pr_clanok
20. feb 2024
29 

Ako ochrániť dáta notebooku? Nie je to len o antivíruse

Informácie, ktoré dnes máme v počítačoch, sú pre nás často cennejšie, ako samotné zariadenie a ich odcudzenie by bolo pohromou. Na internete neustále číha nejaké bezpečnostné riziko. Zistite, ako najlepšie ochrániť vaše dáta, aby ste o ne neprišli.

Kybernetické útoky sú stále častejšie a vďaka rozmachu umelej inteligencie aj prepracovanejšie. Podľa štatistík je jedným z najčastejších typov útokov na Slovensku phishing, ktorý v porovnaní s rokom 2021 zaznamenal nárast o 530 %. Phishing je podvodný e-mail, ktorý vyzerá dôveryhodne a presmeruje vás na falošnú stránku, kde na vyzvanie zadáte svoje údaje alebo si nechtiac stiahnete do počítača nebezpečný vírus.

Dnes notebooky obsahujú množstvo citlivých údajov: rodinné fotky, videá, faktúry, finančné záznamy či iné súkromné údaje, ktorých strata by bola bolestivá a zneužitie ešte horšie.

Antivírusový program by nemal vo vašom notebooku chýbať

Pokiaľ sa chcete efektívne chrániť pred vírusmi a malwarom, je vhodné mať dodatočnú ochranu v podobe antivírusového programu. Operačný systém Windows síce obsahuje antivírusový program Microsoft defender, nainštalovaním ďalšieho ochranného programu však bezpečnosť zvýšite. Ochránite tak vaše bankovníctvo, e-maily, citlivé dáta i súkromie.

Niektoré prenosné počítače majú antivírusový program štandardne predinštalovaný. Napríklad notebooky HP ponúkajú možnosť si na 30 dní bezplatne vyskúšať spoľahlivý antivírusový software McAfee LiveSafe.

Ďalšie známe spoľahlivé programy sú napríklad Avast, ESET či Kaspersky Anti-virus.

Pravidelne aktualizujte softvér

Kľúčovým krokom, ako ochrániť svoje dáta, je pravidelne aktualizovať softvér počítača. Jednoducho si nastavte automatické aktualizácie a o nič viac sa nemusíte starať. Hackeri stále hľadajú nové spôsoby a chyby v programoch, aby prenikli do počítačov a mohli ukradnúť citlivé údaje, ktoré následne zneužijú. Výrobcovia programov preto pravidelne opravujú všetky bezpečnostné chyby, a vy tak zostávate chránení pred hrozbami.

Zašifrujte si dáta: Nikto ich neprečíta ani v prípade krádeže

Spoľahlivou metódou, ako ochrániť dôležité údaje, je ich zašifrovať pomocou špecializovaných šifrovacích programov. Šifrovanie dokumentov má jednu veľkú výhodu: aj keď by vám niekto tieto údaje ukradol, bez hesla alebo kódu ich jednoducho neprečíta.

Môžete si zaheslovať jeden súbor, celú zložku alebo celý váš disk. Navyše, ak máte svoje zložky aj na online cloude (Google Drive, Drop Box či OneDrive), nechať ich nezašifrované je ako nechať odomknuté dvere od domu.

Notebooky Lenovo, ako aj mnoho ďalších výrobcov, využívajú tzv. TPM čipy. Tie overujú, či je váš systém alebo program pravý. Následne umožňujú disk jednoducho zašifrovať programom BitLocker, ktorý nájdete vo vašom Windowse.

TIP

Vedeli ste o tom, že aj bežne používané programy WinRAR, Adobe Acrobat alebo Microsoft Office ponúkajú možnosť šifrovania dokumentu?

Používajte silné heslá: 123456 radšej zmeňte

Najdôležitejšie pravidlo, ako spoľahlivo ochrániť svoje cenné údaje, je používať silné heslá. Jednoduchým a stále prekvapivo často používaným, ako napríklad 123456 či qwerty, sa vyhnite. Pre skúseného kyberutočníka inak budete ľahká korisť. Ako však vyzerá naozaj silné heslo?

Silné heslo by malo obsahovať minimálne 12 znakov, veľké, malé písmená, čísla a najmä špeciálne znaky ako @, #, $, %. Vďaka tejto rozmanitosti sa zvyšuje počet kombinácií a heslo bude skutočne odolné voči útokom.

Veľmi dôležité je pre každý účet či program využívať iné heslo. Zabránite tak tomu, aby sa vám v prípade prelomenia jedného z hesiel, dostali k údajom na viacerých miestach, kde ste ho tiež používali.

Zálohujte súbory a neprídete o ne

Aj napriek všetkým opatreniam sa môže stať, že dôjde k strate údajov, napríklad v dôsledku poškodenia disku. Odporúča sa preto raz za čas si svoje údaje zálohovať. Ideálne na externý disk, ktorý si necháte bezpečne doma a ktorý nezabudnite tiež zašifrovať. Budete tak mať vždy istotu, že o vaše osobné dáta neprídete.


Zdroj fotografií: cz.123rf.com

Sponzorovaný príspevok

Začni písať komentár...

Odošli