basska_b
19. máj 2021
2398 

Moje top knižky o deťoch a ich výchove

Keď zadám v online kníhkupectve do vyhľadávania heslo "výchova", vyskočia na mňa stovky kníh. Pre mňa ako knihomoľa celkom lákavá predstava. Sú ľudia, ktorí tvrdia, že knihy o výchove nikdy nečítali, lebo teória je síce pekná, ale realita je nakoniec úplne iná. Samozrejme, pokiaľ dokážu dieťaťu rozumieť, venovať sa mu a komunikovať s ním, nie sú o nič horšími rodičmi, aj keď neprečítali ani jednu knihu o tejto téme. V konečnom dôsledku je to vždy o konkrétnom dieťati a jeho vzťahu s rodičmi. Koho však knižky bavia, vie potom aplikovať prečítané poznatky na individualitu svojho dieťaťa alebo detí a lepšie rozumieť celému procesu výchovy. Pre mňa boli knihy o výchove jasná voľba a čítam ich rada, s otvorenou mysľou všetkým novým myšlienkam a názorom. Prečítala som ich už niekoľko desiatok a chcela by som sa s vami podeliť o tipy na tie, ktoré sa mi najviac páčili.

Samostatné dieťa alebo ako sa stať lenivou mamou

Anna Bykovova

Knižka je veľmi svieža a vtipná s milými ilustráciami. Číta sa rýchlo a dáva cenné rady, ktoré sú "z prvej ruky" - autorka má dvoch synov a pracovala aj ako učiteľka v škôlke a vzťahová poradkyňa pre dospelých. Vďaka tomu má hlboké poznatky o ľudskej a detskej psychológii, ktoré zručne prepája a dáva mnohé praktické rady dp konkrétnych každodenných situácií. Hlavná myšlienka knihy je, že sa nemusíme báť dieťaťu dať priestor na samostatnú prácu, učenie sa nových zručností a pomoc v domácnosti. Je to totiž vynikajúca príprava na život a v neposlednom rade veľká úľava pre nás, rodičov. Šikovné a samostatné dieťa je jednoznačne niečo, čo nám budú závidieť naši kamaráti aj rodinní príslušníci.

S láskou o dětském spánku

Lenka Medvecová Tinková

Knižka vysvetľuje, ako sa detský spánok vyvíja v prvých rokoch života a čo všetko ho ovplyvňuje. Obsahuje nádherné ilustrácie, je logicky členená a dá sa čítať "po troškách", ako časopis: netreba si k nej sadnúť a hodiny ju študovať. Namiesto metódy vyplakávania presadzuje láskyplný prístup plný porozumenia. Hoci dáva aj veľa praktických rád, netvári sa, že má patent na pravdu; ozrejmuje, že kľúč k dobrému a pokojnému spánku našich detí (a tým pádom aj nás) máme v rukách my sami. Na konci knihy je 10-stranový priestor napísať svoje vlastné skúsenosti s uspávaním detí a nalepiť si fotografie svojich spinkajúcich detičiek na pamiatku. Knižka je ideálna pre rodičov, ktorí chcú pochopiť zložitý svet detského spánku detí v kojeneckom, batoľacom a predškolskom veku.

Jsi tam, brácho?

Jiří Halda a Marek Herman

Knižka je písaná veľmi čtivo, emotívne a zábavne. Bol z nej nadšený aj môj manžel, lebo sa tu typicky chlapsky a bez zbytočných omáčok dozvedel odpovede na zásadné otázky o výchove detí najmä do 3 až 6 rokov, nakoľko v tomto veku je výchova najúčinnejšia a budujeme základ pre ďalšie roky. Pokiaľ sa dá, nemáme dieťa odkladať do škôlky a určite nemáme pani učiteľku v škôlke viniť za nezvládnuté osvojenie si základných návykov. Pokiaľ ste názoru, že deti majú ísť von, aj keď prší či sneží, majú mať doma svoje povinnosti a že tablet je "mrtvá, placatá máma", pri čítaní knižky budete často pokyvkávať hlavou. Knižka je písaná ako súhrn telefonických rozhovorov týchto dvoch českých pedagógov a terapeutov, čo na mňa pôsobilo sviežo, živo a originálne.

Nerozbitné deti

Slávka Kubíková

Inšpiratívnych kníh slovenských autorov je pomerne málo, o to vzácnejší je tento veľký kus publicistickej a spisovateľskej práce. V rozhovoroch s odborníkmi sa dozvedáme, prečo je dôležité, aby naše deti v prvých 10 rokoch života dostali prístup k športu, hudbe a knihám, opatrný prístup k digitálnym technológiám, budovali sa hranice a ich charakter, naučili sa, čo je to nepohoda a ako ju prekonať. Každá téma je podrobne rozobraná a uzatvára ju rozhovor s odborníkom. Knižka je úplne zásadné dielo pre všetkých rodičov, ktorým nie je jedno, ako budú vyrastať ich deti, chcú podporiť ich intelekt a vedome ich viesť k vyšším hodnotám.

 Prvorodené dieťa

Jiřina Prekopová

Táto kniha je unikátna vo svojom pohľade na výchovu a súrodenecké vzťahy optikou prvorodeného dieťaťa. Hovorí o tom, že poradie, v akom sa narodíme, ovplyvňuje nielen naše detstvo, ale aj celý náš život. Kniha má čo povedať aj dospelým ľuďom, ktorí hodnotia spätne svoj vzťah s rodičmi a súrodencami,  vďaka nej pochopia charakterové črty napr. svojich kamarátov, kolegov či členov rodiny sformované poradím, v akom sa narodili. Autorka uvádza aj vlastnú skúsenosť ako mladšia sestra staršej sestry a tým robí knihu osobnejšiu a príklady sú lepšie zapamätateľné. Pokiaľ plánujete alebo máte dve a viac detí, určite sa informujte, aké chyby pri výchove nerobiť.

Respektovat a být respektován

Pavel Kopřiva a Jana Nováčková

Knižka je podobná americkému bestselleru Ako hovoriť, aby deti počúvali a ako počúvať, aby deti hovorili (Adele Faber, Renate Mazlish), avšak keďže je z nášho kultúrneho prostredia, uvedené vety pravdepodobne dôverne poznáme zo svojho okolia alebo detstva. Uvádza nespočetne veľa konkrétnych príkladov, ako s deťmi (ne)komunikovať a vysvetľuje, prečo je daný spôsob komunikácie (ne)efektívny a (ne)žiadúci a takisto je hlbokou sondou do detskej psychológie. Nedá sa prečítať rýchlo, ale pri každom odseku sa treba pozastaviť a v hlave si ho rozobrať. Ideálne aj prediskutovať so svojím partnerom a snažiť sa po uvážení aj uviesť do praxe. Keď však ovládnete tieto základné pravidlá, podarí sa vám niečo, čo je mimoriadne náročné a trvá to roky - so svojím dieťaťom si vybudujete vzťah založený na rešpekte a dôvere, vyhnete sa mnohým výchovným chybám a hlavne, vaša vzájomná komunikácia bude jasná, predvídateľná a tým pádom aj vysoko efektívna.

Päť jazykov lásky

Gary Chapman

Autor naväzuje na svoj bestseller a v ňom predstavený koncept Päť jazykov lásky, pôvodne určený pre romantické partnerské vzťahy a aplikuje ho na deti. Podľa neho existuje päť jazykov lásky: darčeky, sústredená pozornosť, skutky služby (pomoc), fyzický kontakt a slová uistenia (povzbudenia). Kým sú deti ešte veľmi malé, treba používať všetky jazyky lásky, no čím sú väčšie, postupne preváži jeden alebo dva z nich a cez ne budú deti vnímať našu lásku a pozornosť oveľa intenzívnejšie ako cez iné prejavy náklonnosti. Pointa je v tom, že keď sa budete dieťaťu prihovárať jeho jazykom lásky, bude mať "naplnenú emocionálnu nádrž lásky až po okraj" a váš vzájomný vzťah začne prekvitať. Pokiaľ to bolo príčinou, dieťa sa prestane nevhodne  správať  a upútavať na seba pozornosť. Súčasťou knižky je aj test, pomocou ktorého môžete v deťoch odhaliť ich konkrétny jazyk lásky.

Rodičia a deti

Zdeněk Matějček

Autor je uznávaná vedecká a lekárska kapacita, priekopník v oblasti detskej psychológie v ČSR, bojovník proti socialistickým jasliam a za trojročnú rodičovskú dovolenku. Hoci kniha je z 80. rokov, je stále vysoko aktuálna a považovaná za klasiku v oblasti literatúry o rodičovstve. Publikácia je prierezová, dotýka sa mnohých tém rodičovstva od založenia rodiny a počatia až po pubertu. Na rozdiel od iných kníh toho istého autora sa mi zdala asi najviac pútavá, málo vedecká, láskavá a milá. O období vzdoru napr. napísal len jednu stranu, ale v nej vyjadril všetko podstatné, ako toto obdobie "prežiť". Opäť je to kniha pre rodičov s otvorenou mysľou, ktorí sú pripravení sa čo-to dozvedieť a pozrieť sa na situáciu optikou dieťaťa.

Kniha o rodičovstve

Nicky & Sila Lee

Táto knižka z dielne britských veriacich manželov takisto pokrýva všetky aspekty rodičovstva. Kľúčom k správnej výchove je podľa nej pevný, ale láskavý prístup. Sú tu aj praktické návody, ako riešiť konflikty medzi súrodencami, ako sa rozprávať o chúlostivých témach a pod. Títo rodičia vychovali sami 4 deti a v knižke dávajú priestor aj im, aby si zaspomínali na svoje detstvo a výchovu, ktorá sa im dostala. Tým je knižka v kontakte s reálnym životom a nezostáva len suchou teóriou. Môj tatko sa o nej vyjadril, že keby ju bol čítal, mali by sme šťastnejšie detstvo :D

Ak patríte k nadšencom kníh, dovoľte mi otázku, čítali ste tieto knižky? Ako sa vám páčili? Prípadne aké sú vaše obľúbené knihy o výchove, ktoré vás ovplyvnili? Dajte mi vedieť v komentároch 🙂

Ultimátna khina o výchove je predsa:

21. máj 2021

V preklade niečo ako Kniha pre náročných rodičov (ako opak náročných detí). Vysvetľujú, aj na príkladoch, aj s možnými návrhmi riešení, veľmi prístupným spôsobom, že za nevhodným správaním deti je veľakrát konkrétne nesprávne správanie rodičov.
Ináč, vďaka za tipy. Niektoré by som si veru rada prečítala.

21. máj 2021

@tommass Vidíš, to znie ako klasika 😁 ešte z inej doby, ale bude to isto fajn, musím si zohnať

21. máj 2021

Za mňa určite super je rozvijej se detatko

21. máj 2021

Obľubujem všetky lemanovky - knihy od psychológa Kevina Lemana. Z tých "výchovných" najmä
Ako vychovať deti a nezblázniť sa,
Na otci záleží,
Na matce záleží.
Chlapík s odzbrojujúcim humorom podáva úžasné pravdy o vzťahoch a výchove.

A od spomínaného Garyho Chapmana (5 jazykov lásky) je fajn aj
To keby sme vedeli predtým, než sme mali deti... ;)

21. máj 2021

@basska_b za mna top kniha Deti ako vyzva -rudolf dreikus. Je uplne skvela s velmi vela prikladmi zo zivota a ako maju rodicia reagovat. Odporúčam precitat.

21. máj 2021

Psychológia pre milujúcich rodičov je podla mna must read v období okolo porodu.
Inak je tých kníh veľa, veľa sa opakuje a v každej je niečo nové a iné, ale mužovi som čítala rada nahlas z jednej- detský mozog vysvetlený rodicom.

21. máj 2021

Uplne nova knizka na slovenskom trhu ktora zastava respektujuce roddicovstvo od Martina Vagacova - Ako prezit rodicovstvo. Skvela moderna knizka, taka chybala.

22. máj 2021

@gleep1 Jaaj, hej, ta Psychologia pre milujucich rodicov je tiez krasna - tyka sa najma prveho roku zivota. Mala som pozicane od kamosky.
@natasha1988 Tiez uvazujem, ze si ju kupim / zozeniem... 🙂 ona ma(la) poradnu na koniku, ze? Aj videa tusim nejake natocili

22. máj 2021

Super zhrnutie, vďaka za tipy, zazdieľala som si to na plochu, aby som to potom nestratila 😁 už nejakú dobu mam doma knihu klub nerozbitnych deti a pred nedávnom som si požičala z knižnice aj knihu Krotitelia displejov.... No akosi mi chýba čas na čítanie, tu prvú som ešte ani nedočítala 🙄 musím to napraviť 😁💪

22. máj 2021

@lili205 Ďakujem moc, som rada, že inšpirovalo. Ja tiež ešte mam nejake dlhy na čítaní, ešte aspoň 10 kníh mi chyba, ebooky mi idú tiež nejako pomaly. No a teraz som v komentároch dostala tipy na ďalšie pekné knižky 😊 život je príliš krátky na toľko dobrých kníh 😀

22. máj 2021

Začni písať komentár...

Odošli