Sedavé zamestnanie v tehotenstve

ninafox
27. apr 2018

Ahojte, predpokladám, že tu budú tehulky, ktoré majú sedavé zamestnanie. Chcem sa opýtať ako ste to zvládali. Ja konkrétne pracujem na smeny (dlhý/krátky týždeň) čo znamená v pracovnom dni 12 hodín sedenia za počítačom s dvoma pol hodinovými prestávkami na obed. Neviem sa nikde na internete dopátrať či je to bezpečné pre bábätko. Momentálne som v 20tt a nerada by som kvoli tomu sedeniu išla na rizikové alebo PN keď zatiaľ celé tehotenstvo prebieha bez problémov. Stalo sa niektorej z Vás, že sa stav kvoli dlhému sedeniu skomplikoval prípadne ste mali nejaké ťažkosti? Budem vďačná za každý názor.

elviku11
27. apr 2018

urcite to maju horsie tie, co pracuju manualne. Bud musia stat alebo chodit a nemozu si sadnut. My co mame pracu za pocitacom sme relativne v pohode. Lebo vstat a natiahnut sa predpokladam mozes hocikedy (ja som to tak robila). Jednoducho idem napr. kazdych 40 min. na wc, popritom sa poriadne ponatahujem alebo skocim na ine poschodie ku kolegyni do kanclu (namiesto toho, aby som jej zavolala). Kazda kratka prestavka a pocvicenie sa rata.
Pripadne sa inspiruj:
https://style.hnonline.sk/gastro/522268-bolest-...
http://www.cvicte.sk/cvicte-sk/tipy-ako-si-zacv...

evittam
27. apr 2018

Súhlasím s
@elviku11 .
Btw.co konkrétne by malo ublizit bábätku?

misinka0611
27. apr 2018

Ahoj, síce som už porodila ale tiež som mala sedavé zamestnanie. Do nástupu na materskú ( 34tt. ) som pracovala. Pracovala som 12nástky. Na konci na tých 12 stkach som toho mala už plné zuby. Môžeš si to uľahčiť tým že sa postavíš, pochodíš troška, ponaťahuješ sa 🙂 Čo sa týka bábätka, to ohrozené nie je 🙂

eliska13
27. apr 2018

Robila som 12 tky všetko v pohode len mi nohy opuchali zo sedenia zdvihaj si ich trocha vyššie.

ninafox
autor
27. apr 2018

Urcite viem, že sa nejedna o ziadne rizikove povolanie a je to lepšie ako celý deň stáť niekde za pásom. Len tým, že mi začína rásť brucho cítim občas taký ako keby tlak tým, že som dlho v rovnakej polohe. Už som si aj naklonila operadlo trochu dozadu aby som nemala úplne pravý uhol a netlačila na podbruško. A cítim, že je bábätko viac v pohybe keď sedím v práci tak ma napadlo či mu nemôže byť toto moje sedenie z nejakého dôvodu nepríjemné.

0silvia0
27. apr 2018

@ninafox a ty sa nemôžeš v pravidelných intervaloch postaviť a trocha sa prejsť?

alobalka
27. apr 2018

@ninafox ja som také nepríjemné tlaky mavala ak som sedela hoci len 3hodky za pc. Vo vyššom štádiu hrozia teoreticky hemoroidy. .. Určite by som si dávala min po hodine pauzicku, hoci len na pol minuty sa postaviť a trochu zmeniť polohu. Prípadne sa poradiť s dr, inak sa mi zdá, že možno je v zakonniku práce nejako toto osetrene- aké nároky sú pre tehulky.

mogaa
27. apr 2018

Tak samozrejme ani dlhodobé sedenie za počítačom počas tehotenstva nie je ideálne ani pre mamičku ani pre bábätko. 12hodín v práci akejkoľvek je pre tehotnú veľa. Ak ti to bude robiť ťažkosti, tak gynekológ a PN. Všetko záleží od toho ako sa cítiš ty, ak zvládaš a nemáš ťažkosti tak môžeš potiahnuť až po materskú a ak nie tak do materskej PN. Každý gynekológ ak mu povieš že robíš 12-tky a nezvládaš to, tak ťa vypíše. Neskôr je to naozaj veľká záťaž ak len sedíš, bábo tlačí na močový mechúr, chrbát bolí, stále budeš chodiť na toaletu....

pribinak
27. apr 2018

Ja ked som mala dlhy den v kancliku, tak som sedela okrem stoličky aj na veľkej nafukovacej lopte. Nie príliš dlho, len tak aby som sa uvoľnila a trochu si oddýchla chrbtica

ninafox
autor
28. apr 2018

@0silvia0 Samozrejme že sa môžem postaviť a trochu sa prejsť ale to su len minutove zaležitosti. Nemôžem sa ísť pol hodinu prechádzať. Takže v konečnom dôsledku sedím celý deň. Uvidím ako to budem zvládať neskôr keď viac porastiem. Nerada by som išla na PN tak snáď nebudem musieť.

majusqa77
28. apr 2018

pri oboch som bola este den pred porodom v robote.... hlavne necitat katastroficke pribehy...

0silvia0
28. apr 2018

@ninafox tak ja mám sedavé zamestnanie, síce tehotná som bola už veľmi veľmi dávno, ale v živote mi nenapadla takáto otázka... neviem si predstaviť ideálnejšie zamestnanie pre tehotnú ako sedavé zamestnanie, ešte keby tak bolo ležavé zamestnanie, to by bolo top, ale také asi neexistuje. Napríklad ja by som zasa nevydržala stáť na nohách v tehotenstve celý deň. Vďakabohu za sedavé zamestnanie pre tehotné...

ninafox
autor
28. apr 2018

@0silvia0 ležavé zamestnanie by som tiež brala všetkými desiatimi. Aj keď pracovný výkon by asi nebol nič moc 😅

tanyac
30. apr 2018

Ja som si do práce doniesla fit loptu :D, ktorú striedam s normálnou stoličkou. Veľmi mi to pomohlo aj na bolesť krížov, aj na tvrdnutie bruška. Vrelo odporúčam, aj keď mi je jasné, že nie v každej práci sa to dá.

nerya
7. nov 2018

Inac mňa toto tiež zaujíma, či nejako tam nie je zvýšený tlak na brucho, či si nepucim vlastné dieťa tým sedením :-/

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre