adiaca
6. mar 2017
14255 

"Gaučovanie" na materskej vs. pohovory

"Zajtra mám pohovor, pomóóóc!" Napísala mi naliehavú správu sesternica, ktorá končila materskú dovolenku a hľadala si prácu. Obratom som sa s ňou spojila cez web kameru. Potrebovala pomôcť s angličtinou, keby sa jej náhodou niečo spýtali, aby vedela reagovať. A tak som hneď na ňu vybehla po anglicky.  Išlo jej to trošku ako v lete na saniach, malo to nejaké nedostatky, ale posmelila som ju, že to zvládne.
O pár minút mi kamarátka, ktorú som sto rokov nevidela napísala, že ju práve čakajú dva pracovné pohovory – po šiestich rokoch na materskej dovolenke. Vraj to bude možno aj v cudzom jazyku. „Škoda, že som sa každý deň trošku neučila. Keby som len slovíčko za tie roky každý deň dala do pamäte, dnes viem celkom slušne jazyk,“ vyčítala si dni strávené na pohovke lážo – plážo. Presne som vedela, o čom hovorí, keďže ja som mala presne tieto výčitky v sebe. Jedno slovíčko denne a už som mohla mať lepšiu slovnú zásobu, viac možností...

Často som si pripadala na materskej dovolenke neužitočná, lebo nič za mnou nebolo vidieť. Prach, ktorý som utrela, o dva dni bol opäť na poličkách, hodiny strávené pri vysávaní, žehlení, varení... akoby išli dostratena. Nepovšimnutá práca, ničomná práca, prázdne dni... aj takto som sa spovedala často zo svojich pocitov. Každý mi však hovoril, že robím veľa, vychovávam dve deti, starám sa o rodinu, domácnosť, som užitočná. Ja som to ale cítila inak. Chcela som, aby bolo za mnou niečo vidieť, ako keď stolár začne stružlikať, ale nakoniec je z toho super výrobok, jednoducho, túžila som niečo za sebou viditeľné zanechať. Dni, mesiace a roky bežali a ja som sa utápala v tej myšlienke, aká som neužitočná pre spoločnosť, ako nič netvorím... Šesť rokov!!! Tie rečičky o tom, že veď som veeeľmi potrebná, užitočná a že robím veľmi veľa ma vôbec neuspokojovali. Asi som to ani nemohla pochopiť. Smútok za šiestimi rokmi, kedy som nič nevymyslela, nič extra nevytvorila, nič nevynašla, sa tiahli so mnou dlhý čas.

Nedopadlo to dobre. Sesternica mi na druhý deň oznámila, že na pohovore habkala, nevedela to, čo od nej chceli. Potrebovali niekoho, kto zvládne konverzáciu v angličtine, ktorá je na danú pozíciu potrebná.
Veľmi podobnú odpoveď som dostala aj od kamošky. „Pohovor dopadol úplne inak, ako som si predstavovala. Myslela som, že ma budú skúšať v nemčine, ale zaujímala ich angličtina, ktorú som už roky nevidela. Prečo som si len neopakovala po večeroch slovíčka, keď deti zaspali? Prečo som každý deň chvíľočku nevenovala jazyku? ! Mohla som byť teraz inde!!! Namiesto toho som si vegetila na pohovke pred telkou – úplne bezstarostne."

A vtedy mi to celé docvaklo!
„Možno nás deti potrebovali presne takéto – bezstarostné,“ vyšla zo mňa nečakane táto veta. Vyšla samovoľne ako dieťa pri pôrode, tak prirodzene, keď dozrie správny čas. A tá úľava, ktorá hneď potom nastane... Tá veta, ktorá sa zrodila tak náhle, bola už vlastne nielen pre kamarátku a moju sesternicu, ale hlavne pre mňa. Môj dlhoročný nevyriešený boj s otázkou premrhania času na materskej bol zrazu vyhratý! Deti nás potrebovali bezstarostné, veselé, urehotané, šalené maminy.
Navečer mi zazvonil telefón. Volajú ma na pohovor! Asi sa s nimi roztrhlo vrece. Alebo všetkým mamičkám končí naraz materská? Sebavedomo som odpovedala, že áno, veľmi rada prídem na pohovor. V tej krátkej sebavedomej odpovedi som zhrnula tých šesť rokov doma, ktoré zrazu mali zmysel. Všetko zrazu malo zmysel.
Akokoľvek pohovor dopadne, už viem, že byť bezstarostnou mamou malo zmysel.

Text a foto: Andrea Ággová

#mk_blog_academy

#blogujem

super, drzim palce 👍😉

6. mar 2017

Ach, aká pravda, u mňa je tých rokov ešte viac 😞...
Je na čase vystúpiť z kolotoča md a nastúpiť možno aj na už posledný vlak. Je to strašne ťažké vnútorne.

6. mar 2017
adiaca
autor

@wejky Dakujem pekne!!!

6. mar 2017
Komentár bol odstránený
adiaca
autor

@zuzana1404 Zuzi, pozbieraj vsetky tie roky doma a premen ich na najvacsi tromf na pohovore: Odporucam kazdej mamicke, ktora hlada job po materskej pozriet si toto video:
https://www.facebook.com/433559716738765/videos...

6. mar 2017

@adiaca Ďakujem. Poznám 😊, už som ho videla. Je to vnútorne ťažké, odísť, odstrihnúť sa, nejde to vôbec ľahko. Akoby mi každá noha išla iným smerom 😀, jedna stále tlačí kočík a druhá sa ponáhľa do práce 😵.

6. mar 2017
adiaca
autor

@zuzana1404 Ja to mam uz jasne - mne idu obidve nohy do prace - a priam bezia🙂

6. mar 2017

@adiaca Tak to je dobre 😀.

6. mar 2017

normalne zavidim na jsom na materskej nezahalala a robila som si VS a na pohovor ma nikto nepozval ani nepamatam aj ked splnam vsetky poziadavky ako by tam svietilo tych 7,5roka co som bola doma uz som vystriedala tri prace take na chvilu a taka normalna sa ani len necrta zial ale obcas uz ma mataju myslienky na to ze som mala najskor tu karieru robit az potom mat deti

9. mar 2017
adiaca
autor

@wewe22 Milá WEWE! Poviem ti jedno - NIKDY TI NIC NENAHRADI DIETA. Ani skvela kariera, ani dom, ani super auto. Takze si hovor takto: VIEM, ZE SOM DALA MAX. SVOJMU DIETATU, VENOVALA SOM MU SVOJ CAS a TEN SA TI STONASOBNE ZUROCI.
Si skvela, ze si si popri dietati spravila VS.
Ja osobne do CV ani nedavam roky na MD, skor tam davam dohodu, ktoru som mala uz od konca MD, kedze pisem, tak tam davam to, kde pisem... Urcite najdes nieco, cim zaplatas tu dieru. Hlavne sa prezentuj ako hrda mamina na to, ze si mamina. Ja som robila tuto chybu na MD, citila som sa vzdy, ze nic pre spolocnost nerobim, ale teraz, mesiac po MD /vyse 6r. doma!!!/ to cítim uplne inak. Mienim z toho vytazit to naj. Lebo my maminy sme naozaj najlepsie manazerky, ekonomky, psychologicky, logisticky a ja neviem co vsetko - skratka, uz len to predat🙂 A vies co? Ked ta este nepozvali na pohovor - ta naj. praca este len na teba caka🙂 Pekny dnik ti prajem!!!

10. mar 2017

Toto je veľmi pekne napísané, ja mám dve deti a pri mojom prvom som si robila popri práce a malom dieťati vysokú školu, nemôžem povedať, že to bolo na škodu, ale musím uznať, že mi je strašne ľúto tých rokov, ktoré si s odstupom času vôbec neviem vybaviť, ja si len veľmi hmlisto spomínam, aký bol malý, ked mal štyri, päť, šesť rokov - bol to jeden veľký kolotoč, ktorý by som už spätne neurobila na úkor času so svojím dieťaťom, ktoré mi už nikto nevráti, resp. by som sa snažila viac sa mu venovať a menej prežívať školy a prácu a aj preto som si materskú s dcérou neskutočne užila a som vďačná, že bola bezstarostná, týmto nechcem ostatné maminky odradiť od podobných plánov, išla by som do toho rovnako, ale určila by som si iné priority, pretože naše deti naozaj potrebujú viac bezstarostnú mamu - ten čas s nimi nám naozaj nikto nevráti, hlavne kým sú malé, teraz je už syn malý a čas, ktorý mi venuje je čoraz menší, treba si ho užiť, kým sa ešte dá🙂

10. mar 2017
adiaca
autor

@martinabel Ano, asi by sme vsetko robili opat tak isto... Asi preto, aby sme sa naucili tomu, comu sa naucit mame🙂

10. mar 2017

@adiaca to si napísala krásne

10. mar 2017
adiaca
autor

@martinabel Dakujem❤

10. mar 2017

@martinabel bola som na tom rovnako. Pri prvom dieťati som si dokončila VŠ a aj tak som ešte mala pocit, že mi všetko uniká, kým ja "musím trčať celé dni doma s dieťaťom". Dnes už viem že som sa straaaaašne mýlila :-/ Žiadna firma si nebude pamätať naše meno ani tvár keď tu raz nebudeme...

16. mar 2017
adiaca
autor

@papricka33 Aj ty si to presne vystihla🙂

16. mar 2017

@papricka33 Svätá pravda a nám to nevráti čas, keď boli deti malé - keď nás potrebujú a hlavne, ked ešte s nami chcú byť, môjho 11-ročného syna už pomaly ani nevidím - tak rýchlo vyrástol

16. mar 2017

@adiaca „Možno nás deti potrebovali presne takéto – bezstarostné,“ ...tak toto tvoje zamyslenie ma dnes naozaj dostalo! Áno, máš pravdu. Aj ja som sa 6 rokov umárala myšlienkami, že nič nerobím, celá moja predmaterská kreativita kdesi zaspala. A chlácholenie podobného typu, že sa starám o deti mi neimponovalo. Preto ďakujem za tvoj názor. Mám pocit, že mi to 6ročné obdobie konečne dalo zmysel 👏😍💃 Mám tak krajší deň.

16. mar 2017
adiaca
autor

@levanda Ďakujem🙂 Zaujímavé, že som na to celé prišla až hneď potom, ako odbila moja materská🙂 Verím, že máme vďaka deťom pripravené super pracovné miesta, lebo sme skrátka skvelé🙂

17. mar 2017

@adiaca určite sme vďaka deťom dospeli a vieme, čo od života potrebujeme a na čom v skutočnosti naozaj záleží... a preto, že to vieme, budeme skvelé aj v práci 😉

17. mar 2017

@adiaca ďakujem ti za tento blog. Presne toto som potrebovala počuť. Presne rovnakými pocitmi sa trápim a konečne tomu rozumiem. Ďakujem. A dá sa to nejako zdieľať??

18. mar 2017
adiaca
autor

@romaniela
To som rada, ze presne toto si potrebovala pocut. Myslim, ze je nas viac🙂
Clanok vies zdielat buď na Koníku cez Chcem zdieľať pod článkom, alebo si skopíruj link a budes to zdieľať cez facebook.
Pekny den❤

20. mar 2017

Adi, ja som taka stastna, ze ta vidim pisat 😉 :-* :-* :-*

14. apr 2017
14. apr 2017

Začni písať komentár...

Odošli