Zamestnávateľ nedodržuje pracovné podmienky

12. máj 2023

Dnes ma totálne šokol môj zamestnávateľ. Dala som si 1/2 dňa dovolenky, odpracované 4 hodiny. Idem si zobrať obed, veď vezmem si ho domov. Odrovnal má, vraj mám nárok až po odpracovaných 6 tich hodinách. Platí nás na čierno, neuznáva ošetrovné. Ak donesieš papier od návštevy lekára, hodí ho do koša. Intenzívne hľadám druhu prácu. Jednu som uz prepasla keďže chceli nástup ihneď. Čo by sa stalo, ak by som podala výpoveď a o týždeň už neprišla do práce? Že dám výpoveď na dohodu (s ktorou súhlasiť nebude) čo reálne mi hrozí?

viestta
12. máj 2023

S tymi siestimi hodinami ma pravdu, ale tak sa zda, ze to je jediny bod Zakonnika prace, ktory pre neho plati, vsetko ostatne co mu Zakonnik prace urcuje je pre neho len trapne saskovanie.
Mas vobec nejaku zmluvu ak vas plati na cierno?

autor
12. máj 2023

@viestta máme, sme platený s minima samozrejme na výplatnú pasku

lilianka28
12. máj 2023

Máš vôbec nejakú zmluvu?
Ak áno, tak môže ti dať absenciu, žiadať náhradu škody, ktorá mu vznikla že si odišla skôr...
Podľa toho čo píšeš, určite sa bude naťahovať.

autor
12. máj 2023

@viestta ja som našla na nete, že nárok na stravu je po odpracovaní 4ch hodín. Kde je uvedené 6?

bluka2
12. máj 2023

Čo je výpoveď na dohodu, s ktorou nebude súhlasiť?

autor
12. máj 2023

@bluka2 no, že prídem s výpoveďou na dohodu k danému datumu a nepreberie ju. Tu prácu čo som si našla, chceli nástup od 15.5. V piatok som bola na pohovore

lilianka28
12. máj 2023

Nárok na zabezpečenie stravovania alebo poskytnutie finančného príspevku na stravovanie má zamestnanec, ktorý v rámci pracovnej zmeny vykonáva prácu viac ako štyri hodiny.

luccija
12. máj 2023

Ak nebude súhlasiť dohodou musíš mať výpovednú lehotu.Ked si tam menej ako rok mesačnú a musíš ju dodržať plus si vyčerpať dovolenku, aleyslim, že s tým nemusí súhlasiť môže Ti ju preplatit

lienka.7
12. máj 2023

@viestta nemáš pravdu, kde si došla na 6h???
@autorka narok mas po odpracovani viac ako 4 hod.

bluka2
12. máj 2023

A čo by na šéfa mohlo zafungovať, aby sa ta sám chcel zbaviť čo najskôr a tu dohodu podpísať? Čo tam vlastne (na čierno) robíte?

lilianka28
12. máj 2023

Výpoveď dohodou neexistuje.
Je to skončenie PP dohodou (paragraf 60 ZP)

surama
12. máj 2023

Narok mas po odpracovani 4h, avsak nevztahuje sa to na koniec pracovnej doby, a teda ked mas pol dna dovolenku tak po 4h ti konci pracovna doba, preto nemas narok.

autor
12. máj 2023

@lilianka28 dobre, to je uz slovíčkarenie

zmrzlinka2021
12. máj 2023

Nahlásila si čiernu prácu na inšpektorát? A iné porušenia?

lilianka28
12. máj 2023

To nie je "slovíčkarenie". Keď donesieš papier, v ktorom bude uvedené že dávaš výpoveď dohodou, je neplatný.
Chces poradiť alebo nie?

autor
12. máj 2023

@lilianka28 bože, na nete je tisíc vzorov

autor
12. máj 2023

@zmrzlinka2021 nie. Nemám žiaden dôkaz

autor
12. máj 2023

@bluka2 normálna kancelárska práca. Na vyplnej páske a v zmluve mám minimálnu mzdu. Potom do obálky dostaneme zvyšok toho, čo bolo dohodnuté na pohovore

lienka.7
12. máj 2023

@autorka ono je to vždy o ochote zamestnávateľa. Ten tvoj je evidentne vychcany.
Tiež som mala takého, ktorý to "neuznaval", preto som si 1/2 lekara jednoducho nebrala, lebo som tým pádom automaticky došla o 2 gastrolistky.
Ked idem lekárovi teraz, ak na poobedie, idem normalne na obed (mam predsa odpracované viac ako 4 hod.) a potom idem z prace. Pokial idem k lekárovi ráno, normalne keď dôjdem do prace, idem ako prve na obed a potom začnem pracovať (opäť odrobim viac ako 4 hod.cize mam nárok na obed). Cize bud si ber lekara na cely deň, alebo chod poobede (po 4 hod.) a predtým si normálne vezmi obed.

dkethe
12. máj 2023

@lienka.7 ja pracujem pre solidnu firmu, minule som si prvy krat vzala pol dna volno a puf - nedostala som za ten den stravenku, dost ma to soklo. Pytala som sa.
Lebo ak mas 8h prac dobu, vezmes 4h volno --> odpracovane mas presne 4, nie viac nez 4 😒

lienka.7
12. máj 2023

@dkethe predpokladám, že si to nestopujes a hneď ako ti "padne" neutekas domov... hm? Cize viac ako 4 hod.odrobis.
Resp.ako som písala, brat si potom celý deň, lebo sama sa potom obabres o 2 gastrace

tanyag
12. máj 2023

Ja nechápem ľudí, ktorí sú schopní pre niekoho pracovať "na čierno" ...výplatná páska dajme tomu 450 eur...do obálky ďalších 500 eur, aby samozrejme zamestnávateľ nemusel platiť vysoké odvody atď. ...a ľuďia, čo takto pracujú neskôr vyplakávajú, že PNka nízka, OČR nízke, materská nízka...a samozrejme neskôr dôchodok tiež...🙄

babulkomale
12. máj 2023

Moze ti hrozit aj zaloba z jeho strany za neplatnu vypoved. Su aj taki magori, co sa chcu vidat este par rokov na sude.

babulkomale
12. máj 2023

@tanyag je to svinstvo, ale to by s tym nemal suhlasit nikto. Pretoze jeden sa ozve ze chce na papier a ešte ho zamestnavatel ziada aby sa o tom ostatnym nezmienoval. Samozrejme sa takeho cloveka zbavi hned ako ho prestane potrebovat.
Lebo dalsich 5 necierno robit bude. A nerobme si iluzie ze len robotnicke profesie...
Ja sa len pytam - inspektorat prace veri, ze napriklad dotycny chlap alebo samozivitelka tam robi sa 500€?
Ved to je na smiech. Kontrola pride a akurat co pozru, ci su ludia nahlaseni na soc.poist.a tym to pre nich hasne.

autor
13. máj 2023

@tanyag u nás je ťažko. Momentálne si nemôžem dovoliť byť bez práce. Som z regiónu, kde je nízka zamestnanosť. Takže na moje pracovné miesto fakt čaká xy ľudí. Ten dôchodok je otázny, kvôli veku odchodu
@babulkomale s tou kontrolou máš úplnú pravdu.

autor
13. máj 2023

@lienka.7 ja som konkrétne išla po odpracovaných 4,5 hodinách. U nás je aj trochu problém, že začínam o 5:30 (tak som chcela aby som bola skorej doma). Len z hľadiska lekárov je to také, že málokedy stihnem lekára do 10 vybaviť a u mňa to uz je 1/2 dňa fuč. Preto volím ísť do lekára poobede, teda cca 10:30 z práce

dkethe
13. máj 2023

@lienka.7 prave preto ze sa to nestopuje-nemame pichacky,nemam ako dokazat ze som tam bola viac 🤷 no uz samozrejme nikdy ten druhy polden nevyberiem.

janetinka27
13. máj 2023

Podla mna ked mas pol dna dovolenky a 8 hodinovy prac.cas, nemas narok na stravne. Tym, ze mas pol dna dovolenky, pracujes iba 4 hodiny bez ohladu na to, ze si tam ostala dlhsie.

"Podľa Zákonníka práce má nárok na poskytnutie stravy každý zamestnanec, ktorý v rámci pracovnej zmeny vykonáva prácu viac ako 4 hodiny.

Znamená to teda, že ak vykonávate prácu na základe dohody mimo pracovného pomeru, počas dovolenky, prekážok v práci alebo inej ospravedlnenej neprítomnosti, zamestnávateľ vám nie je povinný zabezpečovať stravovanie"

janetinka27
13. máj 2023

A narok na obednu prestavku (nie na stravne) je az vtedy, ak je prac.doba dlhsia ako 6 hodin (ale na obed mozes ist samozrejme skor, nie az po 6 odrobenych hodinach). Na stravne je narok pri prac.dobe dlhsej ako 4 hodiny

autor
13. máj 2023

@janetinka27 ale, ja som to trochu zle uviedla. V realite mi to budú brať ako som pichla. Cize 4,5 hodiny. U nás sa to tak "hovorí" že si beries 1/2 dňa dovolenky, lebo z obeda sa už nevrátis. V relatite si tam ale 4,5 hodiny. U nás napríklad, keď ideš z práce o hodinu skorej...tak nazbierajú 8 takychto hodín a potom ti strhnú celý deň dovolenky