Odber chóriových klkov na Antolskej v Bratislave

zuzrakus
9. feb 2022

Ahojte.
Prosim,neviem sa dopatrat k nejakym aktualnym infoškam ohladom tejto temy.Mam podstupit 16.2. tento odber na Antolskej u Dr.Vaclavovej,a moja gynekologicka mi dala jedny instrukcie,na genetike trochu ine.Nebola tam niektora buduca maminka nedavno,ze by mi pomohla sa v tom zorientovat,kedy,kam?
Dakujem za kazdu odpoved.

jenisjenis
9. feb 2022

@zuzrakus ahoj ja som bola sice davnejsie ale robila mi to tiez ta lekarka.Normalne som bola prijata na oddelenie pred 7.00 som tam musela byt odobrali to na sale co mali priamo na tom oddeleni a trvalo to krátko cca 10 min.Ak bolo vsetko ok tak ma pustili na vecer domov cca o 17.00.
(Klasika si zober jedlo,pitie,tel,nabijacku,dlhu koselu,zupan,slapky lezis tam v podstate cely den)
Niektore zeny vsak isli aj cez ambulanciu prv urobili sono a potom povedali ci ist na prijem..Ale ked uz mas priamo termin tak myslim ze rovno na odd .pred siedmou uz

martina123s
10. feb 2022

Ahoj ja som tam bola minuly rok…ako pise vyssie…priamo na oddelenie, teda poschodie si presne nepamatam trosku sme tam pobludili…ak trafis potom ta uz nasmeruju co mas robit…o siedmej slm mala prist..okolo pol 9 mi robila pani dr. Odber a o 12 nas aj s dalsimi dvoma, ktore boli na amniocenteze pustili domov. Zelam vela stastia 🍀

zuzrakus
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
zuzrakus
autor
10. feb 2022

Ahojte.
Dakujem za odpovede.To oddelenie by malo byt na 5.poschodi,ale ze najskor sa musim dostavit na prijmovu ambulanciu,kde mi spravia ag test.Doktorka ma navadzala na nejaky oranzovy trakt,netusim ako to tam moze teraz cez Covid vyzerat,hlavne som tam ani nikdy nebola.Takze hlavne asi najst najskor tuto prijmovu ambulanciu.Ja som neni v podstate ani objednana,len to robia v stredy,a preto to vychadza na tento datum,este mam v pondelok zavolat na genetiku,ci som si to nahodou nerozmyslela.Ja by som sa najradsej,baby,na to vykaslala 🙄 Moje druhe tehu,uz pri prvom ma trapili,ale boli len zle vysledky z triple testov,tak som sla na amnio.Nakoniec dopadlo,nastastie,vsetko ok a mam doma zdraveho 5 rocneho syna.Ale tu sa pridalo aj vacsie NT=3,5 mm.Na genetike to jedna Dr.povazuje za patologicke,druha mi povie,ze aj horsie vysledky boli a dopadlo to ok.Ja som strasne tuzila mat druhe babo,ale nejako sme sa v tomto s manzelom nevededli dlhsie zladit,prechadzali sme si aj tak zlozitejsim obdobim.A podarilo sa to relativne rychlo,nie sice na "prvy pokus",ale netrvalo to dlho.A teraz ma takto zas trapia,ja uz citim beznadej a som bez sil to zvladnut 😖

martina123s
10. feb 2022

@zuzrakus mne robili test priamo tam na tom oddeleni…takze chodte priamo tam…tak to nt nie je podla mna az take vysoke, 3,5 je myslim hranicna hodnota…my sme mali nt az 10,8…nad trisomy testom ste neuvazovali?

zuzrakus
autor
10. feb 2022

@martina123s No,moja gynekologicka aj nad nimi uvazovala,lebo ina si vsimla vacsie NT na predoslom ultrazvuku,kedy som este bola len na zaciatku 11tt,aj ho zmerala a bolo 4,7.Ale sama povedala,ze plod nema este ani zodpovedajuci tyzden ani velkost,aby to plnohodnotne mohla zmerat,tak som bola na opakovanom premerani v utorok,a fakt som z toho mala divne pocity,raz namerala 2,85, potom 3,asi na 6krat to skusila zamerat,malinke sa strasne mrvilo.Zaver ale teda dala 3,5 mm.A asi keby nevysli aj zle krvne vysledky,co mi teda vysli aj pri synovi,tak mozno by ma najskor na tie trisomy testy prehovarala.e takto sa rozhodla,ze tento odber.Ja mam z toho blby pocit,konzulacia vcera na genetike hrozna,nerozpravala sa so mnou veduca lekarka,strasne dobra Dr.,uz pri malom si ju pamatam,ale nejaka mlada slecna,asi chvilku po skole,a ta teda valila tabulky,komunikacia bez chrbtovej kosti,ja som ledva odsoferovala so slzami v ociach domov.Ach,tazko mi vcera bolo.A tak som sama rozmyslala nad tym,ze sa gyndarky popytam,ci predsa len by sme nemohli skusit tie trisomy alebo som aj o nifty testoch zachytila diskusiu.Ale som v tom taka stratena,neviem co by bolo spravnejsie 🙄
Aj sa bojim spytat,ale vy ste pri takto vysokom NT ako nakoniec dopadli?🙏 Ale krv si mala ok?Ale ak nechces,nemusis sa mi k tomuto vyjadrovat,pochopim 🌞

sulejmanka
10. feb 2022

@zuzrakus Ja ťa chcem len povzbudiť, že aj ja som mala NT 3,5. Tripple testy vyšli hrozne , riziko na DS "viac ako 4v5". K tomu ďalšie trizomie s vysokým rizikom a ešte SLOs 1v 30. Podstúpila som amniocentezu. A tá vyvrátila všetky podozrenia na vývojové chyby.

martina123s
10. feb 2022

@zuzrakus v poriadku…vidim, ze si z mnichovej ja som tiez z trencina…takze sme boli na tej istej genetike v tn…u nas sa to dialo cez leto, akurat mala hlavna valachova dovolenku, ale kvoli mne tam vtedy prisla…takze ta ma hned nasmerovala na ten odber..ono ja som ani nemala moc na vyber s takym vysokym nt a aj na morfo videl hlavacik to co uz videla moja dr…zly tvar hlavicky plus nt…viem aj ktoru mladu dr. Myslis…lebo dalsie navstevy tam bola uz len ona…krv som mala vtedy dobru…po odbere sa vsak bohuzial povtrdila trizomia 18 - edwardsov syndrom…nahoda, co sa ukazalo aj po dalsom vysetreni karyotypov s muzom..proste sprosta nahoda…keby som na tvojom mieste, urobim si trisomy testy a az po ich zlom vysledku idem na odber klkov ale treba to riesit hned a neviem ci to este stihas, kedze ten odber sa robi iba do urciteho tyzdna, myslim tie klky..

martina123s
10. feb 2022

@zuzrakus a uprimne si myslim, ze to nt naozaj nemas take hrozne a urcite to dopadne dobre 🍀

martina123s
10. feb 2022

a aj ked to nestihas, tak po tom odbere aspon budes mat 100% istotu, ze je vsetko v poriadku 🙂

zuzrakus
autor
10. feb 2022

@martina123s Dakujem Ti za Tvoje slova,skusila som sa spojit s mojou Dr.,len ma dnes poradne,tak ze sa mi ozve,ked sa jej trosku na to vytvori priestor,chcem sa jej urcite opytat na tie trisomy.Tak uvidim.

zuzrakus
autor
10. feb 2022

@sulejmanka Aoj.Dakujem aj Tebe krasne za povzbudenie.A som moc rada,ze vam to dopadlo nakoniec dobre.Ja sa modlim za zazrak stale,ale akoze uz mi to zobralo strasne vela sil a aj zdraveho rozumu.Uz mi to obcas pride,ze sa z toho blaznim.🙄

sulejmanka
10. feb 2022

@zuzrakus áno verím to. Ja z toho obdobia mám len záblesky. Ale vidíš že ja s takým vysokým rizikom som mala amnio s dobrými výsledkami. Robila ti sono? Videla niečo nezvyčajné?

zuzrakus
autor
10. feb 2022

@sulejmanka Ano,robila mi velky ultrazvuk.Merala,hladala vsetko ostatne,inak vyzera babo ok.Trosku nieco o srdiecku hovorila,zr malo 172 uderov,co je vraj viac.Ale ja som to chcela pripisat tomu,ze to babo bolo proste velmi aktIvne,sak mala problem aj to NT plnohodnotne namerat.

sulejmanka
10. feb 2022

@zuzrakus ja som bola ešte u iného lekára ked mi namerala to NT pre druhý názor, a ten síce tiež nameral rovnako, ale všetky ostatné hodnoty nameral výrazne inak, to nemusí byť nic vážne .. navyše je vela ochorení srdca, ktoré sa daku pekne po narodení zoperovať. Skús aj ty niekoho iného osloviť ešte

zuzrakus
autor
10. feb 2022

@sulejmanka Ano,urcite ma napadla aj tato moznost,aj ked ma teda nenapadlo este,ktoreho lekara by som oslovila.Ti odbornici,ako su Dr.Grochala a podobne,maju na totalku plne terminy vraj,teda aspon ked citam o nich.Ozvala som sa este mojej Dr.,len ma dnes tehotne,tak mi ma zavolat,ked sa trochu uvolni.Uvidim,na com sa dohodneme.

martina123s
10. feb 2022

@zuzrakus spytaj sa jej este ci by nemohla zavolat tomu Hlavacikovi do cegysu na morfo uzv..mna urgentne zobral este v ten den

zuzrakus
autor
10. feb 2022

Dievcata,tak som volala s Dr.Povedala mi,ze pokial to tak necitim,ze chcem na tie klky ist,tak nech sa do toho nenutim.Ona za adekvatnu alternativu povazuje aj tie trisomy testy,suhlasi s tym,ale smerovala ma preto hned na tie klky,lebo uz raz mala pacientku,s vyssim sijovym prejasnenim,a zlymi krvnymi odbermi,dohodli sa na trisomy testoch,a ze v TN na genetike tie testy zrusili,ze je to zbytocne,je tam ultrazvukovy nalez,a preto ide pani na odber klkov.Ale je to v konecnom dosledku moje rozhodnutie.Pokial vidu trisomy pozotivne,budeme este riesit dalej,pokial negativne,budeme babo proste sledovat.Takze sa mam zajtra rozhodnut,a dat vediet,ci v pondelok pridem na krv.Odporucate mi teda najskor trisomy?

martina123s
10. feb 2022

@zuzrakus ide hlavne o to, ze trisomy testy nie su indikaciou k preruseniu tehotenstva…to znamena, ze ked vyjdu pozitivne, aj tak budes musiet podstupit odber klkov alebo amniocentezu, ak si teda v pripade pozitivity tehotenstvo rozhodnuta prerusit

zuzrakus
autor
10. feb 2022

@martina123s Neviem,ako by som sa rozhodla pri pozitivnych vysledkoch.Ja mam v hlave,ze co je zlucitelne so zivitom,nedokazem ukoncit.Syn ma v skolke dievcatko s Downom,a je to maly poklad.Ale napr.Edwards a Patau,to je uz fatalne.Tam fakt nedozem teraz povedat,ake by bolo rozhodnutie.Fakt neviem.Ale necitim sa na tie klky.Nechcem tam ist 😖

jenisjenis
10. feb 2022

@zuzrakus pises ze na ten odber chor.klk.niesi objednana..to ta bez objednania nevezmu.Ak to chces podstupit musis sa objednat.
Ja som inak mala aj trisomy pri dalsom tehu ani som nerozmyslala ze by som si to nedala lebo to tehu pred tym nedopadlo dobre.
Dolezite je ze keby to bol DS ci by si si ho dala zobrat.Ak nie tak kasli na to daj si len trisomy a popripade ak sa rozhodnes amnio.

martina123s
10. feb 2022

@jenisjenis ahoj, ktory z trisomy testov si si vybrala? Idem na ne za mesiac a neviem sa rozhodnut

zuzrakus
autor
10. feb 2022

@jenisjenis No,ono je to tak,ze mna asi objednaju priamo z genetiky,lebo este mi povedala,ze ak mam ist buducu stredu,tak mam v pondelok zavolat,ci to plati.Cize nejde to priamo cezo mna,asi ten termin dotahuju s nimi na genetike.
Priosim Ta,tiez by si mo pomohla,ak by si napisla,ktory ten trisomy si zvolila Ty.Je to dozt penazi,ale neriesim to,nie som zamerana na to,ze to musi byt len ten zakladny.

martina123s
10. feb 2022

@zuzrakus objednaju ta priamo z genetiky

jenisjenis
10. feb 2022

@zuzrakus ja neviem presne kt.som mala trisomy ale platila som 300-350 eur takto nejako.Ked som mala vysledky tak mi vlastne povedal dr len pohlavie a ze vsetko je v poriadku.Výsledok posielajú priamo dr.a myslim ze sa na neho moze ist az v 13 tt najskor.Ale teda padol mi kamen zo srdca a hned som sa ukludnila.Ja si myslim ze aj ty to inak budes mat v poriadku.Uvidis.Drzim palce,paste 🍀🍀🍀

jenisjenis
10. feb 2022

@martina123s vies co ja neviem presne uz kt.to bol ale platila som 300 alebo 350 eur tak nejako.A povedal mi dr pohlavie a ze vsetko je v poriadku.Tak drzim palce,paste aj tebe 🍀🍀🍀

zuzrakus
autor
11. feb 2022

@jenisjenis Si moc mila,dakujem ✊😉

jane1987
11. feb 2022

@zuzrakus ahoj, ako to nt podla toho co pises, naozaj nie je adekvatne k tomu, aby si hned utekala na klky, fakt skus najskor trisomy a sprav si termin na dobre morfo sono. Mne pri tripple testoch vysiel 1:8 down, sla som do inej ambu, lebo sa mi tie cisla aj rozmery nezdali a hned aj doktor zacal strasne nadavat, ze odber v neadekvatnom tyzdni, blbe numera a tak. Poriesili sme trisomy a morfo (ked dr. Grochalovi vysvetlis, co je vo veci, mozno nebude mat problem spravit rychlejsi termin) a vsetko ok a realne mam zdraveho chlapca. Takze bez paniky a chod najskor na menej invazivny zakrok, pokial mas tu moznost (financie a cas).