad je nestandardny, preto sa k tebe inak pristupuje. Problem so skracovanim krcka u teba prvykrat zistili nahodnym meranim alebo si mala ine problemy? Aha,, uz citam prvy koment, mrzi ma to, ale ako vidis, nerobili ti cervikometriu skor, bohuzial ste na to doplatili, ale len odvtedy sa k tebe v tehotenstve pristupuje ako k rizikovej pacientke. Takze ano, standardne je to tak ako pisem (a nie som laik), nestandardne tak ako pises ty. Drzim palce, nech tehotenstvo pekne progreduje a babatko je zdrave 🍀

luci_dar
20. okt 2022

@marlen16 juj, ja lezim s podlozenou panvou, ak uz neviem vydrzat, tak rovno a iba lezim. Uz hádam od 14tt. Len postupne viac a viac lezat. Od serklaze uz len lezim. Aj tak jem. Vstávam iba na wc a do sprchy a presne tak, tŕpnem do toho 24tt. A tak si davam medzniky - 28tt, 30tt, 32tt a postupne. Progesteron mam od 7tt, vkladám 😊. Magnezko 3x2tbl od serklaze. Zatial stabilne ako po serklazi. Chodim na kontroly do nemocnice, ja vsade lezim kde sa da. Beriem to mozno az prilis vážne. Ale po tom, co som zažila, vynakladám vsetko úsilie. Inak, celkom zvlastne, ze ti povedali, ze aj vychádzky dovolené. No mozno v tvojom tyzdni uz postupne pomalicky rozhýbať telo. No ja budem radsej takto aj do 35tt 🙈.

luci_dar
20. okt 2022

@anavixy Ano, to palpacne suhlasim. Nema to opodstatnenie, az ovela neskor ak treba posúdiť napríklad naliehanie, klenby.
Uplne 1x, 1.tehotenstvo, prisiel mi na to zastupujúci lekár nahodne, ziadne príznaky, moj to nekontroloval. Vdaka nemu som dcérku donosila. A tento lekár to naozaj pozerá utz zdola kazdej tehotnej pacientke na kazdej kontrole od zaciatku 2.tehotenstvo som verila lekarovi, ze vsetko je ok, vraj to bola náhoda , nebola...teraz - menila som gynekológa (je to ten zastupujúci lekár, ktoreho som spominala). Uplne iny prístup.
Ale aj napriek mojej anamnéze z predosleho tehotenstva by mi serklaz nechceli robit, keby mi neklesne dlzka pod 25mm tak skoro.
Ja som len konštatovala, ze som presvedcena, ze keby som sledovaná tymto gynekologom aj v predoslom, 2.tehotenstve, inak to dopadne. Viem aj od sestricky, ze takto postupuje pri svojich pacientkach štandardne. Ale on sa špecializuje aj na rizikove tehotenstvo. Kedysi robil poradne aj v nemocnici v rizikovej poradni.

marlen16
20. okt 2022

@luci_dar vieš čo ale to sú take max 10min prechádzky, zeby som aspoň trochu sa hýbala. Od serklaze som mala jednu povolenú, do 24tt som nikde ale nechodila, veľmi som sa bála, od 24tt som pomaličky sla okolo bloku s manželom, fakt len tých 10 min. Ano ja tiež chodím pravidelne na kontroly do nemocnice, a som rada, že som tak pod dohľadom. Určite to neberies moc vážne. Radšej to brat smrteľne vážne ako to zanedbať a doplatiť na to a potom si trieskať hlavu o stôl. Ja som tiež ležala všade kde som mohla, aj na ceste do nemocnice v aute, v cakarni som sa tiež natiahla cez stoličky, zeby sa nerobil tlak na krcok…proste pre bábätko urobím cokolvek. Ale na druhej strane sa neviem dočkať toho, kedy steh odstránia a budem môcť už ako tak normálne fungovať, to lezanie je (aspoň pre mna) dosť náročné na psychiku.

luci_dar
20. okt 2022

@marlen16 mna sa v nemocnici pytali hned ostatne zeny, ci mi je zle. Nahodou mi prave vtedy aj bolo, lebo som mala byt nalacno, ale ze musim lezat kvoli krčku. Ale aj tym, ze iba lezim, pre mna je ta poradňa vykon 🙅🏼‍♀️. V aute tiez lezim 😊. A krcok ked ti meraju, tak sa drzi rovnako? Alebo ako to s nim vyzera?

anavixy
20. okt 2022

@luci_dar tak to suhlasim aj ja, ja ze to prvykrat si prisla o babo, ked uz raz si mala taky problem, tak urcite ta mali sledovat od zaciatku 😒

ankare
20. okt 2022

Palpacne na každej poradni asi od 16.tt a sonom na každom veľkom sone (3x).

marlen16
20. okt 2022

@luci_dar od serklaze mi moja doktorka v nemocnici (moja porodnicka, ona ma sila) nemeria sonom krcok, podľa jej slov je to zbytočné, Len kontroluje palpacne či steh drží, to je celé. A ešte mi pravidelne robí stery na infekcie, lebo ze pri serklazi je väčšia náchylnosť na infekcie, predsa si aj ja zavádzam progesteron hoc veľmi dbám na hygienu rúk ale nikdy nevies…Takze vôbec neviem ako na tom som s dĺžkou, ale nemám žiadne bolesti, ani ma nič nepicha, tak verim a dúfam, ze je to OK, aspoň tých 25mm 🙂 tebe meria na kontrolách ?

zuzi0911
20. okt 2022

Z tohoto som aj ja prekvapená...
Keď som čakala dcéry, tak jazdu poradnu pozrel krcok ručne...teraz som 18tt a neurobil ani raz...pritom som mu hovorila,ze nám tlaky,bolesti...urobil iba vag .sono...
Ale vraj sa to dá zistiť aj tým,,,ale iba vag.sonom....
No bola som hospit.tak tam ma automaticky pozreli sj rukou aj urobili sono cez bruško....našťastie všetko ôk...čiže moje tlaky a bolesti sú čreva, a rast maternice

luci_dar
20. okt 2022

@anavixy praveze 1.tehotenstvo zdrava dcérka, problem ale bol rovnaky, no podchytil mi to včas lekár.
2.tehotenstvo, to bol ten povodny lekár a ten, ze ale nakoniec som donosila, to sa nemusi opakovať, ziadne obmedzenia, dôslednejšie kontroly a aj to co kontroloval, do knižky, ze ok a v správe, ze funneling atd 🙅🏼‍♀️. Na poradni nic nespomenul a o 3t na to krcok spotrebovaný, otvorena, uz bolo neskoro...toto bolo ozaj zanedbane.

anavixy
20. okt 2022

@zuzi0911 praveze krcok sa da objektivne odmerat LEN vaginalnym sonom, cez brusko a palpacne len orientacne, pricom palpacne vysetrenie je pocas tehotenstva zbytocne az neziaduce, je to zastarala praktika, od ktorej sa upusta

luci_dar
20. okt 2022

@zuzi0911 presne ako mas vyssie vysvetlene. To iba vaginalne sono je praveze smerodajne. Ked mas privela palpacnych vysetreni, zbytocne sa ti tam vŕtajú, dráždia krcok, mozu zaviesť infekciu atd.

zuzi0911
20. okt 2022

@anavixy
@luci_dar fakt som bola prekvapena ...lebo kedysi ma kontroloval stále ..ale tak už viem...😊

autor
21. okt 2022

Baby a teraz mne keď to vôbec nekontroluje?

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre