bienennest
9. dec 2016
1954 

Zaujímavosti o ovulácii a ovulačných testoch

Pri snahe o otehotnenie stojí téma ovulácia pre všetky snažilky absolútne v popredí. Je to až prekvapivé, že obdobie, kedy žena môže otehotnieť v skutočnosti netrvá dlhšie ako 24 hodín. Aj keď spermie dokážu v tele ženy prežiť 3-6 dní, napriek tomu sú šance na otehotnenie v dni pred ovuláciou najvyššie. Preto je dôležité vedieť rozpoznať signály svojho tela, ktoré tomuto obdobiu predchádzajú a tým zvýšiť šance na otehotnenie, hlavne keď zoberieme v úvahu, že šance na otehotnenie počas jedného cyklu sú pri úplne zdravých pároch len zhruba 20%.

Určenie ovulácie u väčšiny žien nie je také ľahké. Pokiaľ má žena cyklus pravidelný, tak nastáva ovulácia s najväčšou pravdepodobnosť presne uprostred tohto cyklu (takže ak má 28 dňový cyklus, tak ovulácia prebehne v 14 dni cyklu). Lenže ani to nie je vždy pravidlom. Ak má žena cyklus nepravidelný, tak je ešte ťažšie tento deň určiť. Preto je potrebné sa sústrediť na zopár znakov, ktoré toto obdobie napomôžu určit presne.

Čo sa deje pred a po ovulácii

Začiatok prvého obdobia cyklu (takzvané folikulárne obdobie) spúšťa hormón FSH, ktorý sa podieľa na dozrievaní vajíčok vo vaječníkoch. Okrem toho podporuje tento hormón tvorbu estrogénu, ktorý pôsobí priaznivo na rast folikúl. Estrogén tiež produkuje tvrobu plodného hlienu, ktorý jednak pomáha lepšiemu pohybu spermií ale tiež im umožňuje prežiť v tele ženy aj viacero dní.

Neustále zvyšovanie hladiny estrogénu má na svedomí nárast LH alebo luteinizačného hormónu. LH spôsobí, že jeden z folikulov, ktorý sa stal dominantným, praskne a z vaječníka sa uvoľní zrelé vajíčko. Tento proces sa nazýva ovulácia. Počas ovulácie sa presunie vajíčko do maternice, kde 24 hodín čaká na oplodnenie. V tomto období klesne rapídne produkcia estrogénu a dominuje LH, ktorý sa dá merať pomocou ovulačných testov.

V druhej časti cyklusu, takzvanom luterizačnom období, sa spúšťa produkcia ďaľšieho hormónu progesterónu. Ak sa vajíčko neoplodní, začne sa zmenšovať a hladina estrogénu a progestrogénu sa začne znižovať. Výstelka maternice sa začne odlupovať a počas najbližšej menštruácii sa vylúči. Ak sa vajíčko oplodní, tak zhruba týždeň po oplodnení sa začne uhniezďovať a produkovať hormón choriogonadotropín (hCG), ktorý prispieva k tomu, aby sa hladina estrogén a progestrogén neznižovala. Tento hormón sa meria pri tehotenských testoch.

Od teórie k praxi

Samozrejme, že toto veľké množstvo javov sa nedeje v tele bez vedľajších efektov, ktoré je možné sledovať a tým zvýšiť šance na otehotnenie. Na to totiž, aby žena otehotnela, je potrebné aby spermie na vajíčko už čakali alebo prišli počas tých 24 hodín, kedy je ho možné oplodniť. Informácia o tom, že ovulácia prebehla je v podstate len smerodajná na to, aby sa určilo, či je telo v hormonálnej rovnováhe a či je tehotenstvo z perspektívy produkcie hormónov vôbec možné. Z hľadiska snahy o otehotnenie je teda najdôležitejšou úlohou rozpoznať obdobie tesne pred ovuláciou.

Prvou možnosťou je sledovanie bazálnej teploty (o tom ako? existuje množstvo kvalitných článkov, napríklad tento - http://www.fertility.sk/sk_SK/plodnost-a-zdravie/symptotermalna-metoda/symptotermalna-metoda-ii--meranie-teploty.html). Táto totiž v deň ovulácie náhle vystúpi o 0,4-0,6 ºC. Okrem toho umožňuje pravidelné pozorovanie bazálnej teploty počas viacerých mesiacov určiť deň pravdepodobnej ovulácie. Avšak meraním sa dá len zistiť, že ovulácia už prebehla.

Na určenie obdobia tesne pred ovuláciu slúžia Ovulačné testy. Tieto merajú LH hormón, ktorý sa (ako už hore spomenuté) produkuje vo vysokej koncentrácii počas ovulácie. Najlepšie je ho začať merať už 3-5 dní pred očakávanou ovuláciou. Vyhodnotenie týchto testov je často zdrojom mnohých nedorozumení.

Pozor! Ovulačné testy sa vyhodnocujú inak ako tehotenské, tuto aspoň zopár rozdielov:

  • Zatiaľ čo pri tehotenskom teste sa počíta každá testovacia čiarka za pozitívny výsledok, u ovulačných testov je test pozitívny iba ak je testovacia čiarka rovnako silná alebo silnejšia ako čiarka kontrolná. Všetky ostatné výsledky sa hodnotia ako negatívne.
  • Tehotenské testy sa robia z ranného moču, u ovulačných sa odporúča testovať moč v priebehu dňa
  • Na zlepšenie výsledku ovulačného testu sa odporúča dodržiavať dobrý pitný režim
  • Konečný výsledok ovulačného testu je viditeľný až zhruba po 5 minútach
  • Samotný pozitívny ovulačný test ešte neznamená automaticky, že ovulácia nastala. LH hormón môže narásť aj keď k ovulácii (teda k prasknutiu folikulu a uvoľneniu vajíčka z rôznych dôvodov – stres, choroba, atď.) nedôjde. Je optimálne teda ich vyhodnotenie kombinovať s meraním bazálnej teploty, tá vie rozpoznať či ovulácia naozaj nastala.
  • Ovulačný test sa nemá používať namiesto tehotenského testu. LH a HCG hormón sú síce príbuzné hormóny, takže je technicky možné aby HCG zachytil aj ovulačný test. Okrem toho môže prudký nárast HCG v prípade otehotnenia spustiť navýšenie LH hormónu, ktorý sa dá potom tiež merať. Avšak pri takomto meraní sú šance 50:50 že ste tehotná, takže radšej si na zisťovanie tehotenstva kúpiť tehotenský test a vedieť to presne.

K pozorovaniu ovulácie napomáha tiež sledovanie plodného tzv. cervikálneho hlienu. K tejto téme existuje takisto dostatok kvalitných článkov (napríklad tento- http://www.fertility.sk/sk_SK/plodnost-a-zdravie/symptotermalna-metoda-i--zivotodarny-hlien.html). Hlien sa v období pred ovuláciou v dôsledku reagovania na hormonálne zmeny mení, až dosahuje svoju najplodnejšiu podobu, v ktorej je porovnateľný s vaječnym bielkom. Po ovulácii väčsinou hlien úplne vymizne a preto sa to obdobie nazýva aj suchým obdobím.

Ďaľším znakom prebiehajúcej ovulácie sú mierne bolesti podbruška. Tieto však nepociťujú všetky ženy, prípadne ich pripisujú inej príčine (ja som si napríklad roky myslela, že som si nachladla vaječníky a až po čase som si všimla, že moje „nachladnutia“ sú akosi pravidelné 🙂).

Znaky ovulácie v skratke

  • vystúpenie hladiny LH hormónu (pozitívny ovulačný test)
  • cervikálny hlien má mokrú, lepkavú konzistenciu porovnateľnú s vaječným bielkom
  • vystúpenie bazálnej teploty
  • u niektorých ženách môže nastať slabučké krvácanie
  • bolesti podbruška prípadne bolesti vaječníkov
  • Pozor! Prílišný stres môže ovláciu posunúť, prípadne jej zabrániť

Ovulačné monitory

Pre technicky zdatné mamičky 🙂 existujú aj prístroje na zisťovanie ovulácie, takzvané ovulačné monitory. Tieto na základe získaných informácií počas cyklu dokážu vyhodnotiť všetky údaje k ovulácii. Avšak ich cena sa pohybuje od 150€ vyššie a odporúčajú sa skôr pre mamičky, ktoré chcú prirodzenou cestou (teda len pomocou sledovania cyklu) otehotneniu predísť (prirodzená antikoncepcia).

Zdroje:

http://www.whattoexpect.com/tools/photolist/ovulation-signs-infographic/

http://americanpregnancy.org/getting-pregnant/understanding-ovulation/

http://sk.clearblue.com/menstrual-cycles-and-ovulation

http://www.urbia.de/archiv/forum/th-473689/-sehr-interessant-lh-kreuzreaktion-auf-hcg-bitte-lesen.html

http://www.ovulation-calculator.com/ovulation-tests/ovulation-tests.htm

S tou bazálnou teplotou je to tuším tak, že v deň ovulácie klesne, a potom po ovulácii stúpne a udržuje sa zvýšená. Ak je zvýšená 14 a viac dní, žena je tehotná. Inak 1-2 dni pred menštruáciou klesne 😉

15. jan 2020

Začni písať komentár...

Odošli