Mám právo ako vlastník bytu na kľúče od miestnosti v spoločnom vchode?

23. apr 2024

Mám právo ako vlastník bytu na kľúče od miestnosti v spoločnom vchode? Napríklad kočikáreň a iné priestory? Domova dôverníčka mi to nechce sprístupniť. Mam sa obrátiť na bytové družstvo? Ja mam za to že tie priestory sú spoločne - spoločne ako vchod sa skladáme na chod týchto priestorov (voda, elektrika). Mam podozrenie že tam robí to, čo by nemala. Využíva spoločne enenrgie v prospech seba

petteri
23. apr 2024

Samozrejme že máš na to právo, každý vlastník má právo sa dostať do spoločných priestorov

viestta
23. apr 2024

Kazdy vlastnik bytu ma narok vyuzivat aj spolocne priestory, ale len do tej miery na co su urcene. Takze ma narok mat do nich pristup. Pani domovnicka ti ma dovolit vyrobit si kopiu klucov. Ak priestory vyuziva na sukromne ucele, je povinny platit za to, ze ich vyuziva. A samozrejme ak tam ma svoj majetok, tak ma ho vypratat. Pred nedavnom sme toto riesili, cirkus preveliky, ale radsej sa vypratali ako mali platit najom a energie.

isis234
23. apr 2024

Ano, máš právo mať kľúč od spoločných priestorov. Ak ti ho domovníčka odmieta dať, choď na bytové družstvo. Trvaj na tom, aby ti dala kľúč

autor
23. apr 2024

@viestta ja si do spoločných priestorov potrebujem odložiť jednu vec, ale len na nejaké 3-4 mesiace. Nie je to nič veľké, len obyčajná komoda ktorá sa mi nevojde pivnice a v byte mi naozaj zavadzia. Domova dôverníčka hovorí že sa to nemôže. Susedovi tam nedovolila odložiť si drahy elektro bicykel. Fakt sa máme obrátiť na bytové družstvo?

isis234
23. apr 2024

Máme pivnice + spoločné priestory-kočikáreň ale máme tam bicykle a keď je voľný priestor, tak si tam niečo uložia. Ak komoda nebude nikomu zavadzať, a miestnosť je dosť veľká, nie je problém, aby si to tam na pár mesiacov dala. Alebo zvolajte domovú schôdzu a dohodnite sa, čo všetko tam môžete si dať, či to bude niekomu vadiť, ak by si tam dala komodu.
Kočikáreň nie je vyslovene len na kočíky. Ten bicykel si tam sused mohol odložiť

viestta
23. apr 2024

Druzstvo s tym nebude robit nic. Vy ste vlastnici, vy si urcite pravidla, takze zvolat schodzu a dohodnut si pravidla. Domovnicka pravidla neurcuje, urcuje ich domovy poriadok a vy vlastnici. My sme sa dohodli, ze spolocne priestory su spolocne a kazdy si tam moze docasne nieco ulozit. Docasne sme sa dohodli par mesiacov, pretoze ti co tam mali naskladane veci tam mali docasne ulozene spisy a kancelarsky nabytok ked zrusili firmu. Ked sa dozvedeli, ze budu platit presne tak isto ako platia ini podnikatelia, ktori maju v podobnych priestoroch svoje prevadzky, uz im to nebolo treba. Hlavne, ze ked chcel niekto ulozit material na rekonstrukciu alebo nabytok pocas rekonstrukcie nebolo kde a nikoho tam nepustili, lebo oni tam maju svoje sukromne veci.

viestta
23. apr 2024

@isis234 my mame kocikaren a okrem toho 3 miestnosti co mali sluzit ako susiarne pradla. NIkto tam nikdy nic nesusil, dlhe roky to fungovalo tak, ze domovy dovernik mal kluce, ak bolo treba tak ich dal a ulozilo sa tam nieco. Ale stary dovernik to strazil, potom sa stal dovernikom pan podnikatel a nejakym zahadnym sposobom si z toho spravil sklad pre vlastnu potrebu. Az nedavno suseda nasral, lebo ten potreboval ulozit material na rekonstrukciu. Potom to slo velmi rychlo.

matullienka
23. apr 2024

U našich si takto domovník tiež privlastnil spoločný priestor, obul sa do to zástupca vlastníkov a bytové družstvo mu za to začalo fakturovať mesačne komerčný nájom za užívanie keďže priestory odmietol vypratať. Po prvej faktúre s obrovským krikom priestory vypratal. Tie priestory platíte všetci tak máte všetci rovnaké právo ich užívať.

babkaland
23. apr 2024

A pozor. Keď si to aj legálne chcete prenajať že budete platiť za užívanie, musia súhlasiť obyvatelia. Ludia sú zákerní a závistliví lebo jeden z tých priestorov len chátral, nikto nepoužíval, ale keď som si to chcel oficiálne prenajať tak nesúhlasili.

isis234
23. apr 2024

@viestta dobre že ste sa ohlásili a miestnosť pán podnikatel vypratal. Od spoločných priestorov majú mať kľúče všetci. Lebo všetci platia za priestory, elektrinu

paciko9
24. apr 2024

Vsak jedna komoda nikoho nezabije, My mame suseda stahoval sa z domu do bytu. Pan zapratal kocikaren, tym co sa mu do bytu nezmestilo. Vrchol drzosti bolo,ked nam zaklopat na byt,ze mu tam zavadzia nas detsky bicykel,a kolobezka. To ste mali vydiet ako muz zrusil. Do mesiaca musel kocikaren vypraznit. Dotycny si myslel,ze ked tam bol pred tym poriadok,nito tam nic nemal, tak je to asi jeho miestnost.

babkaland
24. apr 2024

Presne na to to je. Každý byt má svoju súkromnú malú pivnicu niečo ako komora maličké, a potom je pár väčších miestností kam sa odkladajú väčšie predmety ktoré ešte nechcete vyhodiť, alebo sezónne veci.

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre