Zamestnávateľ ráta so mnou aj po uplynutí doby určitej

gomak
9. júl 2022

Dobrý deň, ako postupovať v prípade ak mám zmluvu do 31.8. avšak zamestnávateľ so mnou ráta aj po tomto dátume. Som prijatá na miesto zamestnankyne , kt. je na materskej. Upovedomila som o tom riaditelku a tá spísala žiadosť o predľženie zmluvy až kým sa nevráti zamestnankyna z materskej a túto žiadosť zaniesla na obec, keďže ona je naším zamestnávateľom. Čo robiť, ak nedostanem odpoveď?

slovenka753
9. júl 2022

Ak máš dobu určitú do 31.8 a 1.9 prídeš do prace a nikto ta nepošle domov automaticky máš dobu neurčitú. 😉

gomak
autor
9. júl 2022

@slovenka753 a ako im to potom oznámit... alebo ako dalej?

slovenka753
9. júl 2022

https://www.zakonypreludi.sk/zz/2001-311#cast2 paragraf 71 ods. 2. Ono v praxi sa to robí tak, že to zamestnávateľ dorieši pred uplynutím doby urcitej. Ak to nestihne a pokračuješ ďalej v práci tak už im nenusis podpisat dobu určitú ak by ti chceli zmluvu predĺžiť len na určitú dobu lebo nastala udalosť predpokladaná zákonom na uzavretie pracovného pomeru na dobu neurčitú. Ja by som to neriešila ak s tebou počítajú a nechcú ti dat dobu neurčitú určite si to ustriehnu. Nemáš žiadnu oznamovaciu povinnosť, prosto pokračuješ v práci.

gomak
autor
9. júl 2022

@slovenka753 ano , viem. Len riaditeľka bude v tom , že raz odtiaľ odídem a príde tá druha.

slovenka753
9. júl 2022

No len čakaj proste. Oni to stihnú neboj nič.

mogaa
9. júl 2022

@gomak no budeš mať zmluvu na zastupovanie počas MD/RD, čiže ak sa daná pracovníčka(konkrétne meno bude v zmluve)bude chcieť vrátiť musí to zamestnávateľovi mesiac vopred oznámiť...ty automaticky potom končíš ku dňu kedy sa vracia...čiže ak ti teraz v auguste končí zmluva, dostaneš dodatok na zastupovanie....

gomak
autor
9. júl 2022

@mogaa nie nemyslím si. Ked s tebou zamestnávatel rata aj nadalej no neda ti podpísať zmluvu o predlzení tak je to automaticky na dobu neurčitú. tak ako písala slovenka 753

mogaa
9. júl 2022

@gomak ak máš zmluvu na dobu určitú, tá automaticky končí daným dátumom na zmluve, teda pokiaľ sa nepodpíše dodatok alebo nová zmluva....to čo píšeš ty, je pri zmluve na dobu neurčitú, tam sa po skúšobnej dobe automaticky predlžuje na neurčito.......ale doba určitá automaticky končí daným dátumom pokiaľ nie je podpísaný dodatok....

gomak
autor
9. júl 2022

@mogaa prepáč, ale to nie je pravda.

loginexistuje
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
loginexistuje
9. júl 2022

@gomak ak by
@gomak co jie je pravda ty nemas zmluvu na dobu urcitu a ani nebudes mat doba urcita moze byt definivana konkretnym datumom alebo udalostou tj zastupovanim pocas MD a RD
este je dost casu aby si to zamestnavatel poriesil a ano plati ak sa dana osoba co zstupijes vrati z RD (hovˇciekdy) tebe znluva konci automaticky

loginexistuje
9. júl 2022

tu je o prechode z doby urcitej na neurcitu

Ak sa zamestnanec po skončení pracovného pomeru na dobu určitú dostaví na pracovisko alebo vykonáva prácu, pričom zamestnávateľ s týmto nesúhlasil, ani mu nedal na takýto výkon pokyn, nemožno túto situáciu považovať za predĺženie pracovného pomeru na dobu neurčitú, lebo sa nejedná o pokračovanie vo výkone práce s vedomím zamestnávateľa, o čom pojednáva § 71 Zákonníka

gomak
autor
9. júl 2022

V zmluve je uvedene: Pracovný pomer sa uzatvára na dobu určitú, kt. sa končí dňom ukončenia materskej/rodičovskej dovolenky ....XY....., maximálne však do 31.08.2022
@loginexistuje

gomak
autor
9. júl 2022

@loginexistuje lenže môj zamestnávateľ bol upovedomený a ráta so mnou aj naďalej

loginexistuje
9. júl 2022

@gomak ak nedostanes odpoved tak tvoja zmluva konci 31.8. ak dostanes novu zmluvu a bude tam uvedene ze na dobu zastupovania RD bez udania datumu (co moze) tak zmluva ti pokracuje az do doby navratu osoby co zastupujes
alebo mozes dostat z luvu na dobu neurcitu (co je ale nezvykle ak zastupujes pocas RD)

gomak
autor
9. júl 2022

@loginexistuje Odsek dva citovaného zákonného ustanovenia upravuje automatickú premenu pracovného pomeru na pracovný pomer dohodnutý na neurčitý dobu. Ak by totiž zamestnanec po uplynutí dohodnutej doby pokračoval vo výkone práce s vedomím zamestnávateľa, zmení sa pracovný pomer na dobu určitú na pracovný pomer na neurčitý čas.

loginexistuje
9. júl 2022

@gomak ved si pozri moj komentar z 17:59 tam mas vyklad daneho paragrafu z onspektoratu prace

Ak sa zamestnanec po skončení pracovného pomeru na dobu určitú dostaví na pracovisko alebo vykonáva prácu, pričom zamestnávateľ s týmto nesúhlasil, ani mu nedal na takýto výkon pokyn, nemožno túto situáciu považovať za predĺženie pracovného pomeru na dobu neurčitú, lebo sa nejedná o pokračovanie vo výkone práce s vedomím zamestnávateľa, o čom pojednáva § 71 Zákonníka

gomak
autor
9. júl 2022

@loginexistuje ale ved ti píšem , že zamestnávatel vie a chce aby som pokračovala, ale nemám to na papieri.

loginexistuje
9. júl 2022

@gomak a ja ti vravim ze ak to nemas na papieri tak nemas zatial nic 😉

gomak
autor
9. júl 2022

@loginexistuje takže nemám nastúpiť v septembri?

loginexistuje
9. júl 2022

@gomak preco by si nemala tipujem ze to je skolstvo sak sa zariadis podla toho ci dostanes novu zmluvu a prides pred koncom augusta sa opytat do skoly ak ti to nepride

gomak
autor
9. júl 2022

@loginexistuje ak zmluvu nedostanem ?

slovenka753
9. júl 2022

ale napríklad ak jej pridelia prácu ktorá sa má vykonať po 31.8 tak s nou počítajú a ide o prechod na dobu neurčitú. Ale ako sú to ešte dva mesiace u nás sa to rieši tak týždeň pred skončením doby určitej. Jedine ak sa s človekom ďalej nepočíta, to by jej už ale isto dali vedieť. Ozvi sa začiatkom augusta. Proste je ešte skoro. Ak sa bojíš tak skus hľadať prácu.

gomak
autor
9. júl 2022

@slovenka753 nebojím sa ... Neviem si predstaviť, že v septembri nenastúpim , neviem ako by to išlo bezo mna, proste pri detoch musia byť dve pani učitelky.

gomak
autor
9. júl 2022

ano, myslím že si ma zavolajú , ale prečo to nechávajú na poslednú chvíľu? Ved je dovolenkové obdobie.

slovenka753
9. júl 2022

@gomak lebo ľudia sú lenivi. 😅

mogaa
9. júl 2022

@gomak a prečo by to mali riešiť teraz? RD sa končí danej pracovníčke 31.8., ona musí zamestnávateľovi oznámiť návrat mesiac pred nástupom ale kludne sa môže ozvať až v auguste že je opäť tehotná alebo že chce ukončiť PP dohodou....zamestnávateľ ti môže dať vedieť až keď bude on sám vedieť či sa daná pracovníčka vráti alebo nie....pokiaľ nemá písomne nahlásený návrat alebo s istotou nevie či sa daný zamestnanec vráti, nevie ani on dať stanovisko tebe, keďže daného zamestnanca zastupuješ....

gomak
autor
10. júl 2022

@mogaa nevráti sa, dieťa nemá este ani rok

mogaa
10. júl 2022

@gomak to je divné lebo zväčša dávajú zmluvu na zastupovanie počas RD a je tam najneskôr do - a tam je dátum kedy má dieťa 3roky....

gomak
autor
10. júl 2022

@mogaa no ved