baby2008
    Správa bola zmenená    17. nov 2022    

    No neviem ako u vás 🙂)) ale u nás už začína medovníčkové šialenstvo🤎🤎🤎🤎tak sa s vami rada podelím o náš dlhoročný recept,ktorý rada posúvam. My sme s ním veľmi spkojné... sú výborné, voňavé a mäkkučké...

    MÄKKÉ MEDOVNÍČKY MACKA PUSÍKA

    4 vajcia
    25 dkg práškového cukru
    10 dkg medu (ja dávam 15 dkg)
    5 dkg masla alebo hery
    1 lyžičku sódy bikarbóny
    1 lyžičku škorice
    1 balíček medovníkového korenia
    60 dkg hladkej múky

    najskôr opatrne pri nízkej teplote zohrejeme tuk s medom - ja zvyknem dať na minútu do MW, pridáme ostatné suroviny a vymiesime cesto.. z cesta si uhnietime bochník, obalíme fóliou a necháme do druhého dňa v chladničke odpočívať.
    Vždy robím naraz minimálne 2 dávky... a keď sa minú,tak znova..niekedy aj 4-5x do Vianoc🙈.
    Z cesta vyvaľkáme tenkú placku a pustíme sa do vykrajovania, vykrojené medovníčky potrieme rozšľahaným žĺtkom a ozdobíme mandľami, brusnicami, hrozienkami, kokosom.
    Nikdy som hrúbku nemerala,no urcite treba nechať aspoň 5 mm, aby sa vám nespiekli;)
    Sú mäkké aj hneď po upečení, aj na druhý deň, aj stále 🥰
    Skladujem ich v plechovici.
    Medu davam 15dkg, lebo sa mi zdali málo sladké. Ostatne ako je v recepte.
    Nezabudnite do druhého dňa nechať cesto v chladničke odležať, je to dôležité,aby vám nepopraskali🤩
    Po upečení ešte môžeme medovníčky pomaľovať cukrovu polevou - vyrobíme ju z 1/2 bielka a preosiateho práškového cukru, cukru dáme toľko, aby poleva bola hustá presne tak, aby pomaly stekala. Tento rok som robila podľa receptu 40g bielka a 225g preosiateho práškového cukru,postupne primiešavať,vyšľahať ručným mixérom pri nízkych otáčkach,kým sa poleva úplne neleskne,cca 7minút. Buď ju naplníme do igelitového vrecka, na ktorom odstrihneme maličký rožtek alebo si kúpime špeciálne vrecúško na polevy, s ktorým sa oveľa lepšie pracuje - ja som použila farebné zdobítka Dr. Oetker. Na svk je ich dostat v kombinacii žltá/zelená/červená/biela.

    DOBRÚ CHUŤ 🙂 !!