vevericka2020
11. sep 2023
119 

Sebapoznanie

“Nedarí sa ti schudnúť? Môj trojdňový minikurz ti ukáže, ako na to!”
“Chceš lepšiu prácu? Stiahni si môj e-book, a dozvieš sa viac.”
“5 krokov k úspechu – klikni na link a prihlás sa na webinár!”

Koľko kurzov, e-bookov a webinárov ste si už predplatili? Koľko ste z nich reálne pozreli, čítali? Koľko motivačných „channelov“ vám zasypáva emailovú schránku poštou, ktorú automaticky mažete, bez otvorenia? A nakoniec zrušíte odber, lebo na to nemáte čas, chuť, záujem...
Sebapoznanie? Ďalšia blbosť! Veď sa poznám... alebo je možné, že sa mýlim?
Žijeme rýchlu dobu a chceme všetko okamžite. Preto sú rýchlokurzy v kurze a ponúkané instantné riešenia našich problémov také lákavé. Klik sem – klik tam a problém je fuč! Škoda, že to nie je pravda.
Problém, ktorý máme už roky alebo desaťročia, len ťažko vyriešime mávnutím čarovnej paličky za 5 minúť (samozrejme okrem niektorých prípadov, ale to je iná téma). Riešenie si vyžaduje tvrdú prácu na sebe. Najčastejšie vnútornú prácu. Hľadanie v sebe, v minulosti, v myšlienkach, v príbehoch – aký je náš vnútorný monológ, aké sú naše presvedčenia a podvedomé programy.
Ak začneme hľadať, ak sa vydáme na cestu skutočného sebapoznania, začneme chápať súvislosti, uvidíme ten väčší obraz. A zrazu to, čo sme vnímali ako obrovskú prekážku, sa zrazu stane malým kamienkom na našej ceste. Obzrieme sa späť a zasmejeme sa sami nad sebou: toto som toľký čas riešil/a, týmto sa trápil/a?
 A dospejeme do bodu, že je nám zrazu všetko nad slnko jasnejšie, už všetko chápeme, všetko vieme... a vtedy udrie tá ďalšia myšlienka, vtedy sa vynorí tá spomienka, ktorú sme pred 15 rokmi zamietli niekam do hlbín nášho podvedomia... a bumm! Je tu nový projekt, ktorý je načase riešiť. A zistíme, že cesta sebapoznania je nekonečná,, lebo nás vedie smerom vpred, cezeň sa vyvíjame, stávame sa múdrejšími, skúsenejšími, lepšími, pokornejšími.  

Začni písať komentár...

Odošli