POVERY v našom živote.
    "Som síce zdravý, avšak radšej si poklopem na nejaké drevo, aby sa mi zdravie nepokazilo"... "darí sa mi dobre, no musím poklepať, aby to vydržalo"... "deti mi robia radosť, no musím poklepať, aby sa nepustili zlou cestou"...
    Musím poklepať... musím poklepať... Ľudia rýchlo hľadajú kus dreva, aby naň poklepkali. Sú totiž presvedčení, že poklepkanie na drevo má zvláštnu moc.
    Na čo sa vlastne spoliehajú? Že ich bude chrániť kus dreva? Že to zaklopkanie bude mať nadprirodzené ochranné účinky? Alebo si vari myslia, že zaklopkaním na drevo privolajú nejaké tajomné sily, ktoré ich budú chrániť?
    Klopkanie na drevo je najprimitívnješia pohanská povera. Pohania si totiž mysleli, že v stromoch prebývajú duchovia, ktorých možno zaklopkaním privolať k sebe.
    V myslení ľudí existuje veľa povier. Napríklad povery spojené so svadbou: svadba sa má konať, keď mesiac narastá, nemá sa konať v máji, posypanie novomanželov ryžou a črepy prinášajú šťastie, ženích nemá vidieť nevestu pred tesne pred svadbou, nevesta má ženíchovi pred oltárom stupiť na nohu, aby mala nad ním nadvládu a pod.
    Aj iné povery ovplyvňujú myslenie a správanie sa ľudí.
    Niekto sa bojí podať druhému ruku cez prah, aby ho nepostihlo nešťastie. Iný sa zdesí, keď mu cez cestu prebehne čierna mačka. Niekoho desí číslo 13. Iný zase považuje sedmičku za šťastné číslo a nesmierne sa poteší, keď stretne kominára.
    smile – emotikon

    Veľmi ľahkovážna je zvedavosť a túžba človeka nahliadnuť do svojej budúcnosti.
    Všetky tieto povery a praktiky zotročujú ľudí, ktorí sa potom neustále čohosi boja.
    Vykladači hviezd a kariet nás vovádzajú do sveta temných mocností, z ktorého nie je ľahké dostať sa von.
    S poverami sú spojené aj iné okultné praktiky: vyvolávanie duchov zomrelých, rôzne veštenie, mágia, spoliehanie sa na horoskopy, či červená stužka proti urieknutiu.
    Vedeli ste o tom?