pr_clanok
2. jan 2024
1388 

Rozšírenie priestoru — malé triky na optické zväčšenie obývačky

Majitelia malých bytov si užívajú útulnosť štyroch stien, no zároveň bojujú s problémom nedostatku miesta na uloženie vecí. Je tiež ťažké ubytovať hostí, najmä ak nie je k dispozícii ďalšia spálňa. Zariaďovanie malého bytu môže byť skutočnou výzvou, pretože musíte vtesnať nábytok do malého priestoru. Táto situácia si vyžaduje viac kreativity a nápadov, ako využiť každý centimeter priestoru. Výber nábytku do malého bytu si vyžaduje osobitnú pozornosť na niekoľko kľúčových otázok. Tu je niekoľko tipov, ktoré vám môžu pomôcť:

Rozhodnite sa pre multifunkčnosť a mobilitu

Vyhľadajte nábytok, ktorý môže plniť viac ako jednu funkciu. Napríklad posteľ so zásuvkami na lôžkoviny, rozkladací stôl alebo pohovka s funkciou spania. Tým sa ušetrí miesto a zvýši praktickosť každého zariadenia. Hľadajte nábytok so skrytými úložnými priestormi, ako sú postele s priehradkami, konferenčné stolíky so zásuvkami alebo pufy s priestorom na drobnosti. Nábytok, ktorý sa dá ľahko prestavať, zložiť alebo rozložiť, je ideálny pre malé priestory. Skvelým príkladom sú skladacie stoličky, rozkladacie stoly alebo kuchynské vozíky na kolieskach.

Vertikálne využitie priestoru a výber veľkosti do interiéru

Police a regály, ktoré siahajú až po strop, maximálne využívajú dostupný priestor. Vertikálny nábytok namiesto toho, aby zaberal cennú podlahovú plochu, ponúka ďalší úložný priestor. Vyhnite sa tiež veľkému, masívnemu nábytku, ktorý môže malý priestor zahltiť. Namiesto toho si vyberte menšie, jemnejšie prvky, ktoré sú primerané veľkosti vášho domova.

Kráľovský minimalizmus a modulárny nábytok

Udržujte množstvo nábytku na minime, aby ste sa vyhli pocitu preplnenosti. Snažte sa o jednoduchosť a poriadok. Modulárny nábytok, ktorý možno ľubovoľne konfigurovať a prispôsobiť meniacim sa potrebám, je skvelým riešením do malých priestorov.

Ako zariadiť malý byt? 

Majitelia malých bytov sa často cítia nútení vyberať nábytok a doplnky, ktoré sú multifunkčné a nezaberajú veľa miesta. Dobrým nápadom pre malý obytný priestor je použitie rozkladacích pohoviek, ktoré poskytnú ďalší priestor na spanie pre hostí. Zariadenie malého bytu môže byť výzvou nielen z tohto hľadiska. 

Minimalistický prístup k dizajnu interiéru umožňuje funkčné a estetické využitie priestoru. Je lepšie zvoliť si nábytok a doplnky, ktoré sú jednoduché a funkčné, a namiesto ornamentov a ozdôb majú pravidelné tvary. Takýto nábytok sa ľahšie umiestňuje a kombinuje s inými prvkami. 

V malých bytoch, napr. v kuchyni alebo na chodbe a v kúpeľni, sa oplatí využiť priestor pod stropom. Do políc alebo skriniek môžete umiestniť sezónne predmety, ktoré nie sú potrebné na dennej báze. Existuje niekoľko profesionálnych trikov na rozvoj priestorov, na ktoré sa teraz zameriame.

Dizajnérske triky na optické zväčšenie obývačky — farby

Svetlé miestnosti pôsobia priestrannejšie, pretože svetlejšie farby odrážajú svetlo. Okrem toho svetlé odtiene farby alebo tapety spôsobujú, že steny sa zdajú byť vzdialené, čo má za následok optické zväčšenie obývacej izby. Použite jasné farby v dizajne obývačky a dosiahnite požadovaný efekt. Miestnosť sa bude zdať väčšia, ako v skutočnosti je. Môžete použiť svetlé farby na podlahe, stenách, nábytku a tiež na doplnkoch. Vyberte si moderné pohovky so svetlým čalúnením, širokými pohodlnými sedadlami a nie príliš vysokými operadlami. Nízky nábytok je ďalším dizajnérskym trikom na optické zväčšenie obývačky. Nízky nábytok robí miestnosť vyššou. Okrem nízkych pohoviek môžete použiť nízke kreslá, pufy a konferenčné stolíky, ako aj doplnky: rastliny v nízkych kvetináčoch, keramiku a lampy. 

Osvetlenie, ktoré opticky zväčší obývačku 

Jasné osvetlenie a svetlé farby miestnosť opticky zväčšia. Môžete použiť niekoľko zdrojov svetla, aby ste dobre osvetlili celú obývaciu izbu a nenechali v nej tmavé kúty. Určite je užitočné mať stojanové a stropné svietidlá, ako aj stolné lampy, ktoré dodajú interiéru charakter. Môžete tiež nainštalovať bodové osvetlenie, aby ste zamerali svetlo na konkrétne prvky, alebo nástenné svietidlá nad pohovkami, aby ste osvetlili stenu. Na osvetlenie sa odporúča zvoliť žiarovky s teplou farbou (2700-3200K), ktoré vyžarujú príjemné a mäkké svetlo a sú šetrné k očiam. Nezabudnite, že príliš jasné svetlo môže oslňovať oči a neprispieva k relaxácii. V dobre zásobenom obchode s bytovým nábytkom si ľahšie vyberiete kompletné osvetlenie do obývačky v podobnom dizajne. 

Ktoré doplnky zväčšujú priestor?

Doplnky do obývačky, ktoré opticky zväčšujú priestor, sú najmä zrkadlá, kryštály a lesklé povrchy. Využite zrkadlenie! Na stenu oproti oknu môžete umiestniť zrkadlo, ktoré bude odrážať svetlo a do miestnosti sa dostane viac priestoru. Zrkadlo môžete zavesiť aj oproti vchodu do obývačky, aby ste opticky predĺžili miestnosť. Krištáľovými dekoráciami sú napríklad lustre alebo sklá vo vitríne, no vyskúšať môžete aj doplnky, akými sú váza či brúsená sklenená misa.

Ďalším trikom dizajnérov sú trojrozmerné obrázky, ktoré vytvárajú dojem hĺbky. Podľa zásady interiérovej výzdoby by mali byť obrazy na stenách zavesené vo výške očí, t. j. približne 150 cm od podlahy. Do malej obývačky sa oplatí zvoliť menšie obrazy, ktoré miestnosť nezahltia. Niekoľko menších obrazov zavesených v skupine vytvorí zaujímavé usporiadanie v podobe galérie. 

Priestranná a svetlá obývacia izba vďaka premyslenému aranžmánu? Áno, teraz je to možné! Dúfame, že vám tieto tipy pomôžu vybrať vhodné farby, nábytok vrátane pohoviek a doplnky, ktoré opticky zväčšia vašu obývačku.


Zdroj fotografií: agatanabytok.sk

Sponzorovaný príspevok

Začni písať komentár...

Odošli