Príspevky pre registrovaných používateľov sa ti nezobrazujú.

    Rád by som sa vám všetkým poďakoval za inšpirujúci týždeň, ktorý som na tejto stránke s vami strávil. Bola to pre mňa nová a veľmi zaujímavá skúsenosť. Ani som len netušil, koľké z vás trápi psoriáza. Snažil som sa odpovedať na všetky vaše otázky, snáď vám boli moje rady užitočné. Ak by ste si so mnou aj v budúcnosti chceli odkonzultovať problémy, ktoré vás v súvislosti s vašim kožným ochorením trápia, či obmedzujú, budem veľmi rád, ak sa mi ozvete prostredníctvom súkromnej pošty. Ešte raz vám ďakujem.

    Presne o týždeň - 29.10. si pripomenieme Svetový deň psoriázy, ktorý je venovaný všetkým ľuďom postihnutých psoriázou. Podstatou Svetového dňa je sústredenie pozornosti na pacientov, lekárov a širokú verejnosť s cieľom zvýšiť povedomie o chorobe, ktorá výrazne zhoršuje kvalitu života pacientov.

    Pri tejto príležitosti pozývame všetkých psoriatikov, ale aj ľudí, ktorí majú podozrenie na psoriázu, na Deň otvorených dverí 27.10.2017 do 18 dermatovenerologických ambulancií na Slovensku, počas ktorého bude objednaným záujemcom poskytnuté vyšetrenie či konzultácia zadarmo, bez čakania, rýchlo a jednoducho.

    Viac informácií na www.derma.sk.

    Pre ľudí postihnutých psoriázou pôsobia na Slovensku dve organizácie: Bodkáčik a Spoločnosť psoriatikov a atopikov Slovenskej republiky.

    Bodkáčik je občianske združenie pacientov s chronickými kožnými ochoreniami, ktoré zastupuje záujmy psoriatikov a ekzematikov na Slovensku. Zastupuje záujmy pacientov pri rokovaniach so zákonodarcami a s výkonnou mocou, podporuje skvalitnenie a modernizáciu liečby chronických kožných chorôb, pomáha pri zakladaní denných centier na liečbu kožných chorôb a informuje o všetkých aspektoch života s týmito ochoreniami.

    Spoločnosť psoriatikov a atopikov je tiež neziskové združenie pacientov so psoriázou, atopickým ekzémom a ostatnými kožnými ochoreniami. Táto nezisková organizácia vznikla už v roku 1990.

    Informácie o aktivitách oboch združení nájdete na www.bodkacik.sk alebo na www.spaa-sr.webnode.sk

    Psoriáza sa nevyhýba ani celebritám. Vedeli ste, že dennodenný boj so psoriázou zvádza aj taká hviezda, ako je Kim Kardashian, ktorá ju má na nohách? Rovnaké miesto má postihnuté aj Britney Spears a na lakťoch sa prejavila herečke Cameron Diaz. Rukojemníkom psoriázy sú aj ďalšie celebrity, napríklad spevák Liam Gallagher, režisér Eli Roth, olympijská medailistka v plávaní Dara Torres, modelka CariDee English či speváčky LeAnn Rimes a Cyndi Lauper, ktoré so psoriázou úspešne bojujú.

    Vy sa do boja so psoriázou môžete pustiť už 27.10.2017 v dermatovenerologických ambulanciách v 17 mestách na Slovensku. Viac info na www.derma.sk

    Psoriáza je choroba, ktorá značne vplýva na kvalitu a sebavedomie pacienta. Preto pre pacientov so psoriázou pripravujeme aj tento rok Deň otvorených dverí v špecializovaných dermatovenerologických ambulanciách, kde ich bezplatne vyšetríme, zdiagnostikujeme a na základe výsledkov nastavíme správnu a individualizovanú liečbu.

    Deň otvorených dverí sa uskutoční 27.10.2017. Tento rok sa ešte viac približujeme našim pacientom, budeme v 17 mestách v rámci celého Slovenska. Na vyšetrenie nepotrebujete nič, stačí si len rezervovať termín na stránke www.derma.sk.

    Psoriáza alebo aj lupienka je zápalové ochorenie, ktoré najčastejšie postihuje kožu, ale môže napádať aj kĺby či nechty. Výrazne vplýva na kvalitu života pacientov, či už po zdravotnej, fyzickej, ale aj psychickej stránke. A aj napriek tomu, že ide o ochorenie pomerne známe, stále sa stretávame s rôznymi mýtmi či predsudkami, ktoré život pacientom so psoriázou ešte viac zhoršujú. Tu sú najčastejšie z nich, s ktorými sa v praxi stretávame:

    1. Psoriáza je infekčné a nákazlivé ochorenie
    2. Psoriáza je iba ľahká kožná choroba
    3. Psoriáza sa dá úplne vyliečiť
    4. Psoriáza je len alergia alebo vyrážka
    5. Psoriáza je spôsobená nedostatočnou hygienou
    6. Ľudia so psoriázou by nemali mať deti, lebo tie toto ochorenie automaticky po rodičoch dedia

    Všetky tieto informácie sú nepravdivé. A ak chcete o ochorení vedieť viac, kliknite na www.derma.sk

    Psoriáza je častokrát zamieňaná s iným kožným ochorením – s atopickým ekzémom. Ako ich teda rozlíšiť?
    Psoriáza sa najčastejšie prejavuje vo forme ružovkastých až striebristých šupiniek na koži alebo vo forme bolestivých a popraskaných ložísk na tele. Vyskytuje sa predovšetkým vo vlasoch, na lakťoch, kolenách či v spodnej časti chrbta. Samozrejme, nevyhýba sa ani iným častiam tela. V niektorých prípadoch postihuje psoriáza aj nechty či kĺby.
    Pod ekzémom si môžete zase predstaviť zápal pokožky, ktorý sa na povrchu kože na rôznych častiach tela prejavuje v podobe výrazne svrbivých šupiniek, mokvania a chrást.
    Viac informácii o psoriáze nájdete na stránke www.derma.sk.

    Psoriáza patrí spolu s ekzémami medzi najčastejšie kožné ochorenie. Toto ochorenie postihuje približne 2 % celosvetovej populácie, teda 125 miliónov ľudí. Najviac ľudí, ktorí majú psoriázu, žije v škandinávskych krajinách, najmenej v Ázii.
    Podľa odhadov žije na Slovensku približne 200 tisíc psoriatikov, ale len tretina týchto ľudí sa lieči. Psoriáza postihuje obe pohlavia rovnako, a najčastejšie sa prejavuje do 40. roku života.
    Ak chcete o psoriáze vedieť viac, všetky potrebné informácie nájdete aj v tomto Sprievodcovi ochorením: http://derma.sk/psoriaza_brozura.pdf

    mudr_peter_kozub