bally
23. máj 2017
1028 

Vyberáme detskú postieľku

Bruško pomaly rastie a čas na kúpu detskej postieľky sa kráti. Ešte stále nemáte jasno, akú vášmu novému prírastku zaobstarať? Na čo okrem ceny sa pri výbere zamerať? V obchodoch a na internete na vás vyskakujú postieľky od výmyslu sveta. Drevená, kovová, cestovná, taká, či onaká. Kto sa v tom má vlastne vyznať?

Pri výbere postieľky sa zamerajte na tri hlavné veci a určite kúpu neoľutujete:

  1. Postieľka musí vyhovovať aj vašim potrebám. Stanoviť by ste si mali finančný limit, ale tiež popremýšľať, aké nároky na ňu budete mať po pôrode.
  2. Bábätko sa v nej musí cítiť dobre, keďže v nej bude najbližšie mesiace tráviť veľa času a nezabúdajte ani na jeho bezpečnosť.
  3. No a nakoniec by sa mala hodiť do izbičky alebo spálne, podľa toho, kam ju plánujete postaviť.

Klasická postieľka

Detské postieľky sa väčšinou vyrábajú z dreva, no natrafiť môžete aj na kovové. Materiál ale určite nie je až taký podstatný a každý má svoje pre aj proti. Kým kov je určite studenší a väčšinou pôsobí aj menej útulne, je menej náchylný na škrabance. Na druhej strane, ak sa drobec pri otáčaní alebo jašení v postieľke udrie, v tej kovovej to asi zabolí o čosi viac.

Dôležitejšie sú ale funkcie postieľky - polohovateľný rošt, spúšťací bok, vyberateľné tyčky, úložný priestor, kolieska, rošt... V tom všetkom by ste mali mať jasno predtým, než sa vyberiete do obchodu. "Ja odporúčam takú, kde sa dá stiahnuť jedna bočnica. Je to praktickejšie. A nie takú, čo je veľmi hlboká a nedá sa nastavovať rošt," odporúča mamička vo fóre
"My sme kúpili obyčajnú polohovateľnú, teda dá sa dať na tri stupne. Nedá sa dať ale dole bočnica, čo som už oľutovala, že som na tom šetrila... Malá bola s nami v posteli, ale som si povedala dosť a jednu bočnicu sme odšraubovali, a tak krásne tam teraz spinká, cíti sa ako s nami na jednej lodi a dosiahnem na ňu kedykoľvek," pripája sa so svojou skúsenosťou ďalšia mamina.

Prečo pri výbere postieľky zvážiť aj možnosť vyberania tyčiek? Vysvetľuje jedna z diskutujúcich mamičiek: "My postieľku plne využívame a som s ňou maximálne spokojná, je drevená, má tri výškovo nastaviteľné polohy, dve vyberacie paličky - keď je dieťa staršie, aby tadiaľ vychádzalo samé von - my to už nejaký čas využívame." 
Niektoré mamičky sú zástancami spoločného spania bábätka s rodičmi, no i v tomto prípade treba zvážiť, či predsa len nebudete detskú postieľku potrebovať. "Obe moje detičky v prvých mesiacoch tiež zaspávali pri nás v manželskej posteli, ale cez deň som ich dávala spinkať do vlastnej postieľky," opisuje svoje skúsenosti dvojnásobná mamina.

Spanie bábätka vo veľkej posteli bez zábran a bez dozoru, keď sa už bude vedieť samé pretáčať, môže byť riskantné. No a v neposlednom rade pouvažujte, či budete postieľku nechávať len v izbe, alebo si ju budete chcieť premiestniť napríklad do kuchyne. V takom prípade je vhodnejší variant s kolieskami, ktorý vám presúvanie postieľky po byte či dome uľahčí. Ak ste si už našli postieľku snov, skúste sa na ňu pozrieť ešte zospodu. Vidíte tam rošt? Potom je to to pravé orechové, pretože rošt na rozdiel od plnej dosky umožňuje lepšiu priedušnosť matraca.

Malá rada:
Keď vám nejaká postieľka padne do oka a bude spĺňať všetky vaše predstavy, skontrolujte si jej rozmery. Väčšina sa vyrába v rozmere 120 x 60 cm, no nájdu sa aj atypické veľkosti, kvôli ktorým môžete mať neskôr problém pri kúpe matraca.

Netradičné postieľky

Trendy sa posúvajú ďalej aj v nábytku pre deti a inak tomu nie je ani pri postieľkach pre najmenších. Dnes už dostanete kúpiť rôzne varianty s prídavnými prvkami, či už sú to rôzne úložné riešenia alebo prebaľovací pult, či spojenie postieľky a kolísky v jednom.

Mamičky si veľmi pochvaľujú aj postieľky, ktoré sa dajú pripevniť priamo k manželskej posteli, pričom jeden bok na nich úplne chýba, takže je to akýsi kompromis medzi spaním vo vlastnej postieľke a v posteli s rodičmi. "Ak by som si mala vyberať, tak určite tú, čo dáš k svojej posteli. Odpadne ti to stále zdvíhanie a vyberanie dieťaťa z postieľky," radí mamina na fóre a druhá sa pripája: "My sme prvých 7 mesiacov používali takúto super postieľku, ktorá sa priamo pripojila k manželskej posteli. Malú som mala celú noc pri sebe, nočné kojenie bolo veľmi jednoduché, žiadne vstávanie, stačilo, keď som si ju k sebe len pritiahla, malá sa napapkala a hotovo, odtiahla som ju späť do malej postieľky a spali sme ďalej. Nemusela som sa báť, že malú v noci pritlačím. Po 7 mesiacoch som ju už musela presunúť do klasickej postieľky, lebo mi z tejto malej začala vyliezať. Teraz pri druhom ju plánujem opäť použiť, už sa na ňu teším, je to výborný vynález."

Za zmienku ešte isto stoja "rastúce" postele, ktoré sú vhodné najmä z ekonomického hľadiska. Z postieľky pre bábätko sa tak razom stane posteľ pre veľkáča, ktorú môže využívať do cca 10 rokov.

Cestovné postieľky

Aj keď už z názvu vyplýva, tieto postieľky by mali slúžiť na cestovanie, no niektoré mamy sa prikláňajú k tomu, že sa dajú skvele využiť aj na bežné spanie doma. Navyše tak nemusia riešiť kúpu ďalšej postieľky, keď sa chystajú na dovolenku, ale zbalia priamo tú, v ktorej bábätko spáva doma a je na ňu zvyknuté. "Náš malý od 13 mesiacov spáva sám v postieľke, ale jedine v cestovnej - strašne sa totiž búchal do mreží, mohli sme robiť hniezdo akokoľvek, vždy sa rachol, alebo mu prepadla ručička, či nožička. Cestovná má sieťované bočnice, nebúcha sa do nich, neprepadávajú mu končatiny. Dali sme tam kvalitný matrac a malý si tam spinká ako v bavlnke. Ešte mu to aj péruje za chrbtom, keď si sadne a sám sa tak vie uspať. Takže nám sa osvedčila obyčajná cestovná posteľ za necelých 50 eur. A keď niekde pôjdeme, tak ju len zbalíme a malý spí na známom mieste," opisuje svoju skúsenosť mamička na fóre. 

No aj pri tejto variante treba myslieť na negatíva, ktorým je určite údržba. Keďže kovová konštrukcia je obalená látkou a sieťovinou, určite ju nevyčistíte tak ľahko ako klasickú postieľku. Navyše sa nedá polohovať, takže počas prvých mesiacov, pokiaľ teda neplánujete spoločné spanie, dostane váš chrbát poriadne zabrať. No ak sa i napriek tomu rozhodnete pre cestovnú postieľku, určite investujte do kvalitného matraca.

Detské postieľky za dobré ceny nájdete aj v Bazáre Modrého koníka 

Foto: flickr.com, archív firiem

Začni písať komentár...

Odošli