Tehotná v skúšobnej dobe

terkaaa248
15. dec 2021

Pred mesiacom som nastupila do novej prace a dnes som sa dozvedela ze som tehotna. Riesim v sebe dilemu ci to zamestnavatelovi oznamit hned, alebo pockat do konca prveho trimestra a oznamit to potom (to uz budem po skusobnej dobe), co mi ale pride nefer a vypocitave. Je pravda ze nechcem prist o pracu a neviem, ci by mi po skusobnej dobe nepovedali cau keby som im to oznamila.
Dakujem za rady.

alenah31
15. dec 2021

@terkaaa248 Oznamuješ to až keď máš potvrdenie od Dr., že si tehotná - je to povinnou súčasťou oznámenia o tehotenstve zamestnávateľovi. Ak ho nemáš nemôžeš nič oznamovať. A potom je to už na tebe ako sa rozhodneš.

terkaaa248
autor
15. dec 2021

@alenah31 ale ved to ja vsetko viem.. riesim skor dilemu kedy mu to mam oznamit

tulipanicek
15. dec 2021

@terkaaa248 Ja som to aj v mojej praci na TPP na dobu neurčitú oznamovala až po prvom trimestri. Nikto to nevedel. Ten prvý trimester je rizikový 🤷‍♀️

tinka_1807
15. dec 2021

@terkaaa248 No prvý trimester je zradný ... Tam ešte nemáš ani zďaleka istotu, že to skončí úspešne. Aj keď ti to veľmi prajem, ale ja by som si to asi nechala pre seba. Nie kvôli vypočítavosti, ale kvôli tomu, že stať sa ešte môže čokoľvek a potom zbytočne vysvetľovať a vidieť pohľady šéfa... No neviem, skôr by som povedala, ze ak to dopadne dobre, tak po prvom trimestri ísť za ním s touto vecou a ak ťa to trapi, tak povedať, že si ochotná odist s podmienkami ako v skúšobnej.

alenah31
15. dec 2021

@terkaaa248 tehotnej, ktorá to oznámila zamestnávateľovi môže dať zamestnávateľ výpoveď v skúšobnej dobe aj mimo nej len z dôvodu, ktorý nebude súvisieť s tehotenstvom. Počkala by som ako sa bude vyvíjať tehotenstvo, prvý trimester je dôležitý - zvyčajne mi to chodia zamestnankyne oznamovať až po jeho ukončení pokiaľ teda nepracujú na rizikovom pracovisku - napr. u nás v sklade chemikálii a farieb - to ich preraďujeme okamžite inam. A tiež si zváž vlastné záujmy - či máš dostatok dní poistenia na získanie materskej, tehotenskej dávky,.....atď.

beata_k
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
akbara77
15. dec 2021

@terkaaa248 keď dostaneš tehoyensku knizku

terkaaa248
autor
15. dec 2021

@beata_k presne toto som mala na mysli, ze kvantum energie sa tu do mna vraza vramci zaucania.. ale na druhej strane si tiez hovorim, ze aby som mala matersku, musim este par mesiacov odpracovat a ak by ma vyhodili, kto ma s bruchom zamestna?

ukulela
15. dec 2021

@terkaaa248 ja som v tomto za otvorenost. nevieme, aka je to pozicia, kolko tam treba zaucenia, ci sa da robit napr home office atd. tiez (nevravim, ze je to tvoj pripad) si predstav, ze zaucis cloveka, a po skusobnej, ked dostane na rok (neviem, mozno rovno na naeurcito) zrasu sup, com tehotna, idem na PN a hoja dunda - a oni maju problem opat najst, zaucit, pritom cakat/drzat miesto/... tiez treba mysliet na moznost navratu. pisali tu baby, ze priznali v skusobnej, ale boli dobre v praci, zmluvu predlzili a po MD sa aj vratili. ja by som to asi priznala s tym, ze teda neplanujem PN (pokial nebudu vazne zdravotne dovody) a rada by som do nastupu na MD pracovala. ale ak tebe do toho vstupuje aj faktor materskej .... kolko ti chyba do 270 dni NP?

kristin3558
15. dec 2021

@terkaaa248 ahojky ja som tiez v skusobnej ale rozhodne aj po konzultacii s mojim lekarom oznamim to v praci az po 12tt 🤷🏼‍♀️

ibrunova
15. dec 2021

@terkaaa248 ja som sa priznala, prišlo mi to nefér, aj tak by si potom vyrátali, že kde je pravda.. A zo začiatku kopa vyšetrení, krv a kadečo.. Mňa si nechali aj napriek tomu, ako vďaku za úprimnosť.

petamich
15. dec 2021

presne tak by som to formulovala - ze proste si sa chcela zachovat korektne a preto im to hovoris, ...vela zamestnavatelov, ak su spokojni si ta nechaju ale zial vela aj nie :( ale to som ja, necakala by som do konca skusobnej presne z tych istych dovodov, ktore aj ty popisuje, ze mi to pride nefer

lenkafirka1
15. dec 2021

Tiež som bola v tejto situácii, povedala som to šéfovi narovinu ešte predtým ako som dostala knižku, či aj za takýchto podmienok budeme v práci pokračovať. Zablahoželal, a už si ma do materskej šetrili (zas mňa nebolo treba extra zaúčať ,lebo som predtým robila externe,aj keď na inej pozícii). Potom som v dvoch rokoch začala robiť z domu ako výpomoc,po roku normálne návrat do práce ,aktuálne je to 5rokov dozadu. Takže aj po vlastnej skúsenosti som za férovosť.

kristincek
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
pink_lady
15. dec 2021

nastupila som 1.10., v decembri som otehotnela...dozvedeli sa to v marci ked ma chceli poslat na staz kdesi do kanady...tak im vravim ze ja tu uz nebudem vtedy...tesili sa, vraj babatko a zdravie je prvorade...potoom som sa tam ale uz nevratila (ale mohla som)

alenah31
15. dec 2021

@kristincek čoby nemohol - akurát dôvodom výpovede nesmie byť tehotenstvo.

ivkazba
15. dec 2021

@kristincek nemáš pravdu. V skúšobnej dobe sa nedáva výpoveď ale ukončuje sa PP v rámci skúšobnej doby. A môže sa ukončiť z jedného dňa na druhý aj s tehotnou, len nesmie byť dôvodom tehotenstvo. Čiže nezapadla do kolektívu, neosvedčila sa atď... kľudne môžu ukončiť PP aj s tehotnou.

ivkazba
15. dec 2021

@terkaaa248 vieš čo, ja som zažila ako manažér kolegyňu, ktorá mi oznámila v skúšobnej dobe, že je tehotná a nechala som si ju. A aj sa po RD vrátila, hoci ja som tam už nebola. A zažila som aj prípad, že mi to oznámené nebolo a vnímala som to nie moc pozitívne. Ja som voči svojim ľuďom vždy férová a to čakám aj od nich. Na druhej strane, je XY ďalších manažérov, ktorí ťa bez rozmyslu pošlú preč, hoci by si bola perfektný človek v tíme. Takže moja rada, zariaď sa podľa toho, ako vnímaš šéfa, tím a zároveň tak, aby ťa to rozhodnutie neťažilo.

babulkomale
15. dec 2021

@terkaaa248 ja som sa uz velmi poucila v zivote, ze zamestnavatel je vzdy ten co je "na koni", lahsie si najde dalsieho cloveka ako ty tehotná pripadne uz na PN zo zdr.dovodov nove zamestnanie. A navyse ak potrebujes odpracovat este nejake mesiace...
Nic by som nehovorila minimalne do konca 1. trimestra, ktory je ozaj rizikovy, viem podla seba aj z okolia 😔
Takze hlad si svoje zaujmy, svoje zdravie, svoje dieta, svoju matersku.
To ti pisem ako niekto kto kedysi davno chodil rano na infuzie a potom autom do prace a makal celý den a vychadzal v ustrety zamestnavatelovi.
Nic nie je dolezitejsie ako ty a babo.

93kris
15. dec 2021

Ahoj, ja som bola v uplne rovnakej situacii. Tiez som sa chcela zachovat zodpovedne a spravne. Oznamila som to este v skusobnej dobe - cca 1,5 mesiaca po nastupe. Nastastie som mala vyborne, ludske sefky, ktore su tiez maminy a chapali to. Ani na sekundu nezavahali a rozhodli sa nechat si ma, dokonca za mna hladali len zastup pocas MD/RD s tym, ze po jej ukonceni sa vratim na svoje povodne miesto. Zavisi velmi od zamestnavatela. Ja som niekde v kutiku duse dufala ze to dobre dopadne a mala som stastie. Drzim ti palce, aby si sa rozhodla spravne a aby to dopadlo rovnako dobre, ako v mojom pripade 🙂

kate4321
16. dec 2021

@terkaaa248 ja som to povedala v práci v skúšobnej dobe bola som asi v 8 týždni a mne zmluvu ukončili, pretože vtedy akurát niekoho potrebovali vyhodiť. 🤷🏼‍♀️ Tak som skončila nezamestnaná. Teraz čakám druhé a keďže som už dva roky pri prvom nezamestnaná nemám nárok na materskú ani tehotenské. Tak viem že férovosť je jedna vec ale sú aj takéto situácie

any_soj
16. dec 2021

@terkaaa248 no ja celkom nerozumiem, prečo by si to mala oznamovať v skúšobnej dobe. Nie je to vôbec vypočitave. Oficiálne sa na tehotenstvo či plány otehotnieť nesmie zamestnávateľ pýtať, nakoľko by to bola nezákonná diskriminácia kvôli tomu pomer ukončiť. Ak ti dá výpoveď v skúšobnej dobe z iného dôvodu, okej (že proste mu nesadnes ako zamestnanec). Ale ak by si ťa inak chcel nechať a poslal by ťa preč kvôli tehotenstvu, je to nezákonné. Samozrejme mu to nedokážeš, o to nejde. Ale morálnu povinnosť oznámiť mu to už teraz rozhodne nemáš. Proste máš prácu, nešla si do toho s tým, že super otehotniem a nechám ho v keli. Normálne pracuj. Okrem toho - veď neodídes hneď po skúšobnej, normálne budeš ďalšie mesiace ešte robiť. Sú ľudia, ktorí nastúpia do práce len preto, aby mohli ísť na PN. To je samozrejme vypočitave. Ale to predsa nie je tvoj prípad.

any_soj
16. dec 2021

@beata_k čo je na tom nefér? Ak ju pošlú preč kvôli tehotenstvu (samozrejme nie otvorene) - bude to vo svojej podstate nezákonné (samozrejme nedokazatelne. Lebo náš zákon vdakaBohu si uvedomuje, že aj tehotná potrebuje prácu aj odvody. Preto ju chráni pred zamestnávateľmi, ktorí by ju kvôli tehotenstvu poslali preč. Takže nerozumiem, prečo by to mala oznamovať

loginexistuje
16. dec 2021

@terkaaa248 a co je to za pozicia ? ako vies ak ta fakt intenzivne zaucaju a ty to povies po skusobnej a este nahodou aj s PN kou tak uz potom na nej ostan a po RD sa nevracaj

loginexistuje
16. dec 2021

ak ti na tom zavisi materska atd tak nehovor ale ak zacnes davat P cka od gyn mozu sa dovtipit

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre