pr_clanok
27. feb 2024
315 

Fotoobrazy – dokonalá dekorácia pre každého

Fotoobrazy sú v súčasnosti veľmi populárnou dekoráciou nejedného domova a sú skvelým spôsobom, ako zvečniť vaše spomienky a milé momenty. Poradíme vám, ako vybrať vhodnú fotografiu a podľa čoho sa rozhodovať pri umiestňovaní obrazu v domácnosti.

Odborníci na tlač fotiek na plátno z firmy Plotbase sa podelili s radami, ako začať s výberom fotografie a aké momenty sú vhodné na zvečnenie na plátno. Popularita fotoobrazov rastie najmä vďaka ich jedinečnosti a možnosti úplného prispôbenia veľkosti obrazu na voľný priestor steny.

Ako vybrať fotku na plátno?

Pri výbere fotky, ktorú si chcete dať vytlačiť, je dôležité zvážiť niekoľko vecí a zamyslieť sa nad tým, na čo bude obraz slúžiť a čo má zobrazovať. 

Spomienka

Najčastejším dôvodom, prečo si ľudia dajú vyrobiť fotoobraz je zachovanie si peknej spomienky. Osobné puto a pekne zachytený moment je predsa niečo, na čo sa chcete pozerať stále a pohľad na tento obraz vás určite neomrzí. 

Ak chcete vytlačiť peknú spomienkovú fotografiu, no nemáte inšpiráciu, ktorý moment by bol vhodný, tu sú naše tipy:

  • Zásnuby: Ak ste mali zásnubné fotenie, máte to jednoduchšie a môžete si vybrať peknú fotku, ako váš partner pred vami pokľakol alebo zaľúbené objatie. Pokiaľ ste podobné fotenie nemali, určite ste si odfotili vašu ruku s novým prsteňom položenú na ruke partnera. 
  • Svadba: Svadobné portréty sú nekonečná inšpirácia a z celého fotenia budete mať problém vybrať len jednu fotografiu. Vyberte fotku, ktorá vás najviac vystihuje ako pár a kde je vidno vašu lásku. Veľmi pekne vyzerajú aj čierno-biele fotografie, na ktorých vyniknú svadobné šaty a oblek.
  • Deti: Narodenie dieťaťa je pravdepodobne najsilnejším momentom v živote každého človeka. Deti prinášajú svojou roztomilosťou nekonečnú zásobu fotiek, z ktorých môžete vyberať. Prvý mesiac, prvý úsmev, prvé kroky – to je len pár záberov, ktoré si môžete nechať zvečniť na obraze. 

  • Rodinné fotenie: Odporúčame skúsiť aj rodinné fotenie, v súčasnosti mnoho fotografov ponúka rôzne možnosti, či už fotenia v prírode alebo v ateliéri. Tieto fotky s deťmi, kde ste všetci pekne oblečení a upravení, pôsobia reprezentačne a budú dokonalé nielen na fotku na plátno, ale určite ich budete mať viac a budete si môcť vyrobiť aj fotokalendár.

  • Rodina: Spoločná rodinná fotka s babkami a dedkami je krásnym momentom, ktorý si určite zaslúži čestné miesto na stene. 
  • Dovolenka: Pekné zábery prírody, ktoré využijete ako dekoráciu, alebo fotka, kde ste sedeli v pekných šatách na móle pri mori – hľadajte v dovolenkovom archíve fotografiu, kde sa vám páčia farby, kompozícia a najmä, kde sa viete instantne teleportovať na miesto, kde bol daný moment odfotený.

  • Domáci miláčikovia: Mačky, psíkovia a iní domáci miláčikovia sú veľmi fotogenickí a mnoho majiteľov má častokrát vo svojom fotoalbume viac fotiek ich ako samých seba. Určite nebudete mať problém vybrať najkrajšiu fotku, ktorá vám bude zdobiť stenu vašej izby. 

Darček

Fotoobraz môžete darovať aj ako darček, veľmi obľúbené sú práve rodinné fotografie pre starých rodičov alebo blízkych príbuzných. Kamarátom, ktorí radi cestujú, môžete dať vytlačiť ich obľúbenú cestovateľskú fotku alebo historickú pamiatku z vysnívanej destinácie.

Dekorácia

Nemusíte si na obraz vytlačiť skupinovú fotku z rodinnej dovolenky, no môžete zvoliť aj fotku, ktorá dotvorí interiér vašej domácnosti a bude pôsobiť ako dizajnový doplnok. Kľudne na to môžete využiť aj práve archív fotiek z dovoleniek, napr. fotka krásnej prírodnej scenérie, zelený les, opadané lístie, kvety, more alebo len detailný záber na architektúru budovy. 

Inšpirácia môže byť rôzna, odporúčame rozhodnúť sa podľa farebnosti a celkového zariadenia miestnosti, do ktorej bude obraz putovať. Detailné zábery sú veľmi zaujímavé a napríklad fotografia tieňu palmového listu alebo kytice ruží budú vyzerať na stene určite veľmi efektne. Nemusíte teda hľadať v bytových doplnkoch ten správny obraz, ktorý sa bude hodiť do vašej domácnosti, no môžete si podobnú fotku pripraviť aj z vlastného archívu.

Motivácia

Motivačné obrazy sú výborným spôsobom, ako začať deň a ako si stále pripomínať, čo je pre vás dôležité. Príprava takéhoto obrázku je naozaj jednoduchá a nepotrebujete na to žiadne špeciálne zručnosti. Vyberte si podklad – fotku, obrázok alebo farebné pozadie, ktoré sa vám bude najviac páčiť a bude ladiť do interiéru miestnosti, kde bude obraz vystavený. Podklad by mal byť taký, aby vami vybraný citát bol jasne viditeľný a čitateľný.

Výber motivačného citátu už záleží len na vás, či potrebujete povzbudenie do nového dňa, motiváciu na učenie, na cvičenie, alebo len pripomienku, že všetko je tak ako má byť a všetko bude dobré? Zvoľte si vhodnú vetu, ktorá vás neomrzí a bude vás každodenne motivovať na lepšie prežité dni. 

Ďalej nasleduje výber písma, skúste rôzne varianty a vyberte to, ktoré najviac ladí s pozadím, je dobre čitateľné a celkovo sa vám najviac páči. Ak sa vám nepáčia písma, ktoré máte nainštalované v počítači, pozrite si bezplatnú ponuku písiem od Googlu. Zvolené písmo si stiahnete do počítača a možno práve jedno z nich skončí na vašom obraze. Naše tipy na pekné písma: Amatic SC, Permanent Marker, Neucha, Handlee, Architects Daughter alebo Delius.

Spojenie citátu a vášho obrázka môžete urobiť v bezplatnom programe Canva. Ak máte predsa len obavy, že si takýto obrázok neviete nadizajnovať samostatne, grafici z firmy Plotbase vám radi pomôžu. Stačí ich priamo kontaktovať a bezproblémovo dotiahnete vašu motivačnú myšlienku k dokonalosti. 

Rozmer obrazu

Výber rozmeru obrazu na stenu je veľmi dôležitý, pretože bude mať vplyv na vzhľad a atmosféru vášho domova. Tu je niekoľko tipov, ako si vybrať ten správny rozmer obrazu:

  1. Rozmer steny: Rozmer steny, na ktorej chcete obraz umiestniť, by mal byť prvým faktorom, ktorý by ste mali zohľadniť pri výbere veľkosti obrazu. Obraz by nemal byť príliš veľký, no ani príliš malý v porovnaní s veľkosťou steny.
  2. Vzdialenosť od obrazu: Riaďte sa pravidlom - čím väčšia je vzdialenosť od obrazu, tým väčší by mal obraz byť.
  3. Výška stropu: Výška stropu môže tiež ovplyvniť veľkosť obrazu, ktorý by ste mali zvoliť. Ak máte vysoký strop, môžete si dovoliť väčší obraz.
  4. Ostatné dekoračné prvky: Zohľadnite aj ostatné dekoračné prvky v miestnosti, ako sú napríklad nábytok a iné dekorácie. Obraz by mal zapadnúť do celkového vzhľadu miestnosti a nemal by mu kompletne dominovať.

Aby ste odmerali vhodný rozmer obrazu, môžete si vyskúšať vystrihnúť kartón v danom rozmere alebo zlepiť viac papierov a prirovnať si tento rozmer ku stene. Najlepšie uvidíte rozmer práve na kartóne a budete si vedieť predstaviť, či je veľkosť dostatočná alebo na danú stenu príliš veľká. 

Intuícia na záver

Pri výbere fotky na plátno sa riaďte najmä vašou intuíciou a dajte si vytlačiť fotku, ktorá má pre vás najväčší význam a robí vám radosť pohľad na ňu. Ak sa neviete rozhodnúť, nechajte si vyrobiť viac obrazov rôznych veľkostí a vytvorte si tak doma modernú foto stenu.


Sponzorovaný príspevok

Začni písať komentár...

Odošli