iwesska
17. máj 2017
5514 

Nech sa páči, sadnite si! Ale kam ?!?

K napísaniu tohto článku ma priviedol zážitok z jedného všedného-nevšedného dňa. 

Pani učiteľky v materskej škole  sa spolu so svojimi malými zverencami rozhodli urobiť radosť mamám ku Dňu matiek. Dlhé týždne nacvičovali predstavenie, aby sa ukázali na veľkom pódiu v kultúrnom dome. Z kapacitných dôvodov však bolo toto vystúpenie určené prednostne pre mamičky, zvyšné vstupenky sa následne delili medzi ostatných členov rodín. A keďže pani učiteľky sa snažili vyjsť v ústrety väčšine rodičov, dohoda znela tak, že mladší súrodenci budú sedieť dospelým na kolenách. Nič nepochopiteľné...

Aspoň tak sa to javilo do chvíle, keď začali prichádzať do sály rodičia, ktorí pre nedostatok miesta ostali stáť na schodoch. Pani riaditeľka poprosila už sediacich rodičov a vedľa nich sediace deti o rešpektovanie dohody a uvoľnenie miest. Prešlo niekoľko minút, zopár jedincov pochopilo, ostatní po slovensky alebo nerozumeli, alebo nechceli rozumieť? Neviem. Opäť sa objavila na pódiu riaditeľka a zdržujúc netrpezlivé deti v zákulisí, zopakovala svoju prosbu druhýkrát. Myslíte si, že sa niečo zmenilo? Kdeže!

Istá časť malých detí naďalej sedela na osobitných sedadlách a rodičia iných detí stáli. Týmto nakoniec museli priniesť stoličky zo zákulisia. 

A tak sa mi natíska otázka: "Prečo sa niektorí jedinci tvária ako "pupok" sveta?" Prečo pred zrakmi svojich detí dehonestujú autority?

Možno teraz vám to príde "cool a rebelské". No neskôr, keď vaše deti budú mať tie svoje a vy paličku v ruke, nečudujte sa, ak búdú sediac v MHD na svojom androide naháňať Pokémonov, zatiaľ čo vy sa nad nimi budete nestabilne potácať. 

Lebo akých si vychováme, takí sa o nás postarajú...

Ak ste si práve v tomto bode pomysleli, že robím z komára somára, tak spomeniem rovno labuť. A aj to, že citlivé povahy by práve tu mali prestať čítať. 

Je jar, leto... alebo čosi také. Skrátka obdobie, kedy si aj zvieratká zakladajú svoje rodiny. Tak ako my, ľudské mamy, aj tie zvieracie potrebujú svoj pokoj, svojho ochrancu ktorý ich ochráni pred nepriateľmi. Aspoň tak by to malo byť, keby sme to my, tvory dvojnohé, rešpektovali. 

Pri neďalekom ramene Dunaja sa takto uhniezdila budúca labutia rodinka. Obaja sedeli vo svojom hniezde. Pokojne, až do chvíle, kým sa neobjavil ON - ďaľší z kategórie "JA som JA, kto je viac??" - aj so svojim potomkom. Dostal "skvelý" nápad a nabádal svojho malého syna, nech si ide pohladkať labuť do hniezda! Už pri spojení "pohladkať si divoko žijúcu labuť" ma ako matku oblieva pot, ale tým táto príhoda nekončí. 

Samec z pochopiteľných dôvodov vyštartoval po dieťati, sypel a dieťa zobákom uhryzol. I tu zakročil sám VŠEMOHÚCI PÁN TVORSTVA a palicou na smrť samca ubil ☹

To všetko sa odohralo pred zrakmi okoloidúcich a jeho dieťaťa. Neviem nájsť v tejto chvíli vhodné slová, ktoré by výstižne popísali tento ohavný čin. Nebola som pri tom, rozprávala mi to kamarátka. A hoci volali políciu aj ochranárov, kým prišli, dotyčný "SUPERHRDINA" zutekal. Labutí samec sa ničím neprevinil, len chránil, čo bolo jeho, presne tak, ako to robil aj chlapcov otec. 

Ostáva len dúfať, že jeho syn po vzore svojho otca nevezme na podobnú "zážitkovú exkurziu" raz aj svoje deti. 

Kdesi som čítala peknú myšlienku, že deti sú karmou rodičov. Čo sme si kedysi zasiali, to si teraz v podobe detí žneme. Asi všetci sa zhodneme na tom, že dokonalý rodič neexistuje. Každý robí vo výchove chyby a každý to robí po svojom. Ale mohli by sme byť jednotní aspoň v otázke slušnosti, ukázať deťom ako sa v spoločnosti majú správať a čo už je naopak za hranicou slušnosti.

Nech tá karma nemá s nimi v budúcnosti toľko práce 🙂

Foto: pixabay

Super napisane👌👍a zial take pravdive! Ak mozem u nas v Zus-ke vystupenie deti bud mikulasky alebo na konci roka triedny koncert. Takze deti maju individualne cisla, pysny rodicia nedockavo cakaju na vystupenie toho svojho potomka. Az na par vynimiek, ked dieta ukonci svoje vystupenie, zdvihnu sa a idu domov! 😕😱 Ved co ze dalsich cca 15deti nasleduje. Podotykam ze za cca 30 min. sa porogram konci. Hlavne deti v spevackom zbore, ktoire domov idu ako tankisti spolu s rodicmi😱😱😱 Alebo to dieta co uz ma "po" musi ist si okamzite sadnut k svojej mame, cez vystupenie ineho dietata. Neviem ked sme boli my deti tak to pocas vystupeni v kulturnom dome a tych vystupeni bolo az az, sme mali disciplinu, rodici sa pekne obliekli, a boli sme tisko, dokonca rodic nas upozornil. A teraz? Zvoniaci mobil ani neratam😕.
Mam pocit ze v tejto dobe je dieta vychovavane bez urcitych normalnych a zdravych pravidiel

17. máj 2017

Presne tak🙃Ale ešte horšie je keď zo svojimi deťmi zostanú a maminky ich nechajú sa voľne vybehať po kulturnom dome, napriek tomu, že vystupenie ost deti ešte neskončilo... a maminky sa tešia ako sa tetičky vybehaju a že um potom hneď doma odkvacnu rovno do postielky... a keď im niečo pani riafiteľka mš z podia slusne povie, že sme na kulturnom podujatí, tak zlizne kritiku, že drzaňa čo si to dovoľuje riešiť cudzie deti... amen.

17. máj 2017

uz len cakam, ktora mudra sa Ti teraz ozve, ze naco to tu davas, ze si sa mala ozvat tam na mieste 😒

Ale ano, mas pravdu, deti su odrazom svojich rodicov, a podla toho, ake deti vidim v skole, rodicia su fakt otrasni. Ale nie vsetci, musim povedat, ze samozrejme existuju aj slusne vychovane deti, citlive, ktore beru ohlad na inych. Ale uz len to, ako vidim rodicov parkovat pri skole tak, ze sa neda prejst po chodniku, alebo napr ja mam smerovku vyhodenu, ze chcem zabocit na parkovisko a tam sa akurat vopcha rodic, ktory vyhadzuje dieta a ja cakam a cakam...no ale nic, taka je doba.
A s tou labutou je to fakt hrozne ☹

17. máj 2017
iwesska
autor

@adri266 Vies,ze by som aj dotycym povedala,keby som sedela pri nich? Ale my sme sedeli takmer na vrchu,v nasom okoli to vsetci pochopili,dokonca jeden pan si chcel vlastnu zenu na kolena posadit😂 Ale toto sa tykalo hlavne tych v prvych radoch a strede. Potrebovala by som mikrofon aby ma poculi 🙂 Sice riaditelka ho mala a nepomohlo aj tak. A zial aj telefon zvonil,lebo jeden otecko spominal,ze caka dolezity hovor...Nuz ale mozno slo ozaj o otazku prezitia,neviem...
A co sa tej labuti tyka...to sa ani komentovat neda,nie to este to zazit ☹

17. máj 2017

@iwesska to nepochopis. Mna napr kazdodenne v autobuse stve, ze sa niekto postavi do chodbicky k dveram a neposunie sa ani za svet, hoci vonku cakaju dalsi ludia. On proste bude o chvilu vystupovat a jemu je suma fuk, ze dalsi ludia sa uz nedostanu dnu.

17. máj 2017
iwesska
autor

@brendaa To fakt sa toto deje? Neverila by som. Ako sa len musia citit tie deti pred poloprazdnou salou...Teda musim uznat aspon to,ze tu rodicia zotrvali celu hodinu. Ale to mozno aj preto,ze riaditelka upozornila,ze az po prezleceni deti ony dovedu. A tak kto chcel dieta spat musel zotrvat 🙂 Ale pride mi to uplne prirodzene. Keby som chcela vidiet len svoje dieta,tak mi moze zatancovat aj doma. Cest vynimkam samozrejme,ale ano je trend vychovavat sebavedome deti,ale hranica medzi sebavedomim a neslusnostou je niekedy velmi tenka.

17. máj 2017
iwesska
autor

@adri266 No,tak cestovanie v MHD,to je na dalsi clanok.😁 Toto bola len kvapka v mori zazitkov...len ma zaraza,ked su to prave rodicia s detmi,ktori sa takto spravaju...

17. máj 2017

Môj manžej sa dnes vrátil od lekára taký rozćúlený, prskal ako had. Nevedela som ,čo je vo veci ... Plná čakáreň ľudí, a že mladí sedia, čumia do mobilov a starí nad ním stojí, no to je výchova!!! Ešte ani u lekára sa niektoré detiská nevedia správať! Toto sa ja dozvedieť o svojom potomkovi, to by sa mal po vtákoch!!! Ale mamičky si robia sami problémy... Mladí si medzi sebou rozprávajú o svojich mamách ako o starých materiach, prinajlepšom a otcoch ako o starých fotroch. Viete ako vás pohladí pri srdci, keď náhodou zapnete svojmu synovi facebook a čítate správy a vidíte, ako pekne o vás hovorí? Nie ako o starej, ale ako o svojej mamke a svojom ocinovi. Čo si vychováme to máme, ako sa dieťa správa k nám, tak si váži ostatných okolo seba!

17. máj 2017

@iwesska moj pocit je ze velmi rusia, neboj sala vie byt plna aj bez nich☺ inak ak su predstavenia rozne iba pre deti alebo mladez bez ucasti rodicov, tie deti vedia vydrzat do konca uplne normalne☺. A este aby som nezabudla na prilisnu starostlivost niektorych mamiciek. Zaciatok divadelneho predstavenia, posadame si a hned zacneme konzumaciou cipsov, dzusikov, horaliek, lizatka, tycinky, videla som uz aj oblozenu zemlu.....to sa deje do 5min😕😱, no co mozu potom tie deti vediet?!

17. máj 2017

zažila som aj ja na vianočnom predstavení od manžela z prace.top boli rodičia,ktorí sedeli a na ramena si postavili deti aby videli účinkujúcej Mirke Partlovej asi až na palce na nohách.za môjho detstva boli úplne vpredu vozíčkari a choré deti či dospeli a ďalej to šlo pekne podľa výšky a nie ako teraz.len JA JA JA

17. máj 2017

"ja jsu debil, kdo je vác?" ... nemam sov, fakt :(

18. máj 2017

toto sa opakuje aj u nas rok co rok - na "skolskej akademii" ku koncu roku, kde sa stretnu rodicia, stari rodicia a surodenci ziakov z celej ZS - tam zial bolo ale vsetkym jedno, ci niekto sedi ci nie - nikoho ani takato dohoda nenapadla.

a co sa labute tyka, tak je velmi smutne a skoda, ze stihol zutekat...
Rodicia maju pred domom autobusovu zastavku ... takze toooolko krat som videla, ako si decka iduc zo skoly kratia cas, alebo aj cakajuc s rodicmi na zastavke - trhaju listy zo stromov, lamu konare, pripadne novo vysadeny stromcek dokalicili uplne ... Rodicia??? Nic - "hujanita nevsima" . este sa nam stalo, ze vynadali nam, ze co nam to zili trha - par listockov
Aj nedavno, ked som bola na navsteve, som otvarala okno a robila poriadky, lebo hore na najslabsich konaroch brezy vylezeny chalanisko. Dolame sa nam pred domom a este bude zle aj na nas, ze si nevsimame ...

18. máj 2017
iwesska
autor

@elfi1 Ja som sa rozpravala o tej labuti s mamou a ona mi zas spomenula,ze ked tam boli na prechadzke tak tam bola aj mama s dvomi detmi. Oni do tych labuti hadzali kamene a ich mama sa na to len pozerala. Ked sa mama ozvala,tak bola zla. Najhorsie je to,ze kedysi mali deti aspon pred cudzimi respekt,ale dnes ked nieco povies cudzim detom,aby nenicili,tak ta vysmeju a poslu niekam...

18. máj 2017

@iwesska uff tie labute chudatka, bez citu su rodicia a preto aj ich deti!😕😢

18. máj 2017

Mna minule doslova zarazilo,,,Tiez sme mali v kulturaku karneval zo skolky,,,,,po okrajoch stolicky a stred samozrejme vycleneni pre deti,,,je tam cca 6 tried,,,,vyznacene miesta kde nesmieme ist aby deti mali priestor,,,tento bod bol max.nedodrzany,,,Ja som si sadla,,,,Moje dieta resp.jej trieda akurat mali vyhradene miesto predo mnou,,,,konecne bola som rada,ze ju uvidim a nie sa tlacenkovat,,,,Ludia! Samozrejme niektory sa postavili predo mna!! Cize som videla max. Prd,,,,a bolo im to jedno,,,tak som sa postavila,,no aj tak cez hlavy som ju poriadne nevidela a to bol 3 kroky odo mna,,,Mnaby ani v riti nepichlo sa postavit pred niekoho kdo sedi,,,preboha,,vsak by ma hanba fackovala,,,,no a deti ako sardinky,,namiesto kruhu vytvoreny cudesny utvar abachali sa rukami,,,Lebo teliatka nerespektuju nic....

18. máj 2017

ja som bola minulý rok na Dni matiek v Kultúrnom dome, deti mali vystúpenie... a tam si pekne otcovia sedeli na stoličkách a mamy stáli... takže asi tak ☹

18. máj 2017
Komentár bol odstránený

uf..mala som prestat čitat pri upozornení ☹ az mi zle ostalo z toho pribehu o otcovi a labuti 😢 😠 bodaj by sa mu to stokrat vratilo, idiotovi 😠

19. máj 2017

krásne napísané.. len bohužiaľ, že tých čo sa týka si to neprešítajú alebo "nepochopia"

20. máj 2017

Dom rada ze niekto naozaj vnima co sa deje v tejto egoistickej hnusnej spolocnosti. A toho debila s labutou by som ubila ja. Nie kazdy by mal byt rodic.. Zial je to tak. Lebo potom ta spolocnost vypada takto. Kolki rodicia sa chovaju ku svojim detom ako ku vsemohucim a vedu ich ktomu ze im nikto nesmie nic ani len povedat lebo ved "to neni vase decko tak sa nestarajte" kolki su tak arogantni ze dehonestuju ucitelov, lekarov, .. Ja aj lutujem ze som o tej labuti citala normalne mi je smutno z toho

20. máj 2017

K tomu už môžem povedať len vetu čo som počula práve dnes od jedneho stareho pána: mame hory, máme doly, mame lidi co su voly 😕

20. máj 2017

veľmi pekne podané. No najlepšie je, že tento článok už čítalo viac ako 4-tisíc ľudí no páčilo sa to iba necelým 200?????? Takže asi tak 🙂

22. máj 2017

Krasne napisane. Ja sa nad tymto pozastavujem kazdy jeden krat, ked idem okolo jazera. Vzdy tam plavaju kacky a oblubena zabavka deti je hadzat do kaciek strk. Rodicia sa este smeju. Za to, aki sme my ludia teraz, si mozeme sami. Raz ked budem mat dieta, dufam, ze pojde inym prikladom a nebude z neho maly spratek. ❤

24. máj 2017

@djubka zian nie vynimocna situacia.....moje detisu este krpate no ako sa ucili rozpravat, tak sa ucili zdravit a dodnes im neviem vysvetlit, preco im niektori pubertiaci ani dospelaci nielenze neodzdravua ale ani okom nemrknu ked mi povieme DOBRY DEN

25. apr 2020

Bohužiaľ... To je ukážka dnešných rodičov. Decko môže všetko, lebo ono je stelesnené božstvo... My sme boli pred niekoľkými týždňami tak na prechádzke s našim krpcom (manžel a ja) a pred nami s podobne starým dieťaťom v kočíku iný otecko, ktorý dieťaťu vytváral zábavu tým, že sa rozbehol a zrážal holuba pred sebou a decko sa na tom rehotalo (mohlo mať 10-12 mesiacov). Samozrejme, keďže sme boli za nimi iba pár krokov, môj muž dosť zvýšil na toho chlapa hlas, aký príklad to dáva tomu dieťaťu a čo také mu ten holub urobil, že či má pocit, že ubližovaním zvieratám vychová zo svojho syna dobrého človeka. Debko sa otočil jak veľký čávo, povedal môjmu manželovi, že jemu dáky po*ebaný záchranár nebude rozprávať p*čoviny o tom, ako má vychovávať svojho fagana, nech si radšej obriaďuje tú svoju metlu (akože mňa, stála som hneď vedľa) - mužovi už išla para z uší, ale mu vravím, nech kašle na neho, lebo on by sa s ním aj pobiť šiel 🤣 ale malo to aspoň ten efekt, že keď si ponadával, tak rýchlo s kočíkom zdrhol a nechal holuba na pokoji. je to proste zlé s tými rodičmi...
Ten príbeh s tou labuťou je hrozný, keby som videla na vlastné oči, že niekto predo mnou zavraždí nevinné zviera (dobre sa mi to síce píše od obrazovky, keď som v takej situácii ešte nebola), ale asi by som nezostala len tak stáť. Hlavne by som bežala ratovat to zviera, keby som videla, že naňho niekto ide palicou a nedovolila by som. Keď chce niekoho biť, tak nech udrie seberovného ( mňa) nie nevinné zviera, ktoré nespravilo nič zlé, iba to, že si chránilo svoju rodinu. Niektorí "ľudia" sú nekonečne zlí a skazení. Pre mňa každý kto dokáže ublížiť zámerne zvieraťu je netvor a nikdy ho nenazvem človekom, to je prehnité skrz naskrz... A deti robia len to, čo vidia u svojich rodičov (neskôr u spolužiakov, ktorým sa chcú zapacit a tí si také správanie tiež odniekiaľ doniesli)

7. aug 2020

Je to smutné ako dnes deti vychovávajú. My sa snažíme vychovávať slušné deti no stalo sa nám že sme boli na mestskom podujatí kde vystupovali rôzne kapely. Náš 3r. syn tam pobehoval, sem tam sme ho upozornili ak bolo treba ale keď už začal hádzať skalky skoro aj do detí tak sme ho zas upozornili a taká pani vedľa sedela a povedala nám veď ho nechajte nech sa hrá. Ale predsa nemôžeme dieťaťu dovoliť všetko potom sa nikdy nenaučí čo môže a čo nie.

23. aug 2020

Začni písať komentár...

Odošli