baby2008
    Správa bola zmenená    12. máj 2023    

    Fakt výborná 👌👌👌

    PIŠKÓTOVÁ TORTA S KYSLOU SMOTANOU, STRACCIATELA JOGURTOM, OVOCÍM A ŽELATÍNOU

    INGREDIENCIE:

    KORPUS:
    4 žĺtka
    4 bielka (vyšľahať tuhý sneh)
    4 PL práškového cukru
    4 PL oleja
    4 PL vody
    1 balíček vanilkového cukru (20g/balenie)
    Citrónová kôra z 1 veľkého BIO citróna
    1/2 balíčka prášku do pečiva (20g/balenie)
    4 - 6 PL polohrubej muky (podľa potreby)

    KRÉM:
    1 ks veľká kyslá smotana (375 g)
    3 ks stracciatela jogurty (140g/ks)
    3 plátky želatíny Dr. Oetker (v 1 balení je 6 plátkov)
    2 ks vanilkového cukru (20g/balenie)

    ŽELATÍNA:
    3 plátky želatíny Dr. Oetker (v 1 balení je 6 plátkov)
    domáci višňový alebo malinový sirup podľa chuti
    250 ml vody
    čerstvé bobuľové ovocie (cca 500 g)

    POSTUP:
    Korpus si pripravíme tak,že elektrickým ručným šľahačom vymiešame žĺtka s cukrom,vanilkovým cukrom,citrónovou kôrou,olejom,vodou a práškom do pečiva,primiešame múku podľa potreby,zľahka ručne primiešame vyšľahané bielka.
    Rúru vyhrejeme na 180 stupňov, tortovú formu o priemere 26cm vystelieme papierom na pečenie,bočnú stranu formy vymastíme maslom,cesto vylejeme do formy a pečieme pri 180 stupňoch cca 30 minút. Hotový korpus je na povrchu jemne hnedý a cesto sa nelepí na špajlu,či ihlicu,keď ho ňou popicháme.
    Kým nám cesto vychladne,pripravíme si krém zmiešaním kyslej smotany,jogurtov,vanilkového cukru a želatíny (3 plátky želatíny vložíme do rajnice,polejeme 3 PL studenej vody a necháme 10 minút nabobtnať,potom zohrievame a miešame,kým sa želatína nerozpustí,neprivedieme do varu. Následne pridáme 4 - 5 PL smotanovo-jogurtového krému. Vzniknutú zmes primiešame elektrickým šľahačom do zvyšného krému). Zmes vylejeme na vychladnutý korpus a vložíme do chladničky.
    Opäť si pripravíme želatínu,ktorou budeme polievať ovocie. 3 plátky želatíny vložíme do rajnice,polejeme 250 ml studenej vody,ktorú zmiešame so sirupom z červeného ovocia podľa chuti a necháme 10 minút nabobtnať,potom zohrievame a miešame,kým sa želatína nerozpustí,neprivedieme do varu. Následne vzniknutú želatínu necháme vychladnúť.
    Kým želatína chladne,naukladáme si na krém bobuľové ovocie (maliny,hahody,čučoriedky,atď). Ak este želatína nevychladla,teda nie je aspoň vlažná,vložíme tortu opäť do chladničky.
    Vychladnutou želatínou,nie stuhnutou,stačí aby bola vlažná,polejeme ovocie a necháme poriadne stuhnúť,ideálne do druhého dňa.
    Pred servírovaním môžme ozdobiť aj čerstvou mätou. Je skutocne výborna,ľahká a osviežujúca🎂

    Prajem vám dobrú chuť 🍰