Vznikol mi nárok na dovolenku za 4 mesiace?

333lu
29. apr 2015

Ahojte mamicky ,chcem sa opytat ako je to z dovolenkou ,ked 4 maja prechadzam na rodicovsku dovolenku.Vznikla mi za tento rok teda tie 4 mesiace nejaka dovolenka v praci?Mozem poziadat o jej vyplatenie alebo sa neda?Dakujem za odpovede .

katrinka8
29. apr 2015

@333lu - nárok na dovolenku sa Ti počíta aj z obdobia, keď si na materskej (pozor ale, z rodičovskej už nie), takže určite Ti nejaký nárok vznikne 😉 Neviem ale, ako je to s vyplatením - to asi závisí od zamestnávateľa - že ak sa nedá vyčerpať, tak potom vyplatí. Ale toto neviem isto. Čerpať si ju môžeš bud po ukončení MD ((pred prechodom na RD) - čiže Ti po ukončení MD príde plat - teda tá alikvótna časť a potom nastúpiš na RD a bude Ti chodiť rodičák. Alebo si ju môžeš vyčerpať až po ukončení MD a RD, pred návratom do práce. U nás sa dalo aj tak, že som si mohla čerpať už aj po návrate do práce, keby som chcela.
Pri dcérke som nastúpila na materskú 17. apríla, a vznikol mi nárok takmer na celú dovolenku (približne tých 20 dní, presne si to nepamätám už). Narodila sa 7. júna, čiže mala som nastúpiť do práce 8. júna o tie 3 roky. Ale nastúpila som až v júli, lebo som mala mesiac dovolenky. Pár dní som si nechala, keby bola chorá alebo tak, na nečakané záležitosti. Zhodou okolností som za 4 mesiace šla na ďalšiu MD, takže teraz mám tiež nejakú tú dovolenku ušetrenú, lebo som si vtedy míňala len tú starú a z tých 4 odrobených mesiacov + materskej mi vznikla ďalšia.

denisads
30. apr 2015

Nárok ti vznikol určite, ten ti vzniká celý čas počas trvania materskej dovolenky. Ja som to v práci riešila tak, že po skončení MD som si požiadala v práci o čerpanie celej riadnej dovolenky, a až po jej vyčerpaní som prešla na RD. O rodičovský príspevok som v tom mesiaci neprišla, keďže som ten prechod mala podobne ako ty, začiatkom mesiaca, a prilepšila som si peniazmi za dovolenku. Akurát som si musela poriešiť prihlášku / odhlášku v SP