Príspevky pre registrovaných používateľov sa ti nezobrazujú.

    Nechce sa mi verit, ze uz mesiac mam doma skolacku 🥰

    miskamilka
    26. máj 2023    Čítané 639x

    Dubaj s deťmi - časť 2

    V minulom článku som spísala, čo sa dá v Dubaji zažiť a teraz vám dám praktické tipy, ako váš výlet naplánovať a ako v Dubaji "prežiť". A ukázať, že na Dubaj nepotrebujete milióny.

    KEDY ÍSŤ?

    Od polovice mája do septembra sú v Dubaji nepríjemné horúčavy okolo 40 stupňov, odporúčam ísť mimo týchto mesiacov. V decembri - februári je v Dubaji príjemne teplo, okolo 25 stupňov, ale more je chladnejšie, kúpanie len pre otužilcov. Ak si teda chcete užiť príjemnú letnú dovolenku s kúpaním v mori, ideálny čas je koniec marca - máj a október - november. 

    Ramadán - pôstny mesiac moslimov - ísť či neísť? 
    Ramadánu sa vôbec nemusíte obávať a vašu cestu môžete kľudne plánovať aj počas neho.
    Ja som bola v Dubaji počas Ramadánu 2x a kým ešte v roku 2016 boli počas dňa čiastočné obmedzenia (čierne závesy v reštauráciách a pod.), teraz v 2023 akoby Ramadán ani neexistoval - ľudia (turisti) jedli bežne na ulici a žiadne iné turistické obmedzenia sme nepostrehli. Dubaj je veľmi moderné mesto, otvorené svetu. Odporúčam však vždy rešpektovať kultúru miestnej krajiny a snažiť sa nevyvolávať pohoršenie.

    AKO SA TAM DOSTAŤ?

    Do Dubaja lieta z Viedne Emirates, ale letenky stoja od 500€ / osobu. Lacnejšia možnosť je Wizzair z Viedne či Budapešti, dajú sa vychytať letenky okolo 100€ / osobu. My sme platili za letenky 120€ / osobu a priplatili sme si jednu veľkú podpalubnú batožinu za 120€. S dvomi malými deťmi som sa netrúfla zbaliť do mini príručnej batožiny, máme radi svoj komfort a nie lowcost za každú cenu.
    Letenky sme kupovali sme cca 6 týždňov pred odletom priamo na webstránke Wizzair.

    Dubai vs. Abu Dhabi - Wizzair lieta do Dubaja aj do Abu Dhabi. Ak nájdete výhodnejšie letenky do Abu Dhabi, kľudne ich berte. Abú Dhabí je vzdialené cca hodinu od Dubaja, priamo z letiska Abu Dhabí sa dostanete pohodlne autobusom za 8€ / os (deti zdarma) na okraj Dubaja (IBN Battuta Mall), odtiaľ si do svojho hotela vezmite taxi. Dubai Marina je zo zastávky autobusu cca 5 minút taxíkom (cca 6€). Cesta autobusom je bez zastávok, trvá cca 1 hodinu. Alebo môžete ísť priamo taxíkom z letiska Abu Dhabí do Dubaja, cesta trvá približne rovnako dlho, zaplatíte 60 - 100€ jednosmerne.

    Tipy pre lety s Wizzair 
    Extra batožina - v cene letenky je len malý príručný ruksak alebo taška, môžete si priplatiť väčšiu príručnú batožinu (príručný kufor) alebo veľkú batožinu v podpalubí. Extra batožinu si objednajte už pri bookovaní letenky, doobjednanie pri check-ine je drahšie a na letisku ešte drahšie. Pri výbere extra batožiny zvážte, že napríklad tekutiny nad 100 ml môžete mať iba v podpalubnej batožine (kozmetika, opalovacie krémy, šampóny,...) Samozrejme všetko kúpite aj v Dubaji, ale zvážte, či sa Vám chce/oplatí všetko kupovať na mieste hneď prvý deň.
    Veľká podpalubná batožina - ja som nám zaplatila 1x batožinu do 26 kg. Oproti batožine do 20 kg bola iba o 4€ drahšia a zo skúseností viem, že náš plne nabalený dovolenkový kufor váži okolo 23 kg. Videla som na letisku mnoho ľudí, ktorí museli za nadváhu batožiny doplácať nemalé peniaze

    Kočík do lietadla - žial moja skúsenosť je, že napriek tomu, že náš zložený športový kočík spĺňal rozmery príručnej batožiny, na oboch letoch nám ho nedovolili vziať si ho so sebou na palubu a dostali sme ho až na páse s batožinou. 

    Sedenie vo Wizzair - Wizzair má zvláštnu záľubu rozdeliť členov rodiny od seba, aby ich prinútili zaplatiť si (nie práve najlacnejšie) vybraté míesta v lietadle, aby mohli sedieť všetci spolu. Odporúčam nepodporovať túto politiku leteckej spoločnosti. Urobte si doma checkin s náhodne pridelenými miestami a na letisku pri vystavovaní boarding passu poproste milú letušku / letušiaka, či by Vám všetkým mohli dať miesta spolu. Zväčša sa to podarí, alebo aspoň ich dostanete veľmi blízko seba. Druhý krok je potom výmena sedadiel priamo v lietadle, keď poprosíte Vášho suseda, či by bol taký milý a vymenil si miesto s Vašim manželom 🙂 My sme s tým nemali žiadny problém, nakoniec sme sedeli vždy spolu. Ak máte malé deti, o to radšej si Váš cudzí sused presadne na kľudnejšie miesto 🙂 

    KDE BÝVAŤ?

    Na úvod si treba povedať, že Dubaj je obrovské mesto. Vzdialenosti medzi jednotlivými atrakciami sú dosť veľké. Bavíme sa o cca 20-30 km. Najskôr sa skúste rozhodnúť, v ktorej časti mesta chcete bývať. Zvážte, či vám skôr vyhovuje ruch v centre diania alebo kľudnejšia okrajová časť. Zvážte, koľko a akým spôsobom ste ochotní sa presúvať po meste. V okrajových častiach mesta a mimo turistické oblasti je ubytovanie samozrejme lacnejšie, budete sa však musieť prepravovať dlhšie za svojim programom.

    Ja som bývala v 3 rôznych častiach Dubaja:

    2015 - stará časť Dubaja Deira, blízko k Dubajskému letisku - kľudnejšia štvrť mimo ruch veľkomesta, hotely sú tu lacnejšie a ak bývate blízko metra, dokážete sa dostať v podstate kamkoľvek. Rátajte však, že všade to bude trvať minimálne 30 - 60 minút metrom.

    2016 - Dubai downtown - toto je taký stred mesta, na väčšinu miest sa dostanete metrom do 30 min v každom smere, Dubai mall s Burj Khalifou bude na skok. Bývate medzi mrakodrapmi. Hotely či apartmány sú umiestnené povedľa hlavnej cesty, možností prejsť sa po okolí je tým pádom menej. Bývali sme v hoteli Four Points by Sheraton, Sheik Zayed Road. Určite ho môžem odporučiť, ale skôr pre cestovateľov bez detí. Bol to pekný hotel, blízko metra, 2 zastávky metra od Dubai mall s roof-top barom na 43. poschodí.

    2023 - Dubai marina - luxusná turistická časť, kde máte okamžite pocit letnej dovolenky pri mori, medzi mrakodrapmi. Nachádza sa na začiatku Dubaja (v smere od Abu Dhabí, čo je výhoda, ak prilietate do Abú Dhabí). Je však ďalej od niektorých atrakcií (30 - 60 min metrom, 20-30 min taxíkom), s tým musíte rátať. Teraz s deťmi sme si vybrali túto časť a to pre jej "dovolenkový feeling", veľa možností na prechádzku počas dňa či večer, množstvo reštaurácií v okolí, blízkosť pláže.

    V ďalšom kroku sa rozhodnite, či Vám viac vyhovuje hotel alebo apartmán. Obe majú svoje výhody aj nevýhody. Výhodou hotela je, že Vám každý deň upratujú izbu a pravdepodobne budete mať k dispozícii aj raňajky. Apartmán zase ponúka komfort bytu, veľkorysý priestor, plne vybavenú kuchyňu, práčku, súkromie, pocit, že ste "doma". Existujú aj tzv. aparthotely, teda niečo medzi tým (hotel, v ktorom máte svoj apartmán). Bazén býva zvyčajne súčasťou každého hotela aj lepšieho apartmánového domu. Hotel nájdete cez Booking, apartmán cez Airbnb. Pri výbere sa riadte cenou, lokalitou, fotkami a dobre si prečítajte aj recenzie.

    Tip: keď si vyberáte apartmán, hľadajte apartmány s bazénom

    Môj manžel kamilgrof_official v bazéne, ktorý patril nášmu apartmánu 🙂

    My sme tentokrát bývali v Dubai Marina v apartmáne cez Airbnb, čo s deťmi rozhodne odporúčam. Cenovo to vyšlo podobne ako by nás vyšiel hotel, možno ešte výhodnejšie, ale bolo to oveľa pohodlnejšie. Apartmán bol na 28. poschodí, mal balkón s krásnym výhľadom, bol čistý, moderný, plne zariadený (umývačka, práčka, sporák, mikrovlnka, kávovar...). Patril k nemu aj bazén, detské ihrisko, 24 hodinová recepcia. Pod domom boli potraviny aj lekáreň, v okolí mnoho reštaurácií, chodníky na prechádzky popri vode s výhľadom na mrakodrapy. Najbližšia pláž 10-15 min pešo. Ubytovanie na 7 dní / 6 nocí v 2-izbovom modernom apartmáne nás vyšlo 800€.
    Tip: ak cestujete s druhou rodinou, kamarátmi, a nevadí Vám bývať v spoločnom byte, dokážete nájsť veľké byty s 2-3 spálňami za 1000 - 1200€ / týždeň, čiže 500-600€ / rodinu.


    DOPRAVA V MESTE

    Aj keď Dubaj je veľké mesto, doprava v ňom je celkom jednoduchá. Cez celé mesto vedie metro (nadzemné), je čisté, bezpečné, vlaky chodia každé 2 min. Bez detí sme sa po Dubaji presúvali takmer výlučne metrom. Avšak s malými deťmi sme rýchlo zistili, že metro pre nás nie je pohodlné, presuny boli veľmi zdĺhavé a nakoniec sme takmer všade využívali taxíky.

    Taxíky sú relatívne lacné (najďalej, na druhý koniec mesta cca 30 km, 30 min cesty, sme platili okolo 20€, bežné kratšie vzdialenosti 3-7€). Zoženiete ich na ulici alebo cez aplikáciu Careem. Platiť sa dá kartou. Využívajte oficiálne taxíky - majú krémovú farbu a farebnú strechu (na farbe nezáleží, stoja rovnako). Neberte si biele alebo čierne taxíky, sú aj dvakrát drahšie. V aplikácii Careem si vyberte možnosť Hala taxi, to sú tie oficiálne krémové.
    My sme mali šťastie na všetkých taxikárov, ktorí boli príjemní, zhovorčiví, veľa sme sa od nich dozvedeli o meste či ich nie práve najľahšom živote v Dubaji.

    Metro
    1 cesta metrom Vás vyjde 1-2€, podľa vzdialenosti. Metro je pre deti do 5 rokov zdarma. Metro je dosť klimatizované, odporúčam mať so sebou sveter / šatku (najmä pre ženy a deti). Keď budete nastupovať, dajte pozor, že metro má okrem "klasických" vozňov aj vozeň 1.triedy "Gold class" a vozeň špeciálne pre ženy a deti, pri jazde v nesprávnom vozni Vám hrozí pokuta. Ak sa rozhodnete chodiť metrom, odporúčam kúpiť si striebornú nol kartu a dobíjať si kredit podľa potreby. (Strieborná sa oplatí pri viac ako 5 cestách, jednorázovo Vám aj postačí červená karta).

    JEDLO, ALKOHOL
    Ak budete bývať v apartmáne, raňajky asi budete riešiť nákupom v potravinách. V Dubai marina, kde sme bývali, sú potraviny na každom kroku a často otvorené 24/7. Takisto nájdete veľké potraviny v každom obchodnom centre. Potraviny stoja približne ako u nás a sortiment je ešte väčší ako u nás. Nájdete tam všetky značky, ktoré poznáte z domu, nemusíte sa obávať. Vo väčších potravinách kúpite aj bravčové mäso a výrobky, ale sú drahšie. Aby ste neboli prekvapení, alkohol v obchode ani vo väčšine reštaurácií nekúpite. Alkohol dostanete iba v baroch či špecializovaných obchodoch s licenciou.

    Reštaurácie sú tu od výmyslu sveta, od najlacnejších až po super luxusné, podľa toho na čo máte práve chuť. My sme si vyberali také štandardné reštaurácie, žiadny low cost fast food ale ani nič luxusné, keďže máme malé deti a mali sme vždy šťastie na výborné jedlo. Hlavné jedlo tu stálo okolo 15-20€. 🙂 Väčšina reštaurácií má výhodné detské menu. Mnohé ponúkajú napr. neobmedzené nápoje. Lacnejšie sa najete vo food courtoch v obchodných centrách či fast foodoch.
    Tipy na konkrétne reštaurácie, kde nám chutilo:
    Dubai Marina / JBR: Noodle house (ázijská), Indian palace (indická), Cali poke (najlepšie poké), Ceylonka (Srí Lanka, priamo pri vode)
    Dubai Mall (Fontána): Wafi Gourmet (libanonská) - priamy výhľad na Fontánu
    La Mer:  El Greco (grécka)

    Tip: odporúčam aplikáciu Deliveroo, kde si objednáte jedlo od výmyslu sveta priamo domov. Na prvú objednávku ponúkajú zľavy do 50%.

    Večera v Noodle house

    ISLAM V DUBAJI
    Naozaj sa nemusíte obávať, že by vás ich náboženstvo či kultúra nejak obmedzovali. Dubaj je veľmi moderné, kozmopolitné mesto, nikto Vás nebude obťažovať ani po Vás škaredo pozerať. Práve naopak, je zaujímavé sledovať, ako sa tu miešajú ľudia z rôznych svetových kultúr a náboženstiev.
    Alkohol tu v potravinách ani reštauráciách nenájdete, pivo ani pohár vína si k večeri nedáte. S ubytovaním nezosobášených partnerov v jednej izbe nebol nikde problém. Oblečenie tu nikto nerieši, minisukne sme videli rovnako často ako arabské burky. Na pláži sa turistky kúpali v pohode v tangáčoch. V obchodných centrách sme pri vstupe na dverách našli nálepky so zákazom držania sa za ruky 🙂 Prejavovanie citov na verejnosti sa oficiálne toleruje len medzi rodičom a dieťaťom, manželia či partneri by si na verejnisti nemali prejavovať náklonnosť. My sme však na to občas pozabudli a bozk či držanie manželovej ruky nikoho neobťažovalo. Napriek tomu odporúčam správať sa s rešpektom k domácim tradíciám a zbytočne neprovokovať.

    ĎALŠIE TIPY

    - hotovosť nie je potrebná, všade platíte kartou. My sme v hotovosti zaplatili iba jazdu na ťave v parku pri Delfináriu

    - v Dubaji je všade klimatizácia, najmä v obchodných centrách a metre. Čím teplejšie je vonku, tým väčší teplotný šok zažijete. Ak ste citliví na klímu, odporúčam mať so sebou ľahší sveter alebo šatku na prekrytie.

    - zistite si, či váš hotel / apartmán ponúka bezplatnú wifi. Bezplatnú wifi tiež nájdete v obchodných centrách a reštauráciách. Ak potrebujete pripojenie aj mimo týchto miest, kúpte si dátovú simku (my sme ju nevyužili)

    - Dubaj je považované za jedno z najbezpečnejších miest na svete, nemajte obavy. Cestujte 🙂

    Miška

    miskamilka
    18. máj 2023    Čítané 1509x

    Dubaj s deťmi (časť 1.)

    Buď ho milujete alebo vás vôbec neláka. Pre niekoho vysnívaná dovolenková destinácia, pre iných len umelé mesto na púšti. DUBAJ. Mesto budúcnosti. Mesto neobmedzených možností. Mesto, kde (takmer) nič nie je nemožné. 

    Mnohí považujú Dubaj za miesto pre bohatých. Áno aj nie. V Dubaji sa dá minúť ročný plat, ale dá sa ho zažiť aj s obmedzeným budgetom. 

    Ja som ho navštívila 3x. V 2015 a 2016 ešte bez detí, a teraz 2023 s našimi 2 deťmi (2 roky, 6 rokov). Myslím, že každý si tam nájde to svoje. Dospelí či deti. Záleží od vašich preferencií a finančných možností.

    Na úvod chcem objasniť - ak si chcete užiť Dubaj s jeho atrakciami, zabudnite na dovolenku typu "all inclusive". Samozrejme, dá sa ísť do Dubaja aj takýmto štýlom, avšak bola by to škoda. Dubaj ponúka toľko atrakcií, že by bola škoda ležať celý deň na hotelovej pláži. Pláž samozrejme nesmiete vynechať, avšak užite si aj množstvo jedinečných zážitkov, ktoré Dubaj ponúka.

    Čo teda zažiť v Dubaji?

    PLÁŽE V DUBAJI

    V Dubaji je viacero bezplatných verejných pláži. Piesok je bledý, takmer biely, more chytá rôzne odtiene modrej a tyrkisovej, ale zase nečakajte žiadny Karibik. More je teplé (počas sezóny) a čisté. Pláže bývajú dosť plné, ale miesta na nich je dosť. Najväčšou nevýhodou je nedostatok tieňa, lehátka so slnečníkmi na prenájom sú drahé (okolo 60€/deň). Mnoho ľudí si nosí svoj slnečník, plážový stan pre deti alebo si návštevu pláže naplánujte mimo poludnia. Navštívte viac pláží a vyberte si, ktorá sa Vám páči najviac. My sme stihli tieto:

    • JBR Beach - rušná mestská pláž v Dubai Marina pod mrakodrapmi, v blízkosti mnohých reštaurácií, hotelov, mestskej promenády. Býva dosť plná, ale more je čisté.
    • Kite Beach - veľmi pekná, rozsiahla pláž s bielym pieskom a priezračnou vodou, v piesku je veľa mušlí, čomu sa deti tešia.
    • La Mer - trendy pláž s množstvom reštaurácií, kaviarní, atrakcií. V pozadí pekná silueta Burj Khalifa a ďalších mrakodrapov. Na okraji pláže prebieha aktuálne stavebná rekonštrukcia, ktorá však neruší.
    • Al Sohouf beach / Secret beach - nie sú tu žiadne služby, sprchy, lehátka,reštaurácie, ale je to pekná prírodná pláž, veľa piesku, menej ľudí a pekný výhľad na Burj al Arab (hotel v tvare plachetnice) na jednej strane a mrakodrapy v Dubai Marina na druhej strane
    • Ďalšie pláže, ktoré môžete skúsiť:
      Jumeirah Public Beach / Umm Suqeim / Sunset beach v blízkosti Burj al Arab
      Al Mamzar beach park - pokojnejšia pláž mimo mestského ruchu odporúčaná pre rodiny s deťmi

    Beach clubs
    Ďalšou alternatívou pobytu na pláži v Dubaji, ktorú niektorí turisti využívajú, je kúpiť si celodenný vstup do hotelov, ktoré túto službu ponúkajú (cena od 20€/os). Za cenu vstupného potom môžete využívať okrem hotelovej pláže aj všetky hotelové služby ako sú bazény, reštaurácie, slnečníky, lehátka či uteráky. V cene býva čiastočne zahrnuté aj konzumné.

    ATRAKCIE 
    Tu by mohol byť nekonečný zoznam. Dubaj ponúka naozaj neobmedzené možnosti zábavy pre každého. Vyberte si podľa svojich preferencií a finančných možností. My máme menšie deti (2 a 6 rokov), program sme prispôsobili najmä im. Väčšinou sme boli pol dňa na pláži a pol dňa pozrieť nejakú atrakciu. Za 6 dní sme stihli toto:

    Dubai Marina - moja obľúbená časť Dubaja. Mrakodrapy, hotely, reštaurácie, pláž, dlhá promenáda ideálna na prechádzky cez deň či po večeri. 

    Dubai Mall + Dubai Fountain + Dubai Aquarium 
    Luxusné obchodné centrum, vo vnútri sa okrem luxusných módnych obchodov nachádza viacero atrakcií. Určite nevynechajte známu fontánu Dubai Fountain, ktorá večer každú pol hodinu "tancuje" do hudby. Nad fontánou sa týči Burj Khalifa, najvyššia budova sveta. Deti zaujme aj obrovské akvárium so známym podvodným tunelom. Okrem toho tu nájdete aj slávny vodopád, klzisko či detské mestečko Kidzania. V ďalšom článku Vám dám tip na príjemnú reštauráciu s terasou s výhľadom rovno na fontánu, ktorá vás finančne nezruinuje 🙂

    Burj Khalifa - najvyššia budova sveta, 828m. Dá sa vyjsť na vyhliadku na 124/125 poschodí alebo si priplatiť na 148. poschodie. (vstup je cez Dubai mall). My sme boli iba na 124/125. poschodí, vstup sme si dali na 10:30, vtedy sme sa dostali hore takmer bez čakania. Výhľad je veľkolepý. Odporúčam kúpiť vstupenku vopred online, nemusia byť dostupné, keď pôjdete len tak okolo. Vstupenka stojí cca 43€ / osobu, deti majú zľavu. Vstupenky v čase západu slnka sú drahšie a v rade môžete stáť aj hodinu napriek tomu, že máte kúpený lístok vopred. 

    Miracle garden - nádherná záhrada s množstvom "sôch" z kvetov, stromov. Odporúčam sem ísť hneď ráno alebo počas zamračeného dňa, bolo tu extrémne teplo a takmer žiadny tieň. Ak vyhladnete, je tu viacero bufetov. Otvorená je od apríla do októbra. 

    Butterfly garden - motýlia záhrada s veľmi "prítulnými" motýľmi, dcéra bola vo vytržení, mala na ruke bežne aj 3 motýľov 🙂

    Dubai Garden Glow - keď sa vonku zotmie, rozvietia sa tisícky svetielok. Prejdite sa vysvietenými záhrady s množstvom svetelných inštalácií. Súčasťou je aj Dino park. Odporúčam kúpiť si lístky online, lebo sme museli vystáť dosť dlhú radu.Hneď vedľa sa nachádza Dubai Frame, môžete návštevu týchto 2 atrakcií spojiť. 

    Dubai Dolphinarium - deťom (aj nám dospelým) sa vystúpenie delfínov veľmi páčilo. Vstupenky si kúpte online, stačí aj deň vopred. V deň predstavenia už boli vypredané. Môžete si tiež dokúpiť vystúpenie papagájov, či zaplatiť plávanie s delfínmi. V parku pred budovou delfinária sme sa previezli na ťave, to bolo jediné miesto, kde sme platili cash (10 dirhamov (2.50€) / osobu)

    The Pointe a The Palm fontána - príjemné miesto na prechádzku, obed či večeru na Palmovom ostrove pri známom hoteli Atlantis. Večer každých 15 min hrá farebná fontána priamo v mori, oproti hotelu Atlantis. Je vraj naväčšou hrajúcou fontánou na svete a počas predstavenia mení farby. Je tu mnoho obchodov so suvenírmi, atrakcií pre deti (detský kolotoč), reštaurácií, rátajte však s tým, že reštaurácie sú tu drahšie. Majú zato krásny výhľad na hrajúcu fontánu a hotel Atlantis.

    Toto sú ďalšie aktivity, ktoré sme my tentokrát nestihli, ale možno Vás zaujmú:

    • Ďalšie vyhliadky (mimo Burj Khalifa):
      * Sky Views Dubai vyhliadka oproti Burj Khalifa, 52. poschodie, ponúkajú adrenalínové zážitky ako chôdza po presklenej podlahe, chôdza po okraji mrakodrapu, sklenená šmýkačka medzi 52/53 poschodím
      * The View at the Palm - vyhliadka na Palmový ostrov, 52. poschodie
      * Dubai Frame - najväčší rám sveta, výhľad na starý aj nový Dubaj
      * Tip na skvelý výhľad bez detí: dajte si drink v niektorom z barov na vysokom podlaží (my sme boli s manželom ešte "za slobodna"  v Level 43 (43.poschodie, výhľad na  Downtown) a The Observatory (52.spochodie, výhľad na  The Palm a Dubai Marina)
    • Museum of Future - Múzeum budúcnosti - lístky je potrebné kúpiť v dostatočnom predstihu vopred (aj mesiac vopred). Ak sa aj nedostanete dnu, zážitkom je aj budova sama o sebe či vstupná hala
    • Mall of the Emirates - obchodné centrum, kde okrem iného nájdete aj indoor lyžiarske stredisko
    • Burj al Arab - ikonický luxusný hotel v tvare plachetnice - pre fotky s hotelom v pozadí môžete navštíviť niektorú z verejných pláži neďaleko hotela (Jumeireh Public Beach, Umm Suqein Beach, Al Suhouf beach. Ak chcete zažiť hotel "na vlastnej koži", môžete si urobiť rezervačku v jednej z hotelových reštaurácií
    • Green planet - tropický prales pod strechou na 4 poschodiach, množstvo exotických rastlín a zvierat, ktoré si môžete aj "pochytať"
    • Global village - zábavný park, kde za jeden večer precestuje celý svet - na jednom mieste nájdete repliky známych budov, sôch, ukážky kultúry či jedál z viac ako 75 krajín sveta
    • Kidzania v Dubai mall - detské zábavné mestečko s množstvom atrakcií pre deti
    • Aquaparky - Aquaventure park v hoteli Atlantis (súčasťou je aj akvárium) alebo Widi Wadi pri Burj al Arab a mnoho menších aquaparkov
    • Dubai parks & Resorts - 4 zábavné tematické parky (Legoland, Motiongate, Bollywood, Legoland Water) pre deti s kolotočmi, obľúbenými rozprávkovými postavami (Hotel Transylvania, Shrek, Madagaskar, Kung fu panda, Šmolkovia..) a inými atrakciami 
    • IMG World Adventure - najväčší zábavný park na svete s kolotočmi a inými atrakciami
    • Koleso Ain Dubai - najvyššie vyhliadkové koleso na svete - aktuálne zatvorené
    • Púštne safari - výlet do púšte spojený s adrenalínovou jazdou na štvorkolkách, jazdou na ťavách či tradičnou večerou
    • Tradičné trhy v starom Dubaji - Gold Souk (zlato), Spice souk (korenie), môžete sa previesť aj na tradičnej loďke
    • Aura Skypool - najvyššie položený infinity bazén na svete - od 15 rokov
    • Safari park - zoo
    • Ras al khor wildlife - prírodná rezervácia s množstvom plameniakov
    • Ťavie dostihy Al Marmoom
    • Výlet do Abú Dhabí - pohodlne autobusom cca 1 hodina od Dubaja, nájdete tu okruh F1, zábavný park Ferrari world a najmä najkrajšiu mešitu na svete The Sheikh Zayed Grand Mosque

    Ceny vstupeniek na jednotlivé atrakcie nie sú nízke, pohybujú sa medzi 5 - 80€ / osobu, deti majú väčšinou zľavy, malé deti zdarma. Nie je to málo, keď musíte platiť pre celú rodinu, ale väčšina atrakcií je naozaj unikátna a zážitky sú predsa na nezaplatenie. Mnoho zážitkov v Dubaji je však aj zdarma, takže aj s obmedzeným budgetom sa dá veľa zažiť. Treba zvážiť, čo chcete vidieť a koľko ste ochotní minúť.

    Ak máte otázky, kľudne sa pýtajte. Praktické tipy k ubytovaniu, doprave, jedlu atď. napíšem do ďalšieho článku o pár dní 🙂

    Miška

    miskamilka
    4. sep 2021    Čítané 195x

    Oplatí sa priplatiť si za vlhčené obrúsky WaterWipes?

    Keď sa narodila Natálka, chcela som pre jej novorodeneckú kožičku len to najlepšie. WaterWipes splnili všetky moje požiadavky na dokonalé vlhčené obrúsky. Čo je najdôležitejšie, sú celkom bez chémie. Len tá cena... A tak som si po pár týždňoch používania povedala, že hádam nájdem vlhčené utierky, ktoré budú podobne dobré, ale za nižšiu cenu. V obchodoch som predsa videla viacero obrúskov s označením „99 % vody".  Tak som si nakúpila všetky „99 % vody", ktoré som našla, že ich otestujem. 

    A ako to dopadlo? Našla som podobné obrúsky za nižšiu cenu?

    Poďme pekne po poriadku. Okrem WaterWipes som nakúpila vlhčené obrúsky 4 iných značiek, ktoré sľubovali 99 % vody. WaterWipes obsahuje až 99.9 % vody a zvyšok len výťažok z grepových jadierok. Žiaľ po preskúmaní obalov ostatných značiek mi bolo jasné, že okrem 99 % vody obsahujú aj dosť dlhý zoznam ďalších ingrediencií, znejúcich prevažne dosť chemicky (Sodium Benzoate, Disodium EDTA, Myristamidopropyl PG-dimonium chloride phosphate atď.).  

    Ideme testovať v praxi
    Moje požiadavky boli jasné - obrúsky musia byť dostatočne vlhké (ale zas nie príliš), mať neutrálnu vôňu (žiadny zápach, ale vadí mi aj výrazná vôňa), nemali by peniť (vtedy mám pocit, že v nich je niečo chemické), musia byť pevné, ale zároveň jemné k pokožke, netrhať sa a ľahko sa vyťahovať z balenia (a ideálne po jednom).

    Musím uznať, že WaterWipes spĺňajú takmer všetky tieto kritériá - sú dostatočne vlhké, nepenia, vôňa je príjemne neutrálna, takmer žiadna, sú hrubšie ale zároveň jemné, netrhajú sa. Odpustím im aj jediný nedostatok, že občas vytiahnem naraz viac kúskov.

    Keďže toto má byť nezávislá recenzia a nie reklama resp. antireklama na niektorý z produktov, nebudem ich tu úplne konkretizovať. Samozrejme, každej mamičke môže vyhovovať niečo iné, ale vysledok môjho testovania ďalších produktov bol taký, že som príliš spokojná nebola. Niektoré obrúsky smrdeli technicky, iné ako prostriedok na umývanie riadu, niektoré penili, niektoré boli málo vlhké, ďalšie boli príliš tenké a trhali sa. Po jedných sa Natálke dokonca vyhádzala riťka. :( Vtedy som si povedala: „A dosť!" Zamrzelo ma, že som zo svojej malej milovanej dcérky urobila testovacieho králika a rozhodla som sa používať iba WaterWipes.
    Pravdupovediac, okrem WaterWipes v mojom subjektívnom hodnotení obstáli ako-tak ešte jedny, ktoré nebudem menovať. Avšak, keď sa pozriem na ich zloženie, je mi jasné, že celkom bez chémie nie sú. A ich cena je iba o niečo nižšia ako u WaterWipes, navyše majú v balení menší počet obrúskov. Keď som si to prepočítala, vyšiel mi rozdiel v cene za mesiac 3-8€ (podľa toho, kde ich kupujete). Za túto sumu naozaj nebudem šetriť na pokožke môjho milovaného dieťaťa a doprajem jej to najlepšie, čo na trhu je a to sú určite obrúsky WaterWipes.

    A koľko teda WaterWipes vychádzajú cenovo na mesiac?
    Testované 2 ks balíčkov mi vystačili presne na 8 dní. A to dcérku prebalujem minimálne 8x denne, vždy je plienka pocikaná aj pokakaná, čiže obrúskami nešetrím. Sú však tak príjemne vlhké, že niekedy mi stačí len 1 obrúsok a niekedy nestačia ani 3. V každom prípade, vychádza to cca 7.5 balíkov na mesiac. Ich cena je okolo 4€, ak však kúpite výhodné balenie 4ks, ich cena sa dostane na 3.25€ za kus. Pri spotrebe 7.5 balíkov za mesiac to vychádza mesačne 24.375€. Áno, pre niekoho to môže byť veľa, ale ak chcete pre svoje bábätko to najlepšie, dá sa ušetriť na iných veciach. Len si spomeňte, koľko zbytočností každý mesiac nakúpite.

    Na čo všetko WaterWipes ešte používam?
    Okrem prebaľovania Natálky ich využívam aj na utretie úst či rúk staršej dcérky Karolínky či seba, keď sme niekde vonku. Úplne bez obáv, je to akoby ste sa utreli čistou vodou. Balíček WaterWipes teda u mňa nájdete nielen pri prebaľovacom pulte, ale určite aj v taške na kočík.

    Ešte malý detail - aj keď som WaterWipes poznala už pred testovaním, testovali sa nové ekologické bio obrúsky WaterWipes. Okrem toho, že majú nový dizajn obalu, sú vyrobené z nového materiálu, ktorý sa rozloží v prírode za 12 týždňov. Na pocit je nový materiál oproti tomu pôvodnému trocha tenší a jemnejší a musím priznať, že tie pôvodné obrúsky mi vyhovovali viac.

    Keď to zhrniem, najväčšie pozitíva WaterWipes sú:

    - bez chémie
    - dostatočne vlhké
    - pevné, ale jemné, dostatočne hrubé, netrhajú sa
    - bez vône
    - nepenia
    - aj na citlivú pokožku novorodencov
    - ekologické a bio

    Negatíva: niekedy sa ťažšie vyberajú z balenia a vyššia cena

    #test_waterwipes_bio #recenzia #skusenosti_waterwipes39

    miskamilka
    21. sep 2019    Čítané 305x

    Najlepšia kozmetika v tehotenstve? Predsa prírodná.

    S pribúdajúcim vekom sa čoraz viac zamýšľam nad zložením nielen potravín, ktoré jem, ale aj kozmetiky, ktorú používam. A teraz, keď som tehotná, mi na tom záleží ešte viac. Nie som tá "šialená biomatka", ktorá je teraz v móde a všetko musí mať "bio" či "eko", ale snažím sa jesť a dávať si na pokožku čo najmenej chémie. Heslom kozmetiky Annemarie Bölind je "To, čo nemôžem zjesť, si nedám na tvár". A v tehotenstve by to malo platiť zrejme dvojnásobne.

    V polovici augusta sa mi minul môj krém na tvár. Bola som práve v 12. týždni tehotenstva, tak som uvažovala, že by som si mala kúpiť nejaký nový, najlepšie prírodný, s čo najmenej chémie. Presne vtedy sa na Modrom koníku objavila výzva na testovanie prírodnej kozmetiky Annemarie Börlind a ja som si povedala - to by som presne potrebovala. Aké bolo moje prekvapenie, keď mi o pár dní prišla správa, že som bola vybratá na testovanie. 

    V balíku sa nachádzali 4 produkty s hydratačným účinkom - čistiaca pena, denný krém, hydratačný výživný shake a energetická bomba - sérum. Je to podstatne viac kozmetiky, ako bežne používam. Nepatrím k ženám, ktoré sa dokonale starajú o svoju pleť, žiadne špeciálne krémiky, mastičky, kefky či iné skrášľovacie zázraky nepoužívam. Iba taká bežná starostlivosť - čistiaca pena či micelárna voda, krém a ide sa. O to viac sa teším, že vďaka testovaniu som sa svojej pleti začala venovať viac. Každé ráno a večer sa teším, kedy si tie nové "krémiky" nanesiem na tvár. Verím, že mi to vydrží čo najdlhšie.

    Ale pekne po poriadku, pozrime sa na jeden testovaný produkt za druhým, začnem čistiacou penou, pretože tou som začínala svoj ranný aj večerný rituál. 

    Čistiaca pena AQUANATURE SYSTEM HYDRO

    Čistiacu penu som na čistenie pleti používala aj doteraz, najlepšie takú, ktorá vyčistí pleť a rovno odstráni aj makeup. Bola som teda zvedavá, ako budem spokojná s touto od Annemarie Borlind. A veru, veľmi spokojná. Pena je úžasne mäkká, hustá a zároveň jemná, pripomína šľahačku 🙂. Má veľmi jemnú, príjemnú vôňu, tak ako aj ostatné testované produkty Annemarie Börlind. Jedno stlačenie pumpičky je taká akuát dávka na celú tvár. Odlíči aj bežný makeup, akurát s vodeodolným očným tieňom si neporadila. V oficiálnom popise tejto čistiacej peny píšu: Čistí. Hydratuje. Osviežuje. Tieto tri "sľuby" veru aj naplnila.

    2 - FÁZOVÝ HYALURÓNOVÝ SHAKE

    Novinka v mojom repertoári kozmetických produktov, keďže doteraz som nič takéto nepoužívala. Vo fľaštičke sú 2 farebne odlišné zložky (voda a jemný olej), ktoré treba potrepaním zmiešať a aplikovať na tvár. Musím povedať, že zo začiatku ma nenadchla jeho konzistencia, po vytlačení som v dlani mala jemnú tekutinu, ktorú som si prstami rozotrela po tvári. Prišlo mi to trocha divné, ale po pár dňoch som si na to zvykla. Používala som ho ráno po čistení penou a pred aplikáciou krému, večer na záver po vyčistení penou a aplikácii výživného séra, namiesto nočného krému. Po nanesení je pokožka príjemne hladká. Vôňa je tiež veľmi jemná, príjemná, aj keď obsahuje olej, na pleti som vôbec nemala mastný pocit, rýchlo sa vstrebal do pokožky. Jedno stlačenie pumpičky je akurát na celú tvár. 

    Vyhladzujúci hydratačný denný krém AQUANATURE SYSTEM HYDRO 

    Keď som si ho naniesla prvýkrát, povedala som si - tak tento krém nebude úplne pre mňa. Pripadal mi príliš hutný, príliš ťažký, krémový. Zrejme preto, že doteraz som používala skôr ľahké krémy, ktoré sú ideálne najmä na leto. No ale dala som mu šancu a po troch dňoch som ho milovala 🙂 áno, je viac krémový, ale výborne hydratuje a to je presne to, čo moja pokožka po lete potrebovala. Rýchlo sa vstrebáva, nezanecháva mastný film na pokožke. A je výborný pod makeup. Makeup sa po ňom výborne rozotiera a dlho drží aj bez podkladovej bázy. Krém pekne vonia, má pekné sklenené balenie. Pre mňa ideálny krém na jeseň a zimu. A dobrá správa, ponúkajú aj jeho light verziu, takže krém na leto mám už vopred vybratý.

    Posilňujúca intenzívna starostlivosť VITAMIN ENERGIZER

    Sérum bola ďalšia novinka v mojej kozmetickej výbave. V obchodoch s kozmetikou som vždy pokukovala po sérach ako po luxusnej kozmetike "pre pokročilých", ktorú si "raz" kúpim. Tak vďaka Annemarie Borlind už jedno takéto sérum mám doma. Pri jeho používaní som sa cítila luxusne, aplikovala som ho s pocitom, že svojej pleti dávam niečo špeciálne, že ju pekne rozmaznávam. Používala som ho vždy večer po čistení penou, nech pleť na noc nadopujem vitamínmi. Sérum sa veľmi rýchlo vstrebáva, pri jeho nanášaní musíte byť rýchla. Osvedčilo sa mi nanášať ho na jemne vlhkú pleť, vtedy sa mi s ním pracovalo lepšie, lepšie som ho na pleti rozotrela. Po jeho aplikácii mám pleť hladkú a oživenú. Veľmi ma bavil aj spôsob aplikácie, sérum si dávkujete ako keď stláčate koniec gulôčkového pera... neviem nájsť lepšie porovnanie, vyskúšajte samé 🙂

    TIP navyše: Čo sa mi na tejto kozmetike páči, je jej prírodné zloženie. Páči sa mi, že na svojej stránke uvádzajú kompletné zloženie každého produktu a pri každej zložke je uvedené, na čo slúži a odkiaľ ju zobrali. Čiže som sa dozvedela, že aj chemicky znejúce zložky kozmetiky môžu mať prírodný pôvod a majú svoje opodstatnenie.

    Keď to teda zhrniem, s testovanými produktami som naozaj spokojná. Majú pekné balenie, príjemnú jemnú vôňu, jednoduchú aplikáciu, prírodné zloženie a prvé účinky pocítite rýchlo. Mne na moju zmiešanú pleť sadli super, myslím si však, že sadnú každému typu pleti, ktorá potrebuje hydratovať. Nechcem tvrdiť, že za dva týždne sa vďaka tejto kozmetike moja pokožka zmenila na dokonalú, ale moja tvár je citeľne hydratovanejšia, hladká, mäkká na dotyk. Som zvedavá, aké účinky sa prejavia pri dlhodobejšom používaní. Verím, že keď sa mi o 5 mesiacov narodí bábätko, budem preň krásna mamina🙂. Aj vďaka kozmetike Annemarie Borlind. Ďakujem za možnosť testovania!

    miskamilka
    18. jún 2019    Čítané 1938x

    Čo zbaliť na letnú dovolenku s dieťaťom

    Pred nedávnom sme sa vrátili z letnej dovolenky pri mori. Dcérka má takmer dva roky. Prvýkrát sme cestovali k moru minulý rok, keď mala dcérka 11 mesiacov. Keďže väčšinu z Vás letná dovolenka ešte len čaká, rozhodla som sa spísať zoznam, ktorý sa nám už dva roky osvedčil. Priznávam, píšem to aj pre to, aby som o rok nemusela hľadať zoznam na papieri, ktorý som založila na miesto, kde ho určite nájdem. Haha, to určite. 😊

    Samozrejme, netvrdím, že toto je univerzálna dovolenková biblia pre dovolenku s malým dieťaťom. Možno Vám tam bude niečo chýbať, možno sa Vám niečo bude zdať zbytočné. Každé dieťa je iné, vekom sa potreby tiez menia. Zalezi aj od mnozstva batoziny, ktoru si zo sebou mozete vziat. Aj od toho, kam cestujete. Toto je môj zoznam pre takú klasickú dovolenku v hoteli pri mori. Tak možno sa aspoň inšpirujete. 

    Takže naša batožina pre dieťa vyzerala asi takto:

    • Cestovný pas - najdôležitejšia vec, najmä ak letíte lietadlom. Určite Vám ho budú kontrolovať . Samozrejme PLATNÝ cestovný pas 🙂 Do niektorych krajín v rámci Európy postačí aj občiansky preukaz. 
    • Oblečenie:
      1. na večer (večeru) - mám rada, keď sme na večeru pekne oblečení. Preto balím na každý večer niečo pekné na oblečenie - šaty, sukňa alebo krátke nohavice s tričkom. Niečo ľahké, vzdušné, pekné. Počet zvážte podľa toho, ako sa Vaše dieťa špiní (najmä pri jedle), či ste ochotná prípadne veci prepierať alebo chcete mať každý večer nové oblečenie. Ja osobne na týždeň balím tak 4 outfity, na 10 dní 6 outfitov. 
    • 2. na deň - na raňajky, obedy v reštaurácii - balím krátke nohavice, bežné šaty, tričká. Veci, ktoré mi nevadí, že sa ušpinia jedlom, opalovacím krémom a pod. V tomto oblečení ideme aj na pláž, kým sa prezlečieme do plaviek. Čo sa týka počtu, je to podobne ako s oblečením na večeru
    • 3. na pláž - plavky, odporúčam min. 2 ks, aby ste mohli dieťa v prípade potreby prezliecť do suchých. Tiež odporúčam aj tričko s UV filtrom, chráni dieťatko pred prudkým slnkom a pod tričkom ho už netreba natierať. Prípadne aspoň obyčajné tričko, ktoré dieťaťu oblečiete, keď slnko veľmi páli.
      4. na cestu - záleží, či cestujete lietadlom, autom a pod., aké je počasie atď. V aute cestujeme na ľahko, najmä v lete, v lietadle obliekam dlhé legíny, tričko (body), mikinu a ponožky, pretože je tam celkom silná klíma. Ak je dieťa menšie, tak aj ľahkú čiapočku. A nezabudnúť aj na náhradné oblečenie. 
      5. teplejšie oblečenie v prípade horšieho počasia - zistite si vopred, aké hlásia počasie a aké teplé (studené) sú večery. Vždy však majte pre istotu zbalené aspoň 1-2ks dlhých nohavíc (legínok), dlhorukávových tričiek a svetríkov.
    • Pyžamo - 1-2ks, podľa toho na ako dlho cestujete
    • Čiapky na pláž - šiltovka, klobúčik
    • Obuv - pekné sandálky na večeru a športové sandálky k vode (samozrejme, ak už dieťa chodí 🙂 Posledné 2 roky sa mi osvedčili slipstopy, sú naozaj univerzálne. 
    • Uterák / osuška - na pláž aj večerné kúpanie. Ak idete do hotela a nevadí vám používať hotelové uteráky aj pre dieťa, nemusíte brať. Ak máte veľmi malé deti alebo deti s citlivou pokožkou, zoberte im osušky, ktoré pužívajú doma (my sme brali pred rokom, teraz už nie). Na pláž môže byť namiesto uteráka aj uterákové pončo.
    • Jedlo a potreby na jedenie - aké jedlo so sebou beriete záleží od toho, aké staré dieťa máte, či je ešte dojčené, čo zvykne doma jesť, akú stravu máte zabezpečenú na dovolenke (bez stravy / polpenzia / all inclusive), od vybavenia izby (či máte kuchynku, rýchlovarnú konvicu a pod). Nezabudnite vziať dostatok jedla na cestu (nepočítajte s tým, že dieťaťu bude chutiť lietadlová strava).
      Okrem toho podbradník (aj dva) a zvážte či zobrať so sebou plastovú misku s lyžičkou, najmä pri menších deťoch, ktoré ešte nepoužívajú "dospelácky" príbor. Tiež vezmite fľašku, z ktorej dieťa pije.
    • Kozmetika - opalovací krém, mydlo/šampón na umývanie a ak používate, telový olej alebo mlieko po večernom kúpeli. Viac naozaj netreba. Ešte detské nožničky a zubná kefka s pastou. Balím tiež žlčové mydlo, ak chcem niečo rýchlo zaprať.
    • Prebalovanie - ak máte plienky - dostatočná zásoba plienok (dajú sa kúpiť väčšinou aj na mieste, vopred si to však overte), plienky do vody, prebalovacia podložka, krém na zadoček, vlhčené obúsky
    • Hračky - na dovolenke sa nám osvedčila kombinácia niekoľkých nových a niekoľkých obľúbených hračiek a knižiek, najmä na cestu. Pravdupovediac, deti sa veľa nehrajú na izbe s hračkami, zaujímajú ich veci okolo, takže veľa hračiek z domu neberte. Najmä nech sú hračky skladné, aby nezaberali zbytočne v batožine veľa miesta. Určite však zoberte hračky do vody a piesku, malú loptu a nezabudnite na obľúbeného plyšáka 🙂
    • Zábava na pláži - okrem hračiek do vody a piesku vezmite aj nafukovacie koleso alebo rukávniky. Malý nafukovací bazénik sme využili iba pred rokom, keď mala dcérka 11 mesiacov, tento rok už nie. 
    • Slnečné okuliare - aj malým deťom treba chrániť zrak
    • Kočík - pri malom dieťati je to samozrejmosť, pri väčšom zvážte. Ja však odporúčam zobrať ho. Tiež sme tento rok sme zvažovali, či kočík vziať a dobre sme urobili, že sme ho vzali. Presuny na letisku sú s kočíkom jednoduchšie, dieťa si v ňom môže aj pospať  (oceníte najmä ak máte nočný prestup) a takisto nám v ňom dcérka spávala cez obed na pláži v tieni a my sme tak nemuseli 2 hodiny zostať na izbe, kým spí. A na večerné prechádzky je kočík ako stvorený. 
    • Lekárnička - teplomer, 2 lieky na horúčku, proti hnačke, probiotiká (užívame už pred dovolenkou), na kašel (na nádchu k moru neberiem, je tam predsa morská vody), Fenistil kvapky (prípadná alergia), Fenistil gél (uštipnutie), Panthenol sprej (spálená koža), rýchloobväz, iné lieky, ak pravidelne užívate
    • Iné: Ľahká deka - na prikrytie v lietadle, v posteli. Bavlnené plienky - ak máte maličké deti (do roka), pribaľte aj 2 plienky. Dajú sa použiť na rôzne účely - ako prikrývka, podložka a pod.

    Chýba v zozname ešte niečo, čo sa osvedčilo Vám?

    Najmä si užite si dovolenku a nestresujte sa balením 🙂 Pekné leto, mamičky 🙂