emmily81
21. máj 2013

To, čo je podstatné

Život je krásny, je to skladačka. A hlavne, je otázkou priorít.

Čo je podstatné? Pre teba -  deti, kariéra, úspech? Každý sme iný a čakáme od života niečo iné, no mali by sme vedieť, čo je skutočne to, na čom záleží.

Bola som ešte tínedžerka, keď som čítala jeden krásny príbeh, no myslievam naň dosť často aj teraz keď som dospelá - manželka - matka

Chcem sa s vami oň podeliť 🙂

Profesor filozofie stál pred svojou triedou a na stole mal pred sebou niekoľko predmetov. Keď sa začala hodina, zobral bez slova veľký prázdny pohár a začal ho plniť kameňmi veľkými asi 5 centimetrov. Keď ju naplnil, opýtal sa študentov, či je plný. Študenti súhlasili. Potom zobral profesor škatuľu menších kamienkov a vysypal ich do pohára. Trošku ním zatriasol a kamienky vyplnili medzery medzi väčšími kameňmi. Potom sa opäť opýtal študentov, či je pohár naozaj plný. Študenti opäť so smiechom súhlasili. Teraz zobral profesor škatuľu s pieskom, vysypal ho do pohára a piesok samozrejme vyplnil aj tie najmenšie medzierky. „A teraz si predstavte, „povedal profesor, „ že to je Váš život. Kamene sú tie podstatné veci – vaša rodina, váš partner, vaše zdravie, vaše deti – teda veci, ktoré v prípade, že ostatné stratíte, stále dokáže naplniť Váš život. Kamienky sú ostatné veci , ktoré tiež stoja za povšimnutie – vaša práca, váš dom, vaše auto. Piesok, to sú všetky ostatné maličkosti. Keď naplníte pohár len pieskom, nezostane žiadne miesto pre kamene a menšie kamienky. A rovnako je to aj v živote. Pokiaľ vynaložíte všetku energiu na maličkosti, nebudete mať priestor pre dôležité veci. Venujte pozornosť veciam, ktoré sú dôležité pre vaše šťastie. Hrajte sa so svojimi deťmi, nájdite si čas ísť si s partnerom zatancovať. Vždy vám zostane čas na prácu, upratovanie domácnosti...

Starajte sa hlavne o kamene – o veci, ktoré majú naozaj význam. Stanovte si svoj rebríček hodnôt.  Ostatné je len piesok.

P.S.: v jednom vtipe to dokonca končí tak, že potom ako profesor vysype piesok, pristúpi k nemu jeden študent a naleje do pohára pivo, pričom povie: "Ponaučenie? Na pivo sa vždy miesto nájde 😀"

#magazin

krásne a pravdivé

9. júl 2013

Začni písať komentár...

Odošli