Čo vám pomáha na príšerné nálady počas PMS?

28. jún 2022

Ahojte,
prosim vas, mate nieco osvedcene, co vam pomaha pri PMS? Ja sa menim na taku furiu, ze sama so sebou nedokazem existovat, nieto este chudak manzel. Uplne standardnu vetu/otazku poviem tak, ze mame obaja pokazeny cely den. Vsetky tie vtipy o tom ako nam pocas PMS vadi, ze chlap dycha.. mne vadi, ze dycham ja.
Som taka podrazdena, ze mi vadi aj hucanie chladnicky, spev vtakov vonku, dokonca, ze su na policke vylozene veci, ktore nie su na mieste. Proste kazdy minimalny podnet sa 10000000x znasobi.
Ja si vedome uvedomujem, ze takto reagovat nemozem, ze to nie je fer, ale v tom danom momente to nedokazem ovladnut. Vcera som sa na cele poobedie zatvorila do splane, nech sa s manzelom ani nestretneme, pretoze som vedela, ze budem stekat. A dnes rano sme sa uz stretli a samozrejme, ze som vyletela kvoli uteraku v kupelni. Potom mi to je luto, tak som z toho v depke a potom ma zas nieco nastartuje a takto dokola.
Ak sa so mnou vie niekto stotoznit a vyriesil to, co vam pomohlo? Nejake caje? Doplnky?
Zhorsilo sa mi to po porode (syn ma 2 roky) a mam uz takmer 38 rokov, tak mozno aj nejaka perimenopauza alebo co.

mamamasama
28. jún 2022

Šport

lucyluska
28. jún 2022

Ahoj, ja som vždy chodila jak týkajúca bomba.
Kvôli bolesti pŕs som brala Evening primrose oil, kupovala som 1000 mg tablety, od polovice cyklu som brala 3tab denne, az do konca cyklu.
Po čase ma prsia prestali úplne bolieť a je to veľmi blahodárne na nervový systém, čiže ťa to ukľudní.
Čiže nielen na tie fyzické prejavy pms, ale aj vnútorné.

ivangeline
28. jún 2022

Vrcim na vsetko okolo..a to uz aj 2 mesiace obden behavam a cvicim doma. Zmenu nevidim. Mozno tak vacsi relax by pomohol ale neda sa. xD

bublinka1426
28. jún 2022

sport.

basska_b
28. jún 2022

Ja som citala magnezium a velke davky vitaminu B. Pomohlo 😄

momoqui
28. jún 2022

Magne B6, ale treba brat dlhodobo. Ja ale den pred a den po som tiez ako casovana bomba

zuzzinka
28. jún 2022

Ano, magnezium s Bckom..a proste si dopraj, co si normalne nedoprajes, aby sa ti zlepsila nalada. Mne sa to vekom trosku zlepsuje, hormony zoslabuju...

marion30
28. jún 2022

Ahoj, tiež som to mala rovnako a nikdy som nemala horší pms ako po pôrode, syn má tiež 2 roky a ja 33..na začiatku som skúšala mastodynom, skrátka niečo kde je Vitex jahnaci.. Fungovalo chvíľu, antika čistý hnus nikdy viac, potom lekár mi dal progesterone, ešte horšie... Nakoľko sa zaoberám akupresurou a čínskou medicínou, najviac mi pomohlo to, strava, stláčanie bodov a masaže... Úplne top kde vse pochopíš prečo si taka aká si nájdeš v knihe cyklická žena od Miranda Gray.. Veľa videí je na YouTube aj na nete dohľadáš... Ide vlastne o to ze žena pred menzesom ma najviac odlivu energie, má byť kreatívna ale nie za každú cenu zdolať pol sveta, ak si nedovolí krátky oddych, relax, napríklad aj upratovanie v tejto fáze veľa pomáha odbúrať zle emócie,.. Tak potom sa chovás ako bosorka pred menzesom.. Tých 7 dní kedy je menzes máš skratka oddychovať co najviac sa dá, pred ovulkou sa ti na vráti taka ta mentalna aj fyzická energia na 7 dní zhruba, po tejto dynamickej fáze zas príde ta poovulačná expresívna kedy si najviac sama sebou, rada sa stretávas s ľuďmi a si taka ta,, materská,, žena... No a potom je tu tých spomínaných 7 dní pred MS a tie sa vedia tiež pekne využiť, ak však nasilu pôjdeš proti sebe, potom budeš mat veľmi silný pms... Držím palce

x_mery_x
28. jún 2022

Ja to mam tiez tak isto maly ma 2 roky a pokazdym.je to horsie a horsie

autor
28. jún 2022

@ivangeline
@mamamasama
@bublinka1426 Sport mi nepomaha. Sem-tam idem z treningu ako vymeneny clovek, ale najneskor do dvoch hodin je spat to monstrum. 🙈

autor
28. jún 2022

@basska_b a @momoqui Kolko magnezka a B6 ste si davali, pamate si?
@momoqui

@zuzzinka Mne sa to vekom zhorsuje. 😖 Vzdy som bola trochu naladova, ale teraz takmer kazdym cyklom prekonavam hranice a posuvam latku.. Aj si doprajem, sladkym sa tlacim, ale nejak sa nezda, ze by mi to pomahalo a potom som skor v depke, ze sa chcem stravovat zdravo. Zacarovany kruh.

momoqui
28. jún 2022

megnezko si davam kazdy den, ked ma boli hlava, supnem aj 2 🙂 ale treba dlhodobo, mne to ale velmi pomaha, najma na migrenu.

momoqui
28. jún 2022

su rozne tie magnezia, slabsie, silnejsie, sumive...poskusaj, ktore ti bude dobre vyhovovat, opytaj sa v lekarni. je to aj laxativne, mne v lekarni radili, ze nemam sa moc s tym dopovat pri mojej vahe...su aj speci magnezia pre zeny na menst.bolesti... ja mam najradsej to klasicke magne B6 alebo tpoom sumive, to je mega silne ... no pozor, ak mas nizky tlak, aby ti to nerobilo zle.
co sa tyka sladkosti, podla mna maju opacny efekt. ze este to cee akokeby nastartovali. ja tiez papam cokoladky a keksicky na kila...drzim palce 🙂

bambulka814
28. jún 2022

Vyskúšaj, je to zázrak
https://etabletka.sk/obchod/agrokarpaty-zensky-...

Presne, aj mne sa to vekom a porodmi len zhoršuje 🙄.

autor
28. jún 2022

@x_mery_x Och. 😖 S gynekologom si to nahodou neskusala riesit?

sona110
28. jún 2022

Ja som na tom tak isto,snažím sa 2 krát do tyždňa chodiť na jumping,a behať.Objednala som si tento Vitex https://www.zdravieprevsetkych.sk/p/vitamin-bot... ,zatial ho beriem len mesiac,ale žiadne zmeny nepociťujem,som taká istá fúria.

x_mery_x
28. jún 2022

Zatial ma to nedopadlo, ako mala som raz minuly rok v auguste a teraz od januara uz kazdy mesiac, neriesila som.to, lebo co som sa bavila aj s inymi babami u nas o tom, tak to maju rovnako :D vekom je horsie :D ale ja nemam len nalady, ale aj pichania, pocit na zvracanie, bolest krizov chrbta prsnikov vsetko pred ovulkou az po kramy.

basska_b
28. jún 2022

Hlavne si magnezko nedavaj nalačno, moze ti dojst na vracanie, ja si davam len 1 tabletku Magnex, je to 375 mg, 100% odporucenej dennej davky, v tom je rovno aj B6, ale naozaj magnezka jemilion druhov.

autor
28. jún 2022

@bambulka814 A tento caj pit primarne len pocas PMS, vsak?

autor
28. jún 2022

@basska_b Ved prave, ze je ho tak vela.. ale tym padom mozem povedat, ze tento cyklus mi ani magnezko nezafungovalo, pretoze ho beriem.

basska_b
28. jún 2022

Skus este ten vitamin B, vyssie davky. Ten tam odporucali

autor
28. jún 2022

@marion30 Ahoj, dakujem pekne za "vycuc" z knihy - uz som si ju kupila v el. formate. Na toto som musim hlbsie pozriet, dokonca tento mesiac mi to parkrat napadlo, pretoze som mala pocit akoby ma ovulaciou tento mesiac uplne vyplo. Zrazu som sa zacala budit unavena, bez energie a jedine, co mi napadlo ako dovod bola ta ovulacia..

autor
28. jún 2022

@basska_b Dakujem, skusim.

bambulka814
28. jún 2022

Áno, 2x denne. Vyskúšaj.

marion30
28. jún 2022

Ano,pasuje to perfektne..tiez sa snažím podla toho riadiť,nie zakaždým sa to dá ale stojí to za to..dnes mám akorát pms ale uz sa mi púšťaju...mala som velku zaťaž v poslednej dobe(autoškola) takze ma to dobehlo😁

simonaniky
28. jún 2022

Pupalkovy olej v tobolkach. Mne veľmi pomohol 🙏

marca12
28. jún 2022

Akoby si o mne pisala 🤣 niektore mesiace je to lepsie a niektore ako napr tento ked by som sama seba najradsej prefackala za svoje nalady. Presne ako pises,chudak partner 🤣 uzivam pupalju,mam dostatok spirtu,no aj tak si tie hormony robia co chcu. Navyse nemozem spavat pocas pms a to je priserna kombinacia.

autor
28. jún 2022

@simonaniky Prosim Ta a ako si ho brala? Nonstop, ano? A pocas PMS ai nejak zvysovala davku, ci?

autor
28. jún 2022

@marca12 Ozaaaj, anoooo, spavat nemozem ani ja posledne dni. Ja som si to vobec nespojila. 😨

simonaniky
29. jún 2022

Každý deň hneď ráno, v kuse cely cyklus. Ale prsia ma bolia príšerne tak či tak, ale tie nálady sú naozaj lepšie