tana_v
4. máj 2018
817 

Postrach kliešť

Máme krásne počasie, ktoré nás ťahá von do prírody. No odtiaľ si môžete domov doniesť nežiadaného spoločníka – kliešťa. Toto malé stvorenie má jednu nemilú vlastnosť. Dokáže prenášať veľmi nebezpečné ochorenia pre človeka a zvieratá, ktoré v neliečených a posledných štádiách prinášajú vážne zdravotné komplikácie, až smrť. Európska kliešťová encefalitída, borelióza a babezióza.

Ako sa proti nemu chrániť? Pár naozaj dobrých odporúčaní:

  • vyhýbať sa návštevám oblastí, v ktorých je vysoká prítomnosť kliešťov – vysoká tráva, krovie a pod., ako i ohniskám s vysokým výskytom infikovaných kliešťov. Prírodné ohniská kliešťovej ecefalitídy nájdete v tejto tabuľke http://www.uvzsr.sk/index.php?option=com_content&view=article&id=395:prirodne-ohniska-klieovej-encefalitidy-na-slovensku&catid=68:epidemiologia&Itemid=76
  • nosiť oblečenie pokrývajúce čo najväčšiu časť tela, hlavne ponožky, topánky a dlhé nohavice. Odev by mal byť svetlý, aby sa z neho dali odstrániť prípadné neprisaté kliešte. Na nekryté časti tela je vhodné použiť špeciálne repelenty odpudzujúce kliešte.
  • dobré je užiť pred prechádzkou do prírody i vitamíny skupiny B
  • každý deň je potrebné skontrolovať celé telo, ale i odev, vzhľadom na možnosť prítomnosti i veľmi malého kliešťa. Skontrolovať je potrebné i psa, ak ste ho mali so sebou.

Ak si aj napriek všetkej snahe pri prehliadke tela objavíte kliešťa, tu je návod: 

Ako odstrániť kliešťa?

Miesto, kde sa kliešť prichytil, rozhodne nedezinfikujte rôznymi dráždivými látkami a alkoholom predtým, ako kliešťa vyberiete. Neodporúča sa ani kliešťa natierať masťami či olejom, pretože sa začne dusiť. Tým môžete spôsobiť, že vám do tela začne vylučovať sliny, v ktorých sa môžu nachádzať rôzne patogénne mikroorganizmy, ktoré zvyšujú riziko infekcie.

Kliešťa je potrebné odstrániť celého, čo najskôr, a kývavým pohybom pomocou pinzety (tie špeciálne možno kúpiť v lekárni). Žiadne krúživé pohyby v smere či proti smeru hodinových ručičiek. Kliešť má totiž po celej dĺžke rypáčika háčiky, nie závity, ako sa mnohí mylne domnievajú. Odstránená musí byť hlavne tá časť kliešťa, ktorou bol prisatý. Pri nesprávnom spôsobe vyberania kliešťa by sa teda mohlo stať, že v rane ostane jeho hlavohruď alebo len rypáčik, prípadne ho môžeme rozmliaždiť, v dôsledku čoho nám hrozí riziko infekcie. Po vybratí kliešťa ranku vydezinfikujeme alkoholom. V prípade potreby, je kliešťa možné dať vyšetriť na prítomnosť borélií. Ak sa podarí kliešťa dokonale odstrániť do 24 hodín po zaklieštení, pravdepodobnosť infekcie je malá.

Video návod: https://tivi.cas.sk/video/1778520/ako-spravne-vytiahnut-kliesta/

Kedy určite vyhľadať lekára?

  • ak sa vám nepodarilo vybrať celého kliešťa,
  • ak ste kliešťa vybrali celého, ale okolie ranky je začervenané, opuchnuté,
  • ak sa začervenanie okolo ranky rozširuje.

V oblasti výskytu kliešťa na koži je obvykle malá ranka alebo začervenanie, ktoré je normálnou reakciou na zaklieštenie. Nepodceňujte však akékoľvek príznaky, ktoré sa vám objavia po jeho odstránení z rany. Predpokladá sa, že aby človek mohol byť infikovaný, je potrebná prítomnosť kliešťa na koži viac ako 24 hodín. Preto každodenná prehliadka tela i odevu na prítomnosť kliešťov môže byť prevenciou vzniku ochorenia. Borelióza sa prejaví najčastejšie horúčkou, únavou, bolesťami svalov a kĺbov (hlavne kolien) ale predovšetkým výraznou červenou vyrážkou, ktorá sa postupne zväčšuje na veľkosť viac ako 10 – 15 cm. V tomto štádiu je najvhodnejšie vyhľadať lekára a ochorenie dôkladne preliečiť antibiotikami. U niektorých ľudí sa však tieto kožné prejavy neobjavia a ochorenie môže nepoznane pokračovať.

Ďalšie príznaky skorého štádia infekcie môžu byť únava, bolesti hlavy, pocit obmedzenej hybnosti šije, bolesti svalov a kĺbov, zväčšené lymfatické uzliny alebo začervenanie spojoviek. Neliečené ochorenie môže prejsť do chronického štádia s postihnutím srdcového svalu a nervového systému (zápaly mozgových obalov, mozgu, miechy, obrna tvárového svalstva a pod.). Vtedy je už často potrebné podávať v nemocnici antibiotiká do žily. Diagnózu je možné stanoviť vyšetrením krvi špeciálnymi testami.

Diagnostikovať si doma môžete aj kliešťa. Na trhu je ďalší test na ziťovanie boriélie v kliešťovi #test_veroval . Infekciu nezisťujete zo svojej krvi, ale z kliešťa. Neviem si osobne predstaviť, ako to ten test dokáže, keďže som ho ešte neskúšala. Keď sa mi to podarí, pridám aj naň recenziu. Pri laboratórnych testoch, kde môžete tiež poslať kliešťa, sa kliešť vyšetruje mikroskopickou metódou za poplatok.

Použité zdroje:

http://www.borelioza.sk/

https://primar.sme.sk/c/5871439/viete-ako-sa-spravne-zbavit-kliesta.html

Foto zdroj:

http://vedanadosah.cvtisr.sk/kliest-je-obavanym-strasiakom-leta-moze-prenasat-rozne-choroby

http://polopate.sk/ako-vybrat-kliesta/

Určite odporúčam každého kliešťa zapísať do kalendára a ak sa o dva,tri týždne začnú bolesti hlavy,nevoľnosť alebo horúčky,okamžite k doktorovi.

19. júl 2019

Začni písať komentár...

Odošli