pr_clanok
13. dec 2023
48 

Ako na lepšie zaspávanie prírodnou cestou

Nespavosť postihuje značnú časť ľudí. Spôsobená môže byť rôznymi faktormi – od stresu až po nevhodne zariadenú spálňu. Ponúkajú sa pritom rôzne tipy, ktoré vám pomôžu lepšie zaspávať a nebudiť sa v noci. Poďme sa na ne pozrieť bližšie.

Zdroj obrázka: Maridav - stock.adobe.com

Čo je insomnia

Nespavosť, známa aj pod odborným označením „insomnia“, zahŕňa problémy so spánkom. Môže ísť o zložité zaspávanie či prerušovaný spánok. Každý z nás niekedy zažil prebdenú noc, pokiaľ sa však tieto problémy objavujú pravidelne, ide o závažný stav. Príčiny môžu byť pritom rôzne, často ide o úzkosti, rôzne bolesti či menopauzu. 

Všeobecne je pre pokojný spánok dôležitá psychická pohoda. Je nevyhnutné dopriať si dostatok spánku a zvoliť si vhodný čas, kedy ísť spať. Mal by byť každý deň rovnaký. Vhodný je taktiež vlastný rituál, ktorý vás pripraví na odpočinok. Pomôcť môže tiež liečba nespavosti prírodnou cestou s využitím rôznych byliniek.

Niekedy môže za insomniou stáť aj nevhodná posteľ – základom je kvalitný matrac. Pokiaľ ten váš už dosluhuje, či je jednoducho nepohodlný, nastal čas investovať do nového lôžka.

Večerný rituál

Mnohým ľuďom pomáha pre lepšie zaspávanie určitý rituál, vďaka ktorému svoje telo pripravia na spánok. Je potrebné nájsť aktivity, pri ktorých zrelaxujete. Môže ísť o čítanie, teplý kúpeľ, pitie bylinkového čaju či teplého mlieka. Zároveň je dobré vyhnúť sa počítačom, tabletom a smartfónom kvôli modrému svetlu.

Pokiaľ vás trápia starosti, pripravte si na nasledujúci deň zoznam vecí, čo vás čakajú. Vďaka jasnému plánu obmedzíte úzkosť a stres, veď s čistou hlavou sa zaspáva lepšie.

Zdroj obrázka: Nata Bene - stock.adobe.com

Bylinky na upokojenie mysle

Všeobecne je pre zdravý spánok dôležitá zdravá výživa. Niekedy sa však aj napriek vyváženému jedálničku môžu objaviť poruchy spánku. V takých chvíľach môžu prísť na rad aj bylinky. Tie dokážu mierniť úzkosť a stres. Niektoré z nich obsahujú tryptofan, ktorý podporuje tvorbu serotonínu. 

K dispozícii sú tiež rôzne doplnky stravy. Zvoliť môžete napríklad komplexný prípravok, ktorý obsahuje kombináciu bylín pre pokojný spánok. Pred ich zaradením do jedálnička je však vhodné to konzultovať s lekárom.

Okrem toho, čo jete pred spaním, je taktiež dôležité myslieť na to, čo pijete. Teplý bylinný čaj dokáže upokojiť myseľ a pripraviť telo na spánok. Vhodné sú zmesi obsahujúce valeriánu lekársku, šišiak bajkalský a mučenku pleťovú. Skvelou voľbou sú taktiež himalájske bylinky pre prípravu čaju. A pokiaľ nemáte v obľube čaj, potom zvoľte ajurvédsku kávu. Hlavnou zložkou nápoja je čakanka lekárska a na výber máte z rôznych príchutí.

Zdroj obrázka: VK Studio - stock.adobe.com

Dostatok čerstvého vzduchu

Aby sa vám večer lepšie zaspávalo, je dobré stráviť aspoň nejaký čas na čerstvom vzduchu. Môže ísť o obyčajnú prechádzku, ktorá dokáže unaviť. Prípadne môžete podstúpiť aj náročnejšie cvičenia, po ktorých sa budete tešiť do postele.

Kvalitná posteľ

Úplným základom dobrého spánku je pohodlný matrac. S tým sa vám bude lepšie zaspávať a ráno sa budete prebúdzať svieži. Ideálnou voľbou je matrac z pamäťovej peny, pretože poskytuje telu optimálnu oporu a predchádza bolestiam chrbta. Avšak treba myslieť taktiež na to, aký vysoký matrac je – pokiaľ je príliš nízky, neponúkne potrebný komfort. Minimálna výška sa pohybuje okolo 20 centimetrov.

Chýbať by, samozrejme, nemal ani anatomický vankúš a príjemná prikrývka. Ide o zdanlivé drobnosti, ktoré však taktiež značne ovplyvňujú kvalitu spánku.

Ponúka sa aj ďalšie vybavenie spálne pre kvalitný spánok. Napríklad zatemňovacie závesy, ventilátory či klimatizácia pre zaistenie chladnej teploty. Ale pomôcť môžu aj útulné dekorácie, vďaka ktorým sa v spálni budete cítiť lepšie.

Dostatok kvalitného spánku je kľúčový pre celkové zdravie a pohodu. Vytvorte si večerný rituál, vďaka ktorému zrelaxujete a uľahčíte si zaspávanie. Aj malé zmeny v životnom štýle môžu mať vplyv na kvalitu spánku.


Sponzorovaný príspevok

Začni písať komentár...

Odošli