konik_testuje
5. máj 2022
866 

Viete, kedy začať so starostlivosťou o detské zúbky? Nepodceňte ju!

Ach, tie zuby… Zuby vedia spôsobiť nepríjemnosti v každom veku. Začína to už ich prerezávaním, ktoré vie potrápiť nielen detičky, ale aj nás, rodičov. Aby nás však netrápili celý život, je správna starostlivosť nesmierne dôležitá. A tá začína ešte skôr, ako ten prvý zúbok vykukne… Aj u nás v redakcii dbáme o starostlivosť o zúbky našich ratolestí. Preto sa tešíme z možnosti otestovať cumlík a hryzadielko CURAPROX BABY, ktoré podporujú prirodzený vývoj dieťatka. Pretože presne toto sú produkty, ktoré vedia uľahčiť materstvo. 

Cumlík - dobrý sluha, zlý pán? 

Cumlík. Niektorými zatracovaný, inými uznávaný. Mnohí by ho svojmu bábätku nikdy nedali, iní si bez neho nevedia predstaviť ani deň. Ak dokáže cumlík vaše dieťatko upokojiť, netreba si z toho robiť ťažkú hlavu a ten pocit upokojenia mu bez výčitiek dopriať. Aj tu predsa platí to, že každé dieťatko je iné.  

U nás to nebolo inak. Staršia dcérka nebola cumlíková a aj keď sme jej ho ponúkli, dala jasne najavo, že si ho môžeme nechať. Mladší synček je presný opak a cumlík veru neodmietne. Obzvlášť v období rastu zúbkov je pre nás cumlík malým záchrancom nepokojných chvíľ. 

A prečo vlastne zvykne byť cumlík taký zatracovaný? Na jednej strane kvôli tomu, že môže spôsobiť problémy s dojčením. Na druhej strane preto, že môže negatívne vplývať na vývoj zubov a čeľuste. Aj tu však nastupuje na scénu jedno veľké ALE. V prvom prípade platí, že cumlík dieťatku ponúkneme až vtedy, keď je dokonale zvládnutá technika správneho prisatia. Ak by som spozorovala, že sa dojčenie kazí, používanie cumlíka by som obmedzila alebo odstránila. U nás však negatívny vplyv na dojčenie cumlík nemal, a preto nám slúži doteraz. 

V druhom prípade, a to strachu z nesprávneho vývinu zubov a čeľuste, je potrebné dbať o to, aby sme zvolili správny tvar cumlíka. Ten nevyberajte podľa dizajnu, ale podľa tvaru. Priznávam, že aj ja som mala kúpené dizajnové cumlíky. Veď boli krásne! A niektoré z nich dokonca tvarom pripomínali tie z nášho detstva, tak predsa nemôžu byť nevhodné. Ale omyl! Hneď, ako som sa začala zaujímať o používanie cumlíka, leteli nemilosrdne do koša. Náš Miško dostal cumlík vhodného tvaru a spokojní sme boli obaja. 

Správny cumlík by mal podporovať prirodzený vývin zúbkov, podnebia, čeľuste a nespôsobovať anomálie ako deformáciu čeľuste či nesprávny zhryz. Vždy voľte ortodontické cumlíky, ktoré spomínané požiadavky spĺňajú. K takým patrí aj cumlík CURAPROX BABY45. Vďaka jeho tenkému a flexibilnému tvaru budú rásť zúbky správne, jazyk bude vhodne položený a ústočká sa budú môcť správne zavrieť. 

Tento cumlík zaujme aj svojím tvarom, ktorý zaisťuje optimálne dýchanie, ako aj správne prúdenie vzduchu a schnutie slín. Nemusíte sa tak báť podráždenia pokožky v okolí úst. Silikónová membrána navyše pripomína skutočný prsník a pohybuje sa spolu s ústami dieťatka. Tým je podporené prirodzené prehĺtanie. Náš malý tester súhlasí so všetkým, čo tu bolo spomenuté. A potvrdzuje to spokojným cmúľaním cumlíka. 🙂 

Ak sa teda rozhodnete siahnuť po cumlíku, nemusíte mať výčitky. Používanie cumlíka je navyše prevenciou pred SIDS - syndrómom náhleho úmrtia dojčaťa. Je však dobré poznať všetky riziká spojené s jeho používaním a siahnuť po ortodontickom tvare. Ak nebudete dávať cumlík dieťom 24 hodín 7 dní v týždni a používať ho ako riešenie na všetky ich potreby, môže vám byť veľkým pomocníkom. Používajte ho skrátka s rozumom a maximálne do 2 rokov dieťatka. Koniec koncov, stále je lepšie používanie cumlíka ako cmúľanie palca. ;) 

Hryzadielko pre Miška “Hryzka”

Aj vy ste sa tak tešili z prvého zúbka? Tento míľnik je veľkou udalosťou, ktorá je však neraz sprevádzaná nepríjemnosťami a bolesťou. Každá mamička mi dá za pravdu, že nie je nič horšie ako pocit bezmocnosti, ak sa dieťatko trápi a my mu nevieme pomôcť. Vtedy by sme spravili prvé aj posledné, len aby sme mu uľavili.

Každé dieťatko prežíva prerezávanie zúbkov inak. U niektorých ani nevieme, že sa zub prerezáva. U iných si odtrpíme každý jeden zúbok. Samozrejme, my patríme do tej druhej skupiny. :D Nepríjemnosti ako opuchnuté ďasienka, nepokoj či podráždenosť vtedy nie sú ničím nezvyčajným a inak vysmiaty Miško “Hryzko” sa mení na nešťastného zemepána. Aby bolo toto “zúbkovanie” príjemnejšie, bez hryzadielka sa nepohneme ani na krok. To od CURAPROX prešlo naším testom a jedno kupujeme určite aj do zásoby. Viete, keby náhodou to naše aktuálne vzalo nohy na plecia a niekde sa zapatrošilo. ;)

Rodičia majú zdravie detských zúbkov vo svojich rukách. A správnou starostlivosťou ho vedia do veľkej miery ovplyvniť. Starostlivosť však začína ešte skôr, ako sa zúbky prerežú. Je dôležité ďasienka na zuby pripraviť. Vďaka štruktúre hryzadielka CURAPROX BABY25 sa ďasienka prekrvia a zúbok tak vykukne von ľahšie a menej bolestivo. Ten náš malý tiger, na ktorého sa Miško počas prerezávania zubov mení, si ho veľmi obľúbil a iniciatívne siahne z jeho hryzadlového arzenálu práve po tomto hryzadielku. Ani sa mu nečudujem - má krásne farby, je ľahučké a okrem štruktúry rôznych povrchov a kefky má v sebe aj malé guľôčky, ktoré príjemne, nie veľmi hlasno, hrkajú. Hryzadlo teda nielen zmierňuje bolesť a nepohodu, ale stimuluje zmysly dieťatka, podporuje jeho vývoj, zvedavosť a rozvíja senzomotorické schopnosti. Masážna kefka je skvelou predprípravou na čistenie zúbkov. Tie by sme mali čistiť hneď od prvého zúbka. Preto je dôležité vytvárať návyk čo najskôr - a hravá forma v podobe tohto hryzadielka je ideálna. Navyše má hryzadielko CURAPROX BABY tvar ako stvorený pre malé detské rúčky. Padol do ruky aj našej malej kamarátke, ktorá práve začína s úchopom a veľa vecí ešte v ručičke neudrží. 

Nie je cumeľ ako cumeľ a hryzadlo ako hryzadlo

Testovanie detských produktov CURAPROX nám do života prinieslo nových pomocníkov, ktorých sa už tak ľahko nevzdáme. Ako cumlík, tak aj hryzadlo, prešli záťažovým testom nášho malého testera a mňa, ako kontrolóra kvality, presvedčili o svojich kvalitách. Značka CURAPROX je jednou z mála značiek, ktorá má už roky čestné miesto v našej domácnosti a sme radi, že sme si naše stálice rozšírili o nové kúsky. Ak ešte váhate, či siahnuť po cumlíku či hryzadielku, pridávam na záver také malé zhrnutie našich plusov a mínusov.

Cumlík CURAPROX BABY:

➕ ortodontický tvar, 

➕ biofunkcionalita 

➕ podporuje prirodzený vývin,

➕ jemné farby,

➕ silikónová membrána evokujúca prsník,

➕ tvar predchádza podráždeniu pokožky,

➕ neškodný a nezávadný materiál bez toxínov.

➖ vyššia cena, 

➖ nepasuje na všetky retiazky na cumlík,

➖ uvítala by som viac farebných prevedení.

Hryzadlo CURAPROX BABY:

➕ uľavuje od bolesti a pripravuje ďasienka na rast zubov, 

➕ dizajn a farebné prevedenie, 

➕ tvar vhodný pre detské rúčky, 

➕ rôzne štruktúry a povrchy, 

➕ tréningová kefka, 

➕ hrkálka podporujúca rozvoj senzorických a motorických schopností.

#test_curaprox_baby

použivame curaprox dudku od porodu a inu nechce za nas(teda malu) top dudlik

5. máj 2022

Začni písať komentár...

Odošli