Ktorá z vás nemala prvotrimestrálny screening?

2. mar 2021

Ahojte, nebola som skrz choroby na tomto screeningu, idem k Dr v 16tt. Aké kontroly môžem absolvovať, aby som si nahradila toto vyšetrenie?

bebotka
2. mar 2021

ahoj moja doktorka robí v 12tt len klasické sono, založí knižku a to je všetko. jedine to, že berie krv hádam aj do troch skúmaviek. nikdy mi nemerala Nt hodnotu a ani prítomnosť nosovej kostičky. ja som každé tehotenstvo bola na morfologickom ultrazvuku v Martine u Grochalu a neľutovala som peniaze ani cestu tam, za pokoj na duši, že bábatko je v poriadku 🙂

autor
2. mar 2021

@bebotka ahoj, v ktorom týždni si bola na tomto vyšetrení?

bebotka
2. mar 2021

v 20tt sa chodí, môžeš ísť aj k inému lekárovi, ale Grochala je jeden z najlepších na slovensku

autor
2. mar 2021

@bebotka to je to 4D sono? Tam mi vraveli ze sa platí 80.e, to je ono?

maximilie
2. mar 2021

Počkať. Ved robia sa 3 veľké utz
V 1, 2 a 3 trimestri. Ako to ze len v 20?
Prvy je podla mna veľmi dôležitý. Moze odhaliť zavazne vady, a tehotenstvo sa da ukončiť zavčasu.
Trvala by som na prvom veľkom ultrazvuku v prvom trimestri

maximilie
2. mar 2021

4D sa robi len keď je nejaký problém, alebo na vlastnú žiadosť. Ci 3d ci co to je.

diana999
2. mar 2021

Ja som nebola, a v tom čase som už pomaly menila Dr. Z východu na západ, a bola som potom už len na morfo

autor
2. mar 2021

Tak ten morfologicky je vlastne druhotrimestralny? To mi bude robiť potom aj moja gyn. Potom sa ešte teda objednavaju na to 4D. A co ten tripple test?

bebotka
2. mar 2021

áno ten morfologický je ultrazvuk v 20tt čiže v druhom trimestri, ono robí ho veľa doktorov aj moja mi ho normálne spravila, ale viem, že bežný gynekologovia neodhalia ich sonom rôzne poruchy, sú lekári čo sa zameriavajú priamo na tieto soná a majú na to aj kvalitnejšie ultrazvuky a hlavne skúsenosti. Ono na 4D ultrazvuk môžeš ísť k hoci jakému doktorovi čo má taký ultrazvuk, ale to neznamená, že on na ňom odhalí nejaké vady. Tie sa robia hlavne kvôli fotkám a videám ideálne v tom 26-29tt. Tripple testy ti bude robiť gynekologička v 16tt je to vlastne len krv, z ktorej sa vypočítava riziko možného ochorenia, ale nemá to veľmi výpovednú hodnotu, kedže sa tam započítava viac faktorov, stačí keď je vyšší vek a už je výsledok horší.

autor
2. mar 2021

@bebotka ďakujem pekne za odpoveď, mala som v tom zmätok. Tak uvidím co povie Dr keď tam budem v tom 16tt už začínajúci 17tt.

any_soj
3. mar 2021

Ja som nemala, nechcela som, nevidím na to dôvod, keďže na prvotrimestralnom sa nedá zistiť nič, s čím by vedeli pomôcť.

autor
3. mar 2021

@any_soj a dala si si robiť nejaké doplnkové vyšetrenia, alebo potom len tie povinné 2 veľké utz. Rozmýšľam nad tým trisomy testom, keď tieto som nemala a prešla som si covidom.

any_soj
3. mar 2021

Genetiku z krvi ani nič podobné som nedávala. Nevie to dieťaťu ani matke nijako pomôcť, tak to je pre mňa a manžela zbytočné. Vážne zdravotné problémy sa zistia sonom neskôr. Skôr to treba vedieť len ak by žena išla v prípade zlých výsledkov na potrat. Minulý rok nám zomrela v 38.tyzdni podľa všetkého (aj pitvy) zdravá dcéra. Teraz som 6. mesiac a tiež som neriešila prvotrimestralny. Po skúsenosti so Sárou už ale viem nielen teoreticky, že aj keby dieťa bolo neviem ako choré a malo zomrieť hneď po pôrode - na potrat by som nešla. Pôrod bol pre mňa a manžela obrovský dar. A ak by žila hoci len pár minút po ňom, boli by sme za to nesmierne vďační. Čiže zhrniem to - vážne veci sa zistia aj mimo genetiky či amniocentezy, lebo ich proste vidno. Takže je možnosť sa pripraviť na to, čo bude po pôrode. A tie ostatné - ako dlho s nami naše dieťa bude, sa ovplyvniť nedajú. Diagnóza život je v konečnom dôsledku nezlučiteľná so životom. Dôležitá je prítomnosť a večnosť 🙂

zuvelyn
3. mar 2021

Ja som v prvom tehotenstve bola v prvom a druhom trimestri, teraz sa nechystam ani na jeden ani na ziadne doplnkove vyšetrenia. Stacia mi bezne prehliadky o mojho gynekológa.

autor
3. mar 2021

@any_soj ďakujem ti za tvoj pohľad, ste silné osobnosti, prajem Vám všetko dobré 🙏

any_soj
3. mar 2021

Ďakujeme, aj tebe 🙂 každopádne nám bolo na hovno z toho, ako to dooadlo. Ale aj tak to bolo to najsilnejšie a najkrajšie, čo som kedy zažila.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre