Zamestnávateľ vyžaduje týždenné testy a ja sa zo zdravotných dôvodov nemôžem očkovať

majuska940
17. sep 2021

Ahojte chcela som sa opýtať ci neviete ako je to teraz s testovaním.. Pre zdravotné dôvody sa očkovať nemôžem ale môj zamestnávateľ vyžaduje týždenny test a teda to popri práci ani nestíham a aj to ide do peňazí. Neviem sa nikde dovolať kde by mi poradili.. Ďakujem za odpovede

kvetinka1797
17. sep 2021

@majuska940 ked to vyzaduje, mal by to aj uhradit 😃 a tiez ta uvolnit z prace, ked ti daju termin na test v case kedy mas pracovnu dobu

majuska940
autor
17. sep 2021

@kvetinka1797 vedúca mi povedala ze mam ísť po pracovnej dobe alebo cez víkend co nestíham ani jedno a ze za vlastne naklady🙈 neviem ani kam zavolať ci to takto môžu ved ja neodmietam len ich žiadam o čas alebo niečo aby som mohla ist

janka1011
17. sep 2021

@majuska940 to už je strašné čoho sme sa dožili...

majuska940
autor
17. sep 2021

@janka1011 veru to mate pravdu.. Toľko zlého 🙈

janka1011
17. sep 2021

@majuska940 zaujímalo by ma, odkiaľ berie zamestnávateľ právo vyžadovať test.

matkahelka
17. sep 2021

@majuska940 nestihas cez vikend? soboty normalne funguju MOM. aky test od teba zamestnavatel vyzaduje? antigen? ten stoji 5€-10€. na pcr sa vies objednat cez korona.gov

janettdamian
17. sep 2021

@majuska940 neviem či máš nejakú špeciálnu profesiu, keď vyžadujú test. Ale myslím, že momentálne nie je zákonom daná povinnosť, aby si sa testovala. Pozri si stránku inšpektorátu práce, bolo k tomu vyjadrenie, že zamestnávateľ nemá právo vyžadovať testy, resp. znemožňovať ti výkon práce. Bolo to však pred pár týždňami, neviem ako to je teraz.

majuska940
autor
17. sep 2021

@janka1011 asi je to tak dane teraz počas korony že ma pravo.. Neviem a nikde som sa o tom nedocitala nedovolala

majuska940
autor
17. sep 2021

@matkahelka áno sú cez víkend do obeda ale som z dediny auto nemám čiže ísť cca 40km s prestupom to mam od rána dobre ze nie do večera preto mi to robí problém cez vikend
A áno stojí ten test 9e co mam najbližšie no dajte si to 4x plus cestovné a to už je potom dost

martina1201
17. sep 2021

@majuska940 https://www.ip.gov.sk/zamestnavatel-ockovanie-z...

Zamestnávateľ nemá pravo to požadovať.

majuska940
autor
17. sep 2021

@janettdamian pracujem v DSS a nikde som sa nedocitala že musí byť iba ze je odporúčané pri príznakoch. Poznám lekárky sestričky učiteľky a netestuju sa vôbec a preto nechápem ci ma môžu takto nútiť a k tomu každý týždeň.. Nemám problém ak by som sa necítila dobre ale.....
Tak chcela som zistiť ci ma nato právo zamestnávateľ si žiadať alebo ako to stým je

majuska940
autor
17. sep 2021

@martina1201 a platí to aj keď pracujem v DSS.. Lebo stále mi tvrdia ze u nás je to ináč ale nikde som nepočula aby to bolo v DSS ine

martina1201
17. sep 2021

@majuska940 netuším ako je to v DSS. Ale jasné je napísané že nemá právo to požadovať. Môže to byť odporucane, ale nie prikazovane.... Ak tak nech ťa testujú v práci na vlastné náklady. Hádam tam máte antigenove testy pre prípad že by klienti ochoreli, a ak nie, nech ich zabezpečí zamestnávateľ....

janettdamian
17. sep 2021

@majuska940 myslím, že link čo ti poslala @martina1201 hovorí jasne. Nemajú žiadne zákonné právo vyžadovať test, hlavne ak si zdravá. Ak chcú test a ty nemáš s tým problém, nech zabezpečia samo testy na pracovisku.

mogaa
17. sep 2021

@majuska940 ja som pracovala v DSS a teda dlho sa testovalo, ale tých čo neboli očkovaní testoval zamestnávateľ čiže DSSka a v práci.

majuska940
autor
17. sep 2021

@janettdamian samotesty som si lacnejšie kúpila a neakceptuje ich😪robia všetko proti 🙈

majuska940
autor
17. sep 2021

@mogaa áno na začiatku tohto roka to tak bolo aj u nás no teraz už nie ze si to mam riešiť sama

majuska940
autor
17. sep 2021

@mogaa a už nepracuje té v DSS?

klip0
17. sep 2021

Veď nech ti to dá písomne že to od teba vyžaduje, za tvoju úhradu a po pracovnom čase a s tým sa obrat na inšpektorát práce. Ak to nedá písomne a len povie ústne, ani by som to neriešila

tom_i
17. sep 2021

@majuska940 škoda že vedúca nevie že test má výpovednú hodnotu v momente realizácie t.j. vcul ťa otestujú si negatívna, týždeň mám veget a pritom zajtra môžem byť pozitívna

majuska940
autor
17. sep 2021

@klip0 keď moja vedúca je taka spekulantka ja už sa im bojím čokoľvek povedať.. Sú namna hnusný kvôli tomu očkovaniu ale tak ak mi raz lekár odporučil neockovat tak🙈 neviete dá sa niekde na také opýtať alebo na ten inšpektorát? Ja sa tomu tak nerozumiem ah

majuska940
autor
17. sep 2021

@tom_i práve preto som si už skôr pozhanala samotesty že keby niečo viem sa v momente otestovať lebo pracujem v takej oblasti tak nech je to okí no vedenie neakceptovalo taky test.. Normálne čakám ze už im ani AG nebude stačiť

mogaa
17. sep 2021

@majuska940 nie už nepracujem v DSS

mogaa
17. sep 2021

@majuska940 máš od lekára písomne že ti neodporúča očkovanie kvôli zdrav.stavu? ono je prirodzené že v tej oblasti ako pracuješ budú tlačiť na zamestnancov aby sa zaočkovali....a myslím že ano, v DSS to môťu požadovať, rovnako ako to už požadujú pri návštevách u lekára

klip0
17. sep 2021

@majuska940 no keď ti to nenariadia písomne tak akoby ani nepovedali, to môžeš ignorovať. Všetko takéto chci od nich písomne. A ak daju, tak naskenuj, popis a pošli na inšpektorát kľudne mailom

ktochytavzite
17. sep 2021

@majuska940 Bose hrozne hl ze Tolkien vyhodene peniaze na Poland testovanie a teraz platit ,len aby vstupla zaockovanost.No nedajte sa a nech Vas Vy hodi,som zvedava ci by my tam stalinzastupinsestier.

sasesoe
17. sep 2021

@majuska940 na zaklade coho ti lekar odporucil sa neockovat? Vie ti o tom vydat nejake potvrdenie? Je to jehi nazor alebo naozaj nejaka kontraindikacia? Mam mamku s diagnozami, obvodna jej povedala, ze sa nema dat ockovat, potom sa informovala u neurologicky a ta povedala, ze urcite ano, ze praveze ona je rizikova, ma ist prednostne, ale odporucila jej pfizer alebo modernu (vtedy sa ockovalo este i astrou). Tiez mnohe zeny, ktore su tehotne alebo dojcia maju "odporucanie" od svojich lekarov, aby sa nedali ockovat. Niektore centra/ lekari vyzaduju zas "odporucanie" od lekara, ze sa moze ockovat, na to tiez nemaju pravo. Tym Ta nejdem prehovarat na ockovanie, len si over informacie z viacerych zdrojov, ci naozaj sa nesmies alebo ci by si predsalen nemala, kedze pracujes v rizikovom prostredi. Ockovanie nie je 100% ochrana pred nakazenim, ale statistika nam ukazuje, ze menej ockovanych konci v nemocniciach, ci na cintorine (aj ked samozrejme, aj ockovani raz zomru).

martul
17. sep 2021

@majuska940 zamestnávateľ sa nemôže ani opýtať či si zaočkovana, ani od teba vyžadovať testovanie

ysseba
17. sep 2021

@majuska940 Neboj sa, tu na MK ti uuurčite poradia 😇

katarina9593
17. sep 2021

@majuska940 ahoj ja som síce na materskej ale krstná dcéry tam robí tiež (DD a DSS)a našich zamestnancov testujú v práci neplatia nič a v rámci služby počas dennej služby alebo po nočnej ich otestujú ....