Strach z viacpočetného tehotenstva

7. nov 2022

Ahojte,

zistila som ze som tehotna. Dlho sme tuto spravu ocakavali a naozaj som bola strasne stastna ked sme sa to dozvedeli. Len po par dnoch prislo akesi vytriezvenie. Totizto tehotenstvo vzniklo z IUI a boli az 4 folikuly. Ja sa tak strasne bojim ze z toho budu trojicky, stvoricky. Ja neviem, co som si myslela.

Pri folikulometrii som este bola sklamana ze musime tento cyklus odlozit ked doktorka povedala ze su az 4 a ona na to, ze ona by na mojom mieste do toho isla. Ze ved predsa len, 1 z tych folikulov mal "len" 16mm a pichala som ovitrelle na dalsi den tak ze z toho jedneho mozno nic nebude. A pri 3 folikuloch bezne chodia zeny na IUI. Plus muzove spermie nic moc - cca 15 milionov, pohyb hranicny, morfologia 1%. Tak ja ze teda dobre - ved dala som na doktorku. Prisla som domov a vsetko porozpravala muzovi - tiez bol nazoru ze by sme to toho asi mali ist ked je vacsia sanca.

Mam co som chcela, test je pozitivny a ja viem ze to vyznie hlupo ale ja som sa neuveritelne tesila az kym som si neuvedomila ze je pozitivny asi az moc. Na 14dpo je testovacia ciarka takmer rovaka ako kontrolna. Citala som tu diskusie na konikovi aj ked zena mala dvojicky a test silny az 3 dni po meskani ms, potom tu ina zena pisala ze mala prilis vysoku hodnotu hcg a predpokladali lekari ze budu dovojicky a bolo len jedno. Ja viem ze kazdej to bude ukazovat inak, inaksie na stupa ten hormon. Ja si to teraz tak velmi vycitam preco sme do toho isli tak bezhlavo, teraz budem cakat asi 2 tyzdne kym mi povedia kolko babatiek tam je. Je mi smutno zo samej seba ze toto citim, cas uz nevratim a asi ani svoj postoj k veci. Ak si chcete do mna kopnut tak kludne. Potrebujem sa len vyrozpravat, predstavovala som si to uplne inak :(

jajanka31
7. nov 2022

Poviem ti len toľko: teš sa, máš čo si chcela si tehotná. Ak budu 2 je to úplne bežné nemusí žena ani toto cele absolvovať a môže mať 2. Ak budu 3 máš nárok na opatrovateľku. Uvidíš ešte sa budete veľmi tešíš...nakoniec bude jedno a povieš ze si zbytočne stresovať.

veronikaszabova
7. nov 2022

Nespoliehaj sa na intenzitu ciarok - cakam len jedno

nique
7. nov 2022

Neboj sa. Bude ako bude. Taky hormonalny mix, co mas v sebe, by rozhodil kazdu. Ja som mala IVF, mala som vklad 2. krasnych embryi a zostalo len 1.

januska12323
7. nov 2022

Čas už nevrátiš, aj keď bude viac ako jedno len nech sú zdravé a vydržia 9 mesiacov.

7lenka11
7. nov 2022

pri IUI alebo IVF je to vždy hop alebo trop.. o tomto vás mali v CAR poučiť a zrejme ste aj podpísali papiere, že ste si vedomí, že podobné zákroky so sebou nesú riziko viacpočetného tehotenstva.. nám dali podpísať poučenie v BA aj v Brne, že sme si vedomí všetkého, čo môže priniesť liečba a aký môže byť výsledok.. nič s tým neurobíš.. musíš len počkať na prvé soná, kde sa objaví počet plodov.. buď rada, že to vyšlo.. IUI málokomu vyjde

lauriik
7. nov 2022

Gratulujem k tehotenstvu 🍀 Podla mna stresujes predcastne. (A je to prirodzene, si tehotna, vsetko v tele sa meni, hormony pracuju) Pockaj si na ultrazvuk a uvidis, ze vsetko dobre dopadne.

lilope
7. nov 2022

Ahoj, radu asi nečakáš žiadnu, jediné, čo ti zostáva, je len počkať na vyšetrenie. Gratulujem ti, neboj sa, všetko bude tak ako má byť. Len by ma naozaj o tie dva týždne zaujímalo ako si dopadla, kľudne daj vedieť. 🙂

bolarazjedna
7. nov 2022

Ja keď som ostala - prirodzene - tehotná, pred ovuláciou doktor videl 2 zrelé folikuly. Čakala som 1, aj to bola a embryomola, čiže prázdny gestacny vak bez embrya. Takže počet folikulov neznamená hneď, že budeš mať toľko detí. Beztak každé 3-4.tehotenstvo konci potratom, lebo je tam nejaká závažná chyba vo vývine, chybný geneticky materiál atď.

A zas poznám prípady, kde úplne prirodzene čakala žena trojicky, bez lekárskeho zásahu, takže aj keby nepodstupis IUI, možnosť viac početneho tehotenstva stále je. Samozrejme, je to šok, ale zvládnuť sa to určite dá.

Teš sa, že vyšlo IUI, a zatiaľ nelám si nad tým hlavu.

ajko2011
7. nov 2022

Teš sa, že si tehotná a budeš mamou. ❤️ Koľké po tom len snívajú. 🙂 Neboj, zvládneš aj kebyže boli viac. 💖
Ja som si robila test, keď mi meškali 3 dni a takéto som mala čiarky. Čakám jedno bábätko. 🙂

1angelika
7. nov 2022

ja som mala presne to isté, 4 folikuly a napriek strachu som do toho išla a výsledok? Nič.. Takže buď rada, že tebe sa podarilo otehotnieť a prajem Ti aby to boli max. dvojičky a budeš sa tešiť 🙂 daj potom vedieť.

1234321
7. nov 2022

Gratulujem ❤️ koľké by chceli byť mamou…
Tes sa a užívaj 🌸

marosusu
7. nov 2022

ahoj drzim prsty kamaratke vlozili 2 a jedno sa rozdelilo tak porodila trojicky 🙂

1angelika
7. nov 2022

@marosusu autorke nič nevkladali, bola len na inseminacii.
PS: máš krásne deti ♥️

autor
7. nov 2022

velmi pekne vam dakujem dievcata za podporu, budem urcite tieto dva tyzdne v strese a pomoze mi ked si pozriem tuto diskusiu. A akurat mi volala sestricka a mam hcg v krvi 263. A podla toho co som sa docitala tak je to dost v norme, dokonca vela zien malo ovela viac a mali jedno babatko. Tak ked logicky uvazujem tak do tejto hodnoty by sa asi nezmestili 3 babatka a testy mam pozitivne dnes uz 5ty den minimalne.

Je to narocne obdobie, dnes som plakala uz asi 10krat, tak asi musim priat fakt ze chviku to bude so mnou a mojimi naladami na nevydrzanie, ani by ma nenapadlo ze tak skoro sa tieto vykyvy mozu prejavit. No nic, budem len cakat a prijmem to co si pre mna osud nachystal, tesit sa asi naozaj zacnem ked uvidim ze tam ten plod je a je v poriadku, asi po tych mesiacoch sklamania si nedokazem uplne pripustit a vychutnat aj dobre spravy

jakoma
7. nov 2022

Res sa, ze si tehotna. Nakoniec mozno bude "len" jedno a budes este sklamana 🙂

nikpa
7. nov 2022

Tehotenský test nemá absolútne nič s tým koľko detí čakáš. Z vlastnej skúsenosti to píšem. Môžeš byť kľudná a užívaj si to 🙂

marosusu
7. nov 2022

@1angelika aha ďakujem za upozornenie 😉 hlavne nech je bábätko/tka zdravé 🙂
A ďakujem za pekný kompliment ❤️

ninka99865
15. nov 2022

Ahoj 🙂 už vieš ako si dopadla?

1angelika
15. nov 2022

@ninka99865 aj mňa to zaujíma 🙂

autor
15. nov 2022

Ahojte, tak za chyby sa plati ale nastastie mam viac stastia ako rozumu. Bola som u gyn a videl 1 gestacny vak. Sice povedal ze tam vidi este nejaku dalsiu machulu ale ze si je na 95% isty ze to nie je druhy plod. A ak by bol tak uz to vezmem ze to tak proste ma byt. Ja som sa viac stresovala z trojiciek ako z dvojiciek ale teda dopadlo to dobre. Ja viem ze som mala premyslat skor a neist do toho ale to je ako ked si chcete niekde investovat peniaze a financny poradca vam poradi zle. Ved jasne ze je to moja chyba ale ved aj ten poradca (v mojom pripade gynekologicka) ma mala viac varovat a naozaj informovat o vsetkom, nie ze ja som si dodatocne nasla informacie ze taketo postupy nie su v ziadnom pripade v poriadku. Takze nabuduce si dam vacsi pozor, len o com to je, ja mam lekarovi doverovat ked mi nieco poradi a nie ze sa dodatocne ja dozvedam info sama. Celkovo som sa docitala ze su lekari na SR prilis zhovievavi ohladom asistovanej reprodukcie. Zdravy postoj je aby zena mala radsej 1 zdrave dietatko ako 2 sice s vacsou istotou oplodnenia ale viac ako 1 plod znamena vacsie rizika. Ale to uz je niekedy otazka moralnosti daneho doktora, lebo viac ako 2 deti z asistovanej reprodukcie, to uz nie je uspech kliniky ale zlyhanie. Ale asi maju potom lepsie cisla vo vysledkoch neviem.

No nic, som stastna za tento moj maly zazrak, konecne zo mna opadol ten stres tak verim ze vsetko bude pokracovat v poriadku a dotiahneme to do uspesneho konca. Ale ak by sa nam ani druhe dietatko nedarilo prirodzene tak urcite viem ze ziadna stimulacia, viac ako 1 folilkul nechcem vidiet. Za tie stresy mi to nestoji

ninka99865
15. nov 2022

Tak to dobre dopadlo 🙂 prajem príjemne tehu

autor
15. nov 2022

@ninka99865 dakujem 🙂

1angelika
15. nov 2022

Tak super, veľa zdravíčka prajem🥰

autor
15. nov 2022

@1angelika dakujem ti 🙂

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre