stanus19
11. feb 2017
21969 

Zamestnanie popri materskej alebo rodičovskej dovolenke

Ak patríte medzi mamičky, ktoré majú možnosť, chuť a priestor pracovať v zamestnaní, tak tento článok je pre vás. Dozviete sa, čo všetko môžete, aby ste o svoje materské alebo rodičovský príspevok neprišli. 

Možno to niekoho prekvapí, ale aj popri materskej či rodičovskej  je možné byť zamestnaný, či už u svojho pôvodného zamestnávateľa alebo u nového zamestnávateľa. 

A teraz už k veci🙂

Práca pre pôvodného zamestnávateľa

Popri materskej dovolenke je možné uzatvoriť pracovný pomer so svojím pôvodným zamestnávateľom. Dôležité však je, aby bol uzatvorený nový pracovný pomer. Z toho pôvodného, z ktorého bolo platené nemocenské poistenie, je momentálne vyplácané materské. A teda, aby ste neprišli o materské, nesmiete z tejto zmluvy platiť nemocenské poistenie.

Pôvodná zmluva ostáva, z nej ste na materskej. Uzatvorí sa nová zmluva na nový pracovnú pozíciu. A môžete pracovať.

Počas rodičovskej môžete pracovať a už aj na svojom pôvodnom mieste. O rodičovský príspevok neprídete. Rodičovská dovolenka ako taká je ukončená, ale rodičovský príspevok vám bude vyplácaný naďalej.

Tu len malá poznámka. Štát vypláca aj príspevok na starostlivosť o dieťa. Teda, ak máte dieťa v jasliach, môžete sa rozhodnúť pre dávku, ktorá sa vám viac oplatí.

Práca pre nového zamestnávateľa

Ďalšia možnosť ako si privyrobiť popri materskej, je zamestnať sa u nového zamestnávateľa. S tým môžete uzatvoriť akýkoľvek pracovný pomer. O svoje mateské neprídete.

V prípade rodičovskej dovolenky sú pravidlá rovnaké ako pri materskej. Nie je tu žiadne obmedzenie.

Pozor však na zákaz konkurencie. Práca, ktorú budete vykonávať, nesmie mať

konkurenčný charakter s vašim pôvodným zamestnávateľom. Ak by tento charakter mala, môžete ju vykonávať iba s predchádzajúcim súhlasom zamestnávateľa. Zamestnávateľovi treba doručiť žiadosť, že chcete takúto prácu vykonávať. Ten vám písomne potrvdí, či môžete. Ak by sa nevyjadril do 15 dní od doručenia žiadosti, tak sa to berie ako súhlas. Súhlas nie je potrebný pre výkon vedeckej, pedagogickej, publicistickej, lektorskej, prednášateľskej, literárnej a umeleckej činnosti.
Či už s pôvodným alebo novým zamestnávateľom môžete uzatvoriť:

  • pracovný pomer,
  • dohodu o pracovnej činnosti a
  • dohodu o vykonaní práce

Ešte existuje aj dohoda o brigádnickej práci študentov, tej sa však venovať nebudem.

Pracovný pomer je základný druh pracovnoprávneho vzťahu. Pracuje sa na základe pracovnej zmluvy. Upravuje ho Zákonník práce. Pracovná zmluva je najčastejšie uzatváraná zmluva.

Platia tu rovnaké pravidlá ako pri iných pracovných zmluvách. Je tu skúšobná doba. Máte nárok na dovolenku, stravné a pod.  Základná výmera je 40 hodín týždenne. Pracovný pomer môžete uzatvoriť aj na kratšiu dobu, aj napr. na 4 hodiny týždenne.

Z pracovného pomeru sa platia odvody na zdravotné poistenie vo výške 4 %, odvody na sociálne poistenie vo výške 9,4 % a daň vo výške 19 %.

Dohoda je práca mimo pracovného pomeru.

Dohoda o pracovnej činnosti sa používa v prípade práce vymedzenej druhom. Uzatvára sa písomne, maximálne na jeden rok a 10 h práce týždenne. Môže sa však odpracovať aj menej či vôbec v niektoré mesiace.

Dohoda o vykonaní práce je určená pre prácu vymedzenú výsledkom práce. Uzatvára sa písomne, maximálne na jeden rok a 350 hodín ročne spolu u jedného zamestnávateľa. Ak by aj boli uzatvorené dve dohody v rámci roka, nesmie sa prekročiť 350 hodín.

Základný rozdiel medzi nimi je teda vo vymedzení práce. Dobrý poznávací znak je aj to, že či je možné presne určiť, kedy je práca hotová. Ak by ste sa so zamestnávateľom dohodli, že budete prepisovať texty, jedná sa o dohodu o pracovnej činnosti. Ak sa však dohodnete, že prepíšete 10 textov ročne, jedná sa o dohodu o vykonaní práce.

Pri dohodách je tiež potrebné posúdiť, či sa jedná o dohodu s pravidelným alebo nepravidelným príjmom. Od toho sa odvíjajú aj odvody.

Dohoda s pravidelným príjmom je v podstate vtedy, ak je v zmluve uvedené, že mzda bude vyplácana mesačne ako u akéhokoľvek iného zamestnanca. Z takejto dohody sa platia aj rovnaké odvody, teda odvody na zdravotné poistenie vo výške 4 %, odvody na sociálne poistenie vo výške 9,4 % a daň vo výške 19 %.

Dohoda s nepravidelným príjmom je v podstate všetko ostatné. Je to dohoda, ktorá trvá mesiac a menej, ktorá je vyplacaná v inom intervale ako mesačnom (napr. 3-mesačnom) alebo po vykonaní práce. Pri dohode sa neplatia odvody na nemocenské poistenie a poistenie v nezamestnanosti, teda na sociálnom poistení sa ušetrí 2,4 %. Platia sa teda odvody na zdravotné poistenie vo výške 4 %, odvody na sociálne poistenie vo výške 7 % a daň vo výške 19 %.

Na záver by som ešte rada upozornila na dve dôležité veci, ktoré sa týkajú dôchodkového poistenia a teda aj našich dôchodkov (ak nás niekedy nejaké čakajú).

Ak sa zamestnáte počas rodičovskej dovolenky, a teda začnete si platiť odvody na dôchodkové poistenie, treba sa ísť na príslušnú pobočku Sociálnej poisťovne odhlásiť z dôchodkového poistenia, na ktoré ste sa boli prihlásiť po skončení materskej dovolenky (ak ste tak neurobili a ste na rodičovskej dovolenke, treba to rýchlo napraviť). Na dôchodkové poistenie sa môžete kedykoľvek opätovne prihlásiť, keď prestanete pracovať.

Druhá vec, ktorú si treba zvážiť, je výška príjmu na dôchodkové poistenie. Aktuálne nám štát platí 60% z priemernej mesačnej mzdy spred dvoch rokov. Ale keď sa zamestnáte a zarábate menej, tak sa vám do dôchodku započítava ten nižší príjem. Treba si to zvážiť. Prípadne je tu aj možnosť využiť niektorú zmluvu podľa Občianskeho zákonníka, v tomto prípade sa dôchodkové poistenie neplatí, alebo živnosť (o tom zase inokedy).

Základné pojmy, ktoré by ste mali poznať, nájdete v článku: 
Ako začať zarábať počas materskej či rodičovskej "dovolenky"

#mk_blog_academy

#zamestnanie

#praca

#materska_dovolenka

#rodicovska_dovolenka
#praca_popri_materskej
#materstvo

Super zhrnutie, ďakujem.

8. mar 2017

Super

11. mar 2017

@janus6 jeeej, a ty si na to ako narazila? 🙂

12. mar 2017

No na koniku, veď od tehotenstva som tu ako doma 🙂

13. mar 2017

Ahojte mamičky, zaujímal by ma Váš názor ohľadom práce popri materskej/rodičovskej. Mohli by ste mi, prosím, vyplniť kratučký dotazník ohľadom tejto témy ? Budem Vám veľmi vďačná a možno tým sa nám otvoria ďalšie dvere. Ďakujem. 🙂
Dotazník nájdete tu: https://www.survio.com/survey/d/B8E6A1V4G8T6W7J1R

22. jan 2018

ahojte, taktiež ponúkame prácu v poisťovni a je časovo flexibilná a máte možnosť dobrého zárobku

18. sep 2018
Komentár bol odstránený

Dobry ...mozem sa spytat ake odvody budem platit ked pocas RD sa vratim k povodnemu zamestnavatelovi? Vsetky ako doteraz kedze mi prerusi poberanie RD a ked sa zas vratim na RD a nebudem pracovat tak mi zas nahlasi prerusenie. Ale ak by mi pocas RD vyplatil odmenu tak neplatim ziadne odvody lebo je to vynimocny pripad a je to pocas RD

27. aug 2019

Dobrý večer, chcela by som sa poradit. Som na rodicovskej dovolenke a mám v pláne nastúpiť na čiastočný úväzok u toho istého zamestnávateľa. Chcela by som sa opýtať či v tomto pripade naďalej plati ochranná doba v prípade vypovede zo strany zamestnavatela. Teda či nemôžem dostať výpoveď. Ďakujem velmi pekne

27. apr 2020

Začni písať komentár...

Odošli