Nechcem biologické deti a nemôžem brať HAK - sterilizácia

monasi23
14. júl 2024

Dobrý deň dámy,

Mám čerstvých 20 rokov, nemám partnera ani si do budúcna neplánujem nikoho nájsť.

Biologické deti na 115% nechcem, v rodine máme veľa zdravotných problémov a rada by som sa venovala škole a kariére. Avšak adopcii som otvorená.

Kvôli zdravotným problémom v rodine (kardiovaskulárne choroby a vysoký výskyt rakoviny) a osobnému presnečeniu (HAK je odkázaný karcinogén), HAK nechcem ani nemôžem užívať.

Uvažujem nad sterilizáciou, tzv. 'podviazaním vaječníkov'.

Ak by som zákrok podstúpila stále by som (ak by som zmenila názor) mohla mať bio deti, len by som nevedela prirodzene otehotnieť, čiže riešením by bolo oplodnenie in vitro.

Aký na to máte názor vy? Poteším sa ak budete mať aj iné nápady alebo vlastné skúsenosti.

viestta
14. júl 2024

Su rozne ine metody antikoncepcie ako HAK. Zene, ktora nerodila u nas sterilizaciu nespravia. Jedine v zahranici

monsterablue
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
doriiis
14. júl 2024

Môj názor je,že si ešte veľmi,veľmi mladá na to,aby si robila takéto vážne rozhodnutia.
Iné je,keď nad sterilizáciou rozmýšľa 30- 40 ročná žena a iné,keď máš 20.
A len preto,že máte v rodine ochorenia ešte ty a tvoje dieťa môžete byť zdravé.
Ale tak,tvoje telo a tvoje rozhodnutie.Ale ak dobre viem,zatiaľ na Slovensku nie je možné,aby umelé oplodnenie a adopciu podstúpila slobodná zena

1ryba
14. júl 2024

Keď si neplánuješ nájsť partnera, tak načo si chceš dať robiť sterilizáciu? A keď si ho aj nájdeš, stačí ti kondóm.

doriiis
14. júl 2024

@viestta ..Zo zákona je o zdravotnej starostlivosti je možné vykonať sterilizáciu žene, ktorá sa tak rozhodne ak dosiahla vek 18 rokov a momentálne nie je tehotná.
Takže áno,spravia.

vanilkovazmrzka
14. júl 2024

A spravia ti taky zakrok len tak, lebo chces? Kamaratka chcela po druhom dietati, a odmietli, ze take robia na vlastnu ziadost az minimalne po 3 odrodenych detoch…

anjelicek26
14. júl 2024

Je skoro na takéto veci. Nateraz si daj špirálu, pri hormonálnej mas 5 rokov pokoj a venuj sa sama sebe. Co sa tyka adopcie - vieš si zobrať darcovske vajíčko a aj darcovske embryo, nie všetko je na Slovensku možné, ale v okolitých krajinách áno. Aj tak to budeš platiť sama a nie,nie je to také hrozne. Adopcia je krásna, ale to dieta často mamičky, co sa v tehotenstve správala nezodpovedné (alkohol,drogy,stres), tým, že ho porodis sama by si sa tomu vyhla a mali ste veľmi silné puto. Navyše by si nikdy nemusela riešiť rozhovor, ze kde je moja bio mama.. bolo by len tvoje.. a schvaľuje,že pri určitom počte geneticky prenosných a opakujúcich sa chorôb nie je bio dieta "za každú cenu" rozumne. Držím ti veľmi palce.

sense
14. júl 2024

Keď som mala 20 tiež som nechcela nikdy vlastne deti. Názor som zmenila o takmer 10r neskôr. Sú aj iné možnosti antikoncepcie ako HAK

monasi23
autor
14. júl 2024

@1ryba do postu som napísala že si ja neplánujem nikoho nájsť, ale verím že zamilovanie sa veruže naplánovať nedá, mám alergiu na latex a áno viem že sú ak kondómi bez latexu 😂

monasi23
autor
14. júl 2024

@monsterablue financie nie sú problém

1ryba
14. júl 2024

@monasi23 presne tak sú aj bez latexu. V DM aj v Tesco ich majú.

doriiis
14. júl 2024

@vanilkovazmrzka ...tak kamošku dobre odzubali

monasi23
autor
14. júl 2024

@sense je rozdiel keď žena nechce mať bio deti a deti, aj kedy som bio deti chcela som prenašačka na isté ochorenia. Preto by som si deti v budúcnosti radšej adoptovala.

sense
14. júl 2024

@monasi23 tak to treba riešiť s lekárom. Ak by som mala genetické ochorenia alebo bola prenášacom riešila by som to v prvom rade s lekárom a bolo by mi úplne jedno aký názor majú iné zeny
Na druhej strane píšeš ak by som zmenila názor a šla in vitro, tam by si sa už nebála ze si prenasacom

monsterablue
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
monasi23
autor
14. júl 2024

@doriiis som si vedomá že je to vážne rozhodnutie, moja gyn ma v tomto podporila, chcela som len vedieť názor iných žien ktoré sú alebo boli v podobnej pozícii. Som prenašačka a pracujem každý deň so zvieratami, a tým pádom narastá riziko zoonóznych ochorení. Ak by som bio deti aj chcela stále je tam to riziko. To že nechcem bio deti neznamená že by som si dieťatko neadoptovala.

mimuska328
14. júl 2024

@monasi23 ale zas pri tom ivf oplodneni ti vedia spraviť genetiku embryí a mohla by si mat aj svoje dieťatko zdravé. Teraz už medicína napreduje. Ale zároveň je od teba pekne ze chceš dat domov adoptovanemu dieťatku i keď na to tiež potrebuješ mat partnera takisto ako pri ivf. Pripadne si vieš dat vložiť aj darované embryo ktore by si si ty vynosila len by nebolo geneticky tvoje

doriiis
14. júl 2024

@monasi23 ....ja ťa chápem.A vždy vravím,že každá má právo so svojím telom robiť,čo uzná za vhodné.Ale stále platí to,čo som povedala....na Slovensku zatiaľ nie je možné,aby slobodná žena podstúpila ivf alebo si adoptovala dieťa 🤷🏻‍♀️Žiaľ,je to tak

monasi23
autor
14. júl 2024

@sense keď je in vitro, embryo sa najskôr geneticky testuje a tam sa to riziko skoro úplne minimalizuje

monasi23
autor
14. júl 2024

@monsterablue rodičia ma nefinancuju už ani teraz

martinkatinka
14. júl 2024

Adopcia je krasna vec, len na zdrave dieta sa dlgo caka. Takze si to nepredstavuj jednoducho.

reanda
14. júl 2024

moj dojem je, ze na cerstvych dvadsat rokov to mas nejako moc prespekulovane.. a zaujimave, ze vobec s nicim nemas problem, len s antikoncepciou, tak si nutne musis dat podviazat vajecniky 😀 .. aj ked neviem, naco vobec riesis tehotenstvo, ked nemas a ani neplanujes mat partnera.. vsak sa teda venuj skole a kariere, to sa da aj bez podviazania a nic ti pri tom nehrozi 😀 .. ci kvoli prilezitostnemu sexu takyto zlozity plan?

lenkakravcova
14. júl 2024

@monasi23 dokiaľ nemáš partnera, tak sa tým zbytočne zaťažuješ (jedine že si typ čo sa vyspí s kadekym kadekde po alkohol párty a ani nevie s kým to bolo..).

monasi23
autor
14. júl 2024

@anjelicek26 uvedomujem si to, lenže keď sa pozerám na to čo sa deje v USA (ževraj krajina slobody), a aký ľudia sú v Euro parlamente, tak začínam uvažovať aj nad budúcnosťou SVK. Už sa veľakrát pokúsili siahnuť na reprodukčné práva. Raz to prehlasovali len na tesno, chýbal len jeden hlas. Bojím sa že sa o to budú znova pokúšať a viem že podviazanie vaječníkov je trvalé, ale stále mám možnosť IVF alebo adopcia.

majka2
14. júl 2024

@monasi23 a ako vieš že tie adoptované nebudú mať zdravotné probléme v budúcnosti ? Mám adoptované ho syna a teda poviem ti má 17 a ukazujú sa samé nové dobrodruzstva. Čo sa týka jeho zdravotného stavu . A nechápem načo sa máš dať sterilizovať keď nikoho nemáš a nechceš myslíš že ten zásah do tela je super ? Hm divne zmýšľanie odvodových ľudí

monasi23
autor
14. júl 2024

@reanda antikoncepcia by ma zabila, preto s ňou mám problém. A v čom je špekulovanie zlé? Chcem mať upratanú budúcnosť...

monasi23
autor
14. júl 2024

@majka2 to riziko tam stále je ale nemyslím si že by bolo také vysoké aké by bolo u mňa

reanda
14. júl 2024

@monasi23 tak nesexuj.. to je najistejsia antikoncepcia 😝 .. 'zle' je na tom to, ze si chces v dvadsiatke 'upratat' vlastnu buducnost.. nemas sajnu, co bude za desat rokov, ani aka budes ty a co budes chciet za desat rokov.. clovek sa casom vyvija, meni, aby si si este nebuchala neskor hlavu nad tym, ako si si to 'upratala' .. nehovorim, ak by si uz mala partnera a potrebujes to riesit teraz, ale ty ho nemas a ani si ho neplanujes hladat, tak toto upratovanie mi pride uplne zbytocne.. fakt nemas ine problemy? boze, ked si spomeniem na seba v dvadsiatke 😀

doriiis
14. júl 2024

Autorka a nehormonalne teliesko by nebolo riešenie?

oblecenie99
14. júl 2024

@monasi23 môj názor je, že ak ti ide vyslovene o strach z tvojich chorôb, tak o nich aspoň máš prehľad, vrátane predpokladu výskytu, vrátane tvojho správania sa v tehotenstve. Kdežto pri adopcii nikdy nemôžeš vedieť, aké je riziko chorôb u toho dieťaťa, vrátane správania sa matky pred a počas tehotenstva.