soldi
21. máj 2012

Čo by ste mali vedieť o ovulačných testoch

Rozhodla som sa tento článok napísať, vzhľadom na skutočnosť, že veľmi veľa dievčat nevie ako fungujú a ako používať ovulačné testy.

Najprv stručne o mechanizme ovulačných testov. Ovulačný test reaguje na LH- luteizačný hormón. Tento hormón spôsobuje prasknutie folikulu a následnú ovuláciu. Na tomto linku nájdete aj ilustračný obrázok: http://www.sharinginhealth.ca/biology/menstrual_cycle.html. Progesterón je hormón vylučovaný po ovulácii a spôsobuje rast bazálnej teploty a rast sliznice maternice. Estrogén je predovulačný hormón, ktorý spôsobuje naopak pokles bazálnej teploty a znaky plodnosti ako otvorený krčok maternice, plodný hlien a v neposlednom rade u väčšiny žien aj dychtivosť po sexe 🙂

Zásady správneho testovania ovulačnými testami:

  1. Testujte vždy v rovnakú dennú dobu medzi 10:00- 20:00 a nikdy nie z prvého ranného moču
  2. Pred testovaním by sa nemalo piť ani močiť približne 2 hodiny
  3. Používajte vždy rovnakú značku a citlivosť testu
  4. Výsledok sa vyhodnocuje 10 minút po testovaní

Vyhodnotenie ovulačných testov:

  1. Pozitívny výsledok je len v prípade, že testovacia čiarka je rovnaká, alebo silnejšia ako kontrolná. Takmer rovnaká, slabšia, čí žiadna sa berie ako negatívny ovulačný test.
  2. Postupne naberanie intenzity testovacej čiarky neznamená, že sa ovulácia blíži. Čiarka môže silnieť, slabnúť, silnieť, potom nemusí byť žiadna a na ďalší deň môže byť pozitívny test.
  3. Ovulácia nastáva 12- 48 hodín po poslednom pozitívnom ovulačnom teste. Chcela by som upozorniť na výraz po „poslednom pozitívnom ovulačnom teste“. Ovulačné testy môžu byť pozitívne aj viac dni po sebe (nemalo by to však byť viac ako 3- to väčšinou signalizuje nejaký hormonálny problém) a v tom prípade ovulácia nastáva 12- 48 hodín po tom poslednom, nie po prvom. Čiže po pozitívnom výsledku treba testovať minimálne jeden ďalší deň.

Príbuznosť LH a HCG hormónov- ovulačné versus tehotenské testy.

LH a HCG sú veľmi podobné svojím zložením, akurát HCG má jednu časť navyše. Z toho vyplýva, že ovulačný test dokáže rozpoznať aj HCG, ale naopak to neplatí. Je však mýtom, že by ovulačný test ukázal tehotenstvo skôr než tehotenský test. Jedine v prípade, že by mal vyššiu citlivosť ako použitý tehotenský test, ale nikdy nemôžete vedieť, či je to LH, alebo HCG. Takze odporúčam používať tehotenské testy na testovanie tehotenstva a ovulačné testy na testovanie ovulácie 🙂 .

Pár praktických rád na záver.

Samotné testovanie ovulačnými testami nie je moc spoľahlivá metóda. LH môže stupnúť, ale k ovulácií dôjsť nemusí. Preto odporúčam túto metódu kombinovať s meraním bazálnej teploty, ktorá ovuláciu spätne potvrdí.

Na začiatku testovania odporúčam kúpiť citlivé aj menej citlivé testy. Každá z nás má hladinu LH inak nastavenú a niekomu príliš citlivé testy môžu ukazovať pozitivitu stále, naopak, niekomu menej citlivé testy nemusia ukázať pozitívny výsledok nikdy.

Takisto odporúčam na začiatku testovať dva krát denne- doobeda aj poobede, aby ste videli, kedy je u vás hladina LH najvyššia. Pokiaľ budete mať testy vždy silnejšie doobeda ako poobede, tak je vysoko pravdepodobné, že aj pozitívny test budete mať doobeda a nie poobede. Potom už stačí testovať len doobeda.

Jeden tip na koniec- ovulačné testy sa dajú veľmi  lacno nakúpiť cez ebay, kde vás 100 ks vyjde okolo 20 eur 🙂 

super článok

21. máj 2012
soldi
autor

@jerryjanka dakujem 🙂

21. máj 2012

tipujem, ze za par rokov budes mat vlastny web a na nom super clanky.......a obrovsku navstevovanost od snaziliek

22. máj 2012
soldi
autor

@awalancha3 to by bolo pekne 🙂 ale neviem, neviem, ci sa k tomu dopracujem. ale dakujem za krasne slova 🙂

23. máj 2012

poradili mi prečítať tento článok a musím uznať, že je super. Možes mi prosím ťa poradiť aj v mojom prípade ako sa to odohralo s ovu. testami. Testujem si uz urcitý čas, nakolko sa snažíme o bábo a nič. Minulý cyklus som si testovala vždy okolo 12-tej, v piatok som zacítila dost prudké bolesti v lavom vaječníku, ale test bol negatívny...v sobotu o 12-tej bol pozitívny, tak som si myslela, že ovulka bude o 12-48 hodin...v nedelu bol test opäť o 12-tej negatívny. Meriam si aj teplotu a teplota mi stupla v sobotu, čiže podla mojích značení v tabulke, ovu mala mať v piatok pri tých bolestiach, lebo vtedy bol posledný den poklesy teploty. Tak ako vlastne funguju tie ovu.testy? ja uz nechapem, tento cyklus urcite opať zlyhám. Mohlo byť, že ovu bola v piatok, test bol vtedy negatívny a v sobotu bol pozitívny? Lebo podla tabulky a výpoctov to takto vychádza, tak mu ovu, testy nepomohli...

23. máj 2012
Komentár bol odstránený

@emakiki @soldi mi vela krat pomohla snazim sa otehotniet osem rokov a som vdacna za kazdu radu ktoru dostanem, alebo novy postreh o ktorom sa docitam. Internet mam schodeny od vrchu po spodok. Nie je ziadna strata casu venovat sa tomu co nas bavi a zaroven pomahat inym...Toto co ste sem napisali bola strata casu.

12. apr 2013
Komentár bol odstránený
Komentár bol odstránený

@emakiki ja som napr nemala kedy snorit na nate bola som ochotna a vdacna tym kockam co mi to po lopate vysvetili....nie kazdy sedi na nete

12. apr 2013
Komentár bol odstránený
Komentár bol odstránený
Komentár bol odstránený
Komentár bol odstránený
Komentár bol odstránený
Komentár bol odstránený
Komentár bol odstránený
Komentár bol odstránený
Komentár bol odstránený
Komentár bol odstránený
Komentár bol odstránený
Komentár bol odstránený
Komentár bol odstránený
Komentár bol odstránený
Komentár bol odstránený

@soldi a ak mam zvysenu bt uz hned ako je pozitivny ovu test tak to je ok?Vecer silnel a rano bol pozitivny a aj bt bola extremne vysoko

17. mar 2014

ďakujem veľmi pekne, tak a ide sa na to🙂))

1. jún 2015

Super článok a super rady do budúcna 🙂

2. nov 2015

Mozes mi dat link kde tie testy na ebay najdem? Dakujem

7. jan 2019

Začni písať komentár...

Odošli