nelinkabublinka
11. apr 2016
2314 

S deťmi na bicykli

Nepatrím k cyklofanatikom a predstava stredne strmého kopca sa u mňa už preventívne prejaví zvýšením tepom, ale napriek tomu som sa rozhodla obstarať si sedačku pre nášho drobca.

Keď som si hodila kľúčové slovo do vyhľadávača, cítila som sa ako rozmrazená po 20 rokoch. Moje predstavy o nizučkej sedačke podobnej tej, v ktorej sme sa krútili na reťazovke na kolotočoch pripnutej o kormán, sa rozplynuli ako keď fúknete do odkvitnutej púpavy. A teda, na čo všetko pri výbere prihliadať?

Vozík vs. cyklosedačka

Ak napíšem, že máte tri možnosti, ako prepravovať svoju ratolesť na bicykli klamať nebudem, no trošku zavádzať. Typy prepravy sú skutočne tri - sedačka vpredu pred riadidlami, vzadu nad zadným kolesom a treťou je tzv. cyklovozík alebo príves za bicykel, no aj medzi nimi je skutočne kvantum modelov, ktoré sa viac či menej odlišujú.

Cyklovozík môžete využiť aj pre malé bábätká, ak sú vybavené novorodeneckou vložkou. Dieťa má dostatok priestoru, je pripútané pásmi a cez okienka, chránené pred hmyzom, slnkom, vetrom, prachom, dažďom a všetkými možnými aj nemožnými poveternostnými podmienkami, pozoruje svet. Niektoré vozíky vďaka špeciálnej rukoväti môžu poslúžiť aj ako kočík, keď bicykel odstavíte. Nevýhodou je ich obstarávacie cena. Nové sa pohybujú najlacnejšie cca od 125 Eur.

Samozrejmosťou musia byť reflexné prvky, vlajočka aj zadné osvetlenie, aby bol vozík dostatočne viditeľný, hlavne pre motoristov. Brzdy musia byť v stopercentnom stave, brzdná dráha s vozíkom je pre vyššiu váhu súpravy dlhšia. Treba sa s ním naučiť jazdiť, dostatočne nadchádzať. Nabehnutie na obyčajný obrubník by mohlo vozík prevrátiť.

Vozík je určený prevažne na skutočné cyklotúry na cyklotrasy. Do mesta na trh po zeleninu kľučkovať medzi čoraz drzejšími šoférmi je hardcore aj so sedačkou, nie to ešte s vozíkom za zadkom. Dieťa príliš blízko kolies a výfukov je pre mňa príliš strašidelná predstava. Je potrebné si uvedomiť aké „výlety“ plánujete podniknúť, ako často budete jazdiť, ako staré je dieťa a koľko váži.

Sedačka v porovnaní s vozíkom nechráni dieťa pred poveternostnými podmienkami, je v nej určite menší komfort, no malý pasažier má lepší výhľad. Vo vozíku je príliš nízko, taktiež s ním nemôžete komunikovať. So sedačkou sa lepšie brzdí, manévruje a predovšetkým udržuje kontakt s dieťaťom.

Cyklosedačka dopredu alebo dozadu?

V našich detských časoch buď sedelo dieťa v sedačke vpredu, nohami sem tam zakopávalo do výpletu v kolese a rodič mal čo robiť, aby ich aj s ratolesťou nezdobila cestná lišaj; alebo väčšie deti sa jednoducho vozili vzadu na nosiči a povinne museli držať nohy dohora vystreté a rozkročené, aby neskončili v kolese.

Dnes sú časy iné. Samozrejmosťou sedačiek, či predných, či zadných, sú bezpečnostné pásy, stupienky na nohy s upínaním na, chrbtovou opierkou s polstrovaním a inými vymoženosťami.

Základným kritériom, na základe ktorého sa rozhodnete pre vpredu alebo vzadu osadenú sedačku, je váha vašej ratolesti. Predné sedačky sú určené do 15 kg a zadné do 22 kg.

Druhým kritériom je bezpečnosť. Aj keď tá je vždy diskustabilná, všetko závisí od konkrétnej situácie. Všeobecne sa však zadné sedačky považujú za bezpečnejšie. Pri kolízii vo väčšine prípadov padá jazdec dopredu a dieťa nemá ochránenú krčnú chrbticu.

Predné sedačky majú nižšiu chrbtovú opierku, posed teda nie je natoľko pohodlný ako v zadnej. Sú menšie, no aj napriek tomu pri riadení rodičovi čiastočne prekážajú. Treba počítať s tým, že stupienky na nohy mierne zavadzajú pri otáčaní riadítok, šliapať do pedálov treba obkročmo a ak nedajbože disponuje otecko pivným pupkom alebo mamička ešte nejakým kilečkom od pôrodu, môže im sedačka tlačiť do brucha.

Predná sedačka umožňuje lepší kontakt s dieťaťom, ktoré má aj perfektný výhľad. No druhou stranou mince je, že nie je chránené pred muškami, vetrom, prachom a pod. Existujú aj sedačky s predným štítom, no drvivá väčšina štit nemá. Tak isto ak dieťa zaspí, nemá si kde oprieť hlavu. Na trhu je aj model s polstrovaným pultíkom, o ktoré si môže dieťa oprieť hlavu, ak si chce hodiť šlofíka, opäť je to však ojedinelý jav a väčšina sedačiek túto možnosť nemá.

Predná sedačka sa upevňuje buď pod riadítka alebo konzolou pod sedačku. Zadná sedačka sa upevňuje nad zadné koleso alebo na nosič. Výhodou zadnej sedačky je dostatočný „životný“ priestor pre riadenie, nevýhodou vysoká váha na zadnom kolese, ktorá by mohla byť problém pri väčších stupákoch do kopca.

Je toho dosť, však? A to stále nekončíme. Ešte si musíte vybrať, či chcete sedačku polohovateľnú a samonosnú.

Samonosné sedačky pružia a tak dieťa nie je vytrasené, prihliadajúc na naše „krásne rovné slovenské cesty“. Sedačka sa pripevní jednoducho pomocou držiaku. Super tip je, že si môžete dokúpiť ešte jeden a sedačky tak rýchlo „prehodiť“ s bicykla na bicykel v priebehu chvíľky.

Ak premýšľate, či si priplatiť za polohovateľnú sedačku, opäť zvážte, kade, koľko a ako dlho budete bicyklom jazdiť. Po ceste do obchodu pre pečivo to zvládnete aj v obyčajnej. Ak však plánujte dlhé výlety, možnosť poľahnúť dieťa oceníte. Drobec sa v sedačke pohupuje, to ho uspáva a po chvíli je viac ako pravdepodobné, že zaspí. Sedačku jednoducho zakloníte dozadu a dieťa neprepadáva.

Teóriu by sme mali "zmáknutú" a aj keď ste si v tejto chvíle ujasnili čo presne chcete, posledné slovo bude mať vaše dieťa. Ono rozhodne, čo sa mu páči. Preto je najlepšie vždy skúsiť do sedačky vašu ratolesť posadiť. Ak by ste mali možnosť sa previezť, uvidíte, ako bude v ktorej reagovať a ako sa vám s ňou bude jazdiť.

P.S.: Nezabudnite na prilbu!!!

Akú sedačku či cyklovozík používate vy? Každú novú skúsenosť pridanú do WIKI odmením srdiečkom. Stačí kliknúť sem.  Pomôžte mamičkám pri výbere vašou recenziou. Teším sa na odpovede.

presne toto sme riešili asi pred mesiacom, nakoniec sme kúpili obyčajnú dopredu, malý má super výhlad a to je pre neho podstatné, inak by tam asi moc sedieť nechcel. Takto len zbadá bicykel (aj hocijaký na ulici) a už by chcel na neho liezt. Velmi rád sa vozí, aj ked mi to využívame iba po dedine

11. apr 2016

My máme zadnú cyklosedačku,spokojnosť100%.Malý sa v nej vozí cca od 1 roka a teraz má tri.Cíti sa v nej dobre naposledy zaspal 😂 a to on už cez deň nespáva.Páči sa mi,že sa tam jednoducho pripúta 3 bodovým pásom a aj nožičky sa pripnú,tak aby ich nevopchal do kolesa.Chrbtová opierka mu siaha až po vrch hlavy.Splnila očakávania.

12. apr 2016

My sme odskusali vsetky 3 moznosti a zhrnula by som to asi takto: na kratke jazdy v dobrom terene napr. po dedine na nakup, navstevu - predna sedacka. Na dlhsie presuny napr. vozenie dietata do vzdialenejsich jasli, kopcovitejsie cesty, alebo lahsie vylety - zadna sedacka. Na celodenne bikovacky, do terenu,strmych kopcov, cyklodovolenky - vozik. Treba si vyberat podla toho, ake pouzitie planujete najcastejsie. Ak sa da, najprv si vybraty typ sedacky od niekoho pozicajte a odskusajte, ci vam naozaj vyhovuje.
A este mi v clanku chyba jedna dost podstatna informacia - pri pouziti zadnej sedacky su velmi obmedzene moznosti zobrat so sebou batozinu. Niektore sedacky sa uchytia tak, ze sa nedaju dat na bicykel ani brasne, takze batozinu nevezmete ziadnu. Ak bude rodic jazdit s dietatom sam, treba vyberat sedacku tak, aby sa dala namontovat aspon brasna, nech ma kde dat batozinu. Casto to rodicia riesia ruksakom na chrbte a dietatu ruksak za jazdy bucha do hlavy, potom necudo ze sa mu taka jazda nepaci.

12. apr 2016

@wendy62 super ďakujem za doplnenie! Môžem pridať skusenost aj do WIKI?

12. apr 2016
12. apr 2016

Ja vozim na prednej cyklosedacke 11mes. dcerku a na zadnej 3,5 rocnu dceru. Zadnu mame samonosnu a predna je uchytena pod riaditkami, takze nemam problem s nedostatkom piestoru pred sebou, nemusim mat nohy pri pedalovani nasiroko a velmi dobre sa mi jazdi, nemam problem s udrzanim rovnovahy ci s jazdou do zakrut 😊

12. apr 2016

Kedze mam dvojicky tak ich nosim naraz, cize jedneho vpredu a druheho vzadu. Paci sa im aj tam aj tam 😊

12. apr 2016

Super clanok.
Bicykel s detskou sedackou by mal mat z bezpecnostnych dovodov este dve veci kvoli stabilite- dvojity stojan a pri prednej sedacke aj "brzdu" na volant, aby sa vahou dietata neskrutil a bicykel nepadol.
Statisticky najviac uurzov byva sposobenych tym, ze dietatu vbehne nozka do kolesa.
A este je tu stvrta moznost prepravy, vid foto.

13. apr 2016

vozili sme 2 deti z 3 v cyklovozíku.Prvý syn si to odvozil na zadnej sedačke.Na anšom vozíku sme prejazdili cca 12000 km a nedala by som ho za svet .Je to super vozidlo.Tretia dcéra sa v ňom vozila ako 11 mesačná a druhá dcéra s ňou ako 4 ročná.Bola to super dvojka.Keď krpatá chcela čajík mala ho,keď chcela dečku mala ju.Potom prišiel moment keď sa staršia dcéra dostala do nemilosti najlmadšej a malá ho chcela iba pre seba.ZA mňa bolo to super obdobie.NAložili sme deti, gril,uhlie,masko , deku a všetko potrebné a šup do lesa.Potrebovala som zemiaky?Šup decká do vozíka a letela som na "Mildu".Bola to tá naj investícia.Nikdy by som svoje dieťa nedala do prednej sedačky z dôvodu bezpečnosti.V prípade pádu sa stáva dieťa vankúš pre rodiča.Čo sa týka toho,že sa vozík môže prevrhnúť tak pokiaľ nie je priamy bočný náraz vozík sa nemá prečo prevrátiť.Sú dosť široké a majú nízko položený spodok takže je to nemožné.

13. apr 2016

My mame zadnu sedacku.povodne som chcela prednu,ale po debate s predavacom som usudila,ze zadna je lepsia a bezpecnejsia... najskor to bol divny pocit,ci je v poriadku,dobre priputany a tak.dva vylety boli trocha stresujuce,ale potom to uz slo super... jedine co mi trocha vadi je,ze ked mam batoh,zrejme malemu zavadzia,takze vzdy musim zvazit co chcem zobrat so sebou a kam vlastne ideme...

14. apr 2016

A ako je to s prilbou? Musí byť, to mi je jasné ale veľkosti a výber. Viete poradiť?

14. apr 2016

@janezz viac o výbere cyklistickej prilby si môžeš prečítať tu 🙂 https://www.modrykonik.sk/detska-prilba-na-bicy...

14. apr 2016

My sme mali prednu sedacku. Ja som dost nizka a veru neraz som uvazovala, ze na dlho by asi velmi pohodlna takato jazda nebola. Na nase presuny vsak super, aj ked drobec zaspal, sa to dalo vydrzat. A myslim, ze bol spokojny. Ak teda mate moznost vyskusat, otestujte aj, ci je vam poloha s dietatom pohodlna 🙂

17. apr 2016

Pri starsich sme mali zadnu sedacku. Pri najmensej sme kupili prednu lebo som potrebovala mat malu na ociach,na zadnej sa nam vyvliekala z pasov.Tento rok sme este na bicykloch neboli,ale uz budeme musiet dat malu do zadnej sedacky a ja premyslam ako ju tam priputam,aby sa nevyvliekala z popruhov.

20. apr 2016

Začni písať komentár...

Odošli